Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   117 / 1210
(#) janikukac válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Én nem tudom elhinni Neked, hogy 2 év alatt ennyire fel tudtad magad fejleszteni. Csodásan vezérled a kijelzőket, meg minden extrát tudsz, és ezt mind már 2 év alatt?! Le a kalappal! :kalap:
(#) zolee1209 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Pedig elhiheted, vagy ha nekem nem, akkor kérdezz meg mást, akinek elhiszed ! Nem tudok minden extrát... Egyáltalán mit értesz extra alatt? Visszatekintve, ha ennél komolyabban foglalkoztam volna a programozással, akkor egy év alatt is eljuthattam volna erre a szintre. (És akkor hozzáteszem, hogy AVR, ami elvileg gyengébben dokumentált a PIC-hez képest, stb...)
A Te lendületeddel pedig könnyen elérheted ezt! Egy megjegyzés még, de hát magamból indulok ki, én igyekeztem így tenni: Ha valami nem megy, nem kell rögtön kérdéssel bombázni a közönséget. Szerintem gyorsabban/ eredményesebben lehet haladni/tanulni, ha utánajárunk a problémának, és nem a válaszra várunk. Persze ez nekem sem jön össze mindig, hébe- hóba felbukkanok az AVR-es topikban válaszra várva... Szorgalom, kitartás és menni fog!
(#) janikukac válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Köszi szépen ! Megpróbálok ügyes lenni, és majd elkezdem a PICcolot stb-t is olvasni! (A picolo a faluban nálunk egy kocsma. )
(#) trudnai válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Idézet:
„(A picolo a faluban nálunk egy kocsma. )”

Akkor ne azzal kezdd ha lehet!
(#) janikukac válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

[OFF] Rendben ! Ui: ne offoljunk tovább, mert ha ez mind az én nyakamba fog zúdulni, akkor búcsúzhatok a HE-től, mivel Topi így sem csíp nagyon, és ki fog dobni.
(#) zenetom hozzászólása Júl 20, 2011 /

Szerintem ez utóbbi pár hozzászólás nem volt OFF, mivel a téma címe: 'PIC kezdőknek', és legalább ki lett tárgyalva, hogy ki mit ajánl.
A leges-leg elején én is magasabb szintű nyelvvel akartam PIC-ezni, aztán elhatároztam hogy megismerem a PIC-ek belső felépítését, és erre az ASM tökéletes (sőt, az egyetlen és legjobb lehetőség).
Én majdnem másfél éve PIC-ezek, igaz nem egyszer bombáztam idétlen kérdésekkel a fórumot, de aztán mindig utánajártam a dolgoknak, és magamtól rájöttem a megoldásra. Még annyi, hogy szinte sose azt kérdeztem ami megoldaná a problémát, hanem úgy csak egy részletet, ami alapján elindulhatok.
Utóbbi időkben át akartam állni a C-re, de annyira megtetszett az ASM, hogy inkább nem váltok
Szóval ha igazán meg akarod ismerni a PIC-eket, akkor ASM. Ja és a 18F-as szériát ajánlom, a 16F-esek meg mehetnek a múzeumba
Viszont a 12F-esek is jók, mert kisebb feladatokra őket ajánlatos használni.
(#) janikukac válasza zenetom hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

A franc vigye el. Az a baj, hogy 18-ból csak 18F24J van, az meg semmire sem jó, vennem kell majd 3k-ért másikat, meg breadboardot.
(#) zenetom válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Persze ha nehezen tudsz, vagy éppen nem tudsz beszerezni más PIC-et, akkor jó az is, ami van. Aztán majd ha lesz alkalom rá, veszel másikat (én is így voltam/vagyok vele).
Viszont az a fehér dugdosós panel tényleg jó dolog, az legyen most az első!
(#) janikukac válasza zenetom hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Ja, de kellene az a 40 lábú PIC-is, minden arról szól.
(#) kissi válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

A PIC16F887 pont 40 lábú ...

Steve
(#) janikukac válasza kissi hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Jaja, de mondjuk az nem 18-as, és jobb lenne pont avval tanulni ami kell, meg nekem csak 16F873 meg 16F887 csak a demo boardon van SMD-ben, és azt se tudom, azt hogyan lehetne alkalmazni..
(#) kissi válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Ha most nincs pénzed 18-asra, akkor ez nagyon jó kezdésnek ( és a protoboard-ot is hanyagolhatod az elején, persze nem sokáig ) !

Steve
(#) trudnai válasza janikukac hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Olyat vegyel ami a PICcolo projectben is van...
(#) bbalazs_ válasza janikukac hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Kuldok neked ingyen egy 18F4525-ost . Az utasitaskeszlete bovebb, a memoriakezeles egyszerubb, a regiszterek elerese is egyszerubb.

(Ket het mulva leszek otthon. Ird meg a cimedet maganban.)
(#) vilmosd válasza zenetom hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Idézet:
„Ja és a 18F-as szériát ajánlom, a 16F-esek meg mehetnek a múzeumba Viszont a 12F-esek is jók, mert kisebb feladatokra őket ajánlatos használni.”

Bocs egy kicsit ellentmondasos amit irtal. A 12-16-os szeriaban is vannak komoly fejlesztesek a mai napig. Raadasul a 12F683, 16F684, 16F690 labkompatibilis a 8, 14, 20 labasok kozott (nem csak ezek). Viszont a 18Fxxx szeria nem rendelkezik kis labszamu eszkozzel. Erdemes elkezdeni a 18F887-el is, mert hasonlok a periferia kezelesek (amugyis mar megvan a demo board). Majd ha mar vagja a 16-osokat, esetleg at lehet terni a 18-asok hasznalatara. Ugy is eloszor az alapveto programozasi metodusokat kell megtanulni. Majd ha mar megy, akkor lehet probalkozni a tobbi PIC megismeresevel. De szerintem addig sok viz le fog folyni a Tiszan.
(#) watt válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

A 18F-ekkel könnyebben haladna, de ha nincs, akkor jó a 16F is. Előbb utóbb úgy is meg kell tanulni a lapozást és a bankolást, miután bankolás a 18F-ekben is van. Megjegyzem én 16Fből csak a 627A-t használom, amire ettől több memória kell, azt 18F-el oldom meg. Nézd meg, nem drágábbak, de sokkal könnyebb velük az élet.
(#) janikukac válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Köszönöm szépen !
(#) zenetom válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Idézet:
„addig sok viz le fog folyni a Tiszan.”

Meg a Körösön is!
(#) krisztianAMG hozzászólása Júl 21, 2011 /

Sziasztok!

Keverőpultba szeretnék BPM számlálót építeni. Tudomásom szerint ez csak PIC-el oldható meg,de ezzel kapcsolatban a tudásom a nullát alulról verdesi (a működését és felépítését nagyjából ismerem,de ennyi)... Éppen azért fordulnék hozzátok. Jelenleg sajnos nincs időm megtanulni legalább "ASM-ül"(meg hát az nem is megy az egyik napról a másikra, de tervben van!),ezért kellene egy kész megoldás programmal együtt. Eddig ezt találtam.

A segítséget előre is köszönöm!
(#) zenetom válasza krisztianAMG hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Szia!
Nem akarlak elkeseríteni, de ha véletlenül nem találsz egy kész hex file-t, (vagy kész projectet, forráskóddal), akkor nem fog menni, nagyon nehéz, kezdőknek meg abszolút lehetetlen, de még az atomprofiknak se biztos hogy sikerülne egyáltalán.
(#) krisztianAMG válasza zenetom hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Tudom (legalábbis gondoltam),ezért nem láttam hozzá egyedül. Nem tudom, ez alapján nem lehetne összehozni valamit? Nekem a nagy része semmit sem mond. Vagy inkább kérdezzek rá a nagy PIC-es topicban?
(#) janikukac hozzászólása Júl 22, 2011 /

Jó estét ! Elég buta kérdés: Ha assemblyben akarok progit írni, akkor azt MPLAB-ban kell tenni, vagy hol? Azért kérdem, mert C-re mindi PIC C Compiler nevű progit használtam, és ha kész volt, BUILD-re mentém, és a programot lefordította.
(#) El_Pinyo válasza janikukac hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Nem feltétlenül kell, de ajánlott. A legegyszerűbb az MPLAB IDE-t használni, így a kezelői felületet is szokod, a későbbi komolyabb felhasználás érdekében.
Egyébként sima jegyzettömbben is meg lehet írni a kódot, majd az MPASMWIN segítségével assemblálni. De az előbbi módszert ajánlanám.
(#) janikukac válasza El_Pinyo hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Oké, és abban benne van a fordító, mármint a MPLAB IDE v8,73-ban?
(#) trudnai válasza janikukac hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Benne. Mikor letrehozod a projected, akkor a varazsloban mondd meg neki, hogy MPASM-et akarsz a PICC vagy barmi mas helyett.
(#) watt válasza janikukac hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Érdemes elolvasni néhány cikket itt a hobbin és körülnézni az oldalainkon is! Ne szokd meg, hogy minden apróságot külön megkérdezel, mikor megtalálhatóak az infók a cikkekben!
(#) janikukac válasza watt hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Rendben tudom, amúgy Topi cikkét tanulmányozom, még az első részét, és az elejét.
(#) janikukac hozzászólása Júl 23, 2011 /

Sziasztok ! Hol a francban találom meg azt a main.asm-et amit be kell rakni MPLAB-ban a PROJECT WIZARD végén? Nagyon idegesít, hogy sehol nem találom.
(#) potyo válasza janikukac hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Azt neked kell megadnod, hogy hol legyen és majd a az mplab létrehozza azon a helyen.
(#) MPi-c válasza janikukac hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Topi cikke alapján:
1. A c: meghajtón csinálj egy "pic" könyvtárat!
2. A cikkből töltsd le az asm_elso.zip-et - abban van a cikk szerinti main.asm - és csomagold ki a c:\pic könyvtárba.
3. Ezután menj végig a Project Wizard lépésein!
Következő: »»   117 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem