Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam olyankor vibrált a háttérvilágítás, amikor a menetzárlatos trafóban éppen rosszalkodtak a zárlatos menetek
![]() Pont most csináltam meg a szóban forgó villogó monitort és most rendesen üzemel, nem villog, nem sötét. Csak a trafón amit rendeltem túl sok volt a primer tekercs és egy picit le kellett tekerni belőle ![]() ![]() Nálad elég valószínű, hogy a túláram leveri a tápot. Szedd ki a trafókat és az aljuk általában nincs szigetelve ezért látható, ha valahol megégett a tekercs.
Nincs se 5V se 12V Visszajelző LED nem csinál semmit. Fesz gyakorlatilag csak az egyenirányított hálózati feszültségig van. Az a baj, hogy egyáltalán nem tudom, hogy működnek ezek a tápok. Csak nagy vonalakban. De elhatároztam kitanulom!
CRT-ről majd most szeretnék váltani LCD-re, elegem van hogy a sorkimenők csattognak, kiégnek, képcsöves lesz stb stb.
Na de azt LCD-nél mire kell figyelni, hogyan használjam úgy hogy a lehető legtovább kitartson? Tudom, tervezett élettartam stb stb de ha normálisan használam (pl nem ki/be kapcsolgatom) akkor talán túléli a garit is. Vagyis pl egy fénycsöves, közvetlen 230V bemenetű (tehát nem külön tápos) LG Flatron w2243s típusú monitornál mire figyeljek üzem közben? Ha elmegyek pl 10 percre akkor kikapcsoljam vagy se? Hány üzemórát bírnak ki ezek? Mert melegedni nagyon minimális amit produkál, remélem a kondik sem száradnak így benne! ![]() Mi szokott az LCD-knél általában behalni?
Kondik puposak?Ha egyet is találsz,az öszeset cseréld le,ez általában megoldjaa problémát.Esetleg táp ic,de a kondikat érdemes lecserélni.
tegyél fel egy képet a táprol
Na ezt holnap meg nézem... úgy látszik minden a te ötletedet igazolja! most már össze is raktam a jelzéseket..
![]() ![]() ![]()
Belső tápos LCD-nél általában a kondik szoktak megnyekkenni, mert mindegyikben úgy rendezik el a tápot, hogy a táp hűtőbordája a kondik alatt van, ezért fűtve vannak a kondik (beépített élettartam). Másik jellegzetes probléma az inverter trafóinak a túlmelegedése és a tekercsek összeégése, vagy a trafót meghajtó fetek, tranzisztorok szoktak még eldurranni.
A ki-be kapcsolgatás valószínüleg ugyanúgy nem tesz jót, mint egy CRT monitor esetében, és vigyázni rá annyira lehet, hogy ne a radiátor fölött legyen a monitor (láttam már ilyet ![]() ![]() Ferenc Igen ez elég gyakori jelenség. ![]()
Nem púposak. Holnap reggel teszek fel jó képet. Nem itthon van, hanem melóhelyen. Egyébként ilyen: Acer X191W
Még mindig a táppal szenvedek. Mi lehet a probléma amitől nem rezeg be a trafó?
Sziasztok
Kaptam egy syncmaster 710N es monitort, nem volt jó a led csak villogót szétszedtem a táp kondiai puposak voltak ,kicseréltem. A vilogás megszünt helyette füst jött ki belőle eléget egy mosfet SP8M3, cseréltem, egy két percig jó volt még képis volt rajt azt megint füstölt. Kezdem unni ![]()
Szóval erről lenne szó. De mint írtam nem biztos, hogy ez a rossz, mert egyáltalán nem lehet bekapcsolni. lehet, hogy a vezérlő panel a rossz?
Na már csak annyi a kérdésem, hogy honnan tudok spw-113 típusú inverter trafót jah és 9962gh típusú fet-et vásározni...
![]()
Ahogy nézem nincs meg égve a tekercs.. viszont amit érdekesnek találok az az, hogy a 2 trafó sorba van kötve és 2 fet kapcsolgatja a neki a cuccost... ilyen megoldást még nem láttam..
Arra a következtetésre jutottam, hogy a tápegység álladóan áram alatt, bekapcsolt állapotban kell , hogy legyen. Az ON/OFF vezeték csak az invertert kapcsolja be. Valószínűsítem, hogy vagy a PFC IC halt meg, vagy a FET amit vezérel. Csak nem tudom, hogy deríthetném ki, hogy melyik.
Mi történhet, ha egy egyébként működő tápot áram alá helyezek, úgy hogy nincsenek az inverterre rádugva a csövek?
Mérd meg a trafók szekunderét, naggyából egyformáknak kell lennie. Jól jönne egy fénykép a nyákról.
Valoszinusitem, hogy az a sorbakotes valojaban ugy nez ki, hogy a ketto koze, kozepen bejon a tapfesz, a foldre huzast kapcsolgatjak a fetek.
Az elso masodperc a kritikus, amikor a maximalisan uzemelo inverter eloallitja azt a kozel ketezer voltot. Ha nem ut at a ket csatlakozo kozott, akkor kb 1-2 masodpercen belul a vezerlo rajon, hogy nincs rajta cso es kikapcsol.
Ha atut, akkor tonkrevaghatja a szekunder tekercset.
Az tudod, hogy pontosan mekkora fesz kellhet egy 19" wide monitor csöveinek?
Az elejen sokkal nagyobb, kb 2500V a begyujtashoz (ionizalas, atutes), utana mar szerintem olyan 800V korul beeri, ugyis az aram szamit, az kb 5mA korul szokott lenni. A teljes fogyasztasbol es a csovek szamabol szamithato. Az elektronika osszesen max 10W, de szerintem inkabb 5-6W, a tobbit a csovek eszik meg, mondjuk szamoljunk egy 80%-os hatasfokkal.
A teljes fogyasztas olyan 50W koruli, fe ra van irva a hatara.
Az az érdekes, hogy most az új trafóval (nem bele való, azt nem kapni) a bal fele egy egészen picivel sötétebb, ami olyankor szokott lenni, amikor kevés az áram, de ez előtt ideiglenes megoldás volt amivel meg a jobb fele volt sötétebb, viszont most gondolom nagyobb feszt kap, mert globálisan nőtt a fényerő és kb olyan amilyennek lennie is kéne, de a bal fele az nem az igazi. Ilyenkor mi van?
A primer tekercset én tekertem a trafóra és próbálgatás alapján 20 menet volt a legideálisabb, és ezt tudnám még variálni, de nem tudom, hogy sok, vagy kevés e neki a szufla. és most nézem, hogy a bal felső sarok (ami a legsötétebb) az melgebb is mint kéne.
Ha jol emlexem, neked irtam anno, hogy nem lesz jo bele a 17-es trafoja.
Ezek ugynevezett meretezett rezonans tankot kepeznek, ahol a cso, a trafo szekundere es a kapacitas vesznek reszt az adott kapcsolasi frekin. Szoval esetleg a soros kapacitassal tudsz jatszani, ezek olyan 3kV-os, par pikofarados kondik.
Ez nem ilyen magától berezgő nem tudom már mi a neve megoldás, hanem full IC vezérli szóval csak egy primer tekercs van és kész, nincs feedback, meg hasonló tekercs a trafón és ballaszt kondi sincs a csövek előtt. Elméletileg 20"-os TV-hez való trafó amit rendeltem Bővebben: Link
Erről tekertem le a primert, mert az valami 70 menet környéki azt hiszem és épphogy csak látszott valami, mert nagyobb vezérlő feszre van tervezve gondolom. Most kapott 20 menetet jó vastag tekercsből és nem melegszik, nem gerjed, frankón megy, ezt az apróságot kivéve, de annyit még hozzátenénk, hogy CRT-hez vagyok szokva és nem kizárt, hogy túl sokat várok, mert eddig akinek mutattam, mindenki azt mondta, hogy nem érti miről beszélek, jó az és olvastam is neten, hogy nem kell csodát várni az LCD-től ![]()
Most vettem észre , hogy a szekunder oldalon tudok mérni, 4,5V és 8V AC-t. De eléggé labilis.
Egyébként erről a kapcsolásról van szó: http://html.alldatasheet.com/html-pdf/167451/POWERINT/TOP247F/12474...F.html 48.ábra Van valakinek ötlete? Előre is köszönöm!
A rezonans tank nem azt jelenti. Mindegy. Szerintem kondinak mindenkeppen lennie kell, ma maskepp nem, SMD formajaban.
Mondom nincs kondi, sem smd, se semmi. direkte megy a trafóról a csőre, viszont a cső nem egyenesen földelve van, hanem valamilyen tranzisztoros áramkörre megy.
Korábban lefényképeztem a nyákot, ezen láthatod hogy van megoldva.
Hali!
az a tranzisztoros/diódás áramkör végzi a csövek árammérését, ebből lesz az IC-nek visszacsatolása, szábályozása. Nézd meg a használt IC adatlapját
Ha nincsenek meg a tápok akkor biztos hogy nem kapcsol be.a 12V nak és az 5V nak meg kell lennie a tápon.itt kell keresgélni.A kondikat cseréld le.
A tüskéken ellenörizd a tápokat
Arra gondolsz, ahol átmegy a delej a vezérlő panelra? Ott nincs egy huncut kóbor voltocska se... Szerintem nem indul el a PFC.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |