Fórum témák
» Több friss téma |
Elfogadta a cég a paneltervet, elkezdték gyártani. Elvileg a "proto" szolgáltatásuk 5 nap. Már csak arra kell rájönnöm hogy kell fizetni. Viszont megelégedve tapasztalatm hogy 6350 Euró hitelkeretem van náluk, ennyi rendelést adhatok le egyben. Talán elég lesz...
![]()
Sziasztok!
Megint tudtam foglalkozni a vizsgák után az SSD1963-al. ![]() Sajnos nem fér nagyobb képe a PIC memóriájába. Héten jön a Pendrive-ról olvasás. Azon már lesz hely képeknek ![]() Már készül a V2.0-s nyák ami igény estén megvásárolható lesz. LCD-vel vagy nélkül. Peppe
Szia!
A képek alapján nekem úgy tűnik, hogy a színátmenetek nem lineárisak. Csak én látom így, esetleg a fénykép csal, vagy tényleg ilyen az LCD-k nyers színkarakterisztikája és minden esetben szükség van színkorrekcióra? (színprofil, gammakorrekció) (Bár a korrekciót magának az LCD meghajtó áramkörnek kellene elvégezni... vagy talán egy külső digitális korrekciós táblázat szükséges?)
Szia!
Csak a fénykép csal! Ha szemből fényképeztem volna becsillog. Élőben teljesen lineáris a színátmenet.
Üdvözlet!
Te mivel oldottad meg az LCD panel háttérvilágítását? Az én kijelzőm 10 LED-et használ sorosan, így kb. 33V-os táp kell neki, ami nem éppen kevés. Az áramfelvétele 20mA körüli. Én úgy terveztem, hogy a 3,3V-os tápról fesznövelő DC/DC konverterrel állítom elő ezt a feszültséget. Erre a célra két IC-t néztem ki; a TPS61161-et, ill. az LT3593-at.
Szia!
Az én 5.7 col-os kijelzőm magának csinálja meg a dolgokat. Én csak be-ki kapcsolom vagy PWM-mel szabályzom. Amúgy meg stp-up konvertel kell mindenképpen. Nem ismerem ezeket az IC-ket, de ha tudják a feszültséget akkor nem lehet gond.
Üdvözletem.
Egy gyors kérdés. Hogyan szedtétek le a NOKIA telefonokról az alaplapon lévő csatit roncsolsá nélkül? Mert nekem sajnos még nem sikerült és így elég nehézkes a bekötése. Egyébként egy Nokia 3500-as kijelzőt szeretnék életre kelteni PIC-el. Valakinek valami tapasztalat vele kapcsolatban? Hogy tudom megnézni a vezérlőchipet az lcd-n? Köszönöm
Szia!
Én úgy szedtem le a csatlakozó aljzatot az alaplapról, hogy tapétavágóval "alávéstem". Majd miután lefaragtam, utánna a rajtamaradt rézfólia és ón maradványt könnyedén letudtam forrasztani a lábakról. Szinte semmi baja nem lett azon kívül ,hogy a lábak kicsit elhajoltak, de csipesszel visszahajlítottam. ![]()
Esetleg a túloldalról hőlégfúvóval melegíteni a nyákot, ilyenkor a csati biztos nem károsodik, csak a túloldalon lévő dolgok...
Sziasztok!
Egy projectemhez kerestem LCD-t amit PIC-kel szerettem volna kezelni. Meg is lett, ráleltem egy olcsó, könnyen beszerezhető és könnyen kezelhető kijelzőre. Legfőbb lelőhelye azon régebbi Nokia telefonok, melyek 240x320pixel felbontással és 16millió színnel rendelkeznek.(6300,5310,E51,…stb.) A napokban megküzdve a kijelző működésre bírásához szükséges minimális hardverrel, sikerült inicializálni a kijelzőt. Csakhogy most jön a de! A siker még nem teljes. Mellékeltem egy képet, amin jól látható, hogy bizonyos színárnyalatokat nem jelenít meg rendesen a kijelző 24bites módban. Azért raktam egymás mellé a három alapszín színskáláját, hogy jól látható legyen az ahogyan a piros, zöld és kék színnél is ugyan az a szín árnyalat hibás. Tehát nem pixelhiba és nem is programozási hiba. Eleinte valami külső zavarjelre gondoltam, de akkor minden bekapcsolásnál, más és máshol kellene, hogy megjelenjen ez a hiba. De szinte mindig ugyan az a színenként 10 sor ad helytelen képet. Valaki találkozott már hasonló hibával? Mi lehet az oka? ![]()
Helló mindenkinek!
Nos, megoldódott a problémám… Mindössze a logikai szintillesztő tréfált meg! A bemenetről lespóroltam a kondikat, ezt pótolva most már hibátlanul működik. Bátran merem ajánlani bárkinek ezt a kijelzőt. Nagyon szép élénk színei vannak és tényleg nagyon könnyű kezelni. Egyetlen kritikus pont a csatlakozó aljzat, de nem lehetetlen a beszerzése, távol keleti barátainknak van bőven. ![]() ![]()
Üdv.
Van egy Siemens CFX65-ös telefonból kirobbantott belső, egy külsö LCD-m szintén ebböl a tipusból egy CCD-m + egy Nokia 6103-asba való CCD-m. Sokat keresgéltem és semmit nem találtam róluk. Az LCD-ket mindenképpen szeretném működésre bírni. A belső 65, a külső pedig 26 érintkezős. Sajnos a kép finoman szólva nem a legjobb (VGA). A programozással megbirkózom valahogy csak az adatlapjára lenne szükségem. Nagy vonalakban ehhez kérnék segítséget
Üdv.
Megvizsgáltam nagyító alatt a külső kijelzőt hátha találok rajta valami írást amit nem vettem észre és egy furcsaságot találtam rajta. Az LCD csatlakozó vezetéke és a vezérlő chip közé nyomtatott egyik vezető sáv eltér a többitől (Lásd lejebb). Nem tudom hogy jelent-e valamit de én ilyet eddig csak a régi nokia töltőm panelén a negatív kivezetésnél láttam.
Szia! Az egy nyomtatott ellenállás. Valószínüleg áramkorlátozó szerepe van.
Üdv.
Köszönöm a választ. Ezekszerint annál a lábnál kapja a tápot? Szeretném "dekódolni" a kivezetéseket de tartok tőle hogy megölöm az LCD-t, dióda teszterrel neki lehet állni?
Sziasztok!
Szeretném bővíteni a meglévő karaktertábláim. Találtam egy csomó karaktert egy korábban belinkelt oldalon itt , de nem tudok rájönni, hogy hogyan vannak ezek tárolva. Sem soronként sem oszloponként nem tudtam értelmes karaktert kinyerni a kódokból. Eltudná valaki magyarázni, hogy hogyan lehet ezeket megjeleníteni? Előre is köszi!
Szia!
Gratulálok az E51 LCD meghajtásához, magánban már kértem pár infót róla. Font genaráláshoz én ezt használom: Bővebben: Link Lehet vele Windows fontokat importálni. Tud tömöríteni, uC szinten meglepően jól. Viszonylag jól dokumentált, konfigurálható a tömb elnevezés más compilerekhez, van hozzá C driver Nokia 6100-hoz mintának.
Sziasztok!
Sony ACX526AKM-el kísérletezett már valaki? (640xRGB18x480) Igazából egy lábkiosztásra lenne szükségem, google nem volt segítőkész.
Gratulálok az E51-es LCD meghajtáshoz.
Reméltem, hogy bővebben kifejted a sikeres meghajtás felé vezető utat... Nagy vonalakban leírnád a paramétereit? (Esetleg a vezérlő típusát) -Lábkiosztása, szükséges tápfeszültségek -Szintillesztést hogy oldottad meg (ellenállásos fesz. osztóval?) -Honnan lehet beszerezni hozzá csatlakozót? -Mi a lábkiosztása? -van-e belső memóriája, vagy csak soronként stb... -Esetleg az adatküldésről némi infót kérhetnénk? (adatküldéshez hány kivezetés kell? inicializálás, stb ) -hány Volt és/vagy hány mA kell a háttérvilágításhoz? -Az a helyzet, hogy szeretnék csinálni egy siklóernyős műszert (magasság, légnyomás meg minden egyéb mérő), de a 6100-s kijelző túl kicsi a feladathoz. -A programozás nem gond. Az ATMEGA mikrovezérlők meg eddig minden feladathoz elég gyorsnak tűntek.
Hali!
Van egy 120*250mm FF mátrix kijelzőm,amelyet egy EKG masinából szedtem ki. 14 drb százlábú meghajtóval (LH5022). Ha minden igaz,akkor 2 db.27C512-esre volt kötve. szerintetek lehet ezzel mit kezdeni,vagy túl költséges és bonyolult? Köszi!
Az adatlapját megtalálod itt:
http://www.datasheetarchive.com/pdf/getfile.php?dir=Datasheets-8&fi...&scan= Ha jól olvastam, akkor egy ilyen IC 80 vonalat tud kezelni Tehát a kijelződ 6 vízszintes és 8 függőleges címzést használ, így kijön a 14db IC. Ebből egyenesen következik, hogy a kijelződ 640*480 képpontos. Az IC-ket meg tudod hajtani sorosan(1bit), vagy párhuzamosan(4bit). A leírásban vannak minta kapcsolások is. Jó molyolást hozzá (el fog tartani egy darabig szerintem) A kijelző miatt kell neki 24V és a logikának 5V. Ha összehozod lesz egy szép nagy kijelződ.
Van valakinek E51-es kijelző csatlakozóhoz EAGLE könyvtára? A 6100-hoz még anno találtam, de ehhez nem.
Üdvözlet!
Jelenleg itt tartok az LCD-s kütyümmel: (Lassan készül, mint a Luca széke... ![]()
Szia,
Én is szeretnék egy LCD vezérlést PIC-el de amíg nem láttam a Tiédet nem tudtam merre induljak el. Tudsz küldeni kapcsi rajzot meg pic programot ? Előre is köszönöm.
Kipróbáltam mire képes vektorgrafikában a PIC24 és a 480x272-es LCD páros, és csináltam egy egyszerű forgó kockát. Sajnos nem tudtam róla videót készíteni, mert nincs mivel, így csak 2 képet mellékelek, ami nem túl látványos.
MCU sebesség: 40Mi/s LCD frissítés üresjáratban: 97Hz Képkocka/másodperc: 28 Poligonok száma: 12 Bit/képpont: 16 (RGB565)
Hali!
Szeretnék egy kis segítséget kérni... Van egy ilyen kijelzőm. Tudnátok hozzá egy kapcsolást ajánlani? Meg esetleg egy apró programocskát lehetőleg C-ben? Előre is köszi! Üdv!
Sziasztok!
Tervezek venni egy 5"-os touch-os TFT-t ami 3x8 bites RGB-vel rendelkezik. De én nem akarom kihasználni a teljes színmélységét, több okból, ezt most nem részletezném. A tervem az, hogy egy bájton lesz egy pont de nem tudom eldönteni, hogy melyik színnek adjak több bitet, egyáltalán legyen-e 2,3,3, vagy ennek semmi értelme azaz 2,2,2 bontás legyen. Arról érdeklődnék, hogy van-e olyan tapasztalat, hogy melyik színt érdemes több bontásban megjeleníteni. Az is érdekes lenne, hogy hogyan érdemes leredukálni a 8bitnyi felbontást 2, illetve 3 bitre, azaz melyik biteket kéne összefogni, vezérelni. Minden konkrét gyakorlati infó érdekel, köszönöm! BUÉK!
Nem tudom hogy milyen célra fogod használni, de ha nem fényképeket, hanem csak egyszerű grafikát ill. szöveget jelenítesz meg rajta, akkor az RGB222 is elegendő lehet. Ebben az esetben minden szín 2 bitet használ, és a bekötése a következő: (A legfelső biteket kell aztán az alsóbb nem használt bitekre is bekötni.)
b7,b6,b7,b6,b7,b6,b7,b6 (2 bit esetén, színkomponensenként) b7,b6,b5,b7,b6,b5,b7,b6 (3 bit esetén, színkomponensenként) Ezzel a bekötéssel a fehér az fehér lesz, a fekete meg fekete. Továbbá a színátmenetek is lineárisak lesznek.
Köszi! És ha csak két színt akarok 3 bitesre, akkor az melyik kettő legyen? Van olyan, hogy a szem valamelyik színösszetevőre jobban érzékeny? Gondolom akkor arra a kettőre kéne... (Van erről valamiféle irodalom?) Egyébként igen, nem képeket akarok, hanem ábrákat, szöveget stb.
Ez attól függ hogy milyen színekre van szükséged.
A felhasználás dönti el. Hogy a szem melyik színeknél érzékenyebb az árnyalati különbségekre, arról nincs információm. Talán próbáld ki számítógépen!... |
Bejelentkezés
Hirdetés |