Fórum témák
» Több friss téma |
Én is meg csináltam ezt mint kezdő erősítő építő meg építve így néz ki http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/04/04b40204fbd57e0da7ee7...8a.jpg
Ezt a kapcsolási rajzot ajánlanám és szerintem mindenki más ishttp://www.hobbielektronika.hu/forum/files/94/9400e1862976278a85bda51711470d9c.jpg Hát 4óhmos hangszóróval érzik az ablak üvegek az biztos. Most tervezem 4szer 100watosban meg építeni , és még azt nem tudom milyen hangszínszabályzót csináljak hozzá majd . Ahoz kellene egy jó kis kapcsolási rajz de a szabad idő hiány minden tervemet fel őröl. A hangzáson sokat javított egy olyan hangfal amiben hangváltó is van így már el fogadható itthoni szabadtéri bulikon , de nekem megfelel szobában is illetve hát most a műhelyemben hallgatom mert mindig nincs be burkolva . Többen is írták ide már hogy 2óhmos hangszóróval nagyok a torzításai , akkor inkább a TDA7294 Hídkapcsolása jobban meg álhaja a helyét és ugye egyszerűbb is a kapcsolás mint ez a verzió. Remélem lesz időm ezt is meg építeni mert a fórumán sokan dicsérik . Ennek a rajznak amit te is fel tettél ide meg építve a hangzása az biztos nem lehet olyan mint egy quad405 de én meg vagyok elégedve vele . Csináld meg 4szer 100wkivitelben az már elég brutál
És a teljesítménye 100w 4óhmon , 200w2óhmon. Elméletileg akkor tehát 8óhmos hangszóróval 50w.
Lessz 8 db TDA2030-am De az lenne még a kérdés, hogy milyen tranyókkal lehet helyettesíteni a T1,t3, T2, T4-et? Érdemesebb TDA 7294-el csináljak erősítőt?
Szerintem egyértelműen érdemesebb lenne a 7294. Nálunk egy darab TDA 2030 nem sokkal olcsobb mint egy darab TDA 7294. Ha ebből indulok ki, akkor anyagilag nagyon nem érné meg 8db IC-t venni... Arról nem is beszélve, hogy 8db IC nem kevés helyet foglal, tehát nagy lenne a panel amire el tudnád helyezni őket.
nekem van egy 2x tda 1514-es erősítőm, azt nem lehetne így 'tuningolni' ??
De ugy lenne 8 db tda 2030am, hogy van egy elado 5.1-es rendszer, amibe van 7 db Ic, nekem pedig itthol van 1 db. belőle , nem kérne sokat az házimozi rendszerért, csak attol félek nem lesznek olyan tranzisztoraim
Ha egyszer rá szánod az időt rá kell szánnod a pénzt is a tranzisztorokra . Én nem tudom mibe kerül a TDA7294 De én szerintem olcsóbb, kapcsolása egyszerűbb , az írásokat figyelve a hangzása tisztább, szerintem érdeklődj ott a fórumán hogy is van az pontosan. Egy TDA2030A IC ára én felém 600ft a tranzisztorok darabjait én ugyan ennyiért vásároltam hozzá vetőlegesen. Tehát olyan 3600ft csak az ic és a tranzisztor hozzá. És akor még a tranzisztor nincs is párba válogatva. Enyiért kapsz 2db TDA7294et hídkapcsolását nézve egyszerűben meg tudod csinálni. Nyilván annak nagyobb feszültség szintű táp is kell, de ha a trafót is veszed nincs túl sok különbség . Bár én csak az elsőt próbáltam de úgy hiszem én szerintem a 7294el építtet végfokok ilyen teljesítményen egyszerűb ki vitelezésűek bármelyik oldalát nézve.
Üdv!
Van valakinek 2xtda2030 szimmetrikus táphoz valami jól bevált nyákterve?
Itt van egy jópofa nyákterv: Bővebben: Link
Üdv!
Nem jól fogalmaztam a kérdést, nem a végfokhoz kellene a nyákterv, hanem magához a táphoz. Csináltam én is egyet, csak kiváncsi vagyok tőbb verzióra.
Sziasztok!
Megépítettem egy erősítőt TDA 2030-al. Élesztéskor kellemetlen meglepetés ért. A tápfesz. felfut kb. 12-13V-ig ezt követően a feszültség hirtelen 4Vkörülre esik vissza és az áramkorláton beállított áram folyik, (ha feltekerem nő az áram is) szóval olyan zárlat szagú a dolog. Zárlat esetén viszont a feszültség 0V kellene, hogy legyen mert a tápegységem kialakítása ilyen. Valamint azért is gyanús mindez mert zümmerrel vagy 10x végigmértem a panelt zárlat után kutatva és nem találtam hibát sem műszerrel sem szemrevételezéssel. Mi lehet a hiba oka? Tanácstalan vagyok. A kapcsolás az adatlapban közölt alapján készült asszimetrikus táphoz, "teliföldes" nyákkal. Ha valaki tud valami okosat kérem segítsen! köszi szépen!
Üdv!
Egy jó minőségű kép a nyák mindkét oldaláról segítene! Amugy én is előszeretettel használom az auto gnd-t, de olykor meggyűlik vele a bajom, amikor észrevétlenül összeugrik egy vezetősávval, mert túl kicsi védőtávolságot hagytam.
Csak érdekesség kéndt irom ide, kicsitt régebb vettem 6darab tda2030-at, ami gyárilag rosszvolt, nem csak én panaszkodtam hanem a haverok is h nem müködtek az erösitök, többet abba az üzletbe nem mentem, netröl rendeltem, s láss csodát kicseréltem az ic-t s indult egyböl, semmi mást nem kellet cseréljek.
Én is jártam hasonló képpen. IC csere lett a megoldás.
Üdv!
Azokból a kapcsolásokból amelyikben 2db tranzisztorral van kiegészítve a TDA, tud valaki olyat ajánlani amit esetleg meg is épített és meg van vele elégedve? Néztem itt is, meg a neten is, találtam pár fajtát, de bizonytalanul nem szeretnék belevágni. Ha lehet egyszeres táplású kellene, mert a trafóm amit rászánnék az egy 27voltos kb 200wattos toroid. kb 38 volt dc jön ki belőle.
Van egy amit a barátom megépített és jól működik.De ehhez nem ajánlom azt a trafót!
Bővebben: Link
Üdv!
Ezt ismerem, jópáréve megépítettem urbános készletből, de én annyira nem voltam vele megelégedve. Ezt a kapcsolást a google is több oldalon hozza, ez szerintem jó is lenne nekem, csak az R6-R9 el vagyok bizonytalanságban, ezek 1,4 ohm-os ellnállások? Esetleg nagyobb tejlesítményű kerámia amit sok más erősítőben is láttam?
Ezek normális ellenállások de szerintem 0,5 vagy 1 wattos ellenállást használj.
Attól függ milyen tápot használ,hogyha aszimmetrikusat akkor csak 18 voltot bír,hogyha szimmetrikusat akkor 36 voltot is kibír de javítsatok ki ha tévedek.
Szerintem sima 2030am van de majd megnézem, meg a trafót is pontosan kimérem, hogy mennyit ad le.
Nézegettem ezt az ellenállást a hestore-ban, de nincs ilyen érték, 1wattos huzalból 1,2ohm de 5%-os nem 1%, 2wattos huzalból van 1,3 és 1,5 de ezek is 5%osak, 1%osból meg a környékén sincs semmi. 0,6watt-os fémrétegből is 1,3 és 1,5ohm van. Viszont ezek 1%-osak. Na most akkor mi is legyen?
Esetleg ha veszek 1,3 és 1,5 ohm ból 2wattosból 2-2-t és úgy kötöm be, hogy az r6-1,3 r71,5 r8-1,3 r9-1,5 ohm?
Találtam egy 2010-es "diplomamunkát", legyen szives valaki járatos nézze már át, főleg a 21.-oldalon található tápegység részt, rendben van úgy az a rajz?
Sziasztok.En a tda2050 et epitenem meg most elkeszitettem a gyari kapcsolashoz a nyaktervet.Legyetek szivesek nezetek at,hogy neme rontottam el valami vagy valami tanacs hogy mit tegyek mashova.
Jelenleg én is hasonló képpen használom az erölködőm. Az 1000 µF kondit ne hidd el. 10000 µF az már más.
Ezen az elven magyarul akkor ha van egy olyan trafóm ami csak 1 pár kivezetés van, akkor azzal is tudok szimmetrikus táplálást megvalósítani így ahoyg Te is csináltad? Vagy esetleg úgy ahogy a cikk írója?
Szia! Kicsit még elnagyolt a terved. Ajánlok egy alkatrész elrendezést innen a fórumból. Bővebben: Link
Koszonom a kepet ez alapjan mar megtudom huzogalni sprintlayoutba,megprobalom hatha sikerul,csak nem tudom hogy kel beilleszteni a kepet bele.Ez egyebkent tda2050 hez van?
Képet úgy tudsz betenni, hogy elmented 24bites bmp-ben, aztán az opcióknál van olyan hogy kép beszúrása, megnyitod a dépet aztán már csak a dpi-t kell beállítani.
Nekem van egy nyákterven tda2050-hez, de még nem teszteltem le, elvileg rendben van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |