Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   199 / 782
(#) saraha hozzászólása Júl 1, 2011 /

Sziasztok.
Van egy DVD player-ből bontott flyback tápom TNY-268-al a topólógia a 16.ábra nem sok különbséggel.A sallangokat lebontottam már róla csak a +-12V-ot hagytam meg.Az a bajom,hogy 2x5W teljesítménnyel terhelem és ekkor már igen zavaró,visító hangja van amúgy stabil és nem melegszik.Meg tudnám ezt valahogy szüntetni?Ennek 15W-ot simán mindenféle mellékhatás nélkül tudnia kellene nem?
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Jó lenne egy szkóppal rámérni a trafóra megyő jelre, ugyanis ennek normál esetben nem kellene kiadnia hangfrekvenciát, csak akkor ha a minimális terhelés alatt van (akkor kapcsolgat ki be az IC, ami történhet már hangfrekvencián). A trafón lévő tekercsek nem lazák?
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Szia.
Szerintem nem lazák,igaz nem szedtem szét..mondjuk ez is kínai ,de nem tűnik olyan gagyinak sem.Ez tűnt a legrokonszenvesebbnek mert jók ezek a TNY IC-k.
Attól lehet a hangfrekis zaj,hogy az EN lábán nem 4MOhm van hanem csak 2 mer ott hiányzott a nyákon egy ell.áll(valamikor biztos kiforrasztottam mert kellett) és én tettem oda egy 1MOhm-ost mert a másik is az volt(gondoltam két egyformát kötöttek sorba).
Mindenesetre megpróbálok készíteni szkópos képeket..
(#) saraha válasza saraha hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Nem bírok sajnos készíteni képeket...kellene egy normális mérőfej
(#) neocska hozzászólása Júl 2, 2011 /

Szerintetek ez hasznáhato valamire? Bővebben: Link
(#) koczka hozzászólása Júl 2, 2011 /

Egy elméleti kérdés: az ETD29-en mennyi a maximális átvihető teljesítmény?
Egyáltalán ezt hogyan lehet meghatározni esetleg hol lehet erre vonatkozó adatot találni?
(#) possim válasza koczka hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Az átvihető teljesítmény a kapcsolási frekvenciától, a vasmag keresztmetszetétől(Ae) és a térfogatától függ(Ve). A gyártók a vasmagjaik adatlapján feltüntetik a maximális kivehető teljesítményt adott frekvencia és fluxus mellett. De létezik egy összefüggés, erre : Ae=c*sqrt(S/f) c- vasmagra jellemző állandó S-látszólagos telj f-kapcsoló freki

De célravezetőbb a gyártó által maghatározott paramétereket használni.
(#) lorylaci válasza koczka hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Na meg topológiától.
Itt olvashatsz részletesebben erről:
Epcos application note
Itt van egy táblázat is, ami push-pull konverterre vonatkozik, 50°C melegedéssel, optimális tekeréssel, a nevezett frekvenciákon.
Természetesen meghatározni kísérletezéssel lehet
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Nem tudsz esetleg olyan oldalt, ami Magyarul van?

Tök jónak látszik ez a leírás, csak sajna nem értem a szöveget.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Kérdezd meg Kandósokat, hogy a Badacsonyis SMPS órás jegyzetük van -e. Nekem csak egy-kettő van meg, de persze ott sincsen leírva minden.
Szerintem előbb tanulsz meg angolul, mint jó magyar szakirodalmat találsz. Én nem küszködtem vele, mert általános, hogy az angol nyelvű szakirodalom jobb (még a saját szakmámban is - vegyész).
Próbálj meg fordítót használ, google translatort, vagy mást (lásd fórumszabályzat XII. pont: http://dict.sztaki.hu/english-hungarian
http://szotar.mokk.bme.hu/hunglish/search/corpus )
(#) possim válasza emmzolee hozzászólására (») Júl 2, 2011 /

Használj Mobimouse-t PDF-eknél is használható, persze minimális nyelv tudás szükséges, de nagyon hasznos kis progi.
(#) gtk hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok !
Az alabbi tapban hasznalt traforol van valakinek menetszam - adat? 3..400V -os tapot szeretnek epiteni (mA), es kellene a primer menetszam, hogy szekunder menetszamot tudjak szamolni.Bővebben: Link
(#) szabónagymester hozzászólása Júl 3, 2011 /

Sziasztok!

Nem régiben kezdtem el a témával foglalatoskodni, ismerkedni. Át olvastam egy két irományt, leginkább Skori féle weblapon, és nézelődtem itt a fórumon is.
Elég töredezett a téma, sok az új belépő, vagy vissza térő, nehéz átfogó ismeretet kinyerni, de legfőképp i9dő igényes...
Annyira jutottam, hogy önrezgő félhidas tápot érdemes építeni, főleg kezdésnek, mert egyszerűbb és "univerzálisabb" a stabilizálatlan feszültsége miatt.
Nem vagyok teljesen laikus a témában, de azért bőven van még mit tanulnom, és minden segítség jól jön.

Amit építeni szeretnék, az egy kis teljesítményű tápegység, ami egy drill fúrót és két weller pákát hajtana meg.
A páka adatait talán fölösleges leírnom, olyan kézenfekvő. Egy tipikus 50W-oa weller. A drill fúró egy kis teljesítményű 12V-os 12 W-os fúró.
Nos ezek a készülékek ritka esetben üzemelnének egyszerre. Ami a gyakoribb dolog lehet, hogy a két weller menne olykor szinkronban. Ez sem tipikusan sűrűn.
Ebből számolva kb egy 150W max teljesítményű tápot szeretnék készíteni.
Itt a fórumon találtam gy kapcsolást az egyik cikkben.
Néztem a Skori féle tápokat is. Mind tökéletes lenne számomra , csak egy a gond, nem akarok alkatrészt rendelni! Van egy halom pc tápom, különböző méretű típusú trafóim, magjaim. EI, ETD, EER, több féle méretű torroid mag, TL494, KA7500B, LM385P, AS2333/2224/2350 IC-k, kis és nagy teljesítményű gyors és dual diódák. Tranzisztorokat még nem térképeztem fel, mert azokat még nem bontottam ki. De fetem szerintem nincs.
A kiindulási rajzot becsatolom, mi a cikkben van.
Ebből szeretnék kiindulni, csak a fenti IC-k valamelyikével. Pl. a TL494. Ez egy elég átlagos IC.
Mag gyanánt torroid magra gondoltam.
Ha tranzisztorral építem meg, és 494-gyel, mit és miért kell megváltoztatni, átszámolni, miért és hogyan?
Tudom sok a kérdés hirtelen, de szerintem itt tudok érdembeli segítséget kapni, amit előre is köszönök!
(#) Ge Lee válasza gtk hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Ha jól emlékszem 242 menet a primer, 9 a vcs., 13 és 15 a két szekunder.
(#) Ge Lee válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Ez nem önrezgő hanem rezonáns.
Azt írtad hogy nem akarsz alkatrészt vásárolni, pedig ehhez kell. Ha ott a PC táp miért nem alakítod át azt? Ahhoz tényleg nem kell csak egy potit venned, nagyobbra cserélned a kimeneti elkót és máris szabályozhatod a kimeneti feszt kb. 26V-ig.
Ha Skorinak a legegyszerűbb önrezgőjére gondoltál ahhoz sem kell csak 2 fetet, 1 diakot venned és szétbontani egy rossz kompakt fénycsövet a gyűrűért.
(#) szabónagymester válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Jó, sajtó hiba, rezonáns. Bocs az elírásért.
Nem üres a kosár miről beszélsz, sőt, van is épp egy üzemkész AT tápom, csak egy "baja van"... A TL494 nem olyan kapcsolás módban üzemel mint a cikkbeli.
Ott ugye a védelem kiiktatásával kezdi, mit az 1-es láb ref. fesz osztóinak kiiktatásvak kezdi, avagy -es láb GND-re húzása.
De az én tápomban az 1-es láb lebeg. Vissza kéne fejteni az egész vezérlést, miben tér még el.
Na meg kisebbet is szeretnék méretre építeni.
De köszönöm a javaslatot, még lehet hogy ennél is maradok, csak ezzel meg az a baj, hogy nincs egy rossz kompakt fénycsövem sem. Pillanatnyilag csak jók vannak, mit nem akarok szétszedni ezért.
(#) lorylaci válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Bipoláris tranzisztorokkal kapcsolóüzemű táegységet csinálni olyan, mint ferrit trafóval 50hz-et transzformálni.
Szóval kapcsolóüzemre bipoláris tranyók nagyon felejtősek. FET, vagy állandó terheléső kW-o esetén IGBT.
Tl494-el is lehet rezonáns tápot csinálni, csak be kell lőnni fix frekire és fix 50% (-DT) kitöltési tényezőre. Ezek után a kimeneti két tranisztorra kell két pullup majd a felső oldali fethez meghajtó transzformátor.
Én azt javaslom szánd rá a pénzt, vegyél egy egyszerű és olcsó IR2153-at, meg mondjuk olcsó és gyakori IRF740 FEtet. Ezek után a sok ferritedből ami van már jól lehet építkezni.
Az itt található "szakirodalom" valóban fura és szakadozott, de ennek ellenére én mindent innen (+meg más hasonló netes oldalakról) tanultam meg. Szóval ha akarod menni fog.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Rossz kompakt fénycsövek fő beszerzési forrása a Praktiker bejáratnál felállított hordó, ebbe dobálják be a vevők a rosszakat. Többnyire a cső halt meg bennük, az elektronika általában jó. Érdemes kukázni...
(#) Ge Lee válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Ha nincs szükséged stabil csak szabályozható feszültségre, akkor a 494 mindkét hibajel erősítőjét kiiktathatod 1-es és 16-os lábat földre kötöd, a 2-es és 15-öst pedig Vref-re (14-es láb). A 4-es lábra adott feszültséggel 0 és 3V között (poti) pedig szabályozhatod a kitöltési tényezőt vagyis a kimeneti feszültséget. Nézd meg az IC adatlapját, minden le van írva.
(#) gtk válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Szia ! Koszi. Uki = Ube * (Nki / Nbe) hasznalhato itt is?
(#) rossman hozzászólása Júl 3, 2011 /

Helló sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kérni 1 nagy problémámra.
Készítettem 1 szélkereket mely elég jól sikerült szerintem.
Szóval arról van szó hogy kellene valami olyan kapcsolási rajz ami 12 volt körüli feszt ami néha felszalad 30-35v-ig
fel kellene transzfolmálni 220-ra.
Hozzá kell tennem, tudom hogy létezik inverter, ami ezt tudja, de ahhoz meg kellene pár darab akkumulátor ami elég húzós árban. Mire kiszámolom az inverter és pár akkumulátor 100 rugóból nem igazán jönne ki, ami nekem sajnos nincs meg.
A másik hogy nekem nem kell hogy szinuszos jelalakú kapcsolás legyen, csak bojler fütésre lenne használva.
Gondolom ehhez nem kell hiper szuper kapcsolás de én nem tudok tervezni ilyet. Az alap dolgokról van némi fogalmam, csináltam már pár elektronikai kütyüt de nem komolyakat. Jó lenne ha valaki tudna ebben segíteni,
hálás lennék érte.
Előre is köszönettel: rossman.
(#) lorylaci válasza rossman hozzászólására (») Júl 3, 2011 / 1

Mekkora a maximális teljesítmény, amit le tud adni a szélkereked? Valamint jó lenne,ha megmérnéd, hogy mekkora a maximális fesz, amit lead. Ezek az alkatrészek méretezése miatt szükségesek.
A legjobb egy push-pull converter lenne. Egy ilyet meg lehet valósítani a közismert TL494-el, két FETtel (mondjuk IRFZ40) és pár külső alkatrésszel.
A másik megoldás a step-up converter.
A megvalósítás szempontjából lenne pár kérdés, mondjuk hogy a szélkerék mennyire van közel a bojlerhez. A 12V-ot nem jó vezetni (ott van angy áram, így nagy veszteség). A feltranszformált feszültséget nem lenne fontos egyenirányítani, de ha hosszú a vezeték, akkor az már antennaként viselkedhet, és szép zavart termelhet, de ez egyenirányítással és szűréssel megoldódik.
Most így belegondolva lehet, hogy a legjobb megoldás ez lenne: Skory féle rezonáns feszültségátalakító Mégpedig ebből a "Skory - Önrezgő rezonáns tápegység" (a transzformátoros változat), ami nem más mint egy önrezgő push-pull konverter. Ez egyrészt egyszerű, másrészt kiválló hatásfokú. A max teljesítmény a választott fetektől és trafótól függ leginkább. Szerintem egy mezei IRF540N is nagyon jót tudna produkálni.
(#) szabónagymester hozzászólása Júl 3, 2011 /

lorrylaci: Érdekes amit írsz, és nem szőrszál hasogatásként írom, mert szétbontottam egy tápegységet, ami ráadásul nem is egy gagyi táp, mert egy szerver táp, -még látványnak is gyönyörű! valami hasonló- és egész biztos, hogy tranzisztoros, mert 2SC2625 volt benne. Más meg nem igen vezérelhette a trafót. Ezen kívül más félvezető ami benne van, a teljesítmény diódákon kívül, az a vezérlő és komparátor ic, és pár hozzá tartozó kis tranyó.
Szóval már csak ez miatt is említettem a tranyós tápot.

katt: Köszi neked is az infót. Hozzám a legközelebbi Praktiker, Szolnokon van, az 60Km, és nem tudom, hogy ott is van-e ilyen gyűjtő. Esetleg még Pesten tudok szétnézni, oda is szoktam mostanában gyakran járni. Ha lelek helyet, biztos guberálni fogok jópár fénycsövet! :yes:

Ge Lee: Jó az ötlet amit mondasz, bár nekem nem kell szabályozható fesz,bár ez megoldható a poti fesz értékhez tartozó fix ellenállással kiváltani. A gond itt csak akkor adódhat, ha nagyobb feszt akarok kinyerni.
(#) lorylaci válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

Nézd meg az adatlapját ennek a tranyónak. Switching time: 1us, ennél még egy IGBT is 10x gyorsabb, ez azt jelenti, hogy kb max 100kHz-en rezonáns módban, keménykapcsolva 10kHz alatt érdemes használni.
Vce 1,2V Ic 4A, ez még nem lenne olyan rossz (0,3 Ohmmal ekvivalens), de ezt 0,8A bázisáram mellett, milyen meghajtó tud ilyet folyamatosan? (egy FETnél ennyi csak a bekapcsoláskos és kikapcsoláskor kell nanosekunumokig tudnia, az átlagos áram mA)

Na most ha az a kérdés, hogy lehet -e BJT-vel SMPS-t csinálni, akkor arra a válasz az hogy igen, ezt nem tagadom. Na de milyet... (mint ahogy ferrit trafóval is lehet 50Hzet transzformálni, na de minek, ha van rá jobb) Régen csak azért csinálták BJT-vel mert nem volt jobb.

Ha már csinálunk valamit, csináljuk jól.
(#) Dodi_ hozzászólása Júl 3, 2011 /

"Üdv mindenkinek.
Van egy problémám. Egyik ismerősömnek a Tornádó kerékpárhoz "rendszeresített" töltője egyszer csak felmondta a szolgálatot. Szétszedtem és a primer oldali biztosíték kiment, gondoltam elfáradt, de csere után is villant. Azután kezdetem méregetni. Az egyenirányító diódákból kettő zárlatos volt. Kicseréltem az összest ugyanarra a tipusra (1n5399). Elindítottam és a zöld led villog, ha rárakom tölteni, akkor mindkét led villog egyszerre (piros és a zöld). A kimeneten 32 V-ot mérek egy piaci multiméterrel (ennyi a műszerparkom egyenlőre). Egyébként 42 v-os akkupack van a kerékpárban. A primer oldalon a van egy 68ľF/400 V-os kondenzátor ott 325 V-ot mérek. Van itt még egy PWM (TL3842P), ennek a tápja 12 V jelenleg, ennek a pufferkondiját is cseréltem, nem változik semmi. Van itt még egy fet: 5N60C. Ezt csak annyira tudtam kimérni, hogy a D-S közötti belső védődióda szerintem jó, mert csak egy irányba vezet. A szekunder oldalon van egy lm324 -es és egy hcf4060be ic. A 4060-on 3,5 körüli tápot tudok mérni, viszont a 324-en ott van 12 volt. Szóval kellene egy kis segítség, mert nem igazán vagyok jártas az ilyen tápegységek javításában, na meg költözés miatt jóformán mindenem otthon maradt (szkópomtól kezdve a komolyabb multiméterekig, stb..), na meg meg is igértem, hogy megjavítom.
Próbáltam volna a PWM-et (egyébként 8 lábú tokozás) cserélni, de a Hestore-ban sem találtam ilyet (innen szoktam rendelni). Ha valakinek van ötlete mi a helyettesítője és hol lehet kapni, megköszönném.
Azért mellékelek pár fotót. A segítséget előre is köszönöm!"

Ezt azért írtam ide is, mert az elektromos kerékpár elektronika topicban senki nem segített már egy hónapja, gondoltam itt majd segít valaki. Ha nem, hát nem, majd keresek szakembereket... (Bocsi ez tréfa volt )
(#) Bassmester válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 3, 2011 /

A PC tápokról nem érdemes példát venni.
Ha rendes fetek lennének bennük és kellő méretű ferritmag, akkor nem kéne 12 centis ventillátorral hűteni őket.
Igaza van Lorylacinak, IR 2153 és IRF 740 !
Ott a Cimó féle táp, csináld meg azt és nem lesz vele gondod.
Nekem már van belőle néhány és hibátlatul teszik a dolgukat.
(#) Ge Lee válasza rossman hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Egyszerűbb lett volna ha a generátorod 230V-ot ad le, akkor nem kellett volna átalakító. Nem tudom mekkora a kereked, meg fogja tudni hajtani a generátort a fűtőszál 1-2kW-os terhelése mellett is?
A push-pull (autóhifi táp) jó lenne a feladatra, de ha 35V is van a primer feszültség akkor a 100V-os FET is kevés lesz, és az ohmos terhelés miatt melegedni is fognak rendesen (több mint 100A-es primer áram + tüskék).
(#) Ge Lee válasza szabónagymester hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Teljes kitöltésnél ki fog jönni a szekunder 12V-os ágán kb. 24-25V, az 5V-os ágon pedig kb. 12V. Mindez kétszer, amit szabályozhatsz egy potival.
(#) Ge Lee válasza Dodi_ hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Csak egy multival nem lesz egyszerű. Először a kondik ESR-jét mérném végig, általában ez okozza a hibák nagy részét. A FET és a vezérlő jó lehet különben nem lenne fesz a kimeneten. A vezérlőd egyébként 3842, hogy TL vagy UC teljesen mindegy, találsz bárhol és nem is drága. Második körben azt kéne kideríteni hogy a primer kör megy-e, ha igen akkor a visszacsatolásban szállt még el valami, illetve ebben elvileg van áramkorlát és az tilt valami miatt.
(#) Dodi_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Köszi a választ. Az a helyzet, hogy kerestem volna róla egy kapcsolási rajzot, de még hasonlót sem találtam. A másik, hogy rajzról tudnám, hol keressem az áramkorlátot, de üresjáraton is villog a zöld led. Ez úgy működött, hogy üresjáraton és az akku feltöltött állapotában a zöld led folyamatosan világít, töltés alatt csak a piros világít folyamatosan. Egy rajz kellene. A Google-t hiába böngésztem végig (találtam egy tl-100-ról rajzot, de az még csak nem is hasonlított ehhez. abban két trafó van, 2 fet a primer oldalon.....).
Következő: »»   199 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem