Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   74 / 164
(#) szabics válasza Wacak hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Ha aktuális még akkor írj az emailcímemre.
(#) kulzol60 válasza szabics hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Szia

Irtam
(#) guliver83 hozzászólása Júl 15, 2011 /

Sziasztok!
Ma készítettem egy léptető motor vezérlést.
Olyan alkatrészekből ami jelenleg kéznél volt!
555 Timer, CD4017, D1274 Tranzisztor.
Egy bajom van vele, hogy elég lassan forog.
Hogy tudnám megnövelni a sebességét?
(#) gulasoft hozzászólása Júl 15, 2011 /

Megjött az új verziós tb6560-as vezérlőkártya.
Bővebben: Link
10 percet volt időm kipróbálni.
Teljesen csendes, semmi hanga nincs ellentétben az előzővel. (nem sípol)
Gyorsabb, full optós, és van valami plusz kimenet amit még nem tudom mire jó. (meg van a szokásos 35V-os kimenet valami relének vagy kis marómotornak)
A ventit nem tudom hova lehetne dugni, de ha jól láttam van 5v-os kimenete oda lehet aplikálni egy csatit.
Bekötések full máshogy vannak, nincs minden csatornának enabled, hanem csak egy van mind a 3-ra.
(#) gulasoft hozzászólása Júl 15, 2011 /

Megvan a 4. porton jön ki enable, clock, meg irány meg 5V, így egy motort rá lehet rakni egy kis saját vezérlővel (egy lpt porton 4 csatorna az nem rossz)
Lehet innen lopom el az 5v-ot.
(#) sargarigo válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Elvileg az órajel növelésével tudod gyorsítani, de csak egy határig! Utána lépésvesztés, melegedés.. Próba cseresznye!
(#) guliver83 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Azzal már nem nagyon lehet!
Valami más megoldás kell kitalálni.
(#) sargarigo válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Akkor pedig marad az áttétel! A léptetők jó erős motorok, elbírják a gyorsító áttételt is.
(#) kulzol60 válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Szia

Nemtudom most mennyit forog de biztos vagyok benne hogy birna még .

Pedig a bemenö inpulzusok számát kel növelned ( Hz ) és akkor gyorsabb lessz .
Egy léptetetönek ha 200 lépés /kör és 2Nm alatti a nyomatéka terhelés nélkül simán kel forognia 1500-at percenként ( még sokkal többet is ) .

Miért kinlodsz az 556-el ? Tedd fel a Mach3-ra és simán kiszeded elöle a maxfordulatot .
Segitünk ha valami nem megy .
(#) Peter65 válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Szia! A fluxus változását kellene elősegíteni. Ezt elvileg többféle módon lehet; 1. Megemeled a működtető feszültséget. Alacsony fordulatnál nagy áram fog folyni a motoron. 2. Minden lépés elején nagyobb feszültséggel forszírozod az áram változását, azután csökkented a feszültséget, hogy ne növekedjék tovább az áram kis fordulaton sem. Ez igazán akkor korrekt, ha áramszabályozót építesz a tekercskörbe. 3. Csökkented a tekercs villamos időállandóját soros ellenállással. Ehhez is nagyobb működtető feszültség kell, de a soros ellenállás egyben az áram kialakulását is korlátozza.
(#) guliver83 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Szia
Nekem nem kellene, hogy gyors legyen, csak erős legyen, de ez olyan gyenge, hogy szinte alig bír elindulni.
Ha csak az ujjamat ráteszem már akkor megáll.
Azért írtam hogy, hogy nem is forog gyorsan és gyenge is.
Most csináltam egy SLA7024 IC-vel egy vezérlőt, majd kiderül mi lesz belőle. Nekem az lenne a lényeg, hogy lassú fordulaton is erős legyen.
Lamináló gépnek a gumi hengerét kellene, hogy forgassa.

A Mach3 próbáltam régebben, de nem akart menni a gépemen, vagy nem tudtam beállítani. Win7 alatt!
(#) kulzol60 válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

A léptetöknek csal lassu fordulatokon ( 100 - 200 ) van meg a 100% nyomatékuk , ez Neked elég is lenne .
Ott valami feszültség és áram gond lessz .A 7024 egy jo IC , ezzel kellett volna kezdened és már laminálhanál , persze ezt is kell valamiröl hajtani de talán a Mach tényleg tulzás ide .

Win7 alatt simán megy csak a saját honlapjukrol töltsd le .
(#) guliver83 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Amikor telepítettem a Mach3 és ki is akartam próbálni olyan volt mintha nem lenne jel a port kimeneten.
(#) kulzol60 válasza guliver83 hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Szia

Igen , sokan elfeledkeznek rola de a Biosban is be kel állitani az LPT port kezelést .

Alaplap függö de : Normal , SPP , EPP ezek közül valamelyik ami szerepel a listádban .ECP+EPP és az automata nem jo .

A telepités után feltétlen inditsd ujra a PC-det .
(#) david05 hozzászólása Júl 21, 2011 /

Üdv!

Akadt egy kis problémám a léptetőmotor vezérléssel és ehhez szeretnék egy kis segítséget kérni.

Építettem egy TB6560AHQ IC felhasználásával egy léptető motor vezérlőt, de sajnos nem a legjobb.
Lényegében semmi extra nem került a kapcsolásba.
OSC lábon egy 100pF-os kondi van, az áramkorlátot 0R22 ellenállásokkal állítottam be, a bemenő vezérlőjeleket optókkal leválasztottam, a táp 12V és ebből egy 7805 állítja elő az 5V-ot.

A cél az lenne, hogy egy 23LC064-025-8W-F10-1.5 léptetőmotort vezéreljen, de ezt nem teszi. Párhuzamos kötésnél forgatja a tengelyt, de szaggatva/rángatva,( illetve ha nem csaptak be az érzékeim, akkor volt olyan eset is, hogy szaggatva forgás közben irányt váltott és úgy forgott szaggatva tovább). Soros kötésnél simábban forgatja egy bizonyos sebességtartományban (max frekihez közel) de közben nagyon csúnya hangja van. Mindkét bekötésnél kb fél perc alatt felforrósodik az IC, még akkor is ha csak 500mA-t mutat a tápom.
Kis javulás mutatkozik, ha nem 12V-ról hanem csak 8-9V-ról táplálom.
Az érdekes az, hogy 23LM-C701-01 típusú motort pedig szépen elhajt. (Egyszer-kétszer 12V-on azért itt is előfordul, hogy ránt egy kicsit a motor, de pl 8-9V körül már nem jellemző.) Szép a hangja és nem fűti az IC-t sem.
Eddig próbálkoztam:
- OSC lábon a 100pF-os kondi növelésével és csökkentésével.
- Tápfeszültség még jobb szűrésével (6800µF kondi)
- megnéztem az optók jeleit, azok szépek, nincs baj az órajel optójával sem.
- próbáltam az órajel kitöltési tényezőjét változtatni 10%-90% ig.
- az összes lehetséges TORQUE, CURRENT DECAY és MICROSTEP beállítást végigpróbáltam.
- újraépítettem a kapcsolást egy breadboard-on, hátha a nyák kialakítása okoz zavart a rendszerben.

Az eredmény az lett, hogy a tesztjeim közben 3 IC meghalt, de lényegében semmi javulást sem láttam egyik beállításnál sem.

Kifogytam az ötletekből, így gondoltam megkérdezlek titeket, hogy hátha valamelyikőtök találkozott már ilyennel.

A két motor paramétereit megadom azért:

23LC064-025-8W-F10-1.5 (egy tekercsre)
- 1.25A
- 1.5V
- 1.2Ohm
- 2.1mH

23LM-C701-01 (fázisra)
- 1.4A
- 5.2V
- 3.7Ohm
- 14mH (ez kb érték mert úgy mértem ki mivel nem volt megadva az adatlapban.)

Üdv,
Dávid
(#) kulzol60 válasza david05 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Szia

A 0.22 ohm az jonak tünik de csak 75%-ra vedd az áramot .
Vigyáz a kicsi tápokkal mert a 8-9 Volt nagyon az also határ ( én 15-nél kezdem ) .A nyákra nagyon kényes minden vezérlö IC ( ez is ) .
A 100pf kevés lessz ( én 330pf-el szoktam ) nézd az adatlapot és a kapcsolásokat .
Shotky diodát használsz-e ?

Csak hütöbordával lehet használni az IC-t .
Elvileg nem szabad hogy melegedjen csak ha gerjed valahol ( step -dir bementeire 100 - 100pf párhuzamosan de ne az IC lábaira hanem egy soros ellenállás pl: 470 ohm másik végére , az IC lábain meg hülyül töle ) .

A rángatozás és az esetleges irányváltás biztos hogy a rosz bemenö jelektöl van ( step-dir ) .Épiteni kel elé egy leválaszto kártyát ami illeszti a helyes TTL szintet a bemenetein pl : 74LS14 -el .
A test pontokra és a földhurokra különösen figyelj .
Ha lehet addig mig nem tökéletes az elektronika kerüld a kapcsoloüzemü tápokat , nem igényel tul nagy szürést de sosem árt neki .
(#) szabics válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

A tekercspárok jól vannak bekötve? Nekem akkor csinált ilyen jelenséget. No meg nembeszélve a motor tápfeszültségéről..
(#) david05 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Szia!

Köszönöm a választ.

- A 0.22 Ohm az így is 2.27A körül lövi be a max áramot, a párhuzamos kötés pedig 2.5A-t bírna alapban. Egyébként próbáltam 100%, 75%, 50%, 25% beállításoknál.
- Én is gondoltam rá, hogy kényes lehet a nyákra, ezért építettem meg breadboardon is az áramkört, de ugyan azt produkálta. Hiába tettem közelebb a kondikat... stb.
- Próbáltam 330pF-os kondival is, az sem segített. Egyébként ha jól gondolom, akkor lényegében minél kisebb a kondi, annál gyorsabb a chopper freki. Ez meg annyit jelent, hogy gyorsabban ellenőrizgeti az áramszintet -> vagyis nem engedi túlságosan lecsökkenni. Egyébként ahogy észrevettem ők helyből beépítettek egy 100pF körüli kondit és bármit ráköt az ember az mind párhuzamosan megy azzal, mivel külső kondi nélkül kb olyan 400kHz-el oszcillál a láb önmagában.
- Shotky diódát nem terveztem az áramkörre. Nem írta az adatlap, hogy kéne, illetve azokon a kívai és stb meghajtó kártyákon sem láttam, amiket neten árulnak.
Gondoltam beletervezték az IC-be...
- A bemenő jeleket megnéztem szkóppal és igazából gyönyörű. Meghajtásra egy Atmega16-ot használok, így lényegében nem kell foglalkozni a TTL szintekkel. ÉN is olvastam, gond szokott belőle lenni LPT portos vezérlésnél. És ha nem lenne elég, akkor pedig ráadásul optóval le vannak választva a jelek, így igazán nem lehet ebből gond.
- Meghajtásra egy sima lineáris tápot használok, nem kapcsolóüzeműt (15V/3A-es táp), de az áramkört végül egy 12V-os, 7.2Ah-ás akkunak kell majd meghajtania. Egyébként próbáltam ezzel az akkuval is a táplálást, nehogy a tápom legyen gyengusz, mert elméletileg ezek az akksik 10A-eket is le tudnak adni. Nem segített.

Egyébként azért nem gondolom, hogy a nyák kialakításával lenne probléma, vagy a zavarokkal, mert ugye a másik motort szépen elhajtja. Ha zavar lenne, vagy a nyákkal lenne probléma ,akkor lényegében a másik motornál is jelentkeznie kéne ezeknek a jelenségeknek.

Üdv,
Dávid

U.I.: A tekercspárok jól vannak bekötve és a meghajtó tápfesz 12V.

"- Shotky diódát nem terveztem az áramkörre. Nem írta az adatlap, hogy kéne, illetve azokon a kívai és stb meghajtó kártyákon sem láttam, amiket neten árulnak.
Gondoltam beletervezték az IC-be... "

100 kapcsolásbol 99-ben ott a 8db shotky , az adatlap is csak akkor engedi el ha a Delay lábak testre vannak huzva .( probáld az eredeti adatlapját meg keresni ) .

Ezek a rángatozások és irányváltások pedig csak zavartol helytelen jelszinttöl és a táptol lehetnek .

Nem számoltam utánna de igy ebben a beállitásban marad 0,22ohm akkor nem 75% ( min utobb irtam ) hanem 50% a jo .

A szinteknek közel " 0" -és 5V között kel hogy legyen ( a 6560 nagyon érzékeny a bemmenteire ) .A step dir elötét ellenállásokra tettél 100p tettel páthuzamosan ?

Az aksival vigyázz mert ha nagyon leesik és a 7805 veszit a stabilitásábol 100% hogy az IC ben összenyitnak a fettek és akkor félcsatorna zárlatba megy .

Még valami : a léptetö tengelyét kicsit meg kel terhelni ( nagyobb áramoknál és forgorész sulynál hajlamosak tul lengeni a pozicion és ebböl is akadhatnak olyan hibák mint amiket irtál ) csak kézzel fogd vissza kicsit .
(#) david05 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Na akkor azért, hogy tisztába tegyük a dolgokat és összegyűjtsük a lehetséges hibaforrásokat, csatolom a kapcsolásomat és akkor ilyen felsorolás jelleggel légyszi írd le az ötleteidet.

Eddig amiket kihámoztam:
- rakok diódákat a kimenetre
- kondival megszűröm a bemenő jeleket. (step, dir)
- emellett akkor ha ilyen érzékeny az IC, akkor lehet, hogy érdemes a RESET lábra is rakni egy szűrést.

Ezek mellé még valami?

Pedig ez igy a rajzszerint jo .

Azért ragaszkodom a shotkixkhoz mert még nem probáltam azok nélkül .

Szükség van azokra az optokra ?

Atmega után soros 470R és az egyböl a 6560-ba .
A resethez nem kel 100pf kondi mert az pozitivon van ( esetleg 100nf ) .

Még valami : mikrostep van ? az egészlépés is tud ilyet csinálni .

Tanácstalan vagyok mert annyira komplex ez az IC hogy nem lehet elrontani csak hibás alkatrészekkel és hibás configgal .
Probál meg emelni a tápot ( 18 - 20volt környékére ) lehet azért is melegszik mert nemtud kinyitni teljesen a fet hid . Ezek az IC-k áramszabályzással mennek és egy 5 voltkörüli léptetöt már nyugodtan lehet 20 volt felett hajtani ( nemfog melegedni jobban ) .

Felhuztam magam a Net-en .Probáltam keresni 6560ahq-hoz rajzot de csak a kinai vezérlök jöttek a google-n , már egy rohadt rajzot sem lehet találni tölük . Igazad van egyébbként amiket találtam azokon nincs shotky pedig vagy 2 éve csak olyanok voltak amiken volt .Mentségemre legyen mondva hogy saját elektronikát használok és már régen néztem kapcsolást 6560-al a netröl .
(#) guliver83 hozzászólása Júl 21, 2011 /

Megépítettem SLA7020 IC-ből a vezérlőt, de ugyan azt csinálja mint eddig. Erősebb mint volt, de 555 IC-cel szerintem nem fog működni.
Valami új megoldást kell találni.
(#) david05 válasza david05 hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Hát jó. Azért köszönöm a segítséget.
Megpróbálom a diódákat és a szűrést még holnap, meglátjuk, hogy mi lesz.

Optók egyébként a mikrokontroller védelmére vannak, de meg lehet nézni simán kötve is, egy próbát megér.

Próbáltam mikrosteppel és anélkül is. Teljes árammal és csökkentettel is... vagyis végignéztem az összes lehetséges beállítást amit az IC-n be lehet állítani, de mindig ezt produkálja.

Azért felvetek egy elméleti kérdést.
Ha papíron levezetjük, akkor az jön ki, hogy a működő motornak nagyobb az időállandója mint a nem működőnek. A részletekbe nem mennék bele, de utána számoltam és a lényeg az, hogy ha kiszámoljuk, hogy 15V-on mennyi idő alatt töltődik fel a tekercs 2.3A-re (ami a beállított max áram), akkor az jön ki, hogy:
- a működő motor 4.2ms
- a nem működő soros tekercs bekötéssel 1ms
- a nem működő párhuzamos bekötéssel 0.2ms
Tehát a két motor között lényegében az induktivitás értékében van nagy eltérés és ez az időállandóra van nagy hatással.
Na most, ha vesszük a maximális chopper frekvenciát, az 4*2.5us = 0.01ms (mert ugye 4 RC periódus egy teljes chopper ciklus.). Tehát igazából az látszik, hogy a chopper ciklusidő még nem összemérhető annyira az időállandókkal, de a bekötéseket változtatva lényegesen haladunk felé.
Tehát az az elméleti kérdés adódik, hogy nem létezik-e olyan, hogy a kis induktivitású tekercs olyan kis időállandóval rendelkezik, hogy a chopper perióduson belül túlságosan lecsökken már az áram érték és ezért megy össze vissza?

Esetleg nézd át még ezt az adatlapot .
(#) david05 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Köszönöm. Már én is megtaláltam ezt az adatlapot. Lényegében 1-2 oldallal van benne több mint a rendes adatlapban. Sajnos sokat nem segít.
Ma összerakom a kapcsolást diódákkal és szűréssel, aztán majd megírom, hogy mi lett az eredmény.
(#) gulasoft hozzászólása Júl 22, 2011 /

Nem tudom megéri e szenvedni vele, cirka 11000 az eba-ről szállítással egy 3+fél csatornás vezérlő, ami már az újabb verzió.
(#) bladika válasza david05 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Szia!

Nézegettem a kapcsolásod. VDD-GND lábakon közvetlen van legalább egy 100nF ? A kapcsolásodon úgy tűnik nincs. A két földet külön vezetted? Azt látom, hogy a két föld egyesítve van, de a bemeneten lévő puffer kondi negatív lábán?
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Igazad lehet .

Akinek nincs tapasztalata ezekben az IC-ben nem igazán ajánlatos a kisérletezgetés .Akinek a gép a lényeg az jobban jár ha vesz ilyen vezérlöt , a többieknek meg segitünk .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 22, 2011 1 /

Igen, de Én építettem sajátot, és drágábbra jött ki. Hacsak nem speckó célhardverhez kell, akkor drágább, időigényesebb, és sok sok kísérletezéssel jár. Persze vannak mazochisták. A mazochistákkal nincs gondom.
Azt ismeritek?
Mazochista mondja a Szadistának:üss
Mire a Szadista kéjesen vigyorogva:nem ütlek
(#) david05 válasza bladika hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

A VDD-GND szűrése közvetlen a 7805 után van (bal felső sarokban)

A két föld nincsen egyesítve és nem is kell/szabad. A GND_PC ami a mikrokontrollerről jön az optók bemenetéig megy, és az optók kimenete illetve az egész táplálása az IC-nek a GND_T-hez kapcsolódik.
Következő: »»   74 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem