Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Ha tényleg nanokristályos, meg hiper-szuper, akkor 100kHz fölé is lehetne vele menni. Bár a maximális indukció nincs megadva, szerintem 100W-ot át lehetne rajta vinni jó magas frekvencián.
Üdv mindenkinek!
Nem tud valaki olyan kapcsolást, ami előállítana nekem +-35V-ot és elhajtana 2db 200W-os erősítőt? Láttam itt visszább egy SAL kapcsolást, de az ha jól vettem ki, 80W-os erölködőt hajt (javítsatok, ha tévedek!!). Na azt esetleg át lehet mókolni izmosabbra, ha szükséges? Köszönettel: Csaby
Hát az a SAL-os dolog az szerintem Flyback. Meg nem is megy túl nagy frekvencián. Egy kicsit még lehetne növelni a teljesítményén, de... Szerintem nem lenne jó.
Amúgy most én is invertert építenék, de én számítógép tápjának trafójából. Már körvonalazódott bennem a kapcsolás, de egy rész még nem világos. A TL494 visszacsatolás (3-as láb, feedback) átvitelének frekvenciafüggését mi alapján kell tervezni? Láttam már olyan kapcsolást is, ahol nyílt hurokban volt, de nekem az nem szimpatikus. Valaki tudna adni valami útmutatást? Nem feltétlenül képletekre gondolok.
A méretéhez képest nagyon magas a megadott Al értéke. Szerintem ez inkább szűrőnek való mint teljesítmény átvitelre.
Szia. Szerintem ez megfelelne.
Szia. Akkor ez valószinű hogy szűrő. Mondta akitől van hogy hálózati zavarszűrőket gyártanak.
Arra pont optimális. Remek szűrőt lehet csinálni belőle kapcsolótáp primer részébe. Ráfér akár a 1,5-es drót is, bírja a kraftot
Ez a táp elbírja a két alsó hidalt kapcsolást?
Akkor arra lesz használva. Köszi szépen.
Elméletben igen, már megépített tápról van szó. (nem én építettem)
Hát akkor próba cseresznye...
Nem sok a +-40V? Az adatlapon szereplő hidalt kapcsolás +-35-öt igényel. Mennyiben változtatja ez a kimenő teljesítményt? Ezzel az IC-vel akartam eredetileg is építkezni, azért írtam a +-35V-ot Köszi: Csaba
Ezt Bassmester-től kérdezd. Amúgy "+/- 40V DC üresjárati tápfeszt kapott a végfok, ami a teszt alatt terhelve +/-37V-ra esett". Itt a mérése.
Ha csak zenét akarsz hallgatni rajta akkor elég a +/-35V a sztereó hídnak egy 500-600W-os tápról. Ha azonban szinusszal akarod tesztelni, akkor 8 Ohm terhelés esetén +/-36V (terhelten ennyi) kell a klippelés nélküli 200W kimenőhöz.
Zenéhez szeretném használni, basszust hajtana...
Akkor inkább csinálj párhuzamba kapcsolt tda 7293-ast.
És evvel kompatibilis az előbb belinkelt táp? Ez 8Ohmon már csak +-25V-ot ír. Mondjuk a TDA7294 is. Lehet fáradok? :/
Valaki érti, hogy mi a szerepe a D4 D5 -nek?
És miért pozitív a hibajel erősítő visszacsatolása? Egyáltalán PWM ez a kapcsolás? Nekem úgy tűnik, hogy a vezérlő IC fix kitöltési tényezővel megy, de mint ha ezt valahogy megzavarná az R4 C2 R5 kombináció. Alap esetben hogyan kell méretezni a feedback (3) kivezetés körüli alkatrészeket?
Szia
Megtekertem a trafót, (erről lenne szó.) A tekercseket osztottan tekertem föl, 2x6 szál primer, 2x3 szál szekunder, 2x5 szál primer 2x2 szál szekunder (így jön ki a 2x11 szál primer, és 2x5 szál szekunder 0,75-ös drótból) Olyan gondom akadt, hogy a teljesen kést tekercs 2,5A-t vesz fel üresjáratban, és a mag nagyon melegszik. Ha megfelezem a primer drótszámot, és csak a 2x6 szál marad rajta, akkor 100mA körül vesz fel. Ha jól sejtem túl van telítve a mag. Mi lenne a megoldás? Attól tartok, hogy a mag nem fog tudni átvinni 400W-ot...
Üdv!
Nem lehet, hogy az egyik primer tekercset rosszul tekerted fel? Mert elég döbbenetes a "nyugalmi" áramfelvétel változása. Amúgy mehetnél felfelé még a frekvenciával, úgy nagyobb teljesítményt érhetnél el.
Igen, pont e miatt tekertem meg 3x a trafót, mostmár biztos vagyok benne, hogy a hiba nem a tekerésnél lesz. Majd lehet hogy meg kellene próbálni a nagyobb frekvenciát, csak ez egy régi erősítő magja, és emmzolee azt mondta, hogy régen a 20kHz volt a "divat", és valószínűleg nem is tud többet a mag.
Üresjáratban nem szabad növekednie az áramfelvételnek attól, hogy tekersz még rá huzalt. Szerintem a probléma ott lesz, hogy nem megfelelő irányba tekerted föl az újabb tekercset. Tehát ellentétes irányba tekerted, ettől meg olyan, mintha rövidzárban lenne a trafó. Lehet a primer tekercseket kötötted fordítva, de lehet a szekundert.
Kösd szét azokat a tekercseket amiket utólag tekertél rá. Azaz válaszd le. Egyesével kösd vissza, és meg találod a hiba okát. Az is lehet, hogy az egyik tekercs menetzárlatos lett. Nekem egyszer volt olyan gagyi huzalom, ami nem bírta ki a meg tekerést.
Na igen mehetne följebb a frekivel, de az ezzel a menetszámmal gerjesztés csökkenéssel járna. Ami veszteséget is okozhat. Ha följebb mész a frekivel, akkor csökkenteni is kell a menetszámot.
A frekit azért nem érdemes följebb vinni egy ilyen (régi) magnál, mert megnőne a vesztesége. Sokkal jobban fűtene, és ha egyszer túl melegszik, akkor = zárlat.
A freki emeléstől nem lesz kisebb a nyugalmi áram felvétel. Sőtt a veszteség még több lesz
Azt vizsgáld meg, amit írtam. Ott lesz a hiba.
Oké, köszi, akkor megpróbálom ezt a fordítás dolgot, de most kiemelten figyeltem erre, beszámoztam a trafó kivezetéseit, meg a panelt, meg rárajzoltam a menetirányt is, de akkor mégsem kizárt, hogy fordítva van. Sokkal több lenne a veszteség, ha nem így megfelezve tekerném föl a tekercseket, hanem egyben? Azzal biztosan ki tudnám zárni ezt a hibaforrást. Biztos hogy a primer oldalon van a gond, mert a szekunert nem kötöttem még be. Megyek is próbálgatni.
Valószínűleg igazatok van, mert ha csak egy primert kötök be, hogy ne melegedjen, akkor 100mA-t vesz fel, és ha összeérintem a szekunder elvileg összetartozó szálait egyből felmegy az áramfelvétel, szóval az is fordítva van. Nem értem, nagyon figyeltem, és úgy néz ki így is fordítva van minden... Megpróbálom csak a felsőket újratekerni, de ha megint rosszul tekerem fel, akkor megtekerem egyben, nem lesz ilyen szendvics szerű. Az is érdekes, hogy induktivitást is mértem a tekercseken, és elég nagy eltéréseket mérek, pedig tuti passzol a menetszám, mert minden drótot direkt méretre vágtam az elején, nehogy elszámoljam a meneteket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |