Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   58 / 97
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

A ferde függőlegesen kanyargós csíkok hálózati zavar vagy földhurok miatt látszódnak. Szerintem nem kellene automatikus hangerőszabályzással rontani a helyzeten, inkább meg kellene keresni a szintváltozás okát.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Miert rontana a helyzeten az AVC? Szintvaltozas oka,..valoszinuleg annyi lehet hogy nem egyenletes a vett RF jel erossege.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Nem jó a megközelítés, mert FM-vételnél nem változik a demodulált hangfrekvenciás jel nagysága a térerőváltozással mindaddig, amíg a limiter-erősítő limitál. Ha lecsökken a vett jel szintje jóval a KF limitálási szint alá, akkor megnő a zaj, ami látszódik a képen, mint hangyaháború. De a te képeden a sötétebb sávban nem látszódik zaj. Tehát a demodulált hangfrekvenciás jel nagysága változott meg és nem az antennán bejövő jel szintje.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Igen,..A wxtoimg -n is latszik a jelszint valtozas. De mi lehet az oka?
(#) gtk hozzászólása Aug 1, 2011 /

Sziasztok ! RF erosito S parameterei alapjan szamolt k stabilitasi tenyezo pontosan mit mond meg? Ezen a frekvencian mi lenne a megfelelo ertek? Esetleg ha valaki tud rovid, tomor ertheto anyagot,.. (most a matek resze nem erdekel:] )
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Homályos emlékeim szerint, ha a impedancia helygörbéje által bezárt terület tartalmazza a -1 pontot, akkor gerjed, ha nem tartalmazza, akkor stabilan gerjed. (vagy valami ilyesmi)
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Melyik impedanciarol van szo?

Masik kerdesem: Milyen megoldas lenne, ha nem tennek erositot a vevobe, hanem azt kulon az antenna ala kotnem be, es az SA612 kevero fele a vevoben csinalnek egy 75 ohm -> 1500 ohm (ennyi az SA bemeneti imp.ja) illesztest? Igy a vevo savszellesseget sem korlatoznam le.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Szerintem profi. Az előerősítő helye az antennánál van.
Mivel ez saját konstrukció, így oda tudod tenni ahová szeretnéd.
A hosszú távú terveimben megépítendő vevőm is ezt az elrendezést követné. Az antennadipol alatt közvetlenül egy kis zajú YU1AW erősítő MGF1302-vel. A levezető koax végén egy nagy jóságú helikális szűrő és utána rögtön az első keverő. De ezek nagyon nagyon hosszú távú tervek
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Bocsi, komplex átviteli függvény -t akartam írni
(#) gtk hozzászólása Aug 1, 2011 /

Ha novelem a rezgokorok josagi tenyezojet, csokken a k stabilitasi tenyezo. Hat szimulator alapjan nagyon kemenyen valtozik minden, az impedancia illesztes is hordozza a stabilitast az adott savszellessegen belul,..
Pl. 75 ohm Drain lezarasnal (imp. illesztessel) nehany MHz savon belul a stabilitasi tenyezo kozel allando. 1500 ohm lezarasnal mar ugyanazon savszellessegen belul nagyon meredeken valtozik a stab. gorbe, es megno a stab.tenyezo. Most melyik a jobb eset?
Az sem vilagos hogy a bemeneti rezgokorhoz, es a Drain korhoz mi alapjan illesztenek.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Ha jól gondolom, a stabilitás a fázis tartalékkal van összefüggésben. Egy nagyjóságú rezgőkörben a fázis igen meredeken változik. Mivel egy nagyfrekvenciás erősítőben minden mennyiség komplex, az átviteli függvény. is komplex lesz, azaz frekvencia függő. Ezért ha csak lehet, illesztett áramkörökkel kell dolgozni, ez azonban nem mindíg megvalósítható. Pl. a bemenőfokozat esetén, ami az érzékenységet jelentősen befolyásolja lehet jel-, vagy zaj teljesítményre illeszteni, ami sajnos nem esik egybe. Az erősítő elemnek pedig a lehető legnagyobb erősítést kéne produkálnia, ez viszont a belső impedanciák fázistolásai miatt problémás. Ezét szokás a bemenőkör helyettesítő képén, ahol az összes impedancia fel van tüntetve, a számításokat elvégezni. Az s, h, g, y paraméterek, meg ha nehézkesen is, de átszámíthatók egymásba. (lehet a szimmulátor megteszi helyettünk)
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Koszonom a valaszod.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

A vevo bemeneten levo rezgokor josagat megnoveltem, es emiatt bejottek a kepen lathato hullamok, es a jelszint valtozas, viszont sokkal erzekenyebb lett. A szimulacio alapjan nagyon valoszinu, hogy ott is van valamilyen szintu gerjedes. mert a stabilitasi tenyezoje 1 alatt van. Ennek 1 folotti erteknek kell lenni.
Most dolgozom egy BF998 erosito szimulalasan. Imp. illesztesek ki es bemeneten. 26dB erosites, es a zajtenyezo (NF) 0.4 koruli 75 ohmra; 5mA Drain aram. Stabilitasa (k) 1.5, Source 10nH induktivitassal. Rezgokorok terheletlen josagi tenyezoje 500 folotti. Ha rontom a josagot fennebb megy a stabilitas.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Jó, hogy ilyen szimulátorod van, én sohasem voltam oda a rengeteg komplex számokkal való számolásért, most meg pláne nem. Nem kell, hogy gerjedés legyen, legalábbis én nem nevezném annak, elég problémás, ha instabil.
(#) szendi001 hozzászólása Aug 4, 2011 /

Felvirradt a nagy nap és nekiálltam helikális szűrőt építeni. Kompromisszumos konstrukció nyákból ez alapján:Bővebben: Link
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Vigyázz, mert a linkelt szűrő egy sávzáró. A hasznos frekvenciához közeli, állandó frekvenciájú erős zavar szintjének csökkentésére szolgál. Működése pont ellentéte a sáváteresztő szűrőnek.
De szerintem te jobban érted a linkelt oldal szövegét mint én.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Az igazság az hogy wobbleres mérés valós tesztelésre kell. Jó hogy mondod , pislogtam volna.

Bővebben: Link

Később ezzel próbálkozom.

Ilyen most. Megpróbálok belőle sávszűrőt csinálni: hangolom a két kort, aztán egy huzal darabbal csatolom. Meglátjuk.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Erre a frekvenciara minimum mekkora helyre lehet epiteni helikalis szurot ?
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Jó a kérdés, mindenesetre ne nagyon reménykedj hogy apró lesz. A legelső feladat, hogy le kellene lassítani a fénysebességet, ezt a dielektrikum megfelelő megválasztásával teheted. Ezen okok miatt találták fel a stripline technikát is például. A BRG 160 MHz -es duplex szűrői, (adónál három, vevőnél négy körös) speciális kerámiára elkészítve kb 10 × 15 × 3 cm külső méretben készültek maga a heli rész kb 1 cm átmérőjű kerámia testen. A régebbi levegős szűrők 25×25×10 cm méretőek voltak, a heli átmérője 6-7 cm körüli volt.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Én láttam Ferkógyerekét, és az kb3*5*8 cm volt 3 taggal. Belefér az SMD-s nyák mellé a dobozba ha a többit össezhúzod . Tényleg nem volt nagy darab, viccet félretéve.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

A szűrő méretét, a frekvencia mellett, alapvetően az elérni kívánt jóság határozza meg. Értelemszerűen minél több körös szűrőt szeretnénk, annál hosszabb lesz az egész.
Az általam használt ingyenes program, lehetőséget ad tág határok között változtatni a jóságon. Egy bizonyos érték alá már nem érdemes menni, mert nagy lesz az átviteli csillapítás és a kivitelezés is nehézzé válik, a sok menetes vékony tekercs miatt.
A program használata nagyon egyszerű. Pár kezdeti értéket kell csak megadni és azon túl hogy kiszámolja a mechanikai méreteket, szimulációt is végez a kész szűrő átviteléről. Egyetlen negatívuma, hogy inchben adja meg a méreteket, ezért át kell számolni.
Érdemes letölteni, ha nem is építed meg a szűrőt, akkor is nagyon jól el lehet vele szórakozni. Egyből látszik, ha bármely paramétert megváltoztatod az miképp hat a szűrő átvitelére és a méreteire.
(#) Ferkógyerek válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Szélsőséges példa helikákis szűrőre
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

És még csak annyit, hogy nagyon fontos a mechanikai stabilitás is, akár hőtágulás, akár "mikrofónia" szempontjából.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Valóban, a mechanikai stabilitása fontos.
A woblerre rárakva ha megpöccintem a szűrő házát, szépen látszik az átvitelen, ahogy a tekercsek rugóként rezegnek. Még mindíg nem találtam megfelelő anyagot a csévetest elkészítéséhez.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Stabilitás... Ehhez egy jó wobbler kell első körben. Két órát méricskéltem a magyar jószággal, de a 3 évvel ezelőtti állapotot érzem magam előtt. Na nem baj hétvégén a szovjet készülékre is ráteszem ugyanezt a mérendő kört.
Érdemben felmerült bennem, hogy hibás ez a műszer.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Jó jó, de nem a wobblert fogod használni nap mint nap.

Ferkógyerek: Elég nehéz olyan porcelánt találni, ami jó ide, egyszerűbb egy BRG szűrőt áthangolni. Az öntartónak ezért szoktak jó vastag drótot használni, esetleg vékony ezüstözött réz csövet.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Irónia szólt belőlem, nem tudtam kimérni. Most indulok a másikhoz, beszámolok hétfőn.
(#) szendi001 hozzászólása Aug 14, 2011 /

Hivatkozva a korábban elrontott sávzáróra: csináltam belőle egy 28 Megás sávszűrőt. Most építem a másikat, nyilvánvaló a méretei kisebbek. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet meghatározni a az 50 ohmos bemenő impedancia helyét a tekercsen? Addig is marad az ahova sikerült elv.Bővebben: Link
Következő: »»   58 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem