Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1386 / 3998
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

A mindig segítőkész kadarist! Köszönöm a választ, valahogy ki akarom cselezni a szimmetrikus tápot, hogy ne kelljen. Akkor így oldom meg.
(#) deadlyroberta hozzászólása Júl 5, 2011 /

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Testgear/lf_osc.htm valaki tudene hozzá modulátort mutatni? négyszög ,fűrészfog és hullám ra moduláljon. Előre is köszönöm.
(#) pucuka válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Pontosíthatnád, hogy mit szeretnél modulálni, mivel, és hogyan. A linkeden egy fázistolós RC színusz oszcillátor látható, egy adott frekvenciára. Ezt akarod modulálni, vagy ezzel akarsz modulálni? Az amplitúdóját, vagy a frekvenciáját szeretnéd, és melyik generátornak?
(#) m.joco válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Hello
Ha a két ellenállás egyenlő, akkor 0 kivezérlés mellett hogyan tud féltápfeszre beállni a műv. erősítő kimenete?
Üdv.
(#) kadarist válasza m.joco hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Úgy, hogy ha a + bemeneten féltápfesz van, akkor a kimeneten is féltápfesz lesz. Követi a kimenet a bemenet feszültségváltozását.
(#) pucuka válasza m.joco hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Még csak annyit kadarist hozzászólásához, hogy nem kötelező féltápfeszre állítani, de általános esetben praktikus, mert ekkor lesz a legnagyobb a kivezérelhetőségi tartománya.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Hello!
Igazából akkor lesz a legnagyobb a kivezérelhetőség, ha túlvezérelve az erősítőt, a határolás mértéke egyforma. Mert az nem törvényszerűen a féltáp, csak megközelítően az..
üdv! proli007
(#) Abukodonozo hozzászólása Júl 5, 2011 /

A kérdésem lényege az, hogy ha féltápfeszre állítom be a bemenetet akkor a műveleti erősítő működik sima tápról?
(#) kadarist válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

A válasz lényege: igen.
(#) Abukodonozo hozzászólása Júl 5, 2011 /

Köszönöm a hasznos információkat mindannyiótoknak!
(#) blackdog hozzászólása Júl 5, 2011 /

Sziasztok!

Lehet, hogy értelmetlen kérdés, de mégis...
DIP kapcsolóval nem lehet ellenállásokat sorosan kötni igaz?
Pl.: csak két ellenállás legyen sorba vagy kacsolok egyet és három....
(#) Balaa16 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Szia!
Én sajnos nem igazán értem a kérdést. Mit is szeretnél csinálni?
Üdv!
(#) blackdog válasza Balaa16 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Adott 4db ellenállás és egy DIP4.
A DIP kapcsolót kapcsolva sorba kapcsolom az ellenállásokat. Pl.:
R1:1k
R2:10k
R3:100k
R4:1M

DIP1-ON = 1k
DIP1+DIP2-ON=11k
DIP2-ON = 10k
.....

Nem sorolom fel mind.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Hello!
Miért nem lehetne. Te ellenállás dekádot szeretnél készíteni.. Persze a kapcsoló minőségétől túl sokat várni nem lehet. (De nem ON, hanem OFF, mert hogy bontani kell a rövidzárat)
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Ezen filózgatok egy ideje, de nem látom.
Ha van 2db ellenállásom és között van egy kapcsoló amit, ha kikapcsolok akkor megszakad a sor.
Bocsánat, de még mindig nem értem..
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Csináld úgy, hogy sorba kötöd az ellenállásokat és a kapcsolóval meg áthidalod őket. Így ha zársz egy kontaktust, akkor az adott ellenállás kiesik és csökken az eredő ellenállás egy ellenállásnyit.
(#) m.joco válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Hello
De ha a + bemeneten féltápfeszt állítunk be, akkor a műv. erősítő a - bemenetére is féltápfeszt igyekszik előállítani, tehát a kimenetére a féltápfesztől nagyobb feszt kell kapcsolnia, mivel a - bemenetre a kimenet leosztott feszültsége jut. Szóval ezért nem értem. Őszintén szólva Elektronika 2 -n nem tanultunk ilyen alapkapcsolást.
Üdv.
(#) kadarist válasza m.joco hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

OK. Köszönöm! Azt hiszem felfogtam

[off]
Akarok 1-2 hét szabit! :wilting:
(#) slave557 hozzászólása Júl 6, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék kerékpárra usb-s portot a maga 5V- ával, úgy gondoltam, hogy veszek egy agydinamót (kb 6V, 3W), és ahhoz kéne nekem egy kapcsolás, ami egyenirányítja, és szabályozza, hogy olyan 5V körüli értéket adjon (fixen), ha megyek. Ez egy akksira lesz kötve, amit folyamatosan tölt, ha pirosnál megállok, akkor is megy tovább a töltése a gps-nek, vagy a telefonnak.

kapcsolási rajzokat magyarázattal nagyon megköszönök.
üdv
(#) janikukac válasza slave557 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

6V-bol nehezen kapsz stabil otot, legalabb 9V kell ide..
(#) koczka hozzászólása Júl 6, 2011 /

Lakkozott vezetéket hogyan lehet forraszthatóvá tenni szakszerűen?
Tehát arra gondolok hogy a lakkot kaparás, smirglizés nélkül valamiféle vegyszerrel le lehet-e szedni?
A kromofágot már próbáltam.
(#) ngexi válasza slave557 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Váltóáramodat a mellékelt rajz szerint kétszerezed, azt egyenirányítod, az így kapott feszültséget egy 7805-ös IC-vel 5v-ra stabilizálod.

fesz4szer.gif

(#) ngexi válasza ngexi hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Illetve négyszerezed...
(#) kistrojak hozzászólása Júl 6, 2011 /

Sziasztok!
Motor állórészt kellene tekercselnem, abban a dilemmában vagyok, hogy a vasmagra kellene nekem egy vékony bevonat, hogy a tekercselés közben ne legyen testzárlatos a huzal a vasmaggal! Láttam már hogy valamibe bele van mártva és egy zöld bevonatot képez rajta ami hőálló is kb.: 110-150 C°-ig, a póusok végét megoldottam egy kevés epoxival... de azért az egész vasmagra kicsit pazarlás lenne

Aki foglalkozott ilyennel és tud rá megoldást, kérem segítsen!

Előre is köszönöm! Kistrojak
(#) mate_x válasza koczka hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Szia!

Valamilyen lánggal hevítsed azt a részt, ahonnan le akarod szedni, és utána mártsad denaturált szeszbe, ami leoldja az égésterméket.

Üdv, Máté
(#) morzsa15 hozzászólása Júl 6, 2011 /

Üdv!
Valaki meg tudja mondani hogy a k3568 tranzisztor pnp vagy npn??
(#) kistrojak válasza mate_x hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Szia!

Azon túl vagyok! Nekem felvinni kellene rá valami szigetelőanyagot! Szó sincs levételről, a vasmag még új és fémtiszta, nincs rajta csak 10 évnyi por
(#) pucuka válasza morzsa15 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Nem tranzisztor, N csatornás kiürítéses MOS FET.

2SK3568.pdf

(#) morzsa15 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

de ez nem 2s-es !!
Következő: »»   1386 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem