Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   240 / 489
(#) zolee1209 válasza kly hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

A színmélység 3 bites? Ugye lesz majd növelve?!
(#) kly válasza t0bi hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Szia

Köszi

9V 800mA dugasztáp , wireless poweres

PICT0006.JPG

(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Nem lehet növelni nem bírja a kontroller , kevés a szufla.
Számold ki! 64 LED-re kb 10Mbit-et kéne kinyomni SPI-n 65535 színre

Amit elkezdtem építeni LED POV-ot, abban TLC59116F-t használtam. 16 csatornás, 8 bit PWM csatornánként. Ami zavart benne, hogy I2C-n kommunikál, viszont tud 1MHz-es clock-ot. Sajnos nem tudtam valós/végleges körülmények között tesztelni, mert a rossz NYÁK és a power LE-ek miatt nem tudtam maxon hajtani a drivereket, mert kifagytak az áramingadozás miatt. Bár valószínűleg ez sem lenne jó ide...
(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Mekkora áram kellett volna neki? Kb 5V 4A simán kivehető a wireless power megoldással..

LED POV-okat külső adatról hajtják meg pl PC ről jön az adat, úgy akartad te is?vagy csak a rotor MCU val?

PICT0009.jpg

Rotor MCU-val. Eleinte azt volt a gond, hogy kevés teljesítményt juttattam a rotorra. Alacsony órajel mellett is csak 4 LED-et tudtam hajtani valameddig. Utána álló rotor mellett megfejeltem egy külső ATX táppal. És így sem tudtam max fényerő mellett maxi órajellel hajtani, mert kifagyott. Utána belegondolva, elég rosszra sikerült a vezetékezése a panelnek, valószínűleg ez volt a gond egyrészt, na meg a 100nF-os kondik hiánya. Majd ha lesz időm, akkor megpróbálom folytatni, de már megint mással foglalkozom, mint kéne... Elkezdtem egy BGA forrasztó állomást összepakolni.

Akkor a TLC is kiesik? Most agyilag nulla vagyok, hogy ennek utána számoljak. Az előző írásodat sem tudtam átszámolni...
(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Most nézem ATX táppal? Az tud vagy 30 Ampert az se volt elég neki? Mekkora lett volna ez a cucc? 1500 LED-ig mennie kell egy sima ATX táppal. Ott szerintem valami más bibi volt nem a táp.
100nF kondik persze kellenek de ha nincs akkor is elindul csak bizonytalanul működhet meg persze hibátlanul is . A második órámon (dsPIC30F6015) nem voltak szűrőkondik a ledmeghajtókon mert lefelejtettem tervezéskor de simán működik nélküle azóta is.
(#) zolee1209 válasza kly hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Na most "felmérgeltem" magam... Rakok kondikat, meg összehozom csillagba a driver IC-k GND-jét. Ha ezek után sem fog menni, akkor ráfogom arra, hogy az AVR I2C busza tényleg nem tud 400kHz-nél többet. Pedig az megy 1MHz körül is, csak nem az összes LED-del...

Mekkora? 64 LED magasra szerettem volna összehozni. És 8 LED-enként saját kontroller/ driver. Illetve egy "master" talán, aki elvégzi az adatok elosztását párhuzamos vonalon. A jutubos videón látszik, hogy a színátmenetek ferdék, ez az I2C busz lassúsága. Ezt maxon hajtva talán láthatóan el lehet tüntetni, főleg 8 LED esetén. Ennek a driver-nek abban látom fő problémáját, hogy nincs egy kimenet engedélyező láb, vagy legalább egyszerre frissítené a PWM regisztereket. Nyilván egy RGB lámpa esetén ez nem jön ki, de itt igen.
(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Pár képet ma is felpakoltam

video Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 13, 2011 / 1

Az STP16C586 -okhoz, a zavartalan működéshez, darabonként 1µF kerámia és 22µF tantál kondenzátor kellett a legrövidebb vezetésezéssel a táp és föld lábára kötnünk. A dsPIC30F6015 30MHz-en már megköveteli a táp - föld páronént a 1µF || 10nF kerámia kondenzátorokat...
(#) zolee1209 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Köszönöm az instrukciókat, majd megpróbálkozom vele!
(#) kly hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok

Első "színes" videó elkészült, szaturációval vannak még bajok de azért elsőre nem rossz

VIDEOK

EREDETI: Bővebben: Link

ÉS AMIT AZ ÓRA MUTAT:Bővebben: Link

itt ott megvágtam
(#) vicsys válasza kly hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Komolyan mondom, mint egy igazi TV... Nagyon nagy lett! :kalap:
(#) pittyu2 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

A mindenit, ez nagyon jóóóó.Gratulálok.
(#) StefuPeti válasza kly hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szia. Nem is tudom mit írjak, nincs rá megfelelő szó, egyszerűen szuper amit összehoztál. Gratulálok hozzá.
(#) zolee1209 válasza kly hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Mi az a szaturáció? :zavart2:
(#) kly válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Sziasztok

Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat
A video sajnos nem volt a legjobb választás egy 8 színű pl. Simson család részlet sokkal jobb lett volna de pont ezt akartam megtudni ,hogy milyen egy nagy színmélységű lebutítva.

A szaturáció jelentése jelen esetben telítettség. Az az érték amini felett egy pixel világít pl 256 színű videóban ha a szín értéke meghaladja a 100 at akkor világít. Ez a videó 255/100 értékkel készült ha felmegyek 255/150 re akkor talán még jobb lesz. Kicsit nehézkes a próbálkozás mert soros vonalon mire bekínlódom a 7megás videót az kb 1 óra.
(#) kirally hozzászólása Aug 19, 2011 /

Sziasztok!! Egy kérdésem lenne egy propeller órával kapcsolatbanBővebben: Link

Az nem világos, hogy mire vannak azok a diódák ott, és miért van a JP1-2-3 nem lehetne elhagyni a diódákat meg a 0,047F-os kondit ha szűrt táppal hajtanám meg?

a mellékelt módosított kapcsolás működne?

Köszönöm előre is válaszokat!

Üdv: Bence
(#) kirally válasza kirally hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Még annyi, hogy szénkefés megoldással szeretném a stabil +5V-ot és a gnd-t az órába.
(#) kirally válasza kirally hozzászólására (») Aug 19, 2011 /

Valaki?
(#) calibra válasza kly hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Komolyan, le a micivel
(#) janocsi válasza kirally hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia Kirally!

Dicséretes dolog az elején elkezdeni a propeller clock építését, ezek után már sokkal könnyebb lesz a következőt elkészíteni.
A módosított rajzod jó, de a szénkefés átvitelnél is keletkezik "zaj" az 5V-os tápfeszen, mindenképpen kell a rotorra egy kerámia 100nF, és legalább egy 47µF-100µF elektrolit is. Ezzel nem érdemes spórolni, mert később már nehéz lesz elhelyezni az áramkörben, ha nincs rátervezve. (A uP nagyon érzékeny a tápfeszültség "tisztaságára"!)
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

szia

Annyira nem tiszta nekem ez a rajz de mintha a J1-1 nem táp lenne hanem a körjelző szenzor ,aztán lehet tévedek
(#) janocsi válasza kly hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia Kly!

Először is gratula a hatalmas fejlesztésekhez, egyedülálló lett a propeller clock-od!

Kirally
- Igen, az eredeti szerkezeti felépítésben a meghajtó motorból a három kommutátor a csapágyon átfúrva lett a rotorra felvezetve. (Tápfeszültség/időzítés!) Ebből a J1-1-en valóban a megszakítást is közli a uP-nek. Hát ide valahogy optikai, vagy Hall szenzorral kel megoldani a fordulatonkénti megszakítást a vezérléshez.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Köszi ,még messze nincs kész a program csak a részprogramok működnek többnyire. Lassan azért csak összefogom őket....
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 20, 2011 /

Szia Kirally!

Kicsit belerajzoltam a propeller áramkörébe. Most benne van a megszakítást végző Hall szenzor is, de valahol úgy kell elhelyezni, hogy egy kis mágnes minden fordulatnál legalább 1-2mm-re közelítse meg. Arra ügyelj, nem mindegy hogyan néz a kis mágnes a szenzor felé, ezt be kell majd állítani hozzá. (Lehet egy PC ventiből kiszerelt Hall elem is a rotoron, csak nézd meg a bekötését, még a ventiben.)
(#) szepazelet hozzászólása Aug 21, 2011 /

Sziasztok!

A 886-os SMD órához (analóg bázis) jó az "UNIVERZÁLIS URC 22B TÁVIRÁNYÍTÓ"?
Ha rotor kontrollerjébe bele van égetve a jó program, akkor csak annyi, hogy a távkapcsoló gombjait addig nyomkodom, amíg ki nem tapasztalom, hogy melyik mit kapcsol? Ilyen nem általam készített gyári távirányítónál nem kell a forráskódot a rotorban piszkálni, pl.:távirányító cím?

Köszi,
Boti
(#) kirally válasza janocsi hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Szia!
Először is köszi a válaszokat és a képet.

Szétszedtem a PC-ventit és 4 lábú cuccost találtam...

Lerajzolom az egész kapcsolását.

(szerintem nem hall szenzor de hátha )

hall.jpg

(#) kirally válasza kirally hozzászólására (») Aug 21, 2011 /

Hall szenzor. megtaláltam adatlapját... Mellékelem

És akkor ezt így kell bekötni?
(#) sysy válasza kirally hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Ne kösd össze a két középső lábat!
Az egyik negált, a másik ponált kimenet. Így mindegy, hogyan éri a mágneses tér (vagy nem éri) az egyik láb mindig lehúzza a közös drótot a földre. Csak az egyik, vagy a másik kimenetet használd.
Következő: »»   240 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem