Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Szevasz, én az Ágota DS1200(felújított) 2x600W-osra szavazok. Ez az erősítő már fel van újítva is és MOS-FETES végfok van benne, az egyik haveromnak is van 2 darab ilyen erősítője, és nagyon meg van vele elégedve, tisztán szól és erőteljesen. Úgy hogy én ezt ajánlom, de ez a te döntésed.
Hali!
Nekünk vannak ágotáink (zenekari hangosításra használjuk) és nem ajánlom őket :no: A DS 1200 egyszerűen csúnyán szól, inkább mély végfoknak való. Van egy DS 300 is, annak nemrég egy buli elején szállt el a kapcsolótápja, kb 1 hónapig volt garis javításon. A hangja valamivel hallgathatóbb, de sok egyéb végfok mögött elbújhat. Sajnos azt kell mondanom (több éves tapasztalatra alapozva), hogy az ágoták túl vannak értékelve és árazva, csak a marketingjüknek köszönhetik hogy ennyire elterjedtek. Amiket linkeltél egyik sem túl bizalomgerjesztő. Nemrég javítottam egy ütött-kopott Dynacord PAA 990-et (nyák szakadás), amiért 60 ezret kér a gazdája... na az már végfok. Jól szól és bőven tudja azt amit ráírtak :yes: Ha a 60.000-es ár még belefér, akkor mindenképpen egy ilyen cuccot volna érdemes felhajtanod, valamelyik hírdető portálon. ITT megnézheted a mérését ha érdekel.
Hali!
Véleményem szerint az ágotákat válaszd. Jómagam is ágotákkal dolgozom. 2db 1200-asom és 2db 600-asom (8 ohmos verzió) van. Nem volt vele még gondom. Szépen dolgoznak, alig melegednek. Bassmester hozzászólásával annyiban nem értek egyet, hogy az 1200-asnak konkrétan csúnya hangja lenne. Tény hogy vannak jobb hangú végfokok, de csak akkor érdemes olyat választanod, ha a hangfalaid is igénylik. Ha olyan ládáid vannak, amik nem tartoznak a legjobb márkákhoz, akkor az ágota is több mint tökéletes. Az 1200-est én is mélyek hajtásához használom, de nem rossz hang miatt, hanem az ereje miatt. További előnye az ágotának, hogy Magyarországon van a szakszerviz és ha te magad javítanád akkor is minden alkatrészt megkapsz hozzá akármelyik alkatrész boltban. A lényeg, hogy tapasztalatom szerint igen megbízható végfokok (természetesen ki lehet fogni olyat, amivel csak a baj van), és ha mindenképp ezekben gondolkodsz, akkor a DS600-as 8 ohmos változatát válaszd (persze ha nem kültéren akarsz hangosítani). Ja! És nem tudom, hogy ti melyik szériáról beszéltek, de én a régi fekete színűről, nem az ezüstről.
Nálunk az 1200-as fekete, a 300-as szürke (újabb kapcsolótápos). Ha csak mélyet hajtasz vele, akkor nem hallod rossznak ez tény, mert bírja a kraftot rendesen. De ha meghallgatod egy bármilyen topládán, amin aztán ugyanazon rendszerben meghallgatsz egy Dynacord-ot, vagy akár csak egy Castone-t, lehet hogy nagyot fogsz nézni
A régebbi torroid trafós 300-ashoz is volt már szerencsém (a műhelyben). Egyszerűen döbbenet volt számomra, hogy hogy mertek belerakni egy 6A-es Graetz-et, valamint (ha jól emlékszem) 2db 2200u és 2 db 1000u pufferkondit, a nyák szélére beforrasztva jó hosszú lábakkal... A táp "tuning" után megtáltosodott. Ezek már megvannak használjuk, de mégegyszer nem vennénk ilyeneket.
Castone-t ne hasonlítsd az Ágotához. Castone-t az ágota mellé se tenném oda... Bár ez csak az én véleményem.
Írtam, hogy nem azért hajtok vele mélyet, mert rossz hangja van. Hallottam már én is topládán, és nem volt vele bajom. Érdekes számomra, hogy pont a castont hozod egyik példaként, mert véleményem szerint annak aztán tényleg rossz hangja van, ráadásul a tápokat is szépen alul méretezik benne. A saját építésű végfokom simán veri a castont hangzásban, nemhogy az ágota. A Dynacord valóban minőségi cucc. Egyik ismerősöm használ ilyeneket, de egyszer valamelyik elromlott (nem tudom mi volt pontosan a baja) és a srác 2 hetet várt mire megjött külföldről az alkatrész. Ez az ami kellemetlenné teszi a használatát, egyébként felépítésben és hangban nagyon megállja a helyét.
De ezek persze a saját tapasztalatainkon alapuló vélemények. Kinek a pap, kinek a papné. Ezen nem fogunk vitatkozni Abban talán egyetértünk, hogy akárhogy is, de nem érdemes így végfokot vásárolni. El kell menni, és meg kell hallgatni. Az a tuti!
Oké, valóban nem a legjobb példa volt a castone, csupán azt akartam sugallni (a legnagyobb jóindulattal) hogy hangminőségben nem nehéz ezeknél jobbat találni...
Van aki ajánlja mert ilyet használ, én pedig nem ajánlom annak ellenére hogy ilyet (is) használunk. Vitatkozni én sem akarok, nem is érdemes ilyesmin, viszont a véleményemet továbbra is fenntartom. Ha van rá lehetőség meg kell hallgatni több cuccot, mert hatalmas a hangzásbeli különbség egyik-másik közt.
Anno vagy 20 éve a Peavey CS 400, 800 a leggyengébbek közé tartozott. Számtalan külföldi zenekar raiderjében nagy betűvel ott állt NO Pevay.
Egy alkalommal a Pecsába rám buktak a hangosok (Liszkai, Benedecki). De jó, hogy ott vagyok mert mit vegyenek? JBL, Wega, Siva? 2x600 2Ohmot is biró küttyük voltak. Elötte már méricskéltek, spekuláltak, de nem tudtak dönteni. Hozzatok ki két 4Ohmos mély ládát (én csináltam 18as ukrán, nagycsillapitású reflexben) 16 ohmos top 2x30-as ukránból+ házi gyártmányú Altec eredeti symbioték memránnal futásídő korigált váltóval, asimmetrikus felfelé 10fok, lefelé30fokos Mantaray házi tervezésű tölcsérrel. A folyóson felálitották, 1 mély és top. Adtak CD-ről hangot. Mondtam Nekik azt kell venni, amelyik nem zuhan össze, ha a másik mélyet is hozzá dugják. Vagyis 2 Ohm lessz. Olyan szarul szólt mind a 3 4Ohmmal is, hogy azt hittem a CD játszójuk a béna. Mondom Józsinak: hozzál ki egy CS800-at a raktárból. Na az megmutatta, hogy nem a forrás a béna. 2 Ohmra is az volt a történés, hogy nagyobb testesebb, hangosabb. És volt dinamika! A Siva 2x800-as volt! De ereje szinte semmi. Akkoriban tényleg a leggyengébb végfok a Peavey volt. (BGW, Crown, SAE-ekhez képest) A Dynaccord se számitott ásznak. Most meg szupinak számit. hangra az ősállat Peavey CS400, 800 Ennyit a hangteknikáról, és a méricskélésekről
A topba a driver 1.3/4" torok, 3"tekercs, tangerine plug, 20000gaussos mágneskörös volt. nem tudtam modositással beiirni az irkába
Az ukránok is házilag lettek összerakva, enyhe tuninggal
A kapcsitápos DS300 belvilágáról nincs esetleg képed?
Úhh..
Elég komoly vita kerekedett, várok még egy kicsit mert most egyik álláspont sincs túlsúlyban
Nincsen, de ha kíváncsi vagy rá akkor majd lefotózom.
Egyébként a színvonal a hagyományoséhoz hasonló. A trafón (45mm-es gyűrű) sima 1-es drót van sodrat helyett, jócskán alulpufferelt mind primer és szekunder oldalon, mégcsak nem is low ESR kondikkal van szerelve, a táp túláram védelme sem elektronikus, csak egy biztosíték van a félhídban... borzasztó. Nagyjából ennyit állapítottam meg róla, amikor buli előtt beálláskor megadta magát táphibával. Ha csak a táp érdekelne akkor tudok sokkal jobbat, olyat ami nálam már többszörösen bevált és érdemes utánépíteni 2x100 - 2x300W-os végfokhoz. Így néz ki, Cimopata-féle rezonáns kapcsolás.
Milyen ládához szeretnél végfokot?
Top láda úgynéz ki ez lesz : Reloop RSP 15
Alattuk meg 1-1 18-as méllyel szerelt tölcséres láda. Azért szerettem volna nagyobb teljesítményű és minőségibb végfokot, mert hogy ha hangfalat cserélek is komolyabbra, legalább azt ne kelljen. Egyenlőre 1 végfok fér bele a keretbe ami topokat hajtana. Bár hozzáteszem, hogy van itthon a félvezetőkön és elszántságon kívül mindenem ami elég 3 sztereó végfok elkészítéséhez.
Hali!
Minő véletlen... RSP-15 -ösünk is van. Nem rossz cucc, a relatíve alacsony árát megéri. Őt szoktuk hajtani a DS-300 -as Ágival. Egyébként ha mélytölcsért is tervezel alá, akkor nem érdemes 15"-ös topokat rápakolni. Én 12"-est vagy 2×10" es (+driver) ládát csinálnék a tölcsérek fölé. Az RSP-15 magasát lehet hogy egy kicsit keveselni fogod egy tölcsér fölött.
Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne: Ez a hangszóró mennyire felelne megy egy szobai, asztali szetereó hangfal mély / mélyközép hangszórójának? Illetve ha jól szólna, akkor milyen/mekkora doboz passzolna hozzó? Méret:6"/170mm Beépítésí átmérő: 145mm Furatközép távolság: 162mm Beépítésí mélység: 85mm Impedancia: 8 ohm Model: SONY 1-825-376-11 Teljesítmény: 60/120 W (RMS/MAX) Frekvencia: 30Hz-4600Hz Érzékenység (SPL): 88 dB (1W/1m) Kónus: PAPIR MEMBRÁN Xmax 15mm Fs 39Hz Qts 0,4 Vas 35l üdv
Sziasztok!
Fel tettem egy kérdést az erősítős topikba, De Bassmester ide irányított, hogy itt választ kaphatok a kérdésemre. Kérdés a következő: szeretnék egy erősítő egyik oldalára 4Db 8 ohmos top-ot felfűzni namost, ha párhuzamosan kötném őket akkor az erősítő ugye mehet a kukába.. Ki találtam, hogy 2db-ot sorba és a másik 2db-ot vele párhuzamosan kötöm.. így az ellenállás elvileg 8 ohm marad. Kérdés, hogy ezt lehet-e így csinálni? vagy van ennek valami speciális módja?
Milyenek a topok? Egyébként nem szerencsés vegyesbe kötni őket. Ha nagyobb cuccot akarsz akkor szub kell a topok alá, külön végfokkal, aktív crossover-rel.
Köszi az információkat!
Nekem egy toroidos van,ezüst előlapos.A hosszú,hideg téli estéken majd szétkapom,a puffereket nagyobbra cserélem,...Nem akarom cserélni a tápot,de átnézem majd a küldött kapcsolást.
Hali!
A toroidos Ági tápját érdemes rendberakni, jót tesz neki, a hangján is meghallatszik :yes: Nem kell bele más csak egy 25A-es Graetz és 2x10-15.000uF
van aktív crossover és van 2 sub de akkor azokat kell sorolni vagy párhuzamosítani mert 2 végfokom van!
Ha van két (sztereó) végfokod, akkor a nagyobbikkal hajtsd a szubokat, a másikkal meg 1-1 topot, esetleg ha egyformák a topok, akkor kettőt-kettőt párhuzamba köthetsz amennyiben szükséges és a végfok is bírja.
Heló Bassmester!
Végülis RSP-30 lett abból a 15-ből Két okból kellett a nagyobb Reloop 1. ár/érték arányban jobban jöttem ki mint a 15-ökkel kijöttem volna mert volt egy egyedi ajánlat amit nem hagytam ki 2. Ha csak beltérről van szó akkor elviszik az RSP-k is egyedül a balhét, hameg kültér akkor megy alájuk a tölcsér. (Mondjuk magas nemtudom elég lesz-e ott) Namost Az erőlködőnek pedig Siva PPA1200-at néztem ki elég jutányos áron. Még küldetek az eladóval a belsejéről képet, hamár megadta mint lehetőséget a hirdetésénél. Siva végfokokról tapasztalatod esetleg?
Siva csak mélyre jó. Ha topra akarod, akkor tuti kevés lesz a magas és kicsit a közép is. Nem topra való végfok, viszont mélyre nagyon jó.
Úgynézki nem is lesz belőle semmi.
Email-re nem válaszol telefonon nem kapcsolható és már régóta kint van a hirdetés magára hagyva. Kezdek megbarátkozni a gondolattal hogy. Sima kattogós welleremet előbányászva nekilássak a PA 300-as végfoknak. Félvezetőket leszámítva minden van hozzá.
Hali!
A siva szerintem is mélyre való, kb olyan mint a castone-ok, talán picit jobb. Én is inkább építenék, hacsak nem adódna valami kihagyhatatlanul jó vétel. Ha vannak hozzá cuccaid, trafó, doboz, egyebek, akkor megéri, de ha mindent meg kell venni hozzá akkor nem éri meg építeni. Beltéren az RSP-30 sok mindenre elég egy 2 x 3-400-as véggel, még szub sem nagyon kell hozzá.
Évek alatt inkább csak gyűjtögető életmódot éltem mint sem konstruktívat; tehát le tudok emelni a polcról 3 ilyen kaliberű sztereo végfok építéséhez való anyagot. Mondom teljesítmény-ellenállások és félvezetők és persze az elszántság hiányzik még
Na majd legközelebb csak akkor jelentkezem ha fel is tudok mutatni valamit. Esetleg a tölcsérből
Építs ilyet (csatolva) Ez csak egyik oldal, alatta van a másik. H osztály, TO-3 tranyók elött ott egy rakás MJL gondolom az kapcsolja rá a nagyobb feszt.
Ez milyen tölcsér? 18"-os létére nem is olyan nagy.
Hallottál már ilyet? Milyen hangszóró lesz benne?
Nem tőlem kérdezted, de én hallottam már ilyet elmondom ha nem baj. Ez egy band pass tölcsér, olyan mint egy sima negyed rendű band pass láda, csak van rajta egy tölcsér. Bent valami iszonyatosan tudnak szólni, kintre meg sok kell belőle.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |