Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése

Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 61
(#) sam001 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Köszi a választ.

Akkor ez a rajz amit küldtél 230V-ról lekonvertálja a feszültséget és a potméterrel tudom állítani a kimeneti feszültséget, ha jól értelmezem?
Nekem 230V-ról kellene lekonvertálni 160-170V-ra a feszt, ezzel egy 230V-os mágnesszelepet működtetnék, mert úgy nem melegedne annyira.
Amit küldtél rajzot az arra jó lenne?
(#) kadarist válasza sam001 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Ez a feszültségcsökkentés biztosan jó hatású a szelepre és a tekercsére nézve?
(#) Peter65 válasza sam001 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Mágnes szelephez jó lehet. Ha csak arra fogod használni, akkor be tudod úgy állítani, hogy a szelep még biztonsággal bent tartson, de minél kevésbé melegedjen.
Érdemes megfontolni azt, amit kadarist felvet, hogy a kisebb feszültségről rendesen fog-e működni.
Nem tudom, hogy mi vezérli a szelepet, hogyan történik a bekapcsolása, de lehet hogy helyesebb volna ha két fokozatban történne. Az első rövid ideig tartó szakaszban kiadnád közel a teljes feszt a tekercsre, hogy a szelep biztosan behúzzon. Utána visszavennéd a feszt egy kisebb értékre, ami bent tartaná. Ha akarod, ezt a triak gyújtásszög vezérlésén keresztül is megvalósíthatod, először az R1 potit rövidrezárod egy kontaktussal (közel nulla lesz a gyújtásszög), majd bontod, és a beállított gyújtásszög jut érvényre.
Ha érdekel, kereshetünk olyan kapcsolást, ami ezt "magától" megcsinálja.
Felhívom még a figyelmed, hogy a kapcsolásban a 10K ellenálláson, és az 1M-os potin üzemszerűen közel a teljes hálózati feszültség rajta lehet. Egy 0,6W ellenállás ezt nem tudja tartósan elviselni. Célszerű 2W-os ellenállásokból építkezni. Magam részéről, egy potival megkeresném a szükséges ellenállás értéket, és fix ellenállást építenék be véglegesre.
(#) sam001 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Köszi a választ.

Megépítem, és majd elválik hogy fog-e vele működni.
(#) ludus hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok!
Nem pont ide való de inverterrel kapcsolatos kérdés lenne. Adott egy hűtő amelyet inverterről szeretnék üzemeltetni. A gond az hogy az inverterem nem tudja elindítani azt az induláskor fellépő nagy áramfelvétel miatt. Arra gondoltam hogy az indítást egy agregátorról oldanám meg de kéne valamilyen átkapcsoló automatika ami az indítás után pl. egy perc elteltével átkapcsolná a hűtőt az inverter kimenetére. Megoldható ez vajon? Végülis valami olyanról lenne szó mint amikor egy szünetmentes átkapcsol hálózati betápról inverteresre.
Remélem érthető voltam
(#) Ideiglenes válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Ez az inverter + hűtőszekrény kérdés eléggé megfog mindenkit, ahogy látom. Nem sikerült még kísérleteznem a 400VA-es toroid trafóval, pedig nagyon kíváncsi lennék, hogy az elindítja-e.
Én az ilyen átkapcsolós megoldáshoz valami impulzusrelét használnék energetikai megfontolásból, ugyanis a normál relénél vagy egyik vagy másik állásban de kell valami energia. Az impulzusrelénél meg csak a váltásokhoz kell. A másik elképzelésem az valami motoros váltó eszköz, de a lényegét tekintve a dolognak ugyanaz.
(#) cimopata válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Hali!

És azt már próbáltad hogy miután elindult tudja e táplálni?
Mert lehet hogy még ahhoz is gyenge az invertered.

Induktív fogyasztókhoz mindig többszörös teljesítményű inverterre van szükség.

Aggregátorról való átkapcsolás még macerásabb mert lehet hogy éppen ellenkező fázisban folyna az áram és akkor az invertered duplán bekakil.
(#) Peter65 válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szia!
Az olcsó szünetmentesekben relével váltanak, a komolyabbakban tirisztorokkal oldják meg.
Az átkapcsolás problémás lehet a hűtő esetében.
Ha gyors eszközzel, tirisztorral vagy triakkal kapcsolsz át, biztosítanod kell, hogy az inverter és az aggregátor szinkronba menjen, vagy az átkapcsolás oppozíció esetén még nagyobb csúcsértékű áram tranzienssel járhat mint az álló helyzetből való indítás.
Ha lassú az átkapcsolás (kb. 100ms, pl.: relé, mágneskapcsoló), azalatt részben legerjedhet az aszinkron motor, és már nem annyira érdekes a fázishelyzet, viszont a motor lehet hogy nagyon lelassul, és ezért lesz megint áramtranziens.
A második, a lassú átkapcsolás az egyszerűbb, talán azt kellene először kipróbálni.
(#) erbe válasza ludus hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Nem érdemes (-célszerű) aggregátor-inverter átkapcsolással szórakozni hűtőnél. A hűtő, működési elve alapján már lehűtött állapotban megy 5-7 percet, megáll, majd 5-7 perc után kezdi elölről. 14 percenként beindítod az aggregátort, elindult, leállítod. Éjszaka elmész aludni, 14 perc... ???
100 W-os hűtőmotor üzembiztos működtetéséhez legalább 700 VA teljesítményű szinuszos inverter kell. Ez induláskor rövid időre képes 1000 W-os is szolgáltatni.
(#) ludus válasza erbe hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Belátom nem nyert az ötlet, marad a szinuszos inverter. vagy valami fűtőbetétes hűtő bár azok nagyon kicsik sajnos...
(#) mlaci96 hozzászólása Aug 24, 2011 /

Sziasztok
Szerintetek ez működő képes szerkezet.
http://www.youtube.com/watch?v=gC5zT4SVpTA&feature=related
(#) mlaci96 hozzászólása Aug 24, 2011 /

Ez lemaradt az előzőből : trafónak szerintetek hány tekercse van mert nekem a nulla nem egy értelmű
(#) cimopata válasza mlaci96 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Hanyagold!

Inkább olvass vissza néhány oldalt ebben a témában!
(#) mlaci96 válasza cimopata hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

amúgy csak égőkhőz kellene
(#) cimopata válasza mlaci96 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Az nem számít!
(#) mlaci96 válasza ludus hozzászólására (») Aug 25, 2011 /

nem olyan kicsi azok mamának 120 l-es e van (igaz nem túl jó állapotú)
(#) ludus válasza mlaci96 hozzászólására (») Aug 26, 2011 /

Hát akkorát még nem láttam, max 60 literes Lehelt
(#) jofy hozzászólása Aug 26, 2011 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek lehet szinuszosítani egy invertert, ha a kimenetre rákötök egy frekvenciaváltót?

Előre is köszi a válaszokat!
(#) Zosi hozzászólása Szept 1, 2011 /

Sziasztok!
Valaki megcsinálta ezt az invertert?
Lenne pár kérdésem róla!
(#) csaty hozzászólása Szept 15, 2011 /

Hali .
Valakinek van ötlete ,hogy tudnék készíteni egy 12Dc - 18 Dc invertert, laptopot kéne müködtessen a verdába....
(#) Lac364 válasza csaty hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Talán igy is.Bővebben: Link

Ezzel meg stabilizálhatod a kimenő veszt.

Bővebben: Link
(#) Lac364 válasza csaty hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

(#) mex válasza Lac364 hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Az 555-el készült feszültségnövelő kisteljesítményű, a 78xx-ek meg szintén nem tudják a laptop által igényelt áramot.
(#) EgyGabor hozzászólása Szept 26, 2011 /

Sziasztok! Nekem egy olyan invertere lenne szükségem ami 12v-böl csinál +/-15 voltot azaz 30 v kellene +/- ba és olyan 100-150 watot bírjon!! Lehet hogy rossz helyre írom előre is bocsi!!
(#) Ideiglenes válasza EgyGabor hozzászólására (») Szept 26, 2011 /

Ezt én inkább a DC/DC konverter témakörbe raktam volna. De azért kiindulásnak:

Egy korábbi hozzászólás.
(#) Boldi Balázs hozzászólása Okt 29, 2011 /

Sziasztok. Nekem a kérdésem a következő kapcsolásról lenne. A c1,c2,c3 kondikról bővebb leírást ha lehet és az IC LM555 lenne vagy valami más?Valaki megépítette már? működik? Tömören ennyi.
A válaszokat köszönöm!
(#) h-balynt hozzászólása Nov 8, 2011 /

sziasztok nekem 24v 150w ból kellene 24v 500w ot csinálni meglehet oldani valahogyan köszönöm a segitséget előre is
(#) mex válasza h-balynt hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Igen, mindössze egy minimum 333.3333% hatásfokú átalakító kell hozzá.
Nézz szét az ingyenenergiaoldalakon, biztosan találsz ilyen szerkezetet.
(#) Jack Spicer hozzászólása Nov 15, 2011 /

12V-ból szeretnék csinálni 28 vagy 30V-ot erősítőhöz. Min. 4 ampert bírja.
Kapcsolási rajz,meg nyák terv is érdekelne!
(#) papppista hozzászólása Nov 16, 2011 /

Sziasztok!

Azért ide írok, mert ami nekem kellene az gyakorlatilag egy inverter. (egyébként vízbontásra épül). A lényeg az hogy a lemezeknél nem lenne fix o potenciálú lemez, hanem a polaritást cserélgetni kellene kellene a két lemez között (100Hz). Négyszögjel tökéletesen megfelel, én egy 555-el astabil kapcsolásban képzeltem el a dolgot egy pnp és npn felhasználásával kapcsolóüzemben, csak valahogy ki kellene kerülni, hogy amikor az egyik tranyó nyit az ne eshessen bele a másik zárásába, mivel itt a két tranyón egy fogyasztó van, a másik pedig az áram, szeretném ha biztonsági okokból tranyónként 10A -t tudna, vagy inkább mosfet kellene, na de az meg hogy....???
az építőjellegű kritikákat, ötleteket ezerrel várom!
Üdv:István
Következő: »»   27 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem