Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   75 / 164
(#) bladika válasza david05 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Próbálj meg egy 100nF-ot akkor a VDD lábon. A föld közösítését szerintem félreértetted. Nem a GND_PC és a GND_T re gondoltam. Természetesen nem azokat. Hanem a motoráram földjét és a digitális (motorvezérlő digitális föld) nem szabad együtt vezetni. Annak két külön földnek kell lennie, ami egyetlen ponton találkozik (csillagpontos föld kialakítás) és az a pont a pufferkondi negatív lába. Én erre gondoltam.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Ha jol körülnézel a Net-en akkor tudod hogy olcson is belehet szerezni a vezérlöhöz szükséges IC-ket nyákkal mindennel együtt kijön 9000ft-bol de ehez épiteni kel vagy 10db 4 csatornást .Nem is ez a lényeg , én például csak egyesével tudom elhelyezni a csatornákat és az LPT kártyán vannak speciális funkciok ( speciális : charge pump és vissza jelzések ) amik nekem sokat jelentenek csak igy meg több a melo a vezetékezés miatt .
Ha egy géphez kel meg kel venni a müködöt a Net-röl .
(#) david05 válasza bladika hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Így már értem akkor, hogy milyen földről beszéltél. A nyák kialakításánál viszont erre nem ügyeltem sajnos. A breadboardos teszteknél majd ügyelek erre is. Köszönöm a tippet. Ez mennyire lehet egyébként a probléma oka?

Ma beszereztem a diódákat és összedugtam breadboardon az áramkört. Sajnos nem volt sok időm, így szinte csak beüzemelni tudtam és mivel hétvégére közbe jött egy program, így majd jövő héten tudom folytatni a tesztelést. Viszont az lenne még a kérdésem, hogy mennyire valószínű az, hogy 12V-on nem működik jól az IC? Illetve mennyire lehet az, hogy 12V-on ezt a típusú motort nem akarja elhajtani? Nem lehet az, hogy bizonyos motorokhoz igényelné a 24V-ot? Sajna az én tápom csak 15V-os, de ha esély van rá, hogy ez segíthet, akkor valahogy megoldanám a 24-et is.
(#) kulzol60 válasza david05 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Szia

Elvileg nem kellene hogy hatással legyen különbözö léptetökre de én is tapasztaltam hogy bizonyos léptetök más képpen müködnek nagyobb táppal .

Nem merem ajánlani csak leirom : ugy is kilehet probálni hogy a logikai tápot ( +5V ) fixen kötöd és a motor tápot pedig szabályozhatora , nagyon vigyázz hogy 8V alá még véletlenül se menjél a motor táppal .Általában olyan 24 és max 30V között szokott jo lenni , észre fogod venni mert a léptetö elhalgat és folyamatosan jár de ehez kellene kb 3 - 400-as fordulat is és lehetöleg mikrostep .
(#) david05 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Akkor ezek szerint azért megér egy próbát megnézni 24V-al is.

Köszi a választ.
(#) kulzol60 válasza david05 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Szia

Ha vársz egy kicsit ( holnapig ) akkor többet tudok mondani .

Pont ma került hozzám egy H2 vezérlö ( TB6560AHQ ) és van rajta 3db 1.9Nm-es léptetö de valami iszonyat hangja van és a fordulatát nemtudom 260fölé vinni ha bele gebedek akkor sem pedig "gyárilag " 3.5A re van jumperolva ( melegszik is mit állat ) hiába a 3200-as febontás .
Holnap teszek rá labor tápot és megnézem hogy mit csinál ha lejjebb veszem a mostani 34V-rol .
(#) david05 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Na szuper, akkor megvárom. Remélem sikerül valamit kideríteni.
(#) kulzol60 válasza david05 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Szia

Kiprobáltam kissebb táppal ( 20V-ig mentem lefelé ) és igazán nagy változás nem volt de tény és valo hogy a léptetö ( 1.9Nm ) halkabban járt és nemrángatott annyira .
Probáld ki Te is 24V-ig hátha nálad jelentösebb a változás .
Még valami , ha probálod forgatni akkor kicsit le kel szoritani valami kicsit rugalmasabb felületre hogy a rázkodás miatt ne blokoljon ( kézben nem jo ) .

Szia!

Köszi a tapasztalatokat.
Akkor végül hogyan értékelnéd a meghajtót? Használható vagy annyira melegszik és rángat, hogy használhatatlan?

Jövő héten szerzek egy 24V-os tápot és kipróbálom én is, hátha változik valami.

Mit értesz blokkolás alatt?

Probálj valami szabályozhatot szerezni ( 3-4A elég ) és 12-röl felfelé egész 30-ig ha van , de az 5V-ot külön ad neki .

Azt értem hogy elkezdi rezegtetni a motort és emiatt lépést téveszt és akkor meg áll csak sipol és nem megy .Ez gyakran elöfordul ha kézben probálunk járatni léptetöt ( 2-300 fordulat felett ) .
Még az is segit ha kicsit megterheled ( kézzel visszafogod kicsit ) igy a forgorész hamarabb megáll és igy pozicioban marad , meg szünik a rezgés .

Oké, így már értem.

Az előző kérdéseimnél lehet átsiklottál ezen Erre válaszolsz még:

"Akkor végül hogyan értékelnéd a meghajtót (H2)? Használható vagy annyira melegszik és rángat, hogy használhatatlan (természetesen itt a te H2 + 1.9Nm-es motor összeállításodra gondolok)?"

Köszi.

A H2-vel nincs semmi gond az teszi a dolgát ( a beállitását nézd meg jol a hobbycnc.hu oldalon ) .
Nem a vezérlö hanem a léptetö melegszik , cserélni kellene a 0.15 ohm-ot mert az 1,9Nm -es léptetöhöz pont nem jo .Szerintem táppal és a helyes áram beálitással jo lessz ( ezt onnan tudod meg hogy forog 7-800felett is ) probáld féllépésben elöször .

Egy komplett gépet hoztak hozzám javitani és ezért nem nyulhatok bele a vezérlöbe ( igy vették ) mechanikai hibája volt de már kész van .

Hát köszönöm a segítséget, de a motor viselkedésében nem történt javulás és megölte az utolsó IC-met is, így áttérek a l298 + l297 párosra hátha azzal többre jutok.

Még egyszer kösz mindenkinek a segítséget.

Üdv,
Dávid
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Az Én általam belinkeltben is ez a TB6560AHQ chip van. 1.7Nm-es motorok vannak rajta. Tegnap 4 órát hajtottam folyamatosan, x,y szinte végig ment z ritkán mert 1mm-es fogásokkal martam alut. (a gépem hibája, hogy az egyenes -y irányban beremeg alunál, a kört egész pöpecül csinálja, most akarom ezt a remegést kiküszöbölni ahhoz gyártok alkatrészeket, csak a nyákos melók miatt nincs időm szétszedni a gépet)
Zéró melegedés pedig max árammal ment mind. Eleve már normális 5w-os ellenállásokat raktak rá figyelő ellenállásnak. A tartást nem nem állítottam csak a mikrosteppet és a motoráramokat. Tartani cirka 10-20%-al tart, el tudtam forgatni kézzel a motort a tengelyre szerelt bilincsnél fogva, ellenben annyira nem volt meleg semmi, hogy az valami csúcs, és tartás közben zéró hangja van. Igazából nem is tudom megy e a meghajtó, mikor megmozdítom a motort és elindul, csak onnan venni észre. Rögtön leállítás után végigtapenoltam a kártyát, és csak meghajtók voltak kb. 30 fokosak alul, de ehhez hozzá tartozik, hogy az összes egy plexi lapon fekszik, semmi levegő nem megy körülöttük, és így volt 30 fokos. A többi még ennyi sem.
Egyszer nem vétett lépést, pedig cirka 13.000 soros progit futattam rajta, (az edcam 9999 után nem sorszámozott tovább, volt még vagy 3000 9999-es sorszámú sor.)
Szóval lehet szenvedni, meg Ic-ket tönkrevágni, de ha hajtani kell egy gépet, és nem kellenek extra cuccok akkor venni kell egy ilyet. Nem tudom a H2 mennyibe kerül, ez ez a 3.5 csatornás cirka 11000Ft.
Aki akar építsen, járja végig a szokásos kínokat, Én építettem vezérlőt arra jó volt, hogy kitanuljam egy kicsit a dolgot, de egy ilyet építeni már nem állnék neki.
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 25, 2011 1 /

Ja és azért nem tudod magasabb fordulatra vinni, mert minél erősebb árammal hajtod, annál lassabban épül le (és fel) a mágneses tér, tehát minél erősebb motort teszel rá, annál lassabb lesz. Tény hogy erős, de ezért beáldozod a sebességet. A léptetőknek ez komoly hátrány, soha nem tudja elérni egy szervó sebességét és erejét, viszont olcsó és a meghajtása sem drága.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 25, 2011 / 1

Szia

Vannak akiknek az épités a fontos vagy az épités is fontos ( legyen az Ö dolguk ) .
Igen ha gyorsabban akar haladni akkor vegyen kész vezérlöt mindenféleképpen jobban jár .
Az 1.7Nm-es léptetönek talán a legjobb a nyomaték görbéje az itthoni piacon beszerezhetöek között , jo kis motor az .
Igaz amit irsz a léptetökröl , párdologban azonban tévedsz .
A szervo nem erösebb mint a léptetö hanem a teljes fordulattában a nyomatéka ( kb 3000 ) szinte linearis .
Egy dologban a szervo tényleg jobb és emiatt is alkalmazzák sok helyen ez pedig a zártláncu szabályzás itt elvileg nem lehet lépés vesztés .
Egy léptetömotornak induláskor van a legnagyobb nyomatéka ebben a szervo alulmarad , egy szervot fékezni kel de a léptetöt nem .A léptetök álltalában nagyobb felbontással rendelkeznek mint a szervok .

Egy bizonyos nyomatékig a léptetö az olcsobb de olyan 3-5Nm környékén a szervot utoléri árban .
Lehetne erröl regényeket irni de akor sem lenne közös nevezö soha , sok esetben még a felhasználási terület sem egyezik .
Az AC szervo ami drága , de verhetetlen .Régen használják már a linearis léptetöket ( van még rajta mit felyleszteni de megéri ) az lessz a nagy elöre lépés ebben a technologiában .
(#) kulzol60 válasza david05 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /

Szia

Nagyon sajnálom a dolgot .Hidd el hogy valami szerelisi gondod volt a TB6560 elött vagy pedig a léptetömotor .

Elég sok ilyen vezérlöt épitettem és rengeteget ellöttem belöle mire rátaláltam arra a nyákra amit most használok , nem kinlodtam volna vele ha ezeken a kinaiakon elsöpillanat ota lett volna pihentetés .
Most meg tul sok melom van benne és amugy is váltok nagyobb feszre és áramra .
A 297 -298 páros sem egyszerübb de az nem foglalkozik hogy milyen léptetö van rajta és potis az áram szabályzása ( csak az a féllépés kevés nekem ) habvágokhoz szoktam ebböl épiteni oda nagyon jo és abszolult csendes .A melegedése viszont nagyobb mint a TB6560-é , borda nélkül ezt sem !
(#) pifu85 hozzászólása Júl 26, 2011 /

Sziasztok. Korábban már emlitettem hogy 3 léptető motort hajtanék meg egy tb6560 vezérlővel... ! megérkezett a vezérlőm külföldiából rádugtam a gépre, tök jól felismeri telepítettem fel mach 3 progit, csak sajnos nem akarja meg sem mozditani a mocikat! csak beállnak egy alap pontra és a vezérlő ott tartja őket folyamatosan! Nincs valakinek valamilyen magyar leírása ehhez a vezérlőhöz? előre is kösz addig is próbálkozok
(#) Sir-Nyeteg válasza pifu85 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

A leírás lényegi része képekben van megfogalmazva, így nem kell magyar fordítás. A portokat kell jól beállítani.
Mach3-nak is van egy telepítési sorrendi fontossága, hogy tudja kezelni a LPT portot.
Egy valamit viszont nem értek...
Idézet:
„rádugtam a gépre, tök jól felismeri”

Mi ismer fel mit? Azaz: he?
(#) pifu85 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

semmi csak annyi volt hogy a gépem megtalálta a vezérlőt...!!! Tök hülye vagyok az egészhez! a portokon mit kell állítgatni és hova?
(#) Sir-Nyeteg válasza pifu85 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

A géped megtalálta a vezérlőt? Ez valami USB-s verzió?
Portok: a mellékelt CD-n van a leírás. Kövesd a beállításokat! Minden fontos fülről van egy kép.

ok közben már sikerült megmozgatnom őket! bocs már megtaláltam a segédletet is! valamiért lefagyasztja a gépemet időnként újra kell inditani! miért? valami bezavar neki?
(#) kulzol60 válasza pifu85 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Szia

A biost beállitottad ?Az LPT port : ( normal , SPP , ECP , automata vagy ezeken kivül más nem jo ) .
Ettöl is lehet a lefagyás .
A Mach3 telepités után feltétlen inditsd ujra a PC-t mert tönkre teszi az XP-t ( de ezt irja is telepités közben .
Ugy probáld elöször hogy az LPT kábel ne legyen bedugva a PC-be , ha minden ok akkor mehet a vezérlö .
A Mach3-ban minden be van állitva ?

A Mach3 futása közben más program ne fusson ( net stb ) mert attol is tud fagyni .

Csak akkor lessz jo ha szépen egymás után állitasz be mindent .

Szia! igen a Bios leellenőriztem az ecp-re volt állítva igy azzal nem foglakoztam! Minden programot lelövök közben, semmi nem megy...! Most elvileg nem fagy le úgyhogy az volt a baj hogy ment a háttérben valami apróság! viszont most olyan gondom van hogy próbálom felfogni a beállítandó dolgokat, ott tartok ( mindent a leirás szerint csinálok) hogy az
z tengely tőkéletesen működik, viszont a y az csak serceg ezerrel, de nem lép semerre.. olyan mintha üresbe járna( motor jó ellenőriztem bekötést is mert ha átdugom az z tengelyre akkor minden müködik) viszont a x tengelyem az pedig áll egy helyben hogyan tudom tesztelni egyesével a tengelyeket? mert eddig arra nem jöttem rá? Köszi a gyors válaszokat!!

A Configban a " motor tuningot " vedd elö .
A vezérlön va állitva a mikrostep és annak figyelembe vételével állitsd a motor sebességét is .

Balrol jobbra : 1mm-hez tartozo lépések száma
a gép sebessége mm/min értékben
gyorsulás
ezeket minden tengelynél külön meg kell csinálni és menteni .

Van már géped és a léptetö fel van rá téve ?
Kellene az orso emelkedése és a vezérlö mikrostep beállitása ( kiszámolom Neked a mm/step-et ) .

a gép félig-meddig van kész a Z és a Y tengely mechanikája megvan, de még az x egy kicsit kérdéses de lassan megoldom azt is! csak nem volt még rá időm, most csak az eletronikát állítgatom hogy mielőtt belerakom a gépbe megértsek mindent és tutin működjön! irtad hogy a vezérlőn állitható a microlépés, elvileg az a vezérlőmön ( ha jól értelmeztem) az összes tengely full- steppingre van állítva! mindjárt megpróbálom az ötleteidet!
(#) pifu85 válasza kulzol60 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

amúgy szerintem nem érthetően irtam le az előbb a y tengelyen a motorom az nem lép vagy is nem lép sorba! olyan mintha csak oda vissza lépdelne nagyon kicsiket! meg azt hiszem most jöttem rá hogy nem tudom mit kell figyelembe vennem a vezérlőről a "microstepping" ! bocs

Állitsd féllépésre ( 400step/kör )

A motor tuningban az elsöablakba balrol : 400step/mm
következö ablakba 400mm/min
Következö ablakba 400
Ezek csak proba de igy már menie kell .
Van két kis ablak a jobb oldalon itt nulla és 5 között lehetnek számok ezeknek a beállitása fogja megszüntetni a rossz mozgást ( rezeg , elöre hátra megy stb ) kezdetnek ird a 3 - 5 öt ( azt hiszem a TB6560-nak ez kel ) de lehet vele kisérletezni .

A kernel legyen 25 000hz és legyen bekapcsolva a sherline mod ( ezeket a configban a port & pins -nél találod .

nem lett jobb....ugyanazt csinálja! semmi nem változott azon a motoron!

ami meg csak most tünik fel hogy az a tengely amit jónak hittem a Z az is kihagy lépéseket ( a kijelzőhöz képest) és olyan mintha csak az egyik irányú mozgást végezné!
Következő: »»   75 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem