Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Most csak annyiban az ellenállások kal kellene sürgősen megegyezni mert holnap megyek megint a varosba bevásárolni és sürgős !
A mértékegység nélküli ellenállások ohm -ban értendők. (Ezt egy szenvedélyes erősítőépítőnek tudni illene.)
Gondoltam ! De kar lenne hülyeséget vásárolni ! Nézegetem a következő erősítőt ! Ezt a kapcsolást megépítem stereoban és akkor áttérek a VF e-kre Tehát MosFet es re ! a VF 5 ,, A Nagy Füstölő'' Ezt szeretnem
Szia.
Annyi megjegyzést engedj azért meg, hogy a megépítést követően hallgass meg majd több fetes véget is, és hasonlítsd majd össze a hangjukat, azzal az "idillivel" amit te elvársz. Ha a nagy teljesítmény dominál, azt meglehet építeni bipolárisból is, ha maga az építési szándék az megint más, illetve az is, ha szereted a fet hangját. El kell majd dönteni hogy hangos kocsmába lesz majd építve egy nagyobb telj, végfok, vagy azért pl h maradjon tartalék, s ha úgy kívánja a helyzet, az "ereszd el a hajad stílusú" szituációk se riasszák vissza. Továbbá 3-ik legfontosabb kérdés?- fontos legyen-e a leadott minőség , vagy minden megállhat a Pa világában.
Ez nagyon jó kérdéscsoport holnap válaszolok is rá most mar nincs idom ! De lenne meg két tisztázni való kérdésem ! Mit értünk az alatt hogy gerjed a végfok mert én meg úgy nem jártam és a műterhelés miből áll?
Ez itt off
Tedd fel ezt a kérdést a "kezdők kérdése topikban" -ott szívesen válaszolnak rá, ha kell mi is szívesen.
Ajánltad ezt az erősítőt hat elkészítettem illetve majdnem készen van meg a csatlakozókat kell beillesszem és egy ideális hűtést szereljek neki ! Használtam számos bontott alkatrészt de amennyire tudtam le ellenőriztem őket ! Elég drágák azok a Bipoláris tranyok ! Na meg azért is mert 2x ennyit vettem mert készülget meg egy ilyen hogy legyen stereo! Mar csak be kellene indítani !
Szép munkát végeztél Remélem minden alkatrész helyes értékű és hibátlan. Erősítő élesztésben van már gyakorlatod?
Igen csatlakoztattam rá mindent aztán ha valami nem ment rögvest orvosoltam de semmi tudományos technikám nincs ! Főleg mert nincs Oszcilloszkópom ami nagy kar mert akkor készítenék egy jelgenerátort és rögvest letesztelnem ! Feszültséget szoktam merni a kimeneten hogy kb mennyi és nehogy egyenáram legyen!
Annyit tegyél meg, hogy a hálózati feszültséget egy 60W-os izzón keresztül vezesd a trafóra. Ha hiba van az izzó izzon, ne a tranzisztorok.
A hűtendő tranzisztorok alá tett szigetelő tényleges szigeteléséről méréssel győződj meg. A tápegység polaritás helyes bekötését többszörösen ellenőrizd. Az első bekapcsolásnál a bemenetre ne köss semmit. A kimeneti egyenfeszültség ellenőrzése fontos. A nyugalmi áramot (ha nem volna meg a leírásban) a 0,33 ohm ellenállások bármelyikén mért feszültség alapján állítsd be. Kb. 10mV. Az izzó elhagyása után érdemes a beállítást megismételni.
Jól leírtad a dolgokat, csak annyi észrevételem van, hogy, jobb ha a tápágakba köt 1-1- izzót, mert a primer köri korlátoz ugyan, de a pufferben még lehet akkora energia hogy esetlegesen "kinyissa" a tranzisztor tokját Ez a végfok bizonyított nekem is, eddig nem bírtam megölni, jól tűri a rövidzárlatot is. Csupán beszerelés után kb 10 perccel elhalálozott az egyik végfokom, a tesztüzemet az asztalon gond nélkül teljesítette, de a dobozban leégett a egyik oldalam, valószínűleg nagyfrekis gerjedés volt..
Kösz a kiegészítést, ajánlom Levente figyelmébe.
Szóval meggyőződök hogy a kimeneten nincs e egyenáram ! Azt a 10 mV beállítást lehet kicsit részletesebben?
Holnap ha lesz idom elkészítem a másik erősítőt és egy időben indítom be őket !
Nem kell ezen semmit állítani, a feszültség mérőt a GND és a kimenetre csatlakoztatod miután beállítottad a nyugalmi áramot, akkor magától be kell neki állnia
Olvasom a leírást, benne van abban minden az élesztésról. Bővebben: Link
Az emitter ellenállás alatt értsd a 0,33 ohm 5W-os ellenállásokat.
Üdv ! Meglátogatott engemet huba és ketten beindítottuk az egyik ST 151 es erősítőt a hangja levett a lábamról a másik erősítő élesztése várhatóan holnap lesz ! Holnap egyedül kell boldogulnom ! A tervek szerint nem kell koppanásgátló mivel nem koppan !
Gratulálok Gondos élesztés mellett nem lehet semmi végzetes hiba. Ha kész, tégy fel fotót.
Ígérem teszek csak induljon be a második erősítő is sajnos arra mar nem volt ideje de ezt az mutatott és elnéztem tőle ezt azt remélem működni fog ! Melegedés szempontjából gond egy szál sem mert 2 db 2 Ohmos hangszórót sorba kötöttem és azzal hajtottam 1 órát kB mondhatom langyos volt egy kisebb hűtőborda Az erősítőt nem bántam meg ! Joó ajánlat volt
Huba előtt minden tiszteletem neki köszönhetem az elektro tudásom legnagyobb részét és a HE tagjainak!
Szükségem lenne egy két kiegészítőre is ! 1) Hangszóró vedelem 2)equalizer-hangszínező ! Ha tudnál két illő kapcsolást ajánlani megköszönném!
Üdv !Volt olyan szerencsém hogy szépen fel élesszem a másik ST erősítőt ! A hangja egyszerűen....csodalatos ! A képeken meg kezdetleges az erősítő mert kettőbe választom a két erősítőt és meg szerelek hűtést mindkét erősítőnek ! Meg egyszer nagyon köszönöm ezt a jó ajánlatot főleg neked reloop és másnak is aki hozzájárult ennek az elkészítéséhez ! Szükségem lesz egy jó dobozra és sok kiegészítőre ! Lejjebb írtam is hogy mire lenne egyrészt szükségem ! A kiegészített rajzot amit láthatunk a hűtőbordára helyezve azt meg reloop készítette hogy jobban értsem ennek a működését és élesztését
Szia! Ügyes vagy! Hangszóró védelem. Hangszínszabályzó.
Ezekhez +12V táp kell. Böngésszél te is, és a kiegészítőket beszéljük meg a fórumtársakkal az erősítős topicban. Mégegyszer gratulálok! Szívesen segítek máskor is.
Lenne egy olyan kérdésem erről az erősítőről hogy vajon össze lehet e hidalni a kimentet mikor olyan helyzet adódik tehát hogy összeadódjon a két kimeneti teljesítmény?
A híd kapcsolást úgy tudod elkészíteni, hogy az egyik csatorna elé bekötsz egy fázisfordítót. Ez egy műveleti erősítővel megoldható. A hangszórót két kivezetését pedig egy-egy csatorna kimenetre kötöd.
Sziasztok!
A következő a problémám, illetve a kérdésem: az ST151 1V bemenő jelnél éri el a teljes kivezérlést. Nekem 775mV-nál kellene, hogy elérje... Hogy ez megvalósuljon a differenciál erősítő erősítését megváltoztatva mennyire változik meg az erősítő THD-ja? (vagy bármilyen más jellemzője hátrányosan) Most jelen esetben a differenciál erősítő erősítése kb. ~20 (19,29) szoros. Ha az R5 értékét csökkentem 560 Ohmra és így az erősítés felmegy 28-szorosra akkor elvileg a 775mV is elég a kivezérléshez. Valakinek nincs meg ez a kapcsolás TINA-ban, vagy bármilyen más szimulátorban, hogy le lehessen modellezni? (Sajnos nekem nincs TINA-m és a szimulátorokhoz sem értek... ) Ha valaki érdemben tudna segíteni annak nagyon örülnék!
Szia! Nyugodtan növelheted 40%-kal a végfok erősítését.
A probléma megoldását azonban egy eléiktatott műveleti erősítőben látom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |