Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   164 / 274
(#) gabesz.mi074 válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Én is meg csináltam ezt mint kezdő erősítő építő meg építve így néz ki http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/04/04b40204fbd57e0da7ee7...8a.jpg
Ezt a kapcsolási rajzot ajánlanám és szerintem mindenki más ishttp://www.hobbielektronika.hu/forum/files/94/9400e1862976278a85bda51711470d9c.jpg Hát 4óhmos hangszóróval érzik az ablak üvegek az biztos. Most tervezem 4szer 100watosban meg építeni , és még azt nem tudom milyen hangszínszabályzót csináljak hozzá majd . Ahoz kellene egy jó kis kapcsolási rajz de a szabad idő hiány minden tervemet fel őröl. A hangzáson sokat javított egy olyan hangfal amiben hangváltó is van így már el fogadható itthoni szabadtéri bulikon , de nekem megfelel szobában is illetve hát most a műhelyemben hallgatom mert mindig nincs be burkolva . Többen is írták ide már hogy 2óhmos hangszóróval nagyok a torzításai , akkor inkább a TDA7294 Hídkapcsolása jobban meg álhaja a helyét és ugye egyszerűbb is a kapcsolás mint ez a verzió. Remélem lesz időm ezt is meg építeni mert a fórumán sokan dicsérik . Ennek a rajznak amit te is fel tettél ide meg építve a hangzása az biztos nem lehet olyan mint egy quad405 de én meg vagyok elégedve vele . Csináld meg 4szer 100wkivitelben az már elég brutál
(#) gabesz.mi074 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

És a teljesítménye 100w 4óhmon , 200w2óhmon. Elméletileg akkor tehát 8óhmos hangszóróval 50w.
(#) Szabi1 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Lessz 8 db TDA2030-am De az lenne még a kérdés, hogy milyen tranyókkal lehet helyettesíteni a T1,t3, T2, T4-et? Érdemesebb TDA 7294-el csináljak erősítőt?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Csak a tda2030nal dontok
(#) kistotti01 válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Szerintem egyértelműen érdemesebb lenne a 7294. Nálunk egy darab TDA 2030 nem sokkal olcsobb mint egy darab TDA 7294. Ha ebből indulok ki, akkor anyagilag nagyon nem érné meg 8db IC-t venni... Arról nem is beszélve, hogy 8db IC nem kevés helyet foglal, tehát nagy lenne a panel amire el tudnád helyezni őket.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 24, 2011 /

nekem van egy 2x tda 1514-es erősítőm, azt nem lehetne így 'tuningolni' ??
(#) Szabi1 válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

De ugy lenne 8 db tda 2030am, hogy van egy elado 5.1-es rendszer, amibe van 7 db Ic, nekem pedig itthol van 1 db. belőle , nem kérne sokat az házimozi rendszerért, csak attol félek nem lesznek olyan tranzisztoraim
(#) gabesz.mi074 válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /

Ha egyszer rá szánod az időt rá kell szánnod a pénzt is a tranzisztorokra . Én nem tudom mibe kerül a TDA7294 De én szerintem olcsóbb, kapcsolása egyszerűbb , az írásokat figyelve a hangzása tisztább, szerintem érdeklődj ott a fórumán hogy is van az pontosan. Egy TDA2030A IC ára én felém 600ft a tranzisztorok darabjait én ugyan ennyiért vásároltam hozzá vetőlegesen. Tehát olyan 3600ft csak az ic és a tranzisztor hozzá. És akor még a tranzisztor nincs is párba válogatva. Enyiért kapsz 2db TDA7294et hídkapcsolását nézve egyszerűben meg tudod csinálni. Nyilván annak nagyobb feszültség szintű táp is kell, de ha a trafót is veszed nincs túl sok különbség . Bár én csak az elsőt próbáltam de úgy hiszem én szerintem a 7294el építtet végfokok ilyen teljesítményen egyszerűb ki vitelezésűek bármelyik oldalát nézve.
(#) gaboca323f hozzászólása Júl 28, 2011 /

Üdv!

Van valakinek 2xtda2030 szimmetrikus táphoz valami jól bevált nyákterve?
(#) kadarist válasza gaboca323f hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Itt van egy jópofa nyákterv: Bővebben: Link
(#) gaboca323f válasza kadarist hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Üdv!

Nem jól fogalmaztam a kérdést, nem a végfokhoz kellene a nyákterv, hanem magához a táphoz.
Csináltam én is egyet, csak kiváncsi vagyok tőbb verzióra.
(#) Axel hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok!

Megépítettem egy erősítőt TDA 2030-al. Élesztéskor kellemetlen meglepetés ért. A tápfesz. felfut kb. 12-13V-ig ezt követően a feszültség hirtelen 4Vkörülre esik vissza és az áramkorláton beállított áram folyik, (ha feltekerem nő az áram is) szóval olyan zárlat szagú a dolog. Zárlat esetén viszont a feszültség 0V kellene, hogy legyen mert a tápegységem kialakítása ilyen. Valamint azért is gyanús mindez mert zümmerrel vagy 10x végigmértem a panelt zárlat után kutatva és nem találtam hibát sem műszerrel sem szemrevételezéssel. Mi lehet a hiba oka? Tanácstalan vagyok. A kapcsolás az adatlapban közölt alapján készült asszimetrikus táphoz, "teliföldes" nyákkal.

Ha valaki tud valami okosat kérem segítsen!
köszi szépen!
(#) gaboca323f válasza Axel hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Üdv!

Egy jó minőségű kép a nyák mindkét oldaláról segítene!

Amugy én is előszeretettel használom az auto gnd-t, de olykor meggyűlik vele a bajom, amikor észrevétlenül összeugrik egy vezetősávval, mert túl kicsi védőtávolságot hagytam.
(#) neocska válasza Axel hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Csak érdekesség kéndt irom ide, kicsitt régebb vettem 6darab tda2030-at, ami gyárilag rosszvolt, nem csak én panaszkodtam hanem a haverok is h nem müködtek az erösitök, többet abba az üzletbe nem mentem, netröl rendeltem, s láss csodát kicseréltem az ic-t s indult egyböl, semmi mást nem kellet cseréljek.
(#) blackdog válasza Axel hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Én is jártam hasonló képpen. IC csere lett a megoldás.
(#) gaboca323f hozzászólása Aug 4, 2011 /

Üdv!

Azokból a kapcsolásokból amelyikben 2db tranzisztorral van kiegészítve a TDA, tud valaki olyat ajánlani amit esetleg meg is épített és meg van vele elégedve?
Néztem itt is, meg a neten is, találtam pár fajtát, de bizonytalanul nem szeretnék belevágni.
Ha lehet egyszeres táplású kellene, mert a trafóm amit rászánnék az egy 27voltos kb 200wattos toroid. kb 38 volt dc jön ki belőle.
(#) koncsik03 válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Van egy amit a barátom megépített és jól működik.De ehhez nem ajánlom azt a trafót!
Bővebben: Link
(#) gaboca323f válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Üdv!

Ezt ismerem, jópáréve megépítettem urbános készletből, de én annyira nem voltam vele megelégedve.
Ezt a kapcsolást a google is több oldalon hozza, ez szerintem jó is lenne nekem, csak az R6-R9 el vagyok bizonytalanságban, ezek 1,4 ohm-os ellnállások? Esetleg nagyobb tejlesítményű kerámia amit sok más erősítőben is láttam?
(#) koncsik03 válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Ezek normális ellenállások de szerintem 0,5 vagy 1 wattos ellenállást használj.
(#) blackdog válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Igen azok 1,4 ohm ellenállások. (lehetőleg 1-2W legyen) Semmi extra nincs benne.
Arra azért figyelj, hogy csak a TDA2030A tud 44 VDC-vel menni. Vagy 38 VDC-vel ami neked van. A TDA2030 az ezzel a fesszel elfütöl.
(#) koncsik03 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Attól függ milyen tápot használ,hogyha aszimmetrikusat akkor csak 18 voltot bír,hogyha szimmetrikusat akkor 36 voltot is kibír de javítsatok ki ha tévedek.
(#) gaboca323f válasza blackdog hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szerintem sima 2030am van de majd megnézem, meg a trafót is pontosan kimérem, hogy mennyit ad le.

Nézegettem ezt az ellenállást a hestore-ban, de nincs ilyen érték, 1wattos huzalból 1,2ohm de 5%-os nem 1%, 2wattos huzalból van 1,3 és 1,5 de ezek is 5%osak, 1%osból meg a környékén sincs semmi.

0,6watt-os fémrétegből is 1,3 és 1,5ohm van. Viszont ezek 1%-osak.

Na most akkor mi is legyen?
(#) gaboca323f válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Esetleg ha veszek 1,3 és 1,5 ohm ból 2wattosból 2-2-t és úgy kötöm be, hogy az r6-1,3 r71,5 r8-1,3 r9-1,5 ohm?
(#) gaboca323f hozzászólása Aug 4, 2011 /

Találtam egy 2010-es "diplomamunkát", legyen szives valaki járatos nézze már át, főleg a 21.-oldalon található tápegység részt, rendben van úgy az a rajz?
(#) Davidd hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok.En a tda2050 et epitenem meg most elkeszitettem a gyari kapcsolashoz a nyaktervet.Legyetek szivesek nezetek at,hogy neme rontottam el valami vagy valami tanacs hogy mit tegyek mashova.
(#) blackdog válasza gaboca323f hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Jelenleg én is hasonló képpen használom az erölködőm. Az 1000 µF kondit ne hidd el. 10000 µF az már más.
(#) gaboca323f válasza blackdog hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Ezen az elven magyarul akkor ha van egy olyan trafóm ami csak 1 pár kivezetés van, akkor azzal is tudok szimmetrikus táplálást megvalósítani így ahoyg Te is csináltad? Vagy esetleg úgy ahogy a cikk írója?
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia! Kicsit még elnagyolt a terved. Ajánlok egy alkatrész elrendezést innen a fórumból. Bővebben: Link
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Koszonom a kepet ez alapjan mar megtudom huzogalni sprintlayoutba,megprobalom hatha sikerul,csak nem tudom hogy kel beilleszteni a kepet bele.Ez egyebkent tda2050 hez van?
(#) gaboca323f válasza Davidd hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Képet úgy tudsz betenni, hogy elmented 24bites bmp-ben, aztán az opcióknál van olyan hogy kép beszúrása, megnyitod a dépet aztán már csak a dpi-t kell beállítani.
Nekem van egy nyákterven tda2050-hez, de még nem teszteltem le, elvileg rendben van.

tda2050.lay

Következő: »»   164 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem