Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 298
(#) komocska hozzászólása Júl 8, 2011 /

Tisztelt fórumozók !

A hétvégi házamba három évvel ezelött vettünk egy BEKO hűtőgépet. Lejárt a garancia. Naná , hogy most
romlott el.Minden évben tavasztól - őszig használtuk kifogástalanul müködött. Áprilisban bekapcsoltuk , és azt vettük észre,hogy nem kapcsol ki, és megfagyott
a felső részben a tojás is. Digitális hőmérővel meg-
mértem a hőfokot - 4,3 fok volt. A fagysztóban -21
Kiszereltem a hőfokszabályzót, és ugyanolyat vásárol-
tam . A kapilláris csövet is oda dugtam vissza ahol volt.
Ugyanúgy nem kapcsol ki Hőfok szintén ugyan annyi.
Hütőszerelőt hivtam. Elvitték a hütőt két hétig volt a
szervizben. állitólag kifuvatták , kimosták, feltöltötték
gázzal, a hőfokszabályzót is kicserélték
Este cca 19 órától reggelig (10 óráig ) folyamatosan ment.Nem kapcsolt ki.Hőfok felső részben -5,1 volt.
Szerelő azt mondta ,nem tud mit csinálni, mert ez ilyen
gyártmány ,és úgy szar ahogy van.Tehát három szabályzóval is ugyan az a hiba. Van- e őtletetek , hogy mmi lehet a gond a hütővel.
(#) P.mobile válasza komocska hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Szia!
A konkrét típus pontos ismerete nélkül írom a következőt:
Ha az általad írt hőfokokra képes a hűtő minden bizonnyal a hűtőteljesítménnyel nincs gond, valamiért nem áll meg megfelelő időben a kompresszor.
Meg kell állapítani, hogy a hőfokszabályzó megszakítja -e az áramkört.
a): igen -Valahol elektromos zárlat van a vezetékezésben-(egér lerágta a szigetelést vagy összeégett, megsérült, stb.), meg kell keresni ki kell javítani.
b):nem-A hőfokszabályzó érzékelője nem érintkezik a hűtő testtel megfelelően, rossz a hőfokszabályzó nem megfelelő típus- néha a gyárban a hőfokszabályzót nem az eredeti beállítással szerelik be.

Javaslom tekerd le a hőfokszabályzógombot teljesen.-ütközés után még óvatosan lehet tovább, kattan egy kicsit.
Ha így megáll a kompresszor, akkor b) eset, ha továbbra is megy a)verzió.
(#) raptor1974 válasza P.mobile hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Én is még csak pár ilyen hűtővel találkoztam, és ezek is kompresszorcserések voltak. Így a szelepet igazából nem néztem.Viszont amit leírsz logikusnak tűnik. Indításkor először csak a mélyhűtő hűtőteste kap hűtőközeget, mivel így az elpárolgási nyomás kisebb kompresszorral is elég alacsony lesz a mélyhűtőhöz. Ha az már eléggé lehűlt bekapcsol a normál tér hűtőteste is. Mivel a mélyhűtő már hideg, így megint csak akkora lesz a hőterhelés, hogy a kompresszor és kondenzátor elegendő teljesítménnyel rendelkezik.Ha már mindkét tér lehűlt, akkor a kompresszorral együtt kikapcsol a szelep is. Ha a szívó oldali nyomás alacsonyan maradna a nyomóoldali pedig magasan, akkor a kompresszor -kis indítónyomatékú lévén- nem tudna elindulni. Ezért zár csak akkor le, ha a nyomás már kiegyenlítődött.
(#) raptor1974 válasza syster hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Azt vegyétek, amelyikre hosszabb garanciát adnak.
(#) raptor1974 válasza komocska hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A világítás működik akkor is amikor hideg van benne? Ha nem akkor a termosztát rosszul van bekötve. Lehet hőfokszabályzó hiba, hűtőközeg mennyiségi probléma vagy dugulás is. Így, hogy már valaki szétszedte, gyakorlatilag bármi lehet.
(#) Busz hozzászólása Júl 10, 2011 /

Egy a képen látható abszorciós francia gyártmányú készülékek mennyire időtállóak?

Egyáltalán hány fokig kéne hűtenie?

Mert belül a cső deres de szerintem nem hűt eléggé.

12V, 230V, gázról menne a gép. Felül van rajta nyílás, az sem ajtó hanem csak egy levehető kupak de szerintem nincs benne elég hideg.

Szabályzót nem találtam rajta. A márkajelzés le van róla kopva.

Egyáltalán ha ez elromlik akkor lehet töltetni??
(#) kaqkk válasza Busz hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Az abszorpciós hűtőket nem lehet tölteni , de nem is nagyon fordul elő hűtőközeg szivárgás. Elég kicsi a hatásfokuk ezért max 10-15c kal tud lejjebb menni hűtésben mint a külső hőmérséklet , ha hideg a belseje akkor működik ,és ennyit tud
(#) Busz válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Vagyis örök élet?
AKkor ennél olyan sincs hogyha nem használom akkor leereszt?

Amúgy gázról üzemeltetve sem tudna többet?
Mert most hátul felül az a radiátor épphogy csak meleg, de annak is csak az első fele. Pedig a szobában van vagy 30 fok.
Az élettartama hogyan hosszabb, gázról vagy villanyról üzemeltetve? Gondolok itt a gázláng okozta korrózióra...

AMúgy földgázról lehetne üzemeltetni megfelelő nyomáscsökkentővel? De még az sincs ráírva hogy mekkora nyomással, milyen gázzal megy.

Nem elég biztonságos szerintem gázról üzemeltetni nem?

Az abszorpciós hűtők csak palackos pb gázról mennek
a hozzá való nyomáscsökkentővel . Földgázról való üzemeltetésről még nem hallottam ,és értelmetlennek is tartom (nem hajt annyi hasznot ami gázt elpocsékol)
(#) Busz válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Én sem hallottam még földgázos üzemeltetésről de érdekelne hogy földgázról meglehet-e oldani?
Mert ha pl nincs áram de van földgáz akkor így nem kell PB palackot csereberélni.

Amúgy végül az egész abszorciós háztartási hűtőgép értelmetlen mikor a kompresszoros sokkal hatékonyabb.

De ha nincs áram akkor hajt annyi hasznot hogy megérje gázról üzemeltetni.

De PB palackról drága, mások elmondása szerint kb 1 hónap alatt leszív egy fullos palackot. Azért egy kempinghűtőnek egy 5000 Ft-os palack havonta sok. ...
(#) zolika60 válasza Busz hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Fúvóka cserével biztosan megoldható. Hogy értelme van-e azt neked kell eldönteni.

Régen rossz ha már egy hónapig nincs áram !
Szerintem még mindig nincs értelme az átalakításnak
és tuti hogy egy gázszerelő sem fogja vállalni . Viszont ha te megcsinálod csak magadat hibáztathatod egy estleges lakástűzért !
(#) Busz válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Gáztűzhelynél sem kell fúvókát állítani, max a nyomáscsökkentőt kicserélni (máramelyiknél..).

Nem tudom hogyha erre simán rákötöm a földgázt akkor abból lehet-e baja? Vagy max nem ég és kész, vagy lehet hogy pont jó lesz.

A gáz részéhez van valami szabályzó tekerő, igaz nem tűnik üzemképesnek de lehet hogy földgázra is rálehet hangolni.

De !A legtöbb gáztűzhelynél már amikor a boltból kihozod akkor is kapsz hozzá fúvókát ami a pb üzemre van belőve
A hűtőkhöz szerinted miért nem adnak földgázos fúvókát ? Egyébként egy szar hatásfokú energiazabáló hűtő miatt akarod felgyújtani a lakásod ? Hajrá !
(#) zolika60 válasza Busz hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

A tűzhelyben biztosan fúvókát kell cserélni. Adják is hozzá újkorában PB-hez és földgázhoz is. Földgáznál a nyomásszabályozó az óra mellé van építve. A házban nem magas. Azt, hogy a beépített fúvókával be lehet-e állítani azt persze nem tudom.
(#) komocska hozzászólása Júl 11, 2011 /

Szia P.Mobile és raptor 1974 !
Köszönöm,hogy válaszoltatok a felvetett problémámra Hétvégén kint voltunk a kertben,és ezért nem tudtam
válaszolni. A Hütő tipusa BEKO CSA 2400. A szabályzó
gombját szélső állasba tekerve ki lehet kapcsolni a mo-
tort. A belső világitás bekapcsolva marad, csak az ajtó
becsukásával alszik el. Ebből következik, hogy zárlat
nincs. Mechanikusan ki / be kapcsolható . Csak a kapil -láris cső nem vezérli a termosztátot.
Mint korábban irtam az eredeti gyári , majd sz általam
vásárolt és a szerelő által beszerelt termosztáttal sem
kapcsolt ki a hütő.A komresszor normális müködésre
utaló hangot ad. Nem hangosabb mint újkorában.
A keringésre utaló halk zubogó hang hallható. Azt tapasztaltam, hogy hátulról nézve a kondenzátor középről jobb oldali része elég meleg, de a bal oldali
része még nem is langyos.A szervizben állitólag kimosták, kifuvatták, feltöltötték gázzal. A szabályzót
kiszereltem, majd ujra visszadugtam ( gondolom gyárilag megfelelő helyre vezeti a kapilláris csövet )
ütközésig, gondolom leért oda ahova kell. Ugyanaz,
nem kapcsol ki.Hétvégén ki / be kapcsolgattam a hütőtéri szabályzót.Ma vettem egy mechanikus idő kap-
csolót , hogy a paradicsom meg a tojás azért ne faggyon meg.
Üdv. Németh Imre artnemeth@freemail.hu
(#) xyzxyz hozzászólása Júl 11, 2011 /

Sziasztok!
Adott egy C35 Lehel 3üzemű kisgépem.
Próbából hajtottam gázról. 30mbar a kiskönyve szerint az előírt. Mivel nincs fixen ennyire belőtt reduktorom és mérni sem tudom csak egy szabályozható pici reduktorom van ezért csak fülre és bekukucskálva állítottam be egy elég picike lángot. Ekkor 3 óra múlva a hűtőkörére rakott gyári jégkockatartójában elkezdett fagynia víz.
220-ról hajtva nem fagyaszt ugyanitt, egyébként hűt rendesen, a benne lévő cuccok jó hidegek.
Mi lehetett a gond? 220-ról hajtva a szabályzója túl korán kikapcsol és ezért nincs jégkockám, vagy a gázról hajtáskor még így is nagy volt a nyomás, ezért volt intenzívebb a hűtés. Gáznál egyébként nincs hőfokszabályzás. A könyve szerint is 25C' kinti hőmérséklet alatt ne használjam folyamatosan, mert mindent szétfagyaszthat.
Fogok még csinálni egy próbát 12V-ról is, mert ott sincs szabályzás, kiváncsi vagyok akkor mennyire durvul.
Ha a 220-as hőfokszabályzó részét rövidre zárom azzal túl tudom vajon hajtani a gépet?
220-ról és 12Vról is egyaránt 100-110W-ot ír a könyv, ez alapján gondolom, hogy nem.
(#) zolika60 válasza xyzxyz hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

A 230V-os fűtése egy egyszerű fűtőbetét mint a pákában. Lehet, hogy nem bírja a tartós üzemet. De próba szerencse.
(#) xyzxyz válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Bírni bírja, mert hideg van a hűtőben és hátul is fűt rendesen. Arra gyanakszom, hogy a hőszabályzó része lehet elgyengülve és max.-on is korán kikapcsol.
Egyébként a hűtés teljesítményét vajon mi határozza meg nagyobb részben? A bevitt hőmennyiség, vagy pedig a mechanikus jellemzők? Mert utóbbi esetben van még bőven tartalék, hiszen gázos üzemben veszettül hűt.
(#) apusom hozzászólása Júl 11, 2011 /

Lehel kombinált hűtőgépemnek nem működik a hőfokszabályzója. A hétvégi kánikulára való tekintettel a barna vezetékeket direktre kötöttem , így folyamatosan megy. A kompresszor nagyon felforrósodott érdeklődöm ,hogy nem e fog tönkremenni mert sajnálnám mivel a hűtése tökéletes.
Azt honnan tudom meg, hogy a hőfokszabályzó rossz-e, vagy csak a kapilláris cső vége nem megfelelően érintkezik?
Egyáltalán hogy kell a kapilláris csövet a hűtőgép hátfalához rögzíteni?
(#) P.mobile válasza apusom hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Ha a kapill cső nem érintezik: a kompresszor folyamatosan megy
Ha a hőfokszab töltete elillant(korrózió,sérülés)a kompresszor el sem indul.
Rögzítés: lényeg, hogy 6-8 cm hosszan a kapilláriscső érintkezzen a hűtőlemezzel. Gyári rögzítőelem hiányában megfelel öntapadós aluszalagragasztó is. Csavar rögzítéssel óvatosan, nehogy kilyukaszd a hűtőtestet.
Ha folyamatosan megy elvileg nem baj, de legyen hátul megfelelő szellőzés. A villanyszámlára viszont nincs jótékony hatása és az étel is megfagy benne ha egyébként jó a hűtés.
(#) P.mobile válasza komocska hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Arra gyanakszom, hogy a hőfokszab kapcső nem.érintkezik jól a hűtőtesttel, hiába van a helyére betolva.
Próbáld meg kihúzni és egyszerűen felragasztani a hőtő hátlapjára az elűző hsz.ban említett öntapadó alu szalaggal( légtechnikai elemeket szoktak vele tömíteni ,lehet kapni gazdaságos áruházban is). Nekem már bevált ez a rögzítési mód, ha hibás elektronika helyett raktam be hagyományos hőfokszabályzót.
(#) komocska válasza P.mobile hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Szia P.Mobil !
A BEKO hütőben a hőfokszabályzó középen van, és
és cca.15 centire egy 0,5 mm - es lukon megy valahova
a kapilláris cső hátul nem jön ki , alul a fagyasztó részben sem.Ha jól értem azt irod, hogy egyszerüen huzzam ki és a hütőgép felső részében ragasszam a hátlapra ? Ha belső hömérsékletnek cca. + 5 -nak kell
lennie .a termosztát nem valószinü ,hogy kikapcsol mert ugy tudom -11 fok körül kapcsol ki valamilyen uton-modon ami megfelel a fagyasztó rész -20 és a felső rész + 5 fokjának.
Kérdésem az ,hogy hátul a kondenzátor hoszzirányban egyikfele meleg, a másik nem az természetes-e
(#) P.mobile válasza komocska hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Kb.úgy ahogy mondod.
Azon a kis lyukon az érzékelő elvileg a normál tér rejtett(belső műanyag burkolat mögött)lévő hűtőlemezéhez vezet. Nem látni bele, hogy ténylegesen hozzá is ér.
Ha felragasztod a hátlapra lehetőleg oda ahol most legjobban deresedik,akkor eléri a -11 fokot és ki fog kapcsolni.
Visszakapcsolás a gomb állásától független hőfokon történik mikor már leolvad a hátlapról a dér.
A fagyasztóban lévő hőmérsékletet nem lehet szabályozni ilyen hűtőknél. Először a fagyasztórész kezd el hűteni, mikor az "végighűlt" csak akkor jut folyékony hűtőközeg a normál térnek. Mikor a normál tér is lehűt ugye akkor kellene kikapcsolni a hőfok szabályzónak.
Kondenzátor:
Ha már nagyon hideg van a hűtőben, akkor természetes, hogy csak a fele meleg.
Ha indulást követően mikor a kompresszor már felmelegedett de a belső tér még nem hűlt le a kondi másik felének is melegnek legalább langyosnak kell lennie. Ha akkor is hideg az lehet dugulás vagy idegengáz jelenléte a rendszerben, de akkor nem tudná megfagyasztani a paradicsomot.
(#) komocska válasza P.mobile hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Szia P.Mobil !
Köszönöm a tanácsot, holnap megprobálom megbuherálni a hütőt, habár a nagyyfrancosan a gyártómüvek a konstrukció változtatás jogát fenntartják. Lelkük rajta. Az eredményről majd beszámolok. A mechanikus időkapcsoló időtartamait
aránylag jól sikerült beállitani , igy ha nem vagyunk kinnt a kertben , és nem nyitogatjuk annyiszor a hütő ajtaját legalább nem kavar be nagy villanyszámlát
Üdv. Németh Imre alias komocska
(#) raptor1974 válasza komocska hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Bocs hogy csak ilyen soká válaszolok, de el vagyunk havazva. Az, hogy a kondenzátornak csak az eleje forró, a vége meg csont hideg, dugulásra utal. Ekkor a kapilláris cső nem tud elegendő hűtőközeget beadagolni, az elpárolgási nyomás alacsonyabb lesz, valamint az áramoltatott hűtőközeg mennyisége sem elegendő. Viszont a hőterhelés ugyanakkora, a kisebb hűtőközegáram miatt a kompresszor hűtés sem megfelelő. Így a nyomott gáz nyomóoldali véghőfok jóval magasabb. Viszont mivel a kapilláris cső nem tud elegendő hűtőközeget átengedni, a folyadék állapotú hűtőközeg felszaporodik a kondenzátorban. Ahol a kondenzátorban már csak folyadék van, az a szakasz nem vesz részt a kondenzáció folyamatában, hanem un. utóhűtést ad a folyadék állapotú hűtőközegnek. Ennek a nyomása azonban magasabb lesz a kisebb aktív kondenzátor felület miatt mint normál esetben, ami növeli a kompresszorra jutó mechanikai és villamos terhelést. Mivel kevés a beadagolt hűtőközeg, az nem tudja végighűteni a normáltéri hűtőtestet, ezért a készülék termosztátja nem fog kikapcsolni. Viszont az alacsonyabb elpárolgási nyomás miatt a hűtőtestnek az e része ahol még dolgozik jóval alacsonyabb lehet mint a normál üzemi hőfok. Ebből adódik a normál tér fagyasztása. Kisebb mérvű hűtőközeg hiánynál ugyan ezért fagyaszt a normál tér.
(#) komocska válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Szia raptor1974 !
Nos Én a hütésemet most a kertben a medencében sörözés közben oldottam meg. Ez is egy jó hőcserélő.
Komolyra forditva szót , beszéltem a hütős emberrel
aki állitólag kimosta , kifujta, feltöltötte stb. a hütőt ,
most nyaral a családjával ,de igérete szerint jövő héten jön. Eddig már cca.25 ezer forintot költöttem
erre a hütőre, nem beszélve a belekavart villanyfogyasztásról, amit szigorúan feljegyzek.
A fogyasztóvédelmi felügyelőség felajánlotta segitségét. A forgalmazó már meszünt, igy a gyártőmü felé lesz majd jóindulatú levelem a konstruktörnek cimezve.
Addig is egyenlőre marad a mechanikus időkapcsoló
A kapilláris cső belső térbe helyezését mechanikailag
megtudtam oldani ,de közben a másik termosztátot beraktam a fagyasztóba ,müszert rákötve néztem ,hogy mikor kapcsol.A digitális hőmérő tanúsága szerint -18,2 foknál kapcsolt ki és - 12,6 foknál kapcsolt be.Tehát a kapilláris cső rejtve a kiöntött höcserélőben valahol a fagyasztó rész környékén lehet.
üdv.Németh Imre alias komocska
(#) raptor1974 válasza komocska hozzászólására (») Júl 13, 2011 /

Ha ez a hőfokszabályzó így kapcsol, akkor nem belevaló ! A kombinált hűtők termosztátjának kikapcsolási hőfoka állítható, de a visszakapcsolási hőfok +2,5C !
(#) vaskez hozzászólása Júl 14, 2011 /

Sziasztok!
2 napja vettünk egy új hűtőgépet, ( SAMSUNG RL 29THC, A+ os. A kérdésem az lenne, normális dolog-e az egy új hűtőnél hogy napi 24 órából 19 -20-at megy.Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, többet is. Szinte állandón, és csak nagyon rövid időre kapcsol ki. Körbenéztem az ajtót jól zár, a fagyasztón is.
( A hőfokszabályzója kb középre van állítva, nem mértem benne a hőmérsékletet, de szerintem hűthetne jobban is.) Üzembehelyezéshez még annyir ír : első bekapcsoláskor a készülék 3 órát gyorsfagyasztó üzemmódban üzemel, de azóta is csak megy és megy...
Ha tudnátok segíteni jó lenne!!! Köszönöm! Sziasztok!
(#) Kismajom1979 hozzászólása Júl 14, 2011 /

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni egy indesit alulfagyasztós kombi hűtővel kapcsolatban.Egy ideig kifogástalanul működik,aztán gondol egyet (álltalában ha nagyon jó az idő,mint pl.most napok óta),és a fagyasztó rész elkezd felengedni.jelenleg 2 napja 0 és -3 fok között mozog a fagyasztórész hőmérséklete,ami igen aggasztó.Bármit csinálok vele,nem hajlandó lejjebb hűteni,már többször újraindítottam,volt hogy 1 órát ki is volt húzva,de nem akar hűteni.A normáltér jól működik.Mi lehet a gond?Tele van kajával,és nincs másik fagyasztóm :no:
Következő: »»   49 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem