Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
Igazság szerint nem akartam szívni külön driver ICvel így olyan kijelzőt választottam amin rajta van. Mint írtam az adatlap szerint FSA506nak kéne rajta lennie, és ahhoz van az adatlap is hibátlanul dokumentálva. A kisebbik testvérét be is lőttem (RFC35B) frankón megy. Rákerestem az SSD1963 adatlapra, de az FSA után igencsak bonyolultnak tűnik. Visszaküldeni nem akarom mert jó lesz ez ha belövöm. Mióta írtam az első hozzászólást már annyira megy hogy kicsit elcsúszva ugyan de már tudok vonalat húzni rá, a színek vezérlése még nem világos, meg isonyatosan vibrál most próbálok kezdeni valamit vele, valószínű a frissítési freki nem jó. Mi a tíusszáma annak a 640x480 kijelzőnek és hol vetted?
Chipcad-nél vettem 2 éve.Vártam a világosodást.
![]() Tipust nem tudok mondani de az árlistájukban megtalálod. 5.7colos+tapi panel. 20ezer HUf az ára. SSD IC igen szövevényes. 3 hetem ment rá mire tudtam normálisan használni. Most már PWM háttér vezérlés, GPIO lábakat tudom vezérelni. Most már BMP-t rajzolok ki az LCD-re. ![]() Esetleg küld el az adatlapját és a kódod(átnézem) segitek, ha tudok. Hol vetted az SSD1963 vezérlős LCD-t? Peppe
Megtaláltam az adatlapját a 640x480asodnak, király kis cucc. Kár hogy külön kell szívni a driverrral.
Naa. Akkor ezekszerint neked már megy az az SSD ic. Mekkora kijelzőt hajtasz vele? Mert ha esetleg annak az initjét megosztanád velem az szerintem segítség lehetne. Nem igazán jól dokumentált szerintem ez az SSD ic, legalábbis nehezen igazodok ki rajta. A GPIO ha jól értelmezem egy külön soros kommunikáció az LCD felé nem? Nem is biztos, hogy használja az én LCDm. A PWM meg tuti nem mert külön jön ki a háttérvilágítás drót. Ködös foltok az adatlapban pl: Set LCD Mode Set LCD Gen1, 2, 3 Szóval küzdök még. A www.tme.eu nál vettem a kijelzőt. Keress rá RFC57 és kidobja.
A driver mér meg van az SSD személyében.Erre vártam.
Meg néztem a te LCD adatlapját. Én nem találtam SSD1963 utaló nyomokat. Hol olvastad , hogy SSD1963 a vezérlő IC-je? Én hajtok vele 480x272, 640x480 méretű LCD-ket az SSD-vel.Csak pár regisztert kell át irni és máris más a méret.Ezért felhasználóbarát az SSD. Még hozzá tudnék irni vagy 30 oldalt a SSD adatlapjához, mert elég szűkszavúan fogalmaznak dolgokat. GPIO = General Purpose I/O Pins Magyarul tudod ki/be menetnek használni. Set LCD mode = itt tudod beállitani az LCD méretét és a többi tulajdonságot. Ez konkrétan jól le van irva az adatlapban. Peppe
Szóval akkor nem osztanád meg velem a driveredet amit írtál az SSDre? Csak ai init érdekelne, irogatni tudok már rá.
Itt az LCDm Hát ez az, sehol sem olvastam hogy SSD1963 lenne rajta. De itt fekszik az asztalomon az LCD és bizony az van rajta. Valószínű egy újabb fejlesztésű driver panelt tettek rá a Raystar-nál. Csak éppen nem dokumentálták. Lehet írok nekik egy finom emailt. ![]()
Elkepzelheto, mivel az oldalukon azt irja az A es B tipusnal, hogy nincs rajta vezerlo.
A C-nel pedig, hogy opcionalis. Valoszinu, hogy erre SSD-t szereltek.
Ha már tudsz irogatni akkor az inti részed jó.
Vagy ellentmondás van az irásodban ![]() Egy képet dobhatnál fel a a LCD hátáról. Az SSD APP note leir mindent hogy mi mire való. Azt a netről letudod tölteni. És abból ki tudsz hámozni mindent. :google: delayms(10); Command_Write(0xe0,0x01); Command_Write(0xe0,0x03); Write_Command(0xb0); Write_Data(0x0c); Write_Data(0x80); Write_Data(0x01); Write_Data(0x3f); Write_Data(0x00); Write_Data(0xef); Write_Data(0x00); Command_Write(0xf0,0x00); Command_Write(0x3a,0x60); Write_Command(0xe6); Write_Data(0x00); Write_Data(0xe7); Write_Data(0x4f); Write_Command(0xb4); Write_Data(0x01); Write_Data(0xb8); Write_Data(0x00); Write_Data(0x44); Write_Data(0x0f); Write_Data(0x00); Write_Data(0x00); Write_Data(0x00); Write_Command(0xb6); Write_Data(0x01); Write_Data(0x08); Write_Data(0x00); Write_Data(0x13); Write_Data(0x07); Write_Data(0x00); Write_Data(0x00); Write_Command(0x2a); Write_Data(0x00); Write_Data(0x00); Write_Data(0x01); Write_Data(0x3f); Write_Command(0x2b); Write_Data(0x00); Write_Data(0x00); Write_Data(0x00); Write_Data(0xef); Peppe ![]() Szépen megszűnt a vibrálás és mostmár kitölti az egész képet. Irogatni tudtam, de nem volt a helyén a kép és vibrált ennyi volt a gondom. De most a Te initeddel megoldódott. Az az igazság nem ismerem igazán ezen LCDk vezérlési lelki világát, így problémát okoz a VT, HT, HDP stb. adatok megadása. Hiába nézegettem a Tft Panel Timing grafikonokat, nem tudtam kihámozni. Most kitölti a képet de lehet még mindig nem lesz jó. Mekkora felbontáshoz tartozik nálad ez az init? Egyetlenegy gond maradt csak mégpedig a Pixel DAta Interface. Az 0xF0 parancs. Ez a te initedben is nulla, vagyis 8 bites. Gondolom ez jelentené azt, hogy 8 biten akarom adni neki a szín adatokat egymás után. Viszon nullán nekem nem megy, semmit nem rajzol ki. Ha 1-2-3-4 stb állítom akkor valamilyen színnel rajzol. Neked is 8 adatvezetéken van összekötve az MCUval? Raktam fel két képet, az SSD IC száma nem látszik de az az. ![]()
Elhiszem hogy SSD mert a körülötte lévő alkatrészek ismerősek.Azok a táp szűrő kondik.
Ez az enyém ![]() Saját SSD nyákom Ez az init 320*240es LCD-hez van. Az SSD adatlap szerint ez a tuti conf 9.74 set_pixel_data_interface Command 0xF0 A[2:0] : Pixel Data Interface Format (POR = 101) 000 8-bit 001 12-bit 010 16-bit packed 011 16-bit (565 format) 100 18-bit 101 24-bit 110 9-bit Others Reserved Nálam ezzel tökéletesen megy. Nálam 16 adat kivan vezetve és mikor milyen LCD-t használok úgy konfigolom. Pl 480x272 es elég 8bitesen a nagy 640x480 oda már azért kell a gyorsaság és azt már 16 biten küldöm. Csináld azt hogy a teljes képernyőt "letörlöd" egy szinnel. Ha ez a teljes kijelzőt kitölti akkor jó a konfigod. Úgy látom elvan csúszva balra-felfelé a kijelződön a kép. HSync Vsync regisztert próbád változtatni. 0,0 nál kezded a kiirást és 319,239 nél van vége? Peppe
Na működik 8 biten is csak pancser voltam, elhamarkodottan kérdeztem.
![]() Frankón megy végre, mindjárt elkezdem megírni az eljárásokat is. MOst hogy nézegetem az adatlapot jó lenne 16 biten vezérleni a procival, egy ciklusban át lehetne dobni neki 1 pixelt. "Ez az init 320*240es LCD-hez van. Az SSD adatlap szerint ez a tuti conf" A Te adatlapodban benne van mint minta? Mert amit én találtam googlin abban semmi sincs jóformán sak a parancsok rövid leírása. Jól néz ki a nyákod nagyon, igényes munka. Van rajta dc/dc konverter is. Az a hátérvilágításhoz van, hogy menjen 3.3 vagy 5V ról is? Gondolom kell ezeknek a TFTknek is nagatív fesz nem? Mert eddig amilyen graf monokrom kijelzőkkel dolgom volt, mindnek kellett. Lehet nekem is így kellett volna csinálnom és egy panlra összeépíteni a procival az SSDt. Még megrágom a dolgot, mert az a 640x480 kijelző csípi a szemem, ami neked van. ![]()
Nem fogod 16 bitesen vezérelni ,mert a nyákodon nincs kivezetve mind a 16 adat láb.
Az adatlapban csak 8 bitet láttam kivezetve. Azért tuti mert én irtam és kipróbáltam LCD-n. A dc/dc konverter a háttérvilágitásnak van, mert az én LCD-mi ledes hátterűek és 14-14 volt kell. A nyákom csak 3.3voltról megy! A V2.0 már másképp fog kinézni és még tudni fog egy két apróságot. Negativ tápfesz nem kell nekik mert a jobbakon rajta van az az áramkör ami elintézi a negativ tápfeszt. Mivel hajtod a kijelzőt AVR/PIC? Raksz fel egy képet a frankó működésről? Ezek 408x272es LCDvel készültek LCD1 LCD2 Peppe Ui priviben elküldöd a kódod?
Lehetne 16 bitesen vezérelni, mert van a nyákon egy fóliacsatinka hely (P0.5) amire ki van vezetve az összes adatvonal. De egyelőre letsztelem a sebességet ezzel és majd ha lassú akkor javítok.
AVRrel nyomulok, jelen esetben XMEGA192. Képet rakok fel majd ha asszony hazahozza a fényképezőt. ![]() Nagyon pengék a képek. Szép az a 480x272 kijelző. Privi megy mindjárt.
Csatoltam egy képet, a második ikon azért mosódott el mert mozog.
Itt megy egy videó Na eddig itt tartok. Most lassacskán készül majd a GUI.
Szép!
Gratula. ![]() A képeket BMP-ből pakolod ki? Karakterek készen voltak?
Köszi.
A képekből egy általam írt Delphis program csinál C kódot. Így egyszerű kezelni, pikk pakk át lehet pakolni a programba. A karakterek már készen vannak valóban van vagy 6 féle karaktertípusom. Nem most kezdtem a graf LCDzést, csak eddig monokromban nyomultam. De most lecserélem az összeset. ![]()
A Pepe-zsimon kooperációban készülő 2.0 vezérlő. A Downgrade szellemében készül, azaz az egyszerűbbek ebből lesznek butítva. Még elgondolkodom lehet egy FAT32-es rendszert ráteszek, bár így is már 5x5cm a mérete...
A kijelző amit meghajt 7 colos, touch-os és 800x480.
Hát ez nem néz ki sz***l.
![]() Kiváncsi leszek a végkifejletre.
Hány rétegű nyákra készül? 4?
Kemencében lesz forrasztva? A táprész a háttérvilágításhoz van? Konkrétan mihez is lenne a FAT32 rendszer?
Szia!
4 réteg, kézi belütetésú lesz, a tápfesz a háttérvilágításhoz (PWM) és a TFThez is, van. Ezen kívül külön VCOM managemant, de a tápfesz IC-vel kooperál a cucc. A FAT32 rendszer azért lesz előtte, mert config file-ból olvassa ki az adott TFT kijelző adatait (ahogy a linuxban szokás egy konfig file-nak kinéznie), másfelől meg a BMP file-ok is ott lesznek letárolva. Ma adjuk fel a terveket. A cucc vásárolható lesz, spéci cuccok vannak benne, mennyiséget kellett venni belőle, szóval ez van... ![]() Egyébként az utolsó szálig az Altium Database Library project-ben rajzolt alkatrészekkel, van, 3D modellekkel, stb stb. Idézet: „Nem most kezdtem a graf LCDzést, csak eddig monokromban nyomultam. De most lecserélem az összeset.” Szep es jo dolog jatszadozni ilyensmikkel, de ti mire hasznaljatok a gyakorlatban? Azert kerdem, mert ugy altalaban az otthoni barkacsolt cuccokhoz elegendoek a karakteres LCD-k, vagy esetleg kisebb grafikusok. Csak puszta kivancsisagbol erdeklodom.
Én a kocsimba cserélem a teljes elektronikát ECAN-osra, és két ilyen 7es fogja az óracsoportot helyettesíteni pl.
Egyébként ugyan ezek voltak akkor is amikor a 7 szegmenses helyett 98 körül bejött a HD44780. Ma már senkinek nem jut eszébe most hogy azt bontott tégla árban lehet venni, hogy pakolgassa a 7 szegmensest... ![]()
Még egy kérdés:
Hol/kivel gyártatod le a panelt és kb. milyen árral dolgoznak? (A válasz jöhet privátba, úgy nem minősül reklámnak.) Azért kérdezem, mert én is épp most tervezek egy cuccot, ami 4 rétegű panelre menne, és amin 12mil-es (0,3mm) átkötőfuratokat és 8mil-es (0,2mm) vezetősávokat alkalmaznék. A végleges méretet és formát természetesen az alkalmazható technológia, ill. az ár fogja eldönteni... (Egyébként ez lesz annak a TFT vezérlő áramkörnek a prototipusa, aminek elkészülését pici fórumtárs oly kíváncsian és türelmetlenül várja. ![]()
"aminek elkészülését pici fórumtárs oly kíváncsian és türelmetlenül várja."
Azért túlzásokba ne essél. Elég furán jön ki, hogy itt kérdezgetsz minket a színes TFT-kről (ahogy írtad nulla tapasztalatod van) majd reklámozod, hogy árulni akarod az így elkészült paneled. Miközben mások már ezt megoldották és pl Peppe is mutatta az SSD1963 megoldását. Miközben SSD sem feltétlen kell hozzá hogy meghajtsunk TFT-ket, azt meg én mutattam. De hajrá ![]() Ahogy írod nyák gyártásban/gyártatásban sincs nagy tapasztalatod. Ami nem baj, mert ha gyártatod (bárhol lehet) akkor jó lesz. De 8 miles vezetőt még otthon is lehet simán gyártani.
Nem csak játszadozom, illetve mindig úgy kezdődik...
![]() Komolyra fordítva a szót, Intelligens Házrendszer-nek a vezérlő LCD-it cserélném le. Jelenleg 128x64 érintős mono kijelzők vannak, de lényegesen több infót tudnék megjeleníteni a színessel és persze a nagyobb felbontással. Ilyen a mostani
Van infód az autóban lévő CAN-bus protokollról?
Szia!
Na jó. Csak amiatt írtam ezt, mert annyira kételkedsz benne, hogy valaha is elkészülök vele. De tényleg nem rossz indulatból írtam amit írtam, ezt elhiheted. Egyébként nem reklámozom, mivel nem fogom árulni. Egyedi cucchoz lesz. Nyákgyártásban meg tényleg nincs túl nagy tapasztalatom, hiszen eddig csak összesen kettőt csináltam fótózásos/maratásos eljárással. (Azok viszont elsőre kifogástalan minőségűek lettek.) Viszont nem hiszem hogy házilagosan bárki le tudna gyártani egy 4 rétegű furatfémezett panelt. És a fentebb említett furat- és vezetőméretek elkészítése is néhány (ismert) nyákgyártó cégnél nem lehetséges. (Most nem említek neveket.) Szóval, ezek miatt én inkább nem vállalkozok erre, hanem profikra bíznám, akiknek van hozzá megfelelő eszközük és tapasztalatuk. Én meg maradok a tervezésnél, programozásnál és a beültetésnél.
Gyártás:
www.eurocircuit.hu 58x54mm -es a nyák, Prototype gyártásban (2 panel, 5 nap, esetleg 3db ugyan ezért az árért ha az is átmegy a MEO-n), 15Euro/db, 7 euró a szállítás összesen 37 euró, tehát prototípusnak tökéletes. Egy a lényeg: minimális vezeték/szigetelés táv 0.15mm, én ilyen vezetékeket használok, és legkissebb via = 0.25 furat, 0.6 via átmérő. Az mi cuccunk csak azért lesz árulva hogy a fejlesztés árát visszahozza, mert bizony vannak benne olyan alkatrészek amikből mennyiséget kellett rendelni és nekünk ennyi nem kell. Továbbá hiánypótlásnak is lehet tekinteni a "piacon", mert én ezt amit csinálunk csak úgy nevezem hogy a Grafikus TFT-k HD44780-a. Majd kiderül, az idő biztonyítani fogja. De tény hogy úgy került megtervezésre hogy a hazai pofátlanul drága TFT forrásokat átugorja, kikerülje. Ma adtam le gyártásra, jövő hét közepére végére elvileg már mennie kell.
Igen, van, de egyrészt assembly-ben írtam PIC24-re másfelől ez itt nem az a téma. Egy szofisztikált ECAN hálózatban bármilyen PIC(24) bármely GPR területét tudja olvasni úgy hogy:
Két tetszűleges című (byte/word), vagy sorban 1,2,3 word írása olvasása; illetve bármely byte/word bármely bitjének írása olvasása. Szóval tulajdonképpen nagyon low level, kb olyan mintha a PIC-ed perifériája "ki lenne helyezve" valahová. SZóval ha érdekel akkor magánban. Annyiban ide kapcsolódik a TFT-hez hogy a TFT elé most van rajzolás alatt egy olyan PMP-s PIC24 panel (kicsi móriczka jellegű itthon kivasalós) aminek számtalan analóg bemenete (hogy egyenlőre olvasni tudja a kocsi eredeti óracsoportjába menő analóg jeleket) mellett ECAN bemenete is lesz, amivel viszont már majd az éles ECAN buszra csatlakozik a kocsiban. Szóval az átállás folyamatos és éles határvonalak nélküli. Amint rendet rakok az asztalomon, felrakok egy két képet is a kijelzőről.
Nagyon szépen köszi az infót!
A technológiai határértékek tökéletesen megfelelnek. Az ár egy picit húzós, de hát valamit valamiért...
Több mint egy hete nem írtam és akkor is zsorának válaszoltam kérdésére. Most beszólt...
![]() Vissza is szívta. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |