Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színes LCD + PIC

Témaindító: pici, idő: Feb 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 46
(#) pici válasza djpman hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Szia
Szerintem ez nem volt jó fogás...
"Analóg" a bemenete. Több táp kell hozzá.
A képernyők felbontása sokat segít.
A 7" ból 480x272 / 800x480 digitális bemenet (24/18 data)
A 480x734 pedig "analóg".
A digitálishoz használj SSD-t
A másik bár olcsóbb jóval, sajnos én nem tudok megoldást.
Én is vettem olcsón digitkeretet, de rendes felbontással 800x480, ott csak azt lehet megszívni, hogy nincs ráírva, hogy CCFL vagy LED
(#) potyo hozzászólása Aug 9, 2011 /

Valaki próbálkozott már ezzel a kijelzővel és C18 fordítóval? Nekem egyelőre nagyon nem kerek a dolog, tanulási célból vettem ezt a kijelzőt, és egyelőre nagyon nem világos, hogy kellene ezt használni...
(#) pipi válasza potyo hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

De mi a kérdés? Nem néztem át a teljes doksit...,
titkolják a vezérlő chip tipusát?
A microchip application libraryban is találsz példákat, de ha jól tudom pic18-ra nincs megcsinálva, csak nagyobbakra. A minta progik nem segítettek?
(#) Zsora válasza potyo hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

A kapcsrajz szerint egy Multi-Inno MI0283QT-2 LCD panel van rajta. Írj a gyártónak, hogy küldjenek hozzá doksit!
A bekötése pofon egyszerűnek tűnik, csak az időzítési diagramok és a bekapcsolási folyamat kellene, hogy használni lehessen.
(#) pipi válasza Zsora hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Gratula, sasszemű vagy
Potyónak: ezt találtam róla: Bővebben: Link
(#) potyo válasza pipi hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Letöltöttem az oldalról a linkelt demó kódot mikroc-re. Belenéztem, és hívogat egy csomó függvényt, amik nincsenek a csomagban. Ahogy keresgéltem, úgy tűnik, hogy ezek valami zárt forrású libraryben találhatóak a mikroC fordítóban, ezért letöltöttem ebből is egy valami újabb verziót, és megpróbáltam megnyitni a demó kódot projektként. Na itt jött a következő probléma, hogy a fordító ppc kiterjesztéssel akarna projektet megnyitni, a letöltött kódban meg mccpi kiterjesztéssel van az a fájl, amit én a projektfájlnak vélek. Tehát már eleve valami fura. De mivel a fordítóval felkerülő ppc projektfájlokba belenézve a felépítésük azonos ezzel a mcppi fájllal, ezért átneveztem ppc-re és megpróbáltam megnyitni. Ekkor kapok egy olyan ablakot, hogy "File 16F877A.c was not found" (amit eleve nem értek, hogy jön ide, amikor 18F8520-ról lenne szó) és nemis történik semmi.

Közben rájöttem, amíg ezt írtam, hogy a mikroC fordítóból létezik PRO és nem PRO változat. Leért valami PRO verzió, ez már úgy tűnik, mcppi fájlt emészt, úgyhogy ez a probléma megoldva, egyelőre megpróbálom más PIC-re újrafordítani a gyári kódot, hogy legalább valami megjelenjen a kijelzőn, aztán kiderül, hogyan tovább...

Szerk.: kösz mindenkinek, majd holnap jelentkezem, hogy mire jutottam.
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Na nem birtam ki, muszáj volt addig próbálkozni, amíg nem lett valami. A kijelző rész működik, lefut aminek kell A touch-os rész még nem az igazi, de azt majd holnap. Viszont az egészet majd jó lenne átrakni C18-ra, mert egyéb cuccokkal is össze akarom gyúrni, és jobban szeretném, ha a C18-al csinálhatnám. Ez még egy érdekes meló lesz majd...
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Szia! Hogy sikerült beszerezned? Mennyi volt?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

A linkelt helyről vettem. Az ára az ott szereplő 25€+adó volt, így kb. 30-at fizettem érte, ebben benne volt a szállítás is. Szinte biztos, hogy lehet olcsóbban is ebay-ről vagy máshonnan. De ez nekem országon belül van, ha van a rendelt árú raktáron, akkor legtöbbször másnapra itt van a csomag, nem kell hetekig várni rá. Plusz amikor megjött, akkor törött volt a kijelző, írtam nekik, kérték, hogy fényképezzem le, hogy legyen nekik bizonyítékuk, és küldenek másikat, ezt meg ha tudom, küldjem nekik vissza. És ki is cserélték, két nap múlva hozta a postás a cseredarabot anélkül, hogy a törött visszaért volna.

Ahogy olvastam, Szerbián kívüli rendelésnél nem kell adót fizetni, viszont van egy +20€ költség/csomag. Van sok jó cucc náluk, érdemes szétnézni az oldalon, ha több dolgot rendel az ember, akkor a 20€ eloszlik. Én is rendeltem most Ethernet csatlakozót (trafóval meg a szükséges aprólékokkal egybeépítettet), mikroSD adaptert, meg egy tollat a TFT-hez.
(#) Zsora válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Üdv!
Pipi már adott neked egy elérhetőséget a vezérlő doksijához, azért még itt van pár apróság a Multi-Inno Technologytól: (ha még nem lenne meg neked...)
(#) Zsora válasza Zsora hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

És ami lemaradt:
(#) potyo válasza Zsora hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Közben én is keresgettem, volt amit én is megtaláltam, de volt amit nem. Kösz szépen a segítséget mindenkinek, majd jelentkezem, hogy mit sikerült összehozni.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Aug 10, 2011 /

Köszönöm a választ, szétnézek! Ha kiderülnek az időzítések megosztod?
(#) covek válasza Sarok Adrián hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Sikerült találni eagle lib-et?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Sikerült C18-al fordított kóddal rajzolni a kijelzőre. Hardveres SPI-vel tolom neki az adatokat 40MHz-en járó PIC-el, de úgy tűnik, nincs problémája a sebességgel. Adatlap szerint az SPI-n akár 50MHz-el is lehet kergetni

Most jön az érintős része, csak ahhoz még túrni kell adatokat, hogy mégis hogyan kellene bekötni és hogyan működik.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Egyébként most nézem, hogy chipcad-nél is vannak mikroelektronika cuccok, bár olyan áron, hogy olcsóbb direktben a mikroelektronikától rendelni: Link
(#) gozi válasza potyo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

A ChipCAD-nál ráadásul a szállítás általában 3 hét, mert nem tartanak mindent raktáron (direktben rendelve pedig 5 munkanap alatt megvan szinte minden, vámkezeléssel együtt).
(#) potyo hozzászólása Aug 16, 2011 /

Jól értem, hogy a négyvezetékes érintőképernyő úgy működik, hogy rákapcsolok pl. X+ kivezetésre 3,3V-ot, X--ra GND-t, közben Y+ és Y- le vannak húzva GND-re valami nagyobb ellenállással (pl. 330k), és lemérem ADC-vel pl. az Y+ mekkora feszültségen van, majd ebből némi számítással megkapom az X koordinátát? Majd pedig megcserélem X és Y szerepét, és úgy kapom meg az Y koordinátát? És persze ha a kapott ADC értékek belül vannak adott határon, akkor van valójában lenyomva valahol a panel, ha pedig kívül van (a fenti példában a lehúzás miatt közel nullán), akkor nincs lenyomva sehol sem?
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ezt ismered? : Bővebben: Link
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Igen, átfutottam ezt is. Egyelőre ott tartok, hogy az AD konverter már egészen jó értékeket mutat. Majd holnap folytatom ezekből a koordináták kiszámolását a szükséges korrekciókkal
(#) pici válasza potyo hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Szia
Én nem vacakolnék ilyennel. (azaz tettem, de letettem róla, mikor már ment)
Szóval vannak cél IC-k amik ezt megteszik helyetted. A legjobb szolgáltatásuk, ha lenyomják a PEN-t. akkor kapsz egy IRQ-t és csak akkor foglalkozol a touchscreennel. Ha nincs IRQ, akkor meg nem foglalkozol vele, fut a progid.
Régebben TSC2046-al digiztem. Egész jó és használható lineáris touchscreenekhez. De 4,3" felett a fóliák elkezdenek torzulni és pl 7" kijelzőknél már teljessen eltrapézosodik. Ehhez már igen durva kalibrálás kell. Na ezt pl az AR1020 tudja, de a kommunikációja botrányossan vacak. De ha azt megoldod, akkor bármelyik touchoz jól megy.
Lineáris touchoz elég a 3 pontos kalibráció, de az is már 6 ismeretlenes lebegőpontos egyenlet...
(#) potyo válasza pici hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Én egyelőre abban bízok, hogy sikerül kihozni fixpontos egyenletekkel is, akkor pedig egész gyors működésre lehet számítani. Egyelőre kísérletezni jó ez, meg ezeket az IC-ket se egyszerű beszerezni. Bár kellene egy-két PIC32 is, meg ez-az, szóval lehet majd nézek valamit később...
(#) vilmosd válasza potyo hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

Mellekelek egy egyszeru touch panel-soros interface programjat 12C671-re. A Elektor 2000/4 szamban jelent meg. 6 bit felbontast tud elvileg. En nem csinaltam meg, mert nincs keznel ilyen display. A programlistaban le van irva a csatlakozas modja, de ha kell elokeresem a cikket is.

000055-11.zip

(#) vilmosd válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

A leiras.

e005060.pdf

(#) flamich hozzászólása Aug 31, 2011 /

Sziasztok!

Rátaláltunk az alábbi touch-os LCD-re, és PIC18 elkezdtük hajtani.

Bővebben: Link

A megjelenítési sebeséggel gondok vannak.
Ezért átállnák a PIC32-re, a hozzá adott grafikus könyvtár használatával.
A gond az, hogy nincs ehhez a controller IC-hez driver az alap könyvtárban.
Csinált már valaki ilyet, mennyire bonyolult a dolog.
Esetleg nem arany árban, ki is adnánk a feladatot.

driver IC:HX8352-A

Bővebben: Link
(#) watt válasza flamich hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Pontosan nem tudom mit értesz driver alatt, de ez a modul nem más, mint egy RAM. Értem ezt úgy, hogy úgy kell kezelni, mint ha adatot töltenél RAM-ba. Az adatokat utána már megjeleníti, nem kell frissíteni a képet. Ilyen módon nem is értem, hogyan lett lassú a megjelenítés, mikor itt többen is filmet néznek olyan TFT-ken, amiknek beépített driverük nincs is, azaz folyamatosan pumpálni kell beléjük a pixeladatokat.

Szabad érdeklődni hol és mennyiért lehet ilyet beszerezni?
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Idézet:
„amiknek beépített driverük nincs is”

Akarom mondani, beépített GRAM-juk nincs...
(#) flamich válasza watt hozzászólására (») Szept 1, 2011 /

Szia!
Most a PIC32 grafikus könyvtár SW modulról van szó.

Itt driver alatt azt a szoftver modult értik, amit a PIC32 grafikus könyvtár hivásai és a driver (kontroller) IC között elvégzi a megfelelő adatátvitelt.
Ez több HW driver IC-hez már meg van, de ehhez a HX8350-A-hoz nincs.
Jelen esetben ez az IC tartalmazza a GRAM-ot, amit egy párhuzamos interface-en keresztül lehet elérni, különböző parancsokkal. (lds. 2. link leírás).
Itt nem arról van szó, hogy képeket kell egymás után megjeleníteni, hanem egyéb pl. karakterek, menü rendszer, táblázatok, scrollozás, gyors megjelenítésére is alkalmassá kell tenni a rendszert.
Egyébként azt megnézném, aki PIC18-al ezen az LCD-n nem dadogó videót játszil le.
(#) watt válasza flamich hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

A grafikus könyvtár az csak a karakterek pixeladatait tartalmazza. Azt, hogy a kezdő pixelt melyik LCD ponttól kezded kirajzoltatni, az a te dolgod. Nevezzük drivernek akkor azt a rutint, aminek a bemeneti paraméterei legyenek a grafikus táblázat egy karakterének címe, és a másik paraméter a megjelenítendő pozíció az LCD-n. Ezután azt a GRAM területet kell csak módosítani, amire a karakter esik. Az adatlap szerint be lehet állítani a kezdő és vég címeket, így területeket lehet külön írni-olvasni, azaz egy karakterért nem kell újraírni az egész memóriát. Persze lehet, hogy nem jó értelmezem az adatlapot így hirtelen, de elsőre ezt látom.
Hogy ez egyszerű lenne lekezelni nem állítom, de egy kis gyakorlattal le lehet programozni. Nagyon függ a bonyolultság attól, hogy mit és hogyan szeretnél megjeleníteni...

A "villogó" videókat megnézheted, mert van néhány korábban belinkelve, de lehet, hogy azok 24F-eken futnak, már nem emlékszem, de az is csak 16MIPS. Pici írásait keresd...

A TFT forrásra és árra irányuló kérdésemre nem válaszoltál...
(#) flamich válasza watt hozzászólására (») Szept 2, 2011 /

Német distribútor.
10 db 35 Euro
100 db-tól 20 Euro
Következő: »»   26 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem