Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1244 / 2208
(#) joepapa hozzászólása Aug 22, 2011
Ford elöljáró igazad volt anno.
6P3S UL ben jobban szól, mintha te írtad volna itt-ott.
***
Kipróbáltam az SRPP elejű -50V Ua-Ug2 beállításúban, 33százalékra tettem a G2-őt és annyira jó lett, hogy a végén három marék alkatrészt kiszedtem a "doboz"ból, mert jobb a hangja mint tetrodásan, emiatt nem kell a monoblokkonkénti osztó 3-3 kondi a segrácsfesznek.
(kimenő Ra 8k és 15H Lpö)
Ha már sugártetróda miért ne menne UL-ben.
Kicsit lett kevesebb a teljesítmény (8k miatt nem csoda), mint tetródásan, de a hangja.
Egész hallgatható már plussz visszacsatolás nélkül is, de azért bekerült még egy kísérleti az SRPP alsótag katód alá a hangszóró ról.
Most kezdődne a konditeszt, mert ismét más lett az erősítő, bár eddig 3 féle változatban ugyanaz az eredmény volt fülre csatolókat tápelkókat tekitve, csak most letisztultabb a hangKÉP, kíváncsi lennék azért az MBGP oroszok most is képesek lennének torz hangot adni? De egyenlőre megy-megy-megy még 3 napig non-stopp, mert az egyhetes próbaüzem-et semelyik erősítő nem ussza meg nálam.
*
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Aug 22, 2011
Az előbb lemaradt a kimenőmről az infó:
kivasalva 180mH a primer tekercs L, légrés "nélkül" 20H bevasalva, 0,08mm légréssel 15H, mert itt lett jó a négyszögátvitel. (egy éjszaka elment és két összeszerelőkészlet, valamint mindenhonnét hiányoznak letépett papírcetlik mire sikerült légréselni)
Ez a légrés dolog nagy macera egy SE nél.
Legközelebb PP-t kell építenem, az kezelhetőbb.
(#) kompakt25 hozzászólása Aug 22, 2011
Üdvözletem!

Érdeklődnék, hogy van e valaki aki már csináltatott valamelyik trafógyártónál kimenőt, esetleg hálózatit és folytótekercset. Vannak e tapasztalatok, tud valaki ajánlani nekem megbízható gyártót? Előre is köszönöm!

Üdv.: K.
(#) CIROKL válasza kompakt25 hozzászólására (») Aug 22, 2011
Van több bevált gyártó is ,csupán csak pénztárca függvénye az egész .
(#) kompakt25 válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 22, 2011
Köszönöm!

Van persze, én is találtam csak tapasztalat hiányában érdeklődtem. Mert igazából tudok külföldről rendelni szettet közel 60k huf-ért. Arra gondoltam, talán itthon ha gyártatok, akkor nem lesz ennyire horribilis a végösszeg.
(#) marone hozzászólása Aug 23, 2011
Helló !
A vezérlőrács elé mennyire fontos az ellenállás? Olvastam, hogy gerjedés miatt kell. Nekem a panelomon nincs, de nem is tűnt úgy mintha kellene. Vagy az kell mindenképp ?
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Aug 23, 2011
Lehetséges, hogy olyan frekvencián gerjed, amit nem is hallasz. Szkóppal mérj rá.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Aug 23, 2011
Akkor szokás a rács elé soros ellenállást tenni, ha például adó csőből csinálsz végfokot. Ilyenkor a soros ellenállás, és a miller kapacitás aluláteresztő tagot alkot, ezzel csökkentve a felső határfrekvenciát, ezzel megakadályozva az esetleges több száz kHz -es, MHz -es gerjedéseket.
(#) kompakt25 hozzászólása Aug 23, 2011
Ok, köszönöm mindenkinek, a trafókérdést egyelőre külföldi forrásból oldom meg, ott tényleg gitárerősítőhöz valókat találtam, 50-60 euro között mocorog a hálózati és a kimenő (per darab, úgy értem) és 20 juró körül a folytótekercs. Akit érdekel, hogy hol is van ez, szívesen pü-ben megosztom. Az volna a kérdésem - mivel én 50W PP erősítőt szeretnék építeni 2db 6L6wxt végcsővel, amihez a kimenő primerjének 4,4-5k kellene lennie értesüléseim szerint. Ellenben mi történik akkor ha az én kimenőm 3,5k primer értékű? Ami -szintén értesüléseim szerint - inkább EL34 PP 50W végfokhoz való. Meghal a csőpár vagy a trafók? vagy egyszerűen egy biasolás kérdése? Elnézést a láma kérdéseim miatt, de építgetek, ellenben sok dologról ami tudományos/műszaki jellegű még nincs túl sok használható ismeretem. Köszönöm ha válaszol valaki! Üdv.: Kompakt
(#) tube_dani hozzászólása Aug 23, 2011
Sziasztok!
EAG AE211 javítása közben sajnos letört a kimenőnek két kivezetése is, alig látszik ki a drót a csévetestből, így az egyik oldalt nem tudom használni. (vasmag megmentve, tervben van az újratekercselés)
A másik oldal kimenőjét sikeresen átkötöttem 4ohmra. Kipróbálnám, de mivel így a trafó terhelése csak a fele lesz (a másik oldal nincs rákötve), a tápfeszültségek magasabbak lesznek az előírtnál.
Az erősítő gyári gépkönyve szerint a teljesítményfelvétel teljes kivezérlésnél 90VA, azaz 45VA oldalanként. A kérdésem pedig az, hogy elfogadható megoldás-e az (nem hosszabb távra, csak a kipróbálás idejére), hogy a trafóra amellett, hogy az egyik oldalt rákötöm, az anódfesz tekercsre rárakok egy 40 vagy 60W-os izzót terhelés gyanánt?
(#) Mate78 válasza tube_dani hozzászólására (») Aug 23, 2011
Köss be a tápfeszültség és a nulla közé egy 10kOhm minimum 15W-os ellenállást, ez helyettesíti a kiesett terhelést, és elvileg beáll a 300V.Pár volt eltérés nem számít.
(#) marone válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 23, 2011
A hangkártyámat használtam szkópként (tranzisztorosnál),
de csövesnél szerintem nem tudnám.
Normál szkópom meg sajna nincs.
(#) bakos13gab válasza marone hozzászólására (») Aug 23, 2011
Nem biztos, hogy gerjed is, csak lehetőségként említettem. A hangkártya tuti nem tud ekkora frekit. Elvileg erre való az az ellenállás, ahogy pucuka leírta. Nem hiszem, hogy jelentősen befolyásolná a hangot, tehát érdemes lehet berakni.

Régebben kérdeztem, hogy érdemes-e esetleg valami ferritgyűrűvel próbálkozni, láttam valahol a neten ilyen rajzot is.
(#) jampi válasza kompakt25 hozzászólására (») Aug 24, 2011
Nem hiszem, hogy "külföldről" kellene trafókat beszerezni, de viszont itthon is van olyan cég ahol lehet vásárolni kimenő és hálózati trafót marsallhoz-fenderhez

Nézd meg az Etronik shop kínálatát,szinte mindent kapsz ami egy csöves erősítő elkészítéséhez kell-de ez sem igazán az olcsóságáról híres
http://www.etronic-parts.com/
(#) rhesus23 hozzászólása Aug 24, 2011
6C4C-hez kellene valami DC csatolt megoldás EF86-al. A végcső katódjánál azt hiszem 50V van. Így viszont jó lenne, ha a pentóda anódjában is 50V körüli érték lenne vagy még arra gondoltam, hogy a EF86 katódját negatívan elő lehetne feszíteni. Járható lenne valamelyik megoldás?
(#) pucuka válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 24, 2011
Az mindenképpen jó megoldás DC csatolásnál, ha negatív tápfeszültséget is használsz. Az EF86 nem lesz valami jó meghajtónak, inkább valami EF80 félét kellene használni.
(#) rhesus23 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2011
Vannak olyan könnyen beszerezhető pentódák, tetródák amik alacsony tápfeszültséget igényelnek és alkalmas lenne a feladatra?
(#) 6C4C válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 24, 2011
Szia!

A 6C4C -45V rácselőfeszültséggel áll a gyárilag megadott 250V 60mA munkapontba, tehát a rácsnak 45V-al alacsonyabb DC-t kell kapnia mint a katódon lévő feszültség... Negatív tápot mindenképp használnod kell... Miért ragaszkodsz a többrácsos meghajtócsőhöz???
(#) rhesus23 válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 24, 2011
Most 6sn7-el megy. Nem ragaszkodok a többrácsos csövekhez, de egyel kevesebb fokozat is elég lenne, triódák közül csak a dupla triódák jöhetnek szóba ami megfizethető és meg is hajtja rendesen a végét.
(#) 6C4C válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 24, 2011
A többrácsosak alkalmazásánál érdemes figyelembe venni a triódáktól eltérő belsőellenállásukat, és (talán) kedvezőtlenebb torzítási komponenseiket... Ahogy pucuka fórumtársunk is javasolta, nagyobb áramú pentódák körül lenne érdemes körülnézned... 10mA körüli anódárammal már talán sikerül meghajtanod a triódát... Talán a 6AU6, habár E81L-el is próbálkozhatsz...
(#) rhesus23 válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 25, 2011
Köszönöm a jó tanácsokat. Igazából csak azért szeretnék foglalkozni vele mert, ha elhagyom a csatolókondit vagy egy fokozatot az csak kedvező lehet a hangra, véleményem szerint. Nem tudom melyik hozna többet, de nincs több kivezetés a hálózati trafón amit fel tudnék használni előfeszültség előállítására.
(#) bakos13gab válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 25, 2011
Fűtések sorban és feszkétszerezés?
(#) rhesus23 válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 25, 2011
Az is megoldás lehet.
(#) FordPrefect válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 25, 2011
6,3V-os fűtőtekercsről meghajtasz egy fordítva bekötött, 12 V-os, pár wattos Puskás trafót, egyenirányítod, máris van -150V-od, kis gerjesztéssel(szórással).
(#) bakos13gab hozzászólása Aug 25, 2011
Helló!

Készülődöm egy 6P14P PP-vel, történetesen CHZ tervei alapján. Ezt építette meg Cirok Laci is. Már lassan egy éve készül, félretettem és a polcon porosodott elég sokat. Most kezdem befejezni, azért van még mit csiszolni rajta.

A vége fix előfeszültségesre lett átalakítva, csövenként tekergethetőre. -4V és -12V között lehet állítgatni. Ez a rész külön panelt, tápot kapott és egy 7915 stabilizál. A segédrács stabilizált 250V körüli feszt kap, a teljes anódtáp terheléssel 350V. Még tervezek belerakni EMxx-et is. Bár a hálózati trafó szórja 50Hz-el, de a hangja elég jó, legalább is nekem tetszik.
(#) rhesus23 válasza bakos13gab hozzászólására (») Aug 25, 2011
Azok a barnás 0,15mikrós kondik milyenek? Valami olajpapír?
(#) bakos13gab válasza rhesus23 hozzászólására (») Aug 25, 2011
Hehe, fogalmam sincs. Méh telepen bontottam. Kicsit azért utánanéztem. EROMAK-1 névre hallgatnak, fórumokon igen jónak írják őket. Összesen ezt a két darabot sikerült beszerezzem.

Bővebben: Link

Ezen link szerint polikarbonátnak kéne lennie (MKC).
(#) MrBrown hozzászólása Aug 25, 2011
Sziasztok,
Valaki meg tudná mondani, hogy mi a lényegi külömbség a KT88 és a 6550 csövek között?
Esetleg hangzás-élettartam-ár összevetéssel rendelkezik valaki?
PP kapcsolást tervezek a közeljövően építenei ezen csövek valamelyikével (pontosabban 4-el ) olyan 50W-ig, de nem látom át melyik irányba menjek, bár biztos vagyok benne hogy csereszabatos a két típus.
köszönöm.
(#) FordPrefect válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 25, 2011
Csak az EREDETI KT88 és 6550: A KT88 sugártetróda, a 6550 pentóda volt!!! Mert manapság mindenki azt gyárt/gyártat amit akar, keverednek a gyártók, a konstrukciók, adatok......
Amúgy az eredeti GE katalógusok szerint a 6550 kicsit kisebb paraméterekkel bírt, mint a KT88, de csereszabatosak voltak kisebb beállítási eltérésekkel. Csakúgy, mint kisebb elődeik, a KT66, 6L6 / EL34 sugártetróda/ pentóda pár. Valanint a mégkisebb elődeik a 6AQ5 ,6005, EL90, 6V6 / 6BQ5, EL84 sugártetróda/ pentóda pár. És akkor még nem beszéltünk az orosz megfelelőikről, más gyártmányokról Összevetés? Az ÁRAK. Kivéve a kínai csöveket, mert azokat kevés ember ismeri igazán, ők pedig nem fogják megosztani a tapasztalatokat. Ne feledjük, KÍNA hitech-et is gyárt már régóta.
Ha hangosítás a cél, akkor a gitáros fórumokon sok vélemény található. Ellentmondásosak. Irányként: az ARC következetesen 6550-et, válogatott, orosz csöveket használ. És ezeknek az eredeti "C" logós SV csöveknek az ára a legmagasabb. No, innentől az elektroncső témába értekezzünk.
(#) zoliee válasza MrBrown hozzászólására (») Aug 26, 2011
Szia!

Előttem szóló már elmonda a lényeget, viszonyításképp csak annyit, hogy az Ayon pl. KT88 használ az erősítőihez, de Magyarországon árulják Suanghuan treasure gold csövekkel is... A eredeti orosz KT88 csövek a Gold Lion névre hallgatnak, én is rájuk kezdtem el építkezni, ami jó az ayonnak, jó lesz nekem is..
A 6550 hangjától kérdezd Mayky fórumtársat, neki ilyen csövekkel szerelt erősítője van. Emlékeim szerint kipróbálta szlovák JJ KT88 is, kérdezd nyugodtan!

Üdv

Z
Következő: »»   1244 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem