Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Kipróbálod és a tapasztalat majd megmondja,mi-hogy lesz. Elvileg nem lehet baj a 10 ohmos ellenállással sem, legfeljebb a segédtrafón az 1mm-es huzal érzi magát kissé rosszabbul. Próbáld ki, kíváncsi vagyok az eredményre. A próba ideje alatt biztosan nem mehet tönkre semmi. Aztán majd az ellenállást kicseréled nagyobbra,ha tudsz szerezni 22 ohmosat.
Fenébe.. most hozzák az alkatrészt adig be vezetékelem a gépet, sajnos ellenálást nem kapott, mire vissza hivtam már rég eljött az üzletböl, kissebek ellenálások vannak porcelán házas fehér .
Hogy tudnám növelni az ellenálás értékét? ha sorba kötöm vagy párhuzamosan? vagy ezek nem jók? dioda híd az a GBPC2506 az megvan, csak dél után tudom kipróbálni
Ha a 3,3 ohm 15W-os ellenállásból van 6 db,akkor nyert ügyed van. Sorba kötöd őket,és 19,8 ohm 90W-os ellenállás lesz a végeredmény. Vegyesen kötni más értékű és wattszámú ellenállásokat nem javaslom,mert akkor a teljesítményveszteség nem lesz egyenletes.
Csak pont az ellenálás hiányzik meghozták a dioda hidat beis szereltem meg vezetékeltem csak az ellenálás hinyzik
Rossz vasaló, vagy villanybojler fűtőszálból kiméred a megfelelő ellenállást(levágod az ellenálláshuzalt méretre), csokiba bekötöd, a teljesítménnyel nem lessz gond !
Igazából nekem awi-hoz kellene, de ha elektródánál tilos akkor kikapcsolhatóra megcsinállnám.
Esetleg valami egyszerűt nem tudnál levázolní? A diódáim 8db 25A 600V gr.híd párhuzamossan, a hegesztőáramot(max.~100A) bírják mindenféle melegedés nélkűl.
Szerintem nézz körül a TIG vagy AWI fórumon,ott többféle megoldás is ki lett vesézve hajdanán.
Csináltam ideiglenesen egy ellenálást, holnap hozzák a boltbol amit ajáltál, kipróbáltam a híres 55.00 elektródával hát mint a sza...t ugy olvassza, pedig a kimeneti feszültség lecsökkent 67V ra
lehet hogy szerzek 1,6 os hutzalt és azzal feltekerem 80V ra, mondjuk nem gyári ellenálást használtam. egy fűtő test böl vettem ki egy darabot, az ellenáláson kivül nem melegedett semmi sem a kicsi graetz sem a nagy, fojtot még nem teszteltem
Mi a külömbség a hegesztő egyenirányitó és tirisztoros hegesztő egyenirányitó közt? pl 200-SVE és THE-300 ??
nem a teljesitményére gondolok, hanem miben külömbözik és miben jobb az egyik mint a másik?
Az SVE200-ról már korábban leírtam,hogy az áramszabályozása hogy működik, emiatt aztán erre nem térnék ki újra. Az SVE 200 3 fázisú kétutas egyenirányítása diódákkal van megoldva. A THE300 ezzel szemben egy tirisztoros áramszabályozású gép, de pont a tirisztoros szabályozás miatt szükség volt 3db segéddiódára azért , hogy a gyújtófeszültség elégséges legyen.(megjegyzem, cellhez ez sem elég ennél a gépnél) A mellékletben láthatod a THE 300 egy részletét.
a mellékelt rajzon a hőkapcsoló mellett vannak az ominózus diódák. A hőkapcsoló másik oldalán egy 10ohm 1000W-os ellenállás látható,amelyiknek a funkciója ugyan az,mint a te gépedben lévő ellenállásnak.Hogy miben jobb egyik mint a másik-ez szerintem elvi kérdés. Az SVE 200 egy alapgép a legjobbak közül,a THE 300-ban rejlik némi lehetőség a funkcióbővítésre. Szerintem hagyjad ezt az ellenálást! Az a dolga hogy melegedjen . Ez örök darab lessz!
Hali, ezt csak próbának csináltam ami rajta van saccoltam a teljesitménnyel az ellenálását nem tudtam pontosan ,ma meghozták az újakat megyek is beszerelni őket szerintem a remix ek is örök darabok ))
Pisti, rámértem hegesztés közben a feszültségre 20-21V ennyinek kell lennie? szerintem kevés a szekunder átmérőlye most néztem lehet hogy 0,8 as huzalbol csináltam nemis 1,0 azt hittem...., ha vastagabb huzalbol csinálnám akkor nagyobb lenne a hegesztő feszültség? szépen hegeszt nem kell kocogtatni kalapálni az elektródát csak ráteszem és viszi szépen, a bázikus 2,5 szépen viszi de a 3,2 est nehezen akarja elkapni, beraktam az új ellenálásokat, fojtót még nem teszteltem, nincs viszonyitási alapom hogy milyennek kell lennie... :smoke:
Ha a hegesztőáram 80-100A környékén van,akkor a feszültségnek 24-25V környékén kell lennie, ez az elvi álláspont. De ha neked szép a varrat, elég mély a beolvadás,nincs szélbeégés, akkor a 20-21V is megfelel.
A segédtrafó huzalkeresztmetszetének(átmérőjének)növelése csak a trafó terhelhetőségét növeli,a feszültségét nem. De a huzalátmérő növelésének pozitív hozadéka,hogy nem esik akkora feszültség a trafón a nagyobb huzalkeresztmetszetnek köszönhetően, tehát az ívfeszültséged közelebb lesz a normálishoz. Ha van pl. 1,6mm átmérőjű huzalod,abból tekerj fel annyit,hogy az üresjárási feszültséged legalább annyi legyen mint jelenleg. Majd a 12 ohmos ellenállásokat ne sorba kössed,hanem párhuzamosan,és így próbáld ki a gépedet. Ha az ívfeszültséged felemelkedett 24V környékére akkor nyert ügyed van.
Sajnos nincs ilyen keresztmetszetü huzalom de már érdeklődtem pár havernál, amint lesz , megcsinálom és növelem a feszültségét 80V ra, szerintem a hegesztő feszültség is fog növekedni ha vastagabb huzalbol van csinálva asegéd trafó,
Az öreg nem akarta elhinni hogy enyitt változtatott trafón, csak oda tette a vashoz és egyböl ivet fogott, megvagyok elégedve !! hát... :smoke:
Azért az egekig ne emeld, ha cell elektródával nem hegesztesz, ha nedves környezetben használod így is megrázó lehet a dolog .
Igazad van)
félek az ármatol...cell még soha nem hegesztettem hogy néz az ki vagy mire való? van egy pár fura kinézetü elektródám van olyan ami világos zöld 2,5 os és annyi bevonat van rajta mint egy normál 4,0 elektródán, van olyan aminek a töve kék és csikok vannak azis vastag meg kitudja még milyen, viszont van egy E-308 Mol szép fényes a varat és egyben magátol felpattan a salak van E309 ben is. de ezek mennek sima trafóval is,
A cell elektródát nagy nyomásnak kitett,nagy tömörségű(finom kristályszerkezetű) anyagok hegesztésére használják. Házi viszonyok mellett a bázikus minden igényt kielégít. Igaza van Pety-nek, csak óvatosan a feszültség emeléssel. Egyébként hegesztő egyenirányító kimeneti feszültsége maximum 100V lehet.
A jobb inverterek 93-95V-ot tudnak.
Dehogyis akarom annyira megemelni!! 80V legyen mint ahogy mondtad, cell el nem akarok hegeszteni!
meg emelem Kb 80 V ra és ennyi. amugyis abbol a 80V bol csökken a feszültség a graetz híd után
Üdv!
Van 4db tirisztorom egy Viszék BHKV-600 (600 HC)-ból. Azokkal szeretném megoldani a hegesztőtrafóm szekunder oldali szabályzását és egyenirányítását. Olyan megoldást találtam ahol 2 dióda és 2 tirisztorral van megoldva, de nekem csak a 4 tirisztor van. Volna valakinek ötlete, hogy a 4 tirisztor felhasználásával hogy tudnám megvalósítani?
Szia a 2 tirisztoros hídat féligvezérelt hídnak hívják .
A 4 tirisztoros hidat pedig teljesen vezérelt hídnak. Természetesen a 4 tirisztoros híd alkalmas a hegesztőáram szabályzására csak kell hozzá építeni egy vezérlőkártyát.
Olyasmire gondoltam mint ami a lap alján van. Csak hogy vezérelném? Bővebben: Link
Ezzel tisztában vagyok, csak nem igazán találtam hozzá rajzot. A tirisztorok T171-250 -ek. Gondoltam arra is, hogy 2 egyforma vezérlést csinálok, és az egyik vezérelné az egyik párt, a másik a másik párt.
Az általad elképzelt megoldást váltóirányítónak hívják. Akkor szokták alkalmazni,ha az energiaáramlás kétirányú, azaz a "fogyasztó"is tud működni áramforrásként. Emiatt aztán a gyakorlatban inkább a féligvezérelt híd,vagy a kétutas vezérelt egyenirányítás terjedt el. Természetesen lehet a tirisztorokat is sima diódaként üzemeltetni, a gyújtóelektróda és a katód közé kötött megfelelő ellenállás segítségével, de én inkább a féligvezérelt hidat alkalmaznám. Szerintem cseréld el, vagy szerezzél be 2 db megfelelő teljesítményű diódát. Sokkal egyszerűbb lesz a dolgod a vezérlőkörrel, és lesz egy megbízhatóbb egyenirányítód.
2 tirisztort elcseréltem diódára. Jelenleg 2db T171-250-es tirisztorom és D171-400-as diódám van (mind CCCP). Már csak egy használható vezérlés kéne nekik, de nem találok.
Tessék,néhány egyszerű rajz.
Nem tudom,hogy sikerült-e a fórum társak közül valakinek hetra 100/160-as trafót egyenirányítani?Ha igen milyen módszerrel?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |