Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   71 / 200
(#) nferi1 hozzászólása Júl 22, 2011 /

Sziasztok!

Szeretném megnövelni a -12V-os ág terhelhetőségét.
A táp típusa CHIEFTEC IARENA 500W.
Nem találtam meg a kapcsolási rajzát, elég zsúfolt a panel, és az alkatrészek kiforrasztása nélkül elég nehéz beazonosítani a kicserélendő diódákat.
Ebben kérnék segítséget.
(#) storm válasza nferi1 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Habár a kapcsi tápokban nem vagyok nagyon otthon, egy kis 1A-es dióddát keress, ami közvetlenül a trafó leágazásáról jön. Ezt kell kicserélni nagyobbra, ha jól tudom.
(#) DJ Tacki válasza nferi1 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

A kimeneti -12V-os ágat kövesd vissza a nyákon. A kimenettől indulva kell legyen kimeneti elko, szűrő induktivitás, majd a dióda és a trafó. Jó minőségű tápokba akár 2 LC szűrő is lehet, de ez ne tévesszen meg
Az induktivitásokat esetleg multiméterrel, ohmmérő állásban is kimérheted, vagy diódamérő állásban kicsipogtatod.
(#) sector99 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm az linket és a többi infót !
(egy csomó időt megspóroltál nekem....)
Amint lesz rá időm akkor majd nekikezdek.

üdv:
sector99
(#) nferi1 válasza DJ Tacki hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Elvileg megvan. 2 dióda a -12V-os ágban egymással párhuzamosan.
Viszont elég kicsi a hely és 16A-es Schottky diódám van, amit ugye bordára kell rakni hűtés miatt. Gondolom vezetékkel ki lehet vezetni.
A 2 párhuzamos dióda helyett lehet csak1-et használni?
(#) nferi1 hozzászólása Júl 22, 2011 /

Mennyi lehet a max terhelés a -12V-os ágon dióda csere után? Gondolom nem a dióda lesz a szűk keresztmetszet.
(#) erbe válasza nferi1 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

A -12 V-os ágban a két dióda ugyanúgy a trafó két oldaláról jön ellenütemben, mint a + oldalon. Be lehet tenni pl. 3 A-es különálló diódákat is, mint ahogy sok táp 12V+ oldalán vannak, kis rézlemezkével meghűtve. Az induktivitásokat és a kondikat is nagyobbra kell cserélni.
(#) erbe válasza nferi1 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Ha másik táp 12V-os részéről kivett induktivitást és kondit teszel be, egyforma lehet a terhelés a két oldalon. Összesen viszont nem nagyon haladhatja meg az eredeti 12V-os ágak terhelését.
Figyelem! A 12 V-os ág első induktivitása (is) a nagy toroidmagon van.
Ha az 5 V-os ág ki van iktatva, ill. minimális a terhelése, akkor a 12 V-os oldal összterhelhetősége 20-30%-kal nagyobb lehet az eredetinél.
(#) mugab válasza erbe hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Szeretném megjegyezni, hogy abban az esetben ha a minusz 12 volt másik trafóleágazásról jön akkor nem lehet növelni a terhelhetőséget diódacserével!
(#) kisedison hozzászólása Júl 25, 2011 /

Hogy csinálja a pc táp a 3,3V-ot? mert annak nincs kölön tekercse a trafón.
(#) mugab válasza kisedison hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Úgy hogy csak "másfélutas " az egyenirányítás, mert az egyik ágban egy fojtó van.
(#) kisedison válasza mugab hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Le tudnád rajzolni mert nem nagyon értem.
(#) szucsip válasza kisedison hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Szia!

Rajzold le Te
Csak annyi, hogy az egyik diódával rajzolj sorba egy tekercset, és az úgy menjen a pufferra.
(#) kisedison válasza szucsip hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

OK Amúgy azért kéne mert nekem DC 5V-ból kéne 3.3Volt-ot csinálni viszonylag stabilan (3-3.6-ig ingadozhat) úgy hogy az 5 V is terhelve van.
(#) szucsip válasza kisedison hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Mekkora terhelhetőséggel kellene a 3.3V? Hány Ampert kéne kivenni belőle? Mert 1-2 amperig teljesen jó megoldás lenne egy lineáris stabilizátor is.
(#) erbe válasza mugab hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

A PC tápok 80 %-ában (úgy 10 éve még 99%-ot írtam volna) ellenütemű trafóról kétutas egyenirányítással veszik le a feszültségeket. Ez a gyakori, az együtemű meghajtás átalakítása valóban problémásabb.

kisedison!
A 3,3 V-ot többféleképpen állítják elő. Legtöbb esetben az 5 V-os ágból kapcsolóüzemű stabilizátorral, nagyáramú FET-tel. Ritkább az olyan táp, ahol hasonló módon a 12 V-ból készül. Nagyon ritka, ahol a 3,3 V-nak külön tekercse és egyenirányítása van, mert nagyon nagy a veszteség.
(#) fecooo8778 hozzászólása Júl 28, 2011 /

Sziasztok!
Van nekem egy Codegen 300x pc tápom és abból szeretnék csinálni magamnak egy kis tápegységet. Igazából +12 V kellene de nem tudom hogy hol vegyem le a feszültséget meg a legnagyobb problémám h hogyan indítsam el magát a tápot. Légyszi segitsetek előre is köszi
(#) hangszoros hozzászólása Júl 28, 2011 /

Kérdezném Tőletek:
Ismeri valaki ezt ? Esetleg kapcs rajz ?

550W táp.jpg

(#) buburobi válasza fecooo8778 hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Az ATX-es tápok indítása is elég egyszerű. Az alaplapi csatlakozón a PS-ON (ZÖLD) összekötöd a GND (FEKETE)-vel. Amíg össze van kötve, megy a táp. Amíg a tápban lévő PWM IC tipusát nem írog meg konkrét segítséget nem fogsz kapni. A 12V-ot pedig akárhonnan "leveheted" ahol van. Persze átalakítás nélkül valószínűleg nem lessz sok sikered vele.
(#) fecooo8778 válasza buburobi hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

köszi a segitséget kipróbáltam és megy is
az ic típusa KA7500B. átalakitás alatt mit értesz? arra gondoltam h az összes kábelt kiszedem ami felesleges meg rakok rá egy kapcsolót. ennyi elég vagy még kell valamit módosítani?
(#) szucsip válasza fecooo8778 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Hát nem ártana.
Mondjuk csak annyit, hogy a kimenetről a vezérlő felé menő visszacsatolását elszeparálod az 5V-os résztől, és csak a 12V-os részre kötöd (persze a vcs. hálózat apró módosításával)
(#) Inhouse válasza fecooo8778 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Erről szól az egész topic. Légyszíves olvass vissza egy kicsit...

Üdv
Inhouse
(#) Joci77 hozzászólása Júl 29, 2011 /

tudnátok segíteni légyszives
csak az van a vez.IC-re írva : 2003 se előtte betű sem utána. még a gyártóra utaló szimbólum sincs

hol találok valami adatlapot hozzá?
(#) buburobi válasza fecooo8778 hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Tulajdonképpen fölösleges lenne válaszolnom, mert szucsip és Inhouse megtette helyettem. Annyit fűznék hozzá, hogy ezt is olvasd el. Itt a cikkben és afórumban több is van mint amire szükséged van. Sok sikert!
(#) fecooo8778 hozzászólása Júl 29, 2011 /

köszi a válaszokat megtaláltam mindent!
(#) mugab válasza Joci77 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Valahol már itt is tettem fel, meg az elektrotanyán is megvan az ezzel készült táprajz. Saját adatlapot én sem tudok.
(Gondolom Mercury a táp...)
(#) mugab válasza mugab hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Meg is van (Mivel a kereső kissé öntörvényű, rákerestem) Bővebben: Link
(#) Lalle hozzászólása Júl 31, 2011 /

Sziasztok

van egy pc táp ami megadta magát

bekapcsoláskor pukkant egyet és szikrázott utána se kép se hang
megprobálnám megjavítani, de a panelon ugy szét égett a sérült alkatrész azt sem tudom hogy dióda vagy ellenállás csak a lábak maradtak meg a test szét proladt
a panel is megsérült a rajzjel is megégett rajta

egy 1000 uf10 v -os elkot cseréltem mert pupos volt

az anonim alkatrészt potoltam 0.5 w zener diódával
de bekapcsoláskor szintén szikra most puk nem volt

most ott tart hogy nem jó

mellékeltem képet
(#) buburobi válasza Lalle hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Sajnos rossz minőségű a kép és semmit nem látni. Tudnál egy jobb minőségű képet csinálni? Nézd meg azt is, hogy mikhet csatlakozott az a bizonyos alkatrés. Így könnyebb lessz beazonosítani.
(#) karika200 hozzászólása Júl 31, 2011 /

Sziasztok!

Egy CB rádióhoz szeretnék tápegységet készíteni. Mivel elég sok AT-s, illetve ATX-es tápom van otthon, kézenfekvő választásnak tűnik. Amire szükségem lenne: stabil 12-13 Volt és olyan 8-10 A. Tehát az 5 Voltos ágak teljesen elhagyhatók.
Úgy rémlik, egyszer láttam egy teljesen jó leírást, talán itt az oldalon. Ott teljesen az alapoktól, fényképekkel, magyarázatokkal ismertetve volt, hogy hogyan lehet átalakítani az ATXes tápot hasonló célokra.
Úgy gondolom, hogy ahol bele kell nyúlni:
* Ha jól tudom, ezek a tápok az 5 Voltos ág terhelését figyelik és ennek függvényében szabályozzák a feszültséget. Ezt célszerű lenne átültetni a 12 Voltos ágra.
* Nem tudom, hogy alap esetben mekkora áramot lehet a 12 Voltos ágról szedni. Ez gondolom változó táponként. Ha 8-10 A környékén a táp már leold, akkor ezt kell még valami képpen orvosolni.

Ha van valakinek leírása, linkje, vagy bármilyen használható megoldása, javaslata, tanácsa a táp átalakításával kapcsolatban, arra természetesen vevő vagyok! Köszi
Következő: »»   71 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem