Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   213 / 782
(#) sirály12 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Egy labortáp előszabályzós tápja lesz, és erre lesznek kötve érzékeny cuccok is, ezért nem szeretném ha bekapcsoláskor valami baj lenne.
A labortápon digitális vezérlés lesz, és erről akarom kapcsolgatni a tápot.
A mellékletben a kapcsolás, amit el akarok követni.

02.jpg

(#) madazg77 hozzászólása Aug 22, 2011 /

Sziasztok!

Szeretném a mellékletben szereplő kapcsolást megépíteni.
A T1-es trafó okozza a legnagyobb gondot. Mint látni, menet számok vannak , de huzalátmérő nincsen. Próbáltam utána számolgatni, hogy ehhez a menetszámhoz milyen átmérő kellene. Nekem túl kevés menet jött ki, kb. a fele a rajzhoz képest. A trafó az elvileg EE30-as. Ebből indultam ki. A trafó adatait a Tali Bt. oldaláról vettem. Ezen az oldalon számoltam : http://www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert14/Traf...t.html
Azt szeretném kérdezni hogy mit ronthattam el, illetve hogyan kell ennek a trafónak a teljesítményét kiszámolni? A vezérlő adatlapja szerint 100Khz-en járatja a trafót.

Üdv.
(#) kadarist válasza madazg77 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Szia!
Nézd meg ezt: Bővebben: Link
(#) madazg77 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Szia!

Köszönöm szépen! Kis eltéréssel ugyan ezek az értékek jöttek ki, Igaz én E30-as trafó értékeivel számoltam.

Üdv.
(#) sirály12 hozzászólása Aug 22, 2011 /

Valakinek ötlete a ki/be kapcsolhatóságot illetően?
A DTC lábat vref-re húzva a táp leáll, jól értelmezem?
(#) emmzolee válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Igen azzal le áll, de én az ic tápját szakítanám meg.
(#) DJ Tacki válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Igen, a DTC-t(4-es láb) kb 2,5V-ra húzva leáll az oszcilláció (Részletes és pontos adatok a 494-es adatlapjában). De én nem bíznék ebben, mert bármilyen szoftverhiba, vagy kontakthiba, és kikerülhet a fesz a kimenetre. Én is ebből a rajból indulok ki, de én egy sima kapcsolóval vezérelt nagyon kis ellenállású MOSFET-el kapcsolom le a kimenetet, a puffer kondi után. Tehát az sem fordulhat elő, hogy kikapcsolod a tápot, és a pufferben tárolt energia gondot okozna.
(#) sirály12 hozzászólása Aug 23, 2011 /

Még egy kérdésem lenne, bár ez lehet nagy hülyeség.

Ha veszek 2db egyforma pc táp trafót, és a primerüknél párhuzamosan kötöm, viszont a szekunderüket sorosan, akkor mivel 1db pc rafó 25-30V-ot tud maximum leadni, akkor 2db-al elérhetem az 50V-ot?
Lehet egyáltalán így bekötni őket?
Kell ilyenkor valami változtatás a meghajtásban?
Teljesítményben ugyanannyit akarok kivenni belőlük, csak a feszültség kellene több.

trafok.jpg

(#) lorylaci válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Természetesen megoldható, amit írtál, így dupla teljesítményed lesz. Csak figyelni kell, hgoy tényleg egyforma legyen a két trafó.
Ha neked nem kell dupla teljesítmény, akkor használj feszültségkétszerező egyenirányítást! Különben sem érdemes graetz-egyenirányítást alkalmazni a nagy veszteségek miatt.
(#) Lacika001 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

A rajzodon levő megoldással már 100V-ot állítanál elő szerintem.
(#) Ge Lee válasza Lacika001 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Így van, teljes kitöltés környékén ez így már 100V. Ha viszont a graetz helyett csak két diódát használ kétutasan akkor 50V lesz.
(#) sirály12 hozzászólása Aug 23, 2011 /

Először is köszönöm a sok segítséget.

Ha a graetz helyett a sima 2 diódás egyenirányítást használom, akkor is meglenne az 50V, és terhelhető is lenne? 250-300W-ot akarok kivennia tápból.
0-30V-ig 10A, 30 és 50V között 5A maximum.
(#) Lacika001 válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

Ha szabályozhatóra akarod(pwm) akkor nem jó a kétutas egyenirányítás. Viszont akkor amit rajzoltál az jó lesz csak nem rezonáns tápként. Hanem pl TL494 ic-vel.
(#) sirály12 válasza Lacika001 hozzászólására (») Aug 23, 2011 /

tl494-es lesz vezérelve, szinte teljesen az alap atx kapcsolási rajza, egy-két aprósággal kiegészítve.
Pl.: primer oldalon mérem a terhelést és emiatt nem kell a szekunder oldalon a sönt.
(#) Ge Lee válasza sirály12 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Most csináltam egy ismerősnek egyet. A PC táp átalakítása nagyobb munka az biztos, de 2 potin és 4db diódán kívül szinte semmit nem kell venned hozzá, és lesz egy labortápod ami tud 1,2-50V közötti kimenőfeszt és kb. 50mA és 5-6A közti kimenő áramot stabilan.

atxps_mod.jpg

(#) tmp0124 hozzászólása Aug 24, 2011 /

Sziasztok!

Ez az első hozzászólásom az oldalon, egyébként is kezdő vagyok. A problémám a következő:
Számítógépem (szerintem passzív) PFC-s tápja furcsán viselkedik. Ciripel, sípol, bekapcsolt állapotban kevésbé, leállított számítógép esetén jobban. Épp ezért mostanában már éjszakára kihúztam a konnektorból.

Amikor visszadugom, akkor történnek az érdekes dolgok: kb 60-120 másodperc alatt éled fel a tápellátás, addig hiába akarom bekapcsolni a gépet. Eközben halkuló sípolás hallatszik és onnan tudom, hogy már bekapcsolhatom, hogy visszahangosodik a sípolás.

Elég régi elosztóval használtam, ezért tegnap kipróbáltam másik konnektorból, másik hosszabbítóval és sokkal kellemesebb állapotot tapasztaltam. Gyorsabban kerül bekapcsolható állapotba a gép, csak leállított állapotban sípol, akkor is halkabban. (Illetve a számítógépes zenehallgatás alól is eltűnt a zaj, ami a korábbi felállásban már igen zavaró szintre jutott.)

Ezt az egészet annak tulajdonítanám, hogy a földelés csatlakozója a régi elosztón már "igen rozsdás", ezért nem vezette el az apróbb zajokat. De ezzel vagy enélkül, miért tart a tápomnak több másodpercig mire képes az ellátást biztosítani? Hol keressem a hibát? Hogyan javíthatom?

köszi a segítséget!
(#) CHZ válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Szia!
Múltkori tápot kicsit átalakítottam, tekertem egy másik trafót hozzá, +/-50V DC-re. PC mag, szoros csatolással, 2 sor primer 0,6 x 0,25mm vezetékkel 38 menet, erre 2 sor 5 x 0,36 mm huzallal 2x13 menet, így teljes sorok adódtak, szórt induktivitás 14uH. Soros induktivitás 50uH, rez. kondi 2x47n. Üresjárat 2x54V, terhelve 47 ohm ellenállással, 2x50V (kb. 2A) , kb. 200W amivel tartósan próbáltam, nagyobb melegedést nem tapasztaltam. Terhelt szekunderen mért jelalak viszont nem az igazi.
(#) lorylaci válasza CHZ hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Mekkora a kapcsolófrekvencia? A megadott induktivitás kondi mellett 62kHz lenne a rezonancia, és a legnagyobb kivehető teljesítmény 500W.
Nézd meg (számold ki), hogy nem telítődik -e véletlenül a soros induktivitás.
Ha laza csatolással tekernéd, akkor megspórolhatnád a soros induktivitást.
(#) CHZ válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Pontosan 62KHz, terhelve 60KHz.
Tudom, hogy kihagyhatnám a soros induktivitást, de ez a nyák már PC trafóhoz lett kialakítva, ezért lett szoros csatolású a trafó . Egyszerűbb is így kivitelezni, mint osztott csévével bajlódni. Soros induktivitást primer vezetékével, légréses magra tekertem, hosszabb idő múlva kb. 45-50 fokos a mag, FET sem melegebb.

Próbáld meg rövid ideig nagyobb terheléssel.
Ha rondább lesz, akkor telítődik a soros induktivitás. Ha szebb lesz, akkor csak még nem érted el az optimális terhelést.
Olyannal is próbálkozhatsz, hgoy rövid ideig a műterhelést közvetlen a szekunderre csatlakoztatod.

Köszönöm, kipróbálom.
(#) pipi válasza tmp0124 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Szia!
Gondolom a kondik elöregedtek, cserélni kellene őket,
Ha "bemelegszenek" még összesedik magukat és működget. Szerintem ha nem értesz hozzá sürgősen cserélj tápot mielőtt a fél gépet hazavágja.
(#) lorylaci válasza tmp0124 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Ha már nem garanciális szedd szét, és nézd meg, hgoy nem látsz -e benne felpúpozottt kondikat.
Ha van ESR mérőd, akkor süsd ki a kondikat és mérd meg az ESR-jöket, amelyik a gyanus azt cseréld. Gyakori a meghibásodásuk.
(#) ekkold válasza CHZ hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Szerintem ez a jelalak teljesen elfogadható. A "recés rész" simán lehet a PC trafó saját szórása, a tekercselési kapacitása, és a diódák kapacitása miatt. Az pedig, hogy az átmenetnél trapéz szerű a hullámforma, direkt jó, mert kevesebb felharmonikust tartalmaz, mint egy négyszögjel.
Az, hogy nincs jelentős melegedés szintén azt támasztja alá, hogy nincs különösebb probléma.
(#) CHZ válasza ekkold hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Köszönöm, hogy megnézted, csináltam egy másik 50uH induktivitást, ezzel még kipróbálom. Szerintem sincs nagyobb probléma, jól tűri a terhelést, stabilan indul.

50uH I.jpg

(#) CHZ válasza ekkold hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Az új induktivitással ez a terhelt jelalak.

Ez roszabb, mint az előző. A felfutások nagyon gyorsan indulnak, tehát az induktivitás nem fejti áramszabályzó hatását. Nagyon magas felharmonikusok is benne vannak, míg az előző felharmonikustartalma biztos sokkal kevesebb.
Próbálj kísérletezni az induktivitásokkal. A legjobb ha be tudsz szerezni ismert kis ferritet, beleraksz ismert légrést, és akkor tudsz vele számolni, hogy biztos ne telítsen be.
Persze a laza csatolású transzformátor másik előnye itt jön ki, hogy a szórt induktivitás nem nagyon tud betelítődni.

Ez biztos, hogy rosszabb, percek alatt forró lett.

Megszületett a megoldás, fazékmag, nem melegszik, szuper jelalak.
(#) norbika78 hozzászólása Aug 24, 2011 /

Üdv Mindenki
Olyan rajzra volna szükségem amivel egy 2*100W-os QUAD-405 végfokot meg tudnék hajtani.A lényeg hogy olyan legyen amiben PC táp trafó van eredeti állapotban hogy ne kelljen tekerni.
Nagy szükségem volna a segítségetekre.
Norbi
Következő: »»   213 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem