Fórum témák
» Több friss téma |
Én nem tudom elhinni Neked, hogy 2 év alatt ennyire fel tudtad magad fejleszteni. Csodásan vezérled a kijelzőket, meg minden extrát tudsz, és ezt mind már 2 év alatt?! Le a kalappal! :kalap:
Pedig elhiheted, vagy ha nekem nem, akkor kérdezz meg mást, akinek elhiszed ! Nem tudok minden extrát... Egyáltalán mit értesz extra alatt? Visszatekintve, ha ennél komolyabban foglalkoztam volna a programozással, akkor egy év alatt is eljuthattam volna erre a szintre. (És akkor hozzáteszem, hogy AVR, ami elvileg gyengébben dokumentált a PIC-hez képest, stb...)
A Te lendületeddel pedig könnyen elérheted ezt! Egy megjegyzés még, de hát magamból indulok ki, én igyekeztem így tenni: Ha valami nem megy, nem kell rögtön kérdéssel bombázni a közönséget. Szerintem gyorsabban/ eredményesebben lehet haladni/tanulni, ha utánajárunk a problémának, és nem a válaszra várunk. Persze ez nekem sem jön össze mindig, hébe- hóba felbukkanok az AVR-es topikban válaszra várva... Szorgalom, kitartás és menni fog!
Köszi szépen ! Megpróbálok ügyes lenni, és majd elkezdem a PICcolot stb-t is olvasni! (A picolo a faluban nálunk egy kocsma. )
Idézet: „(A picolo a faluban nálunk egy kocsma. )” Akkor ne azzal kezdd ha lehet!
[OFF] Rendben ! Ui: ne offoljunk tovább, mert ha ez mind az én nyakamba fog zúdulni, akkor búcsúzhatok a HE-től, mivel Topi így sem csíp nagyon, és ki fog dobni.
Szerintem ez utóbbi pár hozzászólás nem volt OFF, mivel a téma címe: 'PIC kezdőknek', és legalább ki lett tárgyalva, hogy ki mit ajánl.
A leges-leg elején én is magasabb szintű nyelvvel akartam PIC-ezni, aztán elhatároztam hogy megismerem a PIC-ek belső felépítését, és erre az ASM tökéletes (sőt, az egyetlen és legjobb lehetőség). Én majdnem másfél éve PIC-ezek, igaz nem egyszer bombáztam idétlen kérdésekkel a fórumot, de aztán mindig utánajártam a dolgoknak, és magamtól rájöttem a megoldásra. Még annyi, hogy szinte sose azt kérdeztem ami megoldaná a problémát, hanem úgy csak egy részletet, ami alapján elindulhatok. Utóbbi időkben át akartam állni a C-re, de annyira megtetszett az ASM, hogy inkább nem váltok Szóval ha igazán meg akarod ismerni a PIC-eket, akkor ASM. Ja és a 18F-as szériát ajánlom, a 16F-esek meg mehetnek a múzeumba Viszont a 12F-esek is jók, mert kisebb feladatokra őket ajánlatos használni.
A franc vigye el. Az a baj, hogy 18-ból csak 18F24J van, az meg semmire sem jó, vennem kell majd 3k-ért másikat, meg breadboardot.
Persze ha nehezen tudsz, vagy éppen nem tudsz beszerezni más PIC-et, akkor jó az is, ami van. Aztán majd ha lesz alkalom rá, veszel másikat (én is így voltam/vagyok vele).
Viszont az a fehér dugdosós panel tényleg jó dolog, az legyen most az első!
Ja, de kellene az a 40 lábú PIC-is, minden arról szól.
Jaja, de mondjuk az nem 18-as, és jobb lenne pont avval tanulni ami kell, meg nekem csak 16F873 meg 16F887 csak a demo boardon van SMD-ben, és azt se tudom, azt hogyan lehetne alkalmazni..
Ha most nincs pénzed 18-asra, akkor ez nagyon jó kezdésnek ( és a protoboard-ot is hanyagolhatod az elején, persze nem sokáig ) !
Steve
Olyat vegyel ami a PICcolo projectben is van...
Kuldok neked ingyen egy 18F4525-ost . Az utasitaskeszlete bovebb, a memoriakezeles egyszerubb, a regiszterek elerese is egyszerubb.
(Ket het mulva leszek otthon. Ird meg a cimedet maganban.) Idézet: „Ja és a 18F-as szériát ajánlom, a 16F-esek meg mehetnek a múzeumba Viszont a 12F-esek is jók, mert kisebb feladatokra őket ajánlatos használni.” Bocs egy kicsit ellentmondasos amit irtal. A 12-16-os szeriaban is vannak komoly fejlesztesek a mai napig. Raadasul a 12F683, 16F684, 16F690 labkompatibilis a 8, 14, 20 labasok kozott (nem csak ezek). Viszont a 18Fxxx szeria nem rendelkezik kis labszamu eszkozzel. Erdemes elkezdeni a 18F887-el is, mert hasonlok a periferia kezelesek (amugyis mar megvan a demo board). Majd ha mar vagja a 16-osokat, esetleg at lehet terni a 18-asok hasznalatara. Ugy is eloszor az alapveto programozasi metodusokat kell megtanulni. Majd ha mar megy, akkor lehet probalkozni a tobbi PIC megismeresevel. De szerintem addig sok viz le fog folyni a Tiszan.
A 18F-ekkel könnyebben haladna, de ha nincs, akkor jó a 16F is. Előbb utóbb úgy is meg kell tanulni a lapozást és a bankolást, miután bankolás a 18F-ekben is van. Megjegyzem én 16Fből csak a 627A-t használom, amire ettől több memória kell, azt 18F-el oldom meg. Nézd meg, nem drágábbak, de sokkal könnyebb velük az élet.
Idézet: „addig sok viz le fog folyni a Tiszan.” Meg a Körösön is!
Sziasztok!
Keverőpultba szeretnék BPM számlálót építeni. Tudomásom szerint ez csak PIC-el oldható meg,de ezzel kapcsolatban a tudásom a nullát alulról verdesi (a működését és felépítését nagyjából ismerem,de ennyi)... Éppen azért fordulnék hozzátok. Jelenleg sajnos nincs időm megtanulni legalább "ASM-ül"(meg hát az nem is megy az egyik napról a másikra, de tervben van!),ezért kellene egy kész megoldás programmal együtt. Eddig ezt találtam. A segítséget előre is köszönöm!
Szia!
Nem akarlak elkeseríteni, de ha véletlenül nem találsz egy kész hex file-t, (vagy kész projectet, forráskóddal), akkor nem fog menni, nagyon nehéz, kezdőknek meg abszolút lehetetlen, de még az atomprofiknak se biztos hogy sikerülne egyáltalán.
Tudom (legalábbis gondoltam),ezért nem láttam hozzá egyedül. Nem tudom, ez alapján nem lehetne összehozni valamit? Nekem a nagy része semmit sem mond. Vagy inkább kérdezzek rá a nagy PIC-es topicban?
Jó estét ! Elég buta kérdés: Ha assemblyben akarok progit írni, akkor azt MPLAB-ban kell tenni, vagy hol? Azért kérdem, mert C-re mindi PIC C Compiler nevű progit használtam, és ha kész volt, BUILD-re mentém, és a programot lefordította.
Nem feltétlenül kell, de ajánlott. A legegyszerűbb az MPLAB IDE-t használni, így a kezelői felületet is szokod, a későbbi komolyabb felhasználás érdekében.
Egyébként sima jegyzettömbben is meg lehet írni a kódot, majd az MPASMWIN segítségével assemblálni. De az előbbi módszert ajánlanám.
Oké, és abban benne van a fordító, mármint a MPLAB IDE v8,73-ban?
Benne. Mikor letrehozod a projected, akkor a varazsloban mondd meg neki, hogy MPASM-et akarsz a PICC vagy barmi mas helyett.
Érdemes elolvasni néhány cikket itt a hobbin és körülnézni az oldalainkon is! Ne szokd meg, hogy minden apróságot külön megkérdezel, mikor megtalálhatóak az infók a cikkekben!
Rendben tudom, amúgy Topi cikkét tanulmányozom, még az első részét, és az elejét.
Sziasztok ! Hol a francban találom meg azt a main.asm-et amit be kell rakni MPLAB-ban a PROJECT WIZARD végén? Nagyon idegesít, hogy sehol nem találom.
Azt neked kell megadnod, hogy hol legyen és majd a az mplab létrehozza azon a helyen.
Topi cikke alapján:
1. A c: meghajtón csinálj egy "pic" könyvtárat! 2. A cikkből töltsd le az asm_elso.zip-et - abban van a cikk szerinti main.asm - és csomagold ki a c:\pic könyvtárba. 3. Ezután menj végig a Project Wizard lépésein! |
Bejelentkezés
Hirdetés |