Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
A színmélység 3 bites? Ugye lesz majd növelve?!
Szia
Köszi 9V 800mA dugasztáp , wireless poweres
Nem lehet növelni nem bírja a kontroller , kevés a szufla.
Számold ki! 64 LED-re kb 10Mbit-et kéne kinyomni SPI-n 65535 színre
Amit elkezdtem építeni LED POV-ot, abban TLC59116F-t használtam. 16 csatornás, 8 bit PWM csatornánként. Ami zavart benne, hogy I2C-n kommunikál, viszont tud 1MHz-es clock-ot. Sajnos nem tudtam valós/végleges körülmények között tesztelni, mert a rossz NYÁK és a power LE-ek miatt nem tudtam maxon hajtani a drivereket, mert kifagytak az áramingadozás miatt. Bár valószínűleg ez sem lenne jó ide...
Mekkora áram kellett volna neki? Kb 5V 4A simán kivehető a wireless power megoldással..
LED POV-okat külső adatról hajtják meg pl PC ről jön az adat, úgy akartad te is?vagy csak a rotor MCU val?
Rotor MCU-val. Eleinte azt volt a gond, hogy kevés teljesítményt juttattam a rotorra. Alacsony órajel mellett is csak 4 LED-et tudtam hajtani valameddig. Utána álló rotor mellett megfejeltem egy külső ATX táppal. És így sem tudtam max fényerő mellett maxi órajellel hajtani, mert kifagyott. Utána belegondolva, elég rosszra sikerült a vezetékezése a panelnek, valószínűleg ez volt a gond egyrészt, na meg a 100nF-os kondik hiánya. Majd ha lesz időm, akkor megpróbálom folytatni, de már megint mással foglalkozom, mint kéne... Elkezdtem egy BGA forrasztó állomást összepakolni.
Akkor a TLC is kiesik? Most agyilag nulla vagyok, hogy ennek utána számoljak. Az előző írásodat sem tudtam átszámolni...
Most nézem ATX táppal? Az tud vagy 30 Ampert az se volt elég neki? Mekkora lett volna ez a cucc? 1500 LED-ig mennie kell egy sima ATX táppal. Ott szerintem valami más bibi volt nem a táp.
100nF kondik persze kellenek de ha nincs akkor is elindul csak bizonytalanul működhet meg persze hibátlanul is . A második órámon (dsPIC30F6015) nem voltak szűrőkondik a ledmeghajtókon mert lefelejtettem tervezéskor de simán működik nélküle azóta is.
Na most "felmérgeltem" magam... Rakok kondikat, meg összehozom csillagba a driver IC-k GND-jét. Ha ezek után sem fog menni, akkor ráfogom arra, hogy az AVR I2C busza tényleg nem tud 400kHz-nél többet. Pedig az megy 1MHz körül is, csak nem az összes LED-del...
Mekkora? 64 LED magasra szerettem volna összehozni. És 8 LED-enként saját kontroller/ driver. Illetve egy "master" talán, aki elvégzi az adatok elosztását párhuzamos vonalon. A jutubos videón látszik, hogy a színátmenetek ferdék, ez az I2C busz lassúsága. Ezt maxon hajtva talán láthatóan el lehet tüntetni, főleg 8 LED esetén. Ennek a driver-nek abban látom fő problémáját, hogy nincs egy kimenet engedélyező láb, vagy legalább egyszerre frissítené a PWM regisztereket. Nyilván egy RGB lámpa esetén ez nem jön ki, de itt igen.
Az STP16C586 -okhoz, a zavartalan működéshez, darabonként 1µF kerámia és 22µF tantál kondenzátor kellett a legrövidebb vezetésezéssel a táp és föld lábára kötnünk. A dsPIC30F6015 30MHz-en már megköveteli a táp - föld páronént a 1µF || 10nF kerámia kondenzátorokat...
Köszönöm az instrukciókat, majd megpróbálkozom vele!
Sziasztok
Első "színes" videó elkészült, szaturációval vannak még bajok de azért elsőre nem rossz VIDEOK EREDETI: Bővebben: Link ÉS AMIT AZ ÓRA MUTAT:Bővebben: Link itt ott megvágtam
Komolyan mondom, mint egy igazi TV... Nagyon nagy lett! :kalap:
A mindenit, ez nagyon jóóóó.Gratulálok.
Szia. Nem is tudom mit írjak, nincs rá megfelelő szó, egyszerűen szuper amit összehoztál. Gratulálok hozzá.
Sziasztok
Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat A video sajnos nem volt a legjobb választás egy 8 színű pl. Simson család részlet sokkal jobb lett volna de pont ezt akartam megtudni ,hogy milyen egy nagy színmélységű lebutítva. A szaturáció jelentése jelen esetben telítettség. Az az érték amini felett egy pixel világít pl 256 színű videóban ha a szín értéke meghaladja a 100 at akkor világít. Ez a videó 255/100 értékkel készült ha felmegyek 255/150 re akkor talán még jobb lesz. Kicsit nehézkes a próbálkozás mert soros vonalon mire bekínlódom a 7megás videót az kb 1 óra.
Sziasztok!! Egy kérdésem lenne egy propeller órával kapcsolatbanBővebben: Link
Az nem világos, hogy mire vannak azok a diódák ott, és miért van a JP1-2-3 nem lehetne elhagyni a diódákat meg a 0,047F-os kondit ha szűrt táppal hajtanám meg? a mellékelt módosított kapcsolás működne? Köszönöm előre is válaszokat! Üdv: Bence
Még annyi, hogy szénkefés megoldással szeretném a stabil +5V-ot és a gnd-t az órába.
Szia Kirally!
Dicséretes dolog az elején elkezdeni a propeller clock építését, ezek után már sokkal könnyebb lesz a következőt elkészíteni. A módosított rajzod jó, de a szénkefés átvitelnél is keletkezik "zaj" az 5V-os tápfeszen, mindenképpen kell a rotorra egy kerámia 100nF, és legalább egy 47µF-100µF elektrolit is. Ezzel nem érdemes spórolni, mert később már nehéz lesz elhelyezni az áramkörben, ha nincs rátervezve. (A uP nagyon érzékeny a tápfeszültség "tisztaságára"!)
szia
Annyira nem tiszta nekem ez a rajz de mintha a J1-1 nem táp lenne hanem a körjelző szenzor ,aztán lehet tévedek
Szia Kly!
Először is gratula a hatalmas fejlesztésekhez, egyedülálló lett a propeller clock-od! Kirally - Igen, az eredeti szerkezeti felépítésben a meghajtó motorból a három kommutátor a csapágyon átfúrva lett a rotorra felvezetve. (Tápfeszültség/időzítés!) Ebből a J1-1-en valóban a megszakítást is közli a uP-nek. Hát ide valahogy optikai, vagy Hall szenzorral kel megoldani a fordulatonkénti megszakítást a vezérléshez.
Köszi ,még messze nincs kész a program csak a részprogramok működnek többnyire. Lassan azért csak összefogom őket....
Szia Kirally!
Kicsit belerajzoltam a propeller áramkörébe. Most benne van a megszakítást végző Hall szenzor is, de valahol úgy kell elhelyezni, hogy egy kis mágnes minden fordulatnál legalább 1-2mm-re közelítse meg. Arra ügyelj, nem mindegy hogyan néz a kis mágnes a szenzor felé, ezt be kell majd állítani hozzá. (Lehet egy PC ventiből kiszerelt Hall elem is a rotoron, csak nézd meg a bekötését, még a ventiben.)
Sziasztok!
A 886-os SMD órához (analóg bázis) jó az "UNIVERZÁLIS URC 22B TÁVIRÁNYÍTÓ"? Ha rotor kontrollerjébe bele van égetve a jó program, akkor csak annyi, hogy a távkapcsoló gombjait addig nyomkodom, amíg ki nem tapasztalom, hogy melyik mit kapcsol? Ilyen nem általam készített gyári távirányítónál nem kell a forráskódot a rotorban piszkálni, pl.:távirányító cím? Köszi, Boti
Szia!
Először is köszi a válaszokat és a képet. Szétszedtem a PC-ventit és 4 lábú cuccost találtam... Lerajzolom az egész kapcsolását. (szerintem nem hall szenzor de hátha )
Hall szenzor. megtaláltam adatlapját... Mellékelem
És akkor ezt így kell bekötni?
Ne kösd össze a két középső lábat!
Az egyik negált, a másik ponált kimenet. Így mindegy, hogyan éri a mágneses tér (vagy nem éri) az egyik láb mindig lehúzza a közös drótot a földre. Csak az egyik, vagy a másik kimenetet használd. |
Bejelentkezés
Hirdetés |