Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1396 / 3998
(#) nagy_david1 válasza mechanika hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Mivel 1,3 A "leszippantásához" fél nap alatt kb óránkénti 100mA járul ezért biztos, hogy nem a LED a felelős valóban. A mikrokontrollerek és az ilyen IC-k sem a nagy fogyasztásról híresek. Ugyanakkor mivel a kapcsolás működik nem hiszem, hogy meghibásodásból történne ez. Még megnézném a tranzisztorok emitter ágában folyó áramot is bár ezt se hiszem, hogy terhelés nélkül áram folyna itt.
Nem megoldható a nagyobb akkumulátor vagy hálózati tápellátás?
(#) blackdog válasza storm hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ez 2010-es méerű SMD? Akkor elvileg 750 mW
(#) karaszbandi válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Elvileg 3,8 menet/volt. Ha jól emléxek, akkor az 50Hz osztva a vas keresztmetszettel.
(#) john94 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Hello!

Mi lessz a különbség,ha egy erősítőbe 47kOhm-os potméter helyett csak 10kOhm-osat rakok be?
Az mit számít az erősítőknél?
(#) sprofan válasza 42Groove hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ennyi idő alatt már rég tehettél volna a 2 elemmel sorba még egyet, és már ki is próbálhattad volna hogy mi a helyzet vele
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Hello!
Nem kell azt a dolgot agyonkomplikálni..
- Ebben a tokban (mint ahogy az adatlapon látható is) egy darlington tranzisztor és néhány kiegészítő ellenállás van beintegrálva. Az összes tulajdonsága is ebből fakad.
- Darlington előnye, hogy annak áramerősítése bétászor béta, tehát jó nagy. Hátránya, hogy a kollektor-emitternek nagyobb a maradék feszültsége, minimum1V körül van. (Míg egy sima tranyónál tisztes bázisáram mellett, le lehet vinni pár száz mV értékre)
- Egy tranyó alapvetően áram vezérelt, tehát ha "feszültségre akarjuk kötni", akkor bázisáram korlátozó ellenállás kell. Ez az Rb ellenállás. A 7,2 és 3kohm ellenállások csak zárják a bázis-emitter kört, ha a bement szakadt.
Vagy is ezt a darlingtont lehet "feszültséggel kapcsolni" és ha a bemenet "lóg a levegőben" akkor sincs baj.
- A kimenet kollektor-emitter maximális kollektor feszültsége 50V. A maximális kollektor csúcsárama 500mA. De az is látható az adatlapból, hogy ezt csak 300mA-ig illik igénybe venni.
- Az "On-state input voltage" adat azt garantálja, hogy pld. 300mA kollektor áramhoz, maximálisan 3V bemenő feszültséget kell a bemenetre adni.
Vagy is a bemeneti feszültség nagyobb lehet, de minimálisan ennyire szükséges lehet. (Átlagosan ennél kisebb feszültségen is működni fog, de a tranyóknak lehet paraméter szórása)
- A bemeneti feszültség maximuma a 30V. Tehát ennél nem illik nagyobb vezérlő feszültséget adni, hogy a bementi áram ne legyen túl sok. Részben az Rb-n nem lehet nagyobb feszültség, valamint az Rb-vel beállított bázisáram nem léphet túl egy határt.
- Szót érdemel még a szaturációs, vagy is a maradék kollektor-emitter feszültség. Ha a kollektor Ic áram 350mA, és a bementi Ii áram 500uA.
(Most trükkösen nem a bementi feszültséget adták meg. De mivel Rb a 2003-nál 2,7kohm és a két tranyó bázis-emitter feszültségének összege kb. 1,2V a bementi feszültség számolható.)
Ekkor a maradék feszültség átlagosan 1,2V, de maximum 1,6V lehet. Vagy is a terhelésre 1,6V-al kevesebb juthat a tápfeszültségnél.
(A "On-state input voltage" paraméterét szerintem elírták, az nem 13V, hanem helyesen 1,3V.)
üdv! proli007
(#) peter1995 válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Köszi az infót. Esetleg a 25-ös vasra meg tuod mondani a menetszámot?
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Hello!
Amit Bandi mond, az csak közepes-teljesítményű átlagos vasakra vonatkozott. Tehát a helyesebb megkeresni a vas adatlap ajánlását.. (de ha jól emlékszem erre külön topik is van.)
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Köszönöm a választ. Igaz még mindig van egy kis köd előttem.
Az adatlapon ez áll:
Idézet:
„The ULN2003A and ULQ2003A have a 2.7-kΩ
series base resistor for each Darlington pair for operation directly with TTL or 5-V CMOS devices. The
ULN2004A and ULQ2004A have a 10.5-kΩ series base resistor to allow operation directly from CMOS devices
that use supply voltages of 6 V to 15 V.”

Vagyis, ha jól értelmezem akkor CMOS áramkörben ahol a tápfesz/vezérlő fesz. 6-15V ott az UNL2004 kellene.

Idézet:
„Az "On-state input voltage" adat azt garantálja, hogy pld. 300mA kollektor áramhoz, maximálisan 3V bemenő feszültséget kell a bemenetre adni. Vagy is a bemeneti feszültség nagyobb lehet, de minimálisan ennyire szükséges lehet.”

Ezt nem értem. Maximálisan 3V lehet a bemenő fesz vagyis minimum 3V és nem több 30V?
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 16, 2011 /

Kellemes délutánt!

Ha egy diódahíd diódái pl. 3A-t képesek maximálisan, folyamatosan elviselni és a hídnak pl. 4-5A-el kell megbírkozni akkor mi történik? Elvégre a diódákon nem folyamatosan folyik át a 4-5A hanem csak minden második periódusban. Ugyanakkor nagyon sok alkatrésznek vannak csúcs határértékei is amit még elvisel rövid időre.

Hello!
- Igen, de nem fog besértődni a 2003 és a CMOS sem ha a 12V a tápfesz. Az előírt szintillesztés a TTL-nél más mint a CMOS-nál. De az 5V táp miatt kényesebb is. Terhelőáram így (12V-1,2V)/2,7k=4mA lesz. 2004-el, kb. 1mA.
- Azért nem érted, mert a gyártó által garantált paraméter az, hogy maximum 3V bemeneti feszültségnél, már biztos meg fogja hajtani a végtranyót. Ha meg Te számítasz valamit, akkor meg úgy kalkulálsz, hogy minimum 3V mindenképpen meglegyen.. (De 30-ig elmehetsz, csak felesleges. Mert azt meg akkor vennéd figyelembe, ha pld. 24V lenne a működtető feszültséged.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Hello!
A 3A a dióda hídra vonatkozik, nem egyes elemeire. De soha nem alá, hanem fölé méretezünk valamit..
Igen a kulcsszó a "rövid időre" de nézd meg hogy az mennyi! Nem egy hét..
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Szia!

Igazad van. Nem fogalmaztam tisztán. 3A-es diódákból felépített hídra gondoltam. Az adatlapon is van grafikon a periodikusan átfolyó áramra is ha jól láttam.

Köszönöm! Világos.
Közben jött egy újabb kérdés.

Tud valaki nekem mondani CMOS !szinkron! BCD számlálót? 4bit elég lenne. Elég, ha csak felfele számol.
(#) 42Groove válasza sprofan hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

nagyon félek , hogy széttolom az IC-t , bár szerintem , ha haza érek lemérem ellenállással a kontaktokat..........

Hello!
74HC192.. De a BCD eleve 4bit.. Vagy 4 digit lett volna?
üdv! proli007
(#) sprofan válasza 42Groove hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ha még jó, akkor ettől egészen biztosan nem lesz semmi baja, nem kell félni, nem fog fájni

Sajna ez nem megy 12VDC-vel. Na meg nem ártana egy CLK bemenet mert óra jel alapján kell számolnia keményen 0000 - 0111 között. Vagyis 0-1-2-3-4-5-6-7-rst-0-1-2...

Szóval nekem 3bit is elegendő
(#) karaszbandi válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ha elolvasnál minden betűt, akkor nem kérdeznéd!
(#) peter1995 válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Ja értem.
(#) 42Groove válasza sprofan hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Köszi szépen a segítséget, majd még írok , hogy mi történt **

* Nálunk nincs ikszdé és egyebek !
(#) blackdog válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Köszönöm!
[off]
Megint egy hétig áll a projektem mert Sopronban alig kapni IC-t. Rendelnem kell.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Hello!
- Számlálónak órajel bemenet nélkül, nem igazán van értelme.. Itt is van, csak külön Fel és Le irányban.
- Ha 0..7 között kel számolni körbe körbe, akkor számodra nem BCD, hanem bináris számláló kell. Ott ha elhagyod a negyedik bitet, "magától" számlál körbe-körbe.
- Neked egy CD40163 vélhetően megfelelő. De olvasd el ezt hogy képben is legyél azzal miért is akarsz szinkron számlálót alkalmazni..
üdv! proli007
(#) atkafish hozzászólása Júl 17, 2011 1 /

sziasztok!
segítséget kérnék egy rádioshorgász kapásjelző épitéséhez.
tehát a kapjelzők úgy működnek hogy a damil belefekszik a gőrgőbe és húzáskor megtekeri és sípol a jelző.,vannak rádiosok is ez arra jo hogy ha alszol a sátorban a fejednél lévő rádios vevő sipol stb,ezek elég drágák kb25ezer.szeretnék egy mozgásérzékelős vagy hangérzékelős adót építeni amit a kapásjelző mellé rakva jelet küld a sátorban lévő vevöre ami jelezne.
gondoltam a vezetéknélküli csengöre amit át lehetne alakitani valahogy úgy hogy a nyomógomb helyére valami mozgás érz,hang érz, vayg nagyon finom finom lemezes mikro kapcsolót.elég kezdő vagyok ha van ötleted kérlek részletesen ird meg köszönöm
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Arról nem is beszélve, hogy ezt a kérdést itt is feltette! Bővebben: Link
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Tudom, hogy mi az a szinkron számláló és Bővebben: Link láthatod, hogy miért kell.
(#) mechanika válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Sajnos nincs mód a hálózati tápellátásra. A nagyobb akkumulátor sem jöhet szóba mivel fontos, hogy minél kisebb és könnyebb legyen.
Üresjárati állapotban mértem 50; 40; 30 mA-t legutóbb ahogy szépen merült 12v-ról 7-re.
További tipp esetleg valakinek?
(#) Dinamik hozzászólása Júl 17, 2011 /

A lenti kepen az IC "7555" az gyakorlatilag sima 555 os ?Es az a karika az mi Piezzo ?

Huto1.gif

(#) kendre256 válasza mechanika hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Egy fénykép alapján megmondani, hogy miért nagy a kapcsolás áramfelvétele, kb. olyan, mint megmondani egy autó fényképéről, hogy miért nagy a fogyasztása...
Lehetetlen.
Kapcsolási rajz nélkül másnak sem nagyon lesz több ötlete. (Lehet, hogy kapcsolási rajzzal sem, de anélkül biztosan nem.)
(#) pucuka válasza Dinamik hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Kapacitív hangkeltő eszköz (hangsugárzó)
Következő: »»   1396 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem