Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hány centis hangszóróból építetted a TL-t?
És az nem probléma ennél a JBL-nél, hogy autóba való mélynyomó? Tetszetősen néz ki amúgy
Mélyközépnek egy 16,5 és magasnak egy dóm. Mindegyik 100W-os, 50W-os erősítővel hajtom a hangfalakat. Az erősítőt is én csináltam, puffernek 90.000µF van benne, hogy garantáltan legyen tartalék.
És hogyan teljesít a kicsike? Hogyan/mivel méretezted a dobozt hozzá? Van erre program is?
Én a TL dobozokat képletek alapján csináltam.
Én BassBox-ot használtam. Kb. 100W-al hajtottam meg, elég szépen szól, illetve az érzékenységére se lehet panaszkodni. Nekem tetszik a hangja.
Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis segítségre! Kellene nekem a garry joy hangfalnak a tervezete vagy legalább valami rajz róla! Elég lenne az is ha valakinek van és megtudná nekem mondani hogy hol helyezkedik el benne az előlap az elejéhez képest, hol van benne a hangszóró közép méretileg és milyen átmérőjű a reflexnyílás! Remélem tud nekem segíteni valaki! Előre is köszönöm!
Nem igazán tudnék mutatni másik ,olyan sub hangszórót ami elmenne szobába is (elfogadható áron).
Ebben megbízhatsz már sokaknak bevált.
Értem, nincs kétségem a JBL minőségével...Csak régen valaki még itt a fórumon azt mondta, hogy az autós hangszórók kis térre, autóba szólnak csak jól. Próbálni nem próbáltam még, de mégha így is lenne, szerintem ez alól a mély kivétel lehet.
Tudnál még esetleg egy hozzá passzoló erősítő kapcsolást ésetleg tutoriált ajánlani? Most éppen van egy +- ~40V-os toroidom egy 100Wos erősítőből, azt fel tudnám használni most.
Sziasztok!
Hangfal építésnél vannak alapvető "ököl" szabályok? pl.: Illik-e vagy sem egy dobozba zárni a magas és mély sugárzót? Ha egy dobozban vannak akkor el kell-e választani öket pl. 45° fallal? Egy pl. 16,5 cm 80W mélymomónak minimum mekkora levegőt kell tudnia mozgatni? Vagy kb. 1L/0,5W ? Kelle vagy sem kívül/belül szigetelni? Milyen az ideális doboz forma? stb... Annyi mindent olvasok szeretnék végre tisztán látni. Itt most megfelelő otthoni minőség érdekel nem valami agyontúlzott extra dolog. Csak mégis, hogy az alapok rendbe legyenek.
Engem most csak az említett alap dolgok érdekelnek. Amit linkeltél az jó, de azért ez a része megy.
Idézet: „Vagy a JBL szubhangszórói között is szétnézhetsz , azok is eléggé korrekten készülnek. Akár ez.” Esetleg hol találok több infót erről a remekműről? Kellene a ládatervezéséhez. Neten keresgéltem, nem találtam, vagy én vagyok béna vagy tényleg nincs. Köszi!
Ezeknek a hangszóróknak nem freeair -os T/S paraméterei vannak. Ezekhez jól lehet dobozt tervezni. De aki azt mondta ,hogy autóban jobban szólnak annak is igaza van, ugyanis autóban vagy zárt térben megfigyelhető egy CABIN-GAIN jelenség ami jelentős mélykiemeléssel jár. Ez minden hangszóróra igaz. Keresd meg az adatlapját annak a linkelt JBL hangszórónak ,és megmutatom mire gondolok.
Azzal a trafóval építsél VF6 erősítőt.
Nézegettem, tetszetős darabok vannak a Monacore gyártótól is. Van valakinek tapasztalata?
Nekem csak analóg műszerem van tőlük, az minőségi.
Na már van is kiszemet áldozat: EZ!
Ajánlott dobozméretnek 50L van írva (reflex), de van egy netes progi amivel meg 26L-t számoltam. Mit vegyek most alapul? Egyáltalán a doboztervezésben mi a lényeg? A doboz térfogata, a reflex nyílás átmérője, és?
Kb így kell kinéznie.
Na ez egy profi adatlap/ tervezés amit csináltál! Köszi!
Viszont ha jól látom a legkisebb freki amit kit tudna majd adni az kb. 40Hz?
F3=37.6 Hz. Azalatt is szól csak már nem olyan hangosan. Azt még megemlíteném ,hogy nemigazán van olyan zenei hanganyag ami 30 Hz alatti hangokat tartalmazna. A bakelitkorszakban , volt még mélyebb is , csak sok helyet foglalt a korongon.
Igen, azert igy mar dubirogni fog a haz
Megrendeltem, kerek egy het mulva erkezik meg. Addig lesz mivel foglalkoznom, erosito nyakot tegnap lemarattam, ma be is felyezem rrmrnyeim szerint. Mar csak egy hangvaltot kell kesziteni. Meg utananezek, esetleg megkoszonnem, ha valaki tudna kuldeni a szamolasahoz kepleteket.
Sziasztok!
Mellékeltem, hogy mit követtem el. Nem rossz, de nem is hozta a várt eredményt. Erölködőt TDA7294-ből építettem. A mély hangok akkor jönnek meg, ha legalább 50% a kivezérlés, de inkább több. Akkor sem üt akkorát. A mélysugárzó membránja szerintem nem leng elég erőteljesen. Amúgy 16,5cm mély és 12cm magas gyári SAL kétutas hangváltóval. (kéretik nem fikázni, tudom, hogy ezzel nem váltom meg a világot, de szerintem többet kellene tudnia ennél). Szóval a doboz mérete 1m magas 25cm mély és 22 cm széles. Próbáltam WinISD-t használni, de nem sikerül. Milyen módosítással érdemes próbálkozni az eróteljesebb mély elérése érdekében? Lehet, hogy 20cm mélysugárzóval jobban járnék?
Amire te vágysz azt csak hangszínszabályzóval fogod elérni. Építs egy LM1036-os hangszínt ,és jó lesz. Nem ártana egy ipmedanciamérés sem , hogy legalább ne hangolj Fs alá.
Ez a dobozterv hogyan lett ? Remélem nem a SAL füzetből, mert azt egy lusta asztalos csinálta.
Mivel a hangszórók is SAL, de onnét az alap ötlet. :hide:
Ment a könyjelzők közé.
Holnap jön meg az LM1036 IC-m. Mindenképp lesz szabályzás. Akkor a dobozon ne változtassak?
Hamár ilyen szépen elkészült akkor már ne vágjad szét, de a cső nembiztos ,hogy jó lesz úgy.
Sokat dobna az összképen ha a hangszórókat besüllyesztenéd síkba ,és a két első függőleges élet lekerekítenéd, persze akkor ha van felsőmaród. A hátulján mi az a nagy kerek kivágás? A hangváltóját visszarajzolhatnád. Idézet: „A hátulján mi az a nagy kerek kivágás? ” A tervek szerint oda is ?kell? egy 76mm kivágás. A csatik jóval felette vannak kivezetve. Idézet: „A hangváltóját visszarajzolhatnád.” ŐŐŐ.... Ezalatt mit értesz?
Na akkor azt a lukat be kell ragasztani.
A visszarajzolás? Az egy egyszerű kapcsolás 5 vagy 6 alakatrészből , arra lennék kíváncsi mit hogyan kötöttek.
Ez egy szubhangszóró . Milyen hangváltóra gondoltál?
Hali Ptesza!
Csinálnom kéne egy költséghatékony aktív dob monitort. Egy ilyen hangszórót szeretnék belerakni egy zárt dobozba. Szerinted mekkora térfogatot igényel? Nincs róla valami infód? A cuccon csak egy digitális dob "agy", monitor kimenete fog szólni, tehát hatalmas lesz a dinamika. A végfok 7294 híd lesz. Mi a véleményed?
Szia.
Szerintem jó lenne megmérni a T/S paramétereket , és úgy méretezni ,hogy a QTC 0.7 legyen ,vagy VAS/3 hogyha túlnagy doboz adódna. Kb szerintem 70 Hz-es alsó határt lehet elérni gondolom az elegendő lenne ,mert zártban gondolkodsz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |