Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Köszönöm szépen a segítségeteket. Már meg oldódott a probléma, a rajz az egyik kollégámnak kellet, de ő már szerzet valami egyszerű rajzot valami két relével működik, és azzal kivitelezhető a dolog.
Szép jó napot mindenkinek!
Keresnék a kapunyitómhoz kapcsolási rajzokat programozást vagy valami vezérlést ! A kapu működött előtte be volt szerelve de át kell programozni és sajnos nincsenek meg a papírjai valaki tudna nekem segíteni? Típusa Telcoma K100 (M8K100e)
Sziasztok.
Egy olyan problémával fordulok hozzátok, hogy: Egy ismerősöm dadog és szeretne egy olyan szerkezetet amelybe ha beszél akkor a kimenetén egy kicsi késéssel jelenik meg az a hang. Arra gondoltunk, hogy 2 darab dallamcsengőt összerakunk és egyszer az egyikbe utána meg a másikba beszél. Ezt a kapcsolást gondoltuk: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hangrogzito-dallamcsengo.html Az lenne a kérdésem, hogy hogy csináljam meg, hogy egyszer az egyik máskor meg a másik menjen? Egy bistabil multivibrátor jó lenne erre a célra? Vagy valami jobb ötlet? Köszönöm szépen előre is a segítségeteket.
Sziasztok!
Egy olyan egy erős fényű ledet villogtató áramkört keresek ami egy 2032-es 3 V-os gombelemről legalább egy évig működik./ha tovább az még jobb/ Ezt megépítettem de csak egy hónapig működött. http://www.friweb.hu/pgkislap//page.php?15 A 74HC14N Ic helyett 74HCT14E-t raktam bele. Lehet, hogy ez a probléma? Előre is köszönöm a segítségeteket!
Köszöntelek lajos1969 !
Valószínű, hogy a kapcsolás hibátlan, de az erősfényű LED fogyasztása nem a számítógépek 3V 210mA/h lítium- ion eleméhez méretezett. Ott tovább használható, mint 1 év a BIOS memória elhanyagolható fogyasztása miatt. Tapasztalatom szerint (villogó áramkört leddel ,bármilyen egyszerűnek tűnik a kapcsolás) 1 éves használati időre 1db gombelemmel, reménytelen építeni. Esetleg induktív töltővel tölthetsz egy 3V akkut, mint azt az elemes fogkefék használják.
Hellol!
Talán nem véletlen. Hogy meddig fog villogni, az a telep kapacitásától, a kivett energiától (töltésmennyiségtől) és a felvillanások sűrűségétől fog függni. - Tekintve, hogy egy nagy fényerejű Led vagy fehér, vagy kék, nem elégséges számára a 3V feszültség. Ezért ez a kapcsolás is feszültség emeléssel állítja elő a szükséges pluszt. - Ezt a feladatot a C2 kondi végzi, amit ciklikusan fel kel tölteni, és a Led-re sütni. - Amint a kapcsolásból látható, az 1µF és a 10Mohm végzi az időzítést. Így a kapcsolás, kb. 10 másodpercenként villan fel. Ez egy év alatt, hozzávetőlegesen 3millió felvillanást jelentene. - Ha a kapcsolás hozzávetőlegesen megkétszerezi a 3V feszültséget és ebből le jön a Led kb. 3V-os nyitófeszültsége, akkor a 75ohm-os soros ellenállásra 3V/75ohm=40mA csúcsáram jut. - Ennek az áramnak kellene folyni kb. 10msec ideig, amíg a 10kohm ki nem süti az 1µF-os kondit. De közben a C2 kondi is veszt a töltéséből, ezért a Led áram folyamatosan csökkenni fog. Gyakorlatilag ha a 10ms időre a csúcsáram felével számolunk, sokat nem tévedünk. - Tehát hozzávetőlegesen 20mA áram fog folyni a Led-en 10ms ideig egy felvillanásra. Tehát egy felvillanáshoz szüksége töltésmennyiség 20mA*10ms=0,2mAsec. Egy év alatt ez a három millió felvillanás miatt 600000mAs, vagy is 166mAh töltésnek felelne meg. - A töltő kondenzátorral is baj van, mert a töltése közben a fele energia hővé alakul R3 és R4 töltőellenállásokon. Vagy is közel kétszeres energia kell a kondi töltéséhez, mint amit Ő tárolni képes. Nos egyszerű kis fejtegetéssel, ennyit kellene tudnia minimálisan a telepnek, mert a veszteségeket még nem is számoltuk.. üdv! proli007
SZiasztok!
Olyan órát szeretnék építeni közös anódos 7szegmenses kijelzővel amelyik a hőmérsékletet is méri. Felváltva jelezné az időt és a hőfokot. Tud valaki ilyen kapcsolási rajzot? ...köszi
Van keresőnk.
hőmérő
Köszi! De balga vagyok, én ezt nem találtam.
Most már csak azt kellene tudnom hogy ki foglalkozik PIC programok égetésével? Vagy ha van PICKit2-m akkor én is megtudom csinálni? (most akarok beszerezni egyet)
Igen, meg tudod - ott van a kapcsoláshoz a .hex állomány a beégetéshez.
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolást keresek amivel 2 db 1.2 voltos 1200 mAh-s akkumulátorral működtetni tudok 4 db fehér és 4 db piros LEDet. A ledek párhuzamosan vannak kötve. Az akkumulátorok pedig egy elemtartóban vannak, ahol sorosan vannak kötve, szval 2.4 V a tápfeszültség. A választ előre is köszönöm!
Sziasztok!
Az ITT feltett kérdésemre kadarist linkelt egy oldalt ahol egy fázissorrend figyelő kapcsolás van. Most eljutottam oda, hogy az ák-t megépítettem és működik is, csak a fesz. osztó ellenállásai melegednek. Mellékelem az általam megépített rajzot, melyen szerepel proli007 kiegészítése. Megkérnék valakit, segítsen méretezni az R1,2,3 és esetlegesen a R4,5,6 ellenállásokat értékre és teljesítményre is. Köszönettel : IMi
Duplázd az ellenállások wattszámát és így nem fognak annyira melegedni. De mit jelent ez a melegedés? Sütősre melegednek?
Szia!
Igen rövid idő alatt fűtőtestté váltak.... Valamit nem 10V-os, ha nem 12V-os zéner került bele (ez van a fiókban). Az R1-R4 alkotta feszosztó méretezésére lennék kíváncsi, de benne van a képben a zéner, na nálam ez borítja a dolgot, mert ugye a zéner ellenállása a feszosztó felső tagja is egyben. A (pici) tudományom eddig terjed... Külön külön nem gond számolni, de így egyben, nem tudom mire is kell számítani.
Hello!
A piros Led-eket még csak-csak lehetne működtetni az aksiról, de a fehérhez már feszültségnövelő (DC-DC konvereter) kell, mivel azok nyitófeszültsége kb. 3,2V. De a pirosakat a fehérekkel nem lehet párhuzamosan kötni, mert csak a pirosak fognak égni. Kivétel, ha mindegyiknek (legalább Led csoportnak) saját előtét ellenállása-áramgenerátora lenne, és a táp 3,6V felett lenne. üdv! proli007
Hello!
A helyzet a gyakorlatban nem ennyire komplikált. - Célszerű, hogy - ha már egyetlen fázis megvan - akkor is el tudja látni a Led-et árammal az előtét ellenállás. Ami itt kb. 20mA. - A 230V feszültség oly magas, hogy az mellet a 12V mínusz el is hanyagolható. Így a teljesítmény 230V*20mA=4,6W ami viszont már szépen fűt. - Az ellenállás 230V/20mA=11,5kohm lenne. De mivel a dióda csak az egyik félperiódust engedi át, ennek fele szükséges. (Mert ugye egy félperiódus alatt kétszer akkora áram kell, hogy meglegyen az átlag 20mA) Tehát egy 5,1kohm/5..10W-os ellenállás kel bele. - Ha a Led nem ég, akkor az átlagáram a zéneren fog folyni. De a zénerrel párhuzamos ellenállás nem rúg labdába. Arra csak azért van szükség, hogy amikor a dióda zárva van, (vagy fázis kimaradása esetén) a logikai kapu határozott "L" logikai szintet kapjon. Vagy is ekkor lehúzza a bemenetet. De a 120uA árama a 20 mellett elhanyagolható. De célszerű a kapcsolásban egy kisáramú, nagy fényerejű Led-et alkalmazni, akkor nem szükséges a működéshez sem ekkora teljesítmény. Természetesen R8 ellenállást is a Led és tápfesz szerint kell megválasztani. (A 12V miatt már most célszerű 510ohm-ra cserélni) üdv! proli007
Nem tudtam már módosítani..
De ha a zéner katalógusban megadott dinamikus belsőellenállására gondolsz, akkor az egy félreértés. Mert ez alapvetően a stabilizálás számításához szükséges. (Rd=dU/dI vagy is megmutatja, hogy egy adott zéneráram változása, mekkora feszültségváltozást hoz létre a zéneren.) Egyébként a zéner a feszültségosztó alsó tagja, nem a felső.. üdv! proli007
Szia!
Köszönöm kimerítő válaszod. A kapcsolás lényege, hogy csak abban az esetben fog világítani a led, ha minden fázis megvan és helyes a sorrendje is. A feszosztó felső ellenállására gondoltam én is, amely elgondolásom szerint az elemi zéner diódás stabilizátor soros ellenállása is egyben. De akkor ez nem így van... A led ellenállása természetesen cserélve, csak a rajzon maradt.. Köszönöm, legközelebb csak hétfőn tudok vele foglalkozni ...
Hello!
Ha a Led csak akkor világít, akkor a Led 20mA áramát szétoszthatod a három ágra. De mivel a három fázis 120 fokban van egymással, a fázisonkénti áramot kb. 0,6-al kell szorozni a 20mA-hez képest. És úgy számolni az előtétet. üdv! proli007
Azt értem, hogy nem lehetne párhuzamosan kötni a két fajta LED-et.....Sajnos rosszul fogalmaztam meg. Olyan DC-DC konverter kapcsolás kellene, ami azt a 2.4 Voltot átalakítja 3,6 Volttá...
Hello!
Én ugyan sorba kötném a négy Led-et. De Skory-nál találsz olyan kapcsolást, ami 1,5V..6V működik. Persze kísérletezni kell.. üdv! proli007
Sziasztok! Tudna nekem valaki egy Trakis hobbív gépről rajzot, faterom szétszedte még régen, de nem tudom hogy volt összekötve és hiányzik e még valami belőle. Csak a trafó van meg a primer felét megoldottam a szekunderrel nem boldogulok. 4 vezeték, középsők összekötve és asszimetrikus szekunder tekercs. Képek alul, ilyen fajta volt.
Szia! Ezen már túlvagyok, meg jónéhány oldalon is, csak nem találtam meg amit keresek, azért kérdeztem, hátha valakinek van ilyen otthon, vagy legalább rajza. De lassan rájövök, legalábbis remélem. egyébként 0V- 42V-nál kötve és 8V kimenete van. Gondolom a 0 és 8V a két "kimenet" így van meg az 50V.
Üdv egy lanicó l 818e típusú erősítőhöz keresek kapcsolási rajzott de főleg a a hangszín szabályozója érdekel
Sziasztok
A hestore-ban ezt a Digiátlis potit néztem ki egy 50k-s poti leváltására, csakhogy ehhez még kellene valami áramkör amivel vezérleni lehet, én egy egy gombbal szeretném le és fel a hangerőt változtatni, tudtok ehhez nekem valami kapcsolást mutatni? Tudom DS1669-el egyszerűbb lenne, de azt nehezebben tudom beszerezni. Előre is köszönöm Bari
http://www.hestore.hu/files/mcp4011.pdf itt az adatlapja az alja felé van pár rajz ha segitt
Szia
Az adatlapot már néztem, a digipoti konkrét meghajtásához, mármint a hanerőszabályzáshoz nincsenek benne rajzok, csak felhaszálási lehetősgekre tipikus bekötések, egy tipikus bekötés mikrokontroler esetén rajz van, a pic/avr-hez még nem értek sajnos, ha van erre kész megoldás kisméretű pic-el, (az be tudom égetni), az is jó, a lényeg hogy ne foglaljon sok helyet. Egy elvi leírás is elég, hogy hogyan is kell léptetni a hangerőt, abból már kreálok majd valamit Bari |
Bejelentkezés
Hirdetés |