Fórum témák
» Több friss téma |
Egyébként hogy áll fenn az érintésveszély?
A FI relé nem csodaszer és nem arra való, hogy ha megfogod a fázist akkor lekapcsoljon. Hibára kapcsol le. A fázis pedig ne fogdosásra való. Az elsődleges érintésvédelmi módokat tessen alkalmazni. Ha nem tudja mi az, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A FI relé legjobb esetben 10mA ,arról nem vagyok meggyőződve hogy ez nem lehet halálos,így a védelem eléggé kérdéses számomra .Ilyen esetben leválasztó transzformátor,törpefeszültség ,elkerítés marad.A FI nem véd meg biztonságosan.
Sziasztok!
Csak annyit pontosítanék, hogy nem "érdemes" hanem kell! Sőt ezt annyival szigorúbban veszi az EU, hogy a FI relék a megszólalási értéküknél kisebb hibaáramokat már jó előre jelzik is. Azaz ha bármi "elkezd" meghibásodni, annak is látható jele van (világít).... A magam részéről teljesen egyet tudok érteni. A híresztelésekkel és urban legendekkel szemben A FI relé hasznos dolog. Nekem 8 éve van a teljes házon. És eddig csak akkor ment le, amikor tényleg gond volt valamivel. A 10mA-es védelemre válaszolva: Nekem 100mA-es van a teljes házon, de olyan gyors a működése, hogy a saját hülyeségemnek betudhatóan a házban még soha nem ért áramütés. Olyan volt, hogy feltűnt, mi ez a nagy csend, mert vezeték kötögetés közben (áram alatt, mert az élet nem áll meg) a kisujjam a nulla vezetőhöz ért. Ennyi elég volt a leoldáshoz.
Szerintem a nulla védőföld ért össze.Engem a 30mA FI mögött is csípett meg az áram leoldás nélkül.-vízcseppre leoldott utána is ,tehát biztosan jó volt.
Félreértés ne essen nem azt gondolom hogy nem kell a FI (nagyon is szükséges) ,csak annyit mondok nem illik (szabad) CSAK erre alapozni az életed,jobb a békesség.
Ez megint egy olyan téma, hogy minden s@r, de a FI majd megvéd.
Nem, meg kell rendesen csinálni a dolgokat és utána rábízni a hibát a FI-re! Egyébként villany alatt nem kötözgetünk és lakásba nem teszünk 100mA-es FI-t!
Biztosan megharagszanak rám a többiek, de kicsit kifésülném a hozzászólásokat.
Kicsit összekeveredett az érintésvédelem és a nem az fogalma is. A fázisvezető (véletlen) megérintésének veszélye az nem az érintésvédelem témaköre. Az érintésvédelem arra szolgál, hogy meghibásodás esetén a készülék használója ne rezegjen. Egyébként mindkét szóhasználat helyett van már egy ideje (20 éve újabb). A véletlen érintés elleni védelmet alapvédelemnek, az érintésvédelmet hibavédelemnek hívják. Tehát, ha a fázis megérintésének veszélye 50 V felett igazából nem állhat fent, mert védekezni kell ellene. A legegyszerűbb a burkolás - mondhatnám dobozolásnak. A fém vagy műanyag doboz az kétfelé válik a részletekben. Alkalmazható még az 50 V alatt (ez is csak egyszerűsítés!) törpefeszültség - ekkor ugye nem az érintést akadályozzuk, hanem veszélytelenné tesszük azt. Ez is többfelé válik a részletekben. Elkerítés, hasonlók (ez is idejétmúlta kifejezés) csak akkor alkalmazhatóak, ha szakképzett és kioktatott személyek üzemeltetnek. A leválasztás sem sorolható ide, az is csak érintésvédelmi mód, leválasztásnál is a véletlen érintés elleni védelmet a burkolás adja. Namost, ha a burkolás megvan, mint alapvédelem, akkor valóban alkalmazható FI relé, kiegészítő védelemként. Kiegészítő védelemként a véletlen érintés elleni védelemre, és az érintésvédelemre is ajánlják.
Sziasztok
Köszönöm a gyors válaszokat, de szerintem rosszul fejeztem ki magam. Annak tudtában vagyok, hogy nem hagyok szabadon lógó vezetéket és írom rá ide nyúlj! A dobozolás szigetelés tiszta ügy, csak arra lennék kiváncsi ha egy gyerek szöget helyez a konnektorba lévő lyúkba mázlijára pont fázis részbe, akkor a fi relé vagy érintésvédelmi relé nyújt nagyobb biztonságot?
Gyerekbiztos konnektor. Van az ajtós kivitel is, de a másik egyszerűbb. Mind kettő a többiek által már említett "burkolásos", azaz az érinthetőséget megakadályozó megoldás. Ha ez megvan, jöhet a második lépcső. Illetve az intelligens házaknál feszültség-mentesíthető a nem használt konnektor. Lehet még olyant is "fabrikálni", hogy mindaddig nincs benne áram, amíg nincs a megfelelő dugó beledugva. Drágább megoldás az RF-ID-s, de a HALL szenzoros is atombiztos lehet. Kicsi az esélye, hogy éppen egy szöget és egy mágnest dug egyszerre a megfelelő helyre.
Először is fogalomzavar van a levegőben. A FI relé az érintésvédelmi relé. De attól, hogy a kölök bele ne nyomja a szöget, attól nem véd meg. A FI relé 30mA-es. Van horror áron 10mA-es is, de attól te fogsz megőrölni, mert minden kis szarságért lekapcsol. A 10mA már veszélyes lehet az életre. Tehát, a legbiztosabb mód a kölök megregulázása és a kölökvédős dugalj alkalmazása.
Én értem a problémádat!
Tulajdonképpen a kettő ugyan az. Venni kell egy 30mA érzékenységű ÉV, ÁVK, vagy FI relét. Mindegy tulajdonképpen mit kérsz, mert ugyan azt fogják adni, csak több márka van! Azt be kell szerelni. Persze ettől még halálos áramütés bárkit érhet!
Kérdés: számítógéphez szükséges a földelt 220V-os konnektor?
Dugom be a koax kábelt a tuner-kártya csatijába, nagy szikrázás, utána tuner-kártyát nem ismeri fel a gép, meg a Bios alapértelmezésbe állt. Ha működés közben csatlakoztatom a kábelmodembe a koax kábelt, enyhén ráz.
Megválaszoltad a kérdést saját magadnak.
Action2 válasza is jó - sőt, a legjobb, mert a gyermekdugó az pont olyan, mint a burkolás, de kissé úgy érzem, kár volt írnom ezt:
...valóban alkalmazható FI relé, kiegészítő védelemként. Kiegészítő védelemként a véletlen érintés elleni védelemre... ...is ajánlják. Ha egyszer utána mégegyszer megkérdezed. ![]() Az "ajánlják" az ugye a nemzetközi és a magyar szabványt is jelenti. Ami az elnevezést illeti, ma már valóban nincs másik érintésvédelmi relé, csak az FI alapon működő, de régen volt a feszültségvédelmi relé (F-U), amit "hivatalból" is hívtak érintésvédelmi relének (mármint szakkönyvek, katalógusok, stb). Ma ilyen nemigen van, közműves környezetben legalábbis, és az biztosan nem védene meg a véletlen érintés ellen.
Nakéremszépen sok a probléma. Főleg a szerelésekkel. A számítógép I. ÉV osztályba tartozik, tehát nincs több kérdés. A koax valószínűleg kábelTV része, ha jól sejtem.
Namost itt kezdődnek a gondok. A koaxon behozol az isten hátamögül egy jó távoli potenciált, mivel az árnyékolás földelése, vagyis egypotenciálra hozása nem divat. De nem divat a galvanikus leválasztás sem. Had brummogjon a medve a képen.
Ha jót akarsz csatlakozás előtt húzd ki a konnektorból (ne kikapcsold csak, jót tesz az élettartamának) A védőföld nagyon hasznos mert így a számítógéped legalább nem ráz.Amit még javaslok a kábeltv-s koaxra egy kondenzátoros leválasztást (szerintem ilyen "szűrőt" árulnak is készen)tegyél.Talán így kevesebb gondod lesz mindenféle brummogással,csíkozással ,különféle szerkezetek bedugáskori látszólag ok nélküli tönkremenetelével.
Szeretném megkérdezni a hozzáértőktől, melyik kismegszakító kapcsol le hamarabb.
SBSC16bakony vagy a DCKA41 B16 Schneider?
A "B" karakterisztikájúnak kellene előbb!
Az attól függ, hogy mire kell lekapcsolnia. Zárlatra vagy túlterhelésre. Ha zárlatra, akkor egyforma rövid idő alatt. Ha túlterhelésre, akkor az fűgg a túláram mértékétől erősen. 20A-nál még vastagon fél perc körül van a lekapcsolási idő. De az adatlapjából kiderül.
Zárlat esetén,azonos a "B" és a "C" vagy típusfüggő?
Szia!
Először is, köszönöm a gyors választ. Az adatlapját honnan lehetne megnézni?
A zárlati áram nagysága az ugyebár hálózat függő. Függ erősen a hurokellenállástól. A kismegszakajtóban a zárlatvédelem az elektromágneses. Ha a zárlati áram kialakul, akkor az elektromágnás lekapcsolja a kismegszakítót. Ez az idő csak a mechanikán múlik. A "B" vagy egyéb karakterisztikák inkább a thermikus védelemre vonatkozik.
Tehát a válasz, nem igazán mérhető külömbség. 0,2s alatt kéne neki lennie.
Kismegszakító jelleggörbe kifejezésre keress rá.
Sziasztok!
Egy érthetetlen problémát szeretnék felvetni. Egy régi lakást vettünk. A villamos vezetékek természetesen aluminiumból készültek bőven 90-es évek előtt. Mivel a teljes hálozat újrahuzalozására nem volt pénz csak ahova muszáj volt oda vezettetünk új kábelt. Egy szobába volt vezetve földelt vezeték is szóval minden rendben volt. onnét bővítettünk egy másik szobába rézzel /sodorva/. Ahol új vezeték van ott nincs semmi gond! Ahol a régi / beleértve a földelt és bővített veztéket is/, olyan problémát okoz, hogy telfonnál nem lehet feltölteni, azaz kiirja a telefon, hogy feltöltve majd egy pár óra múlva lemerül egyszer előfordult hogy elkezdett magától hevülni az aksija. Laptopnál meg/földelt esetben/ óriási nagy a melegedése a tápnak. A feszültség 228-30 között mozog. Ötletem sincs mi lehet a probléma. Kérem segítsetek!
Ötlet?
Hibás a telefon töltője. Esetleg a laptopé is. ![]()
Hát ezt a hibát NEM a hálózatod okozza!
Vagy, az alu kötés oxidálódott el és a kapcsitápok miatt kicsit szikrázik is?? Fura dologokat művel az alu és réz kötése
![]()
Kicsit megmagyarázhatnád
Idézet: részt .Ha jól értem akkor ez egy biztos kontakthiba.Egyébként szerintem az csak egy furcsa tévhit ,hogy ami rézzel van szerelve az a jó csak.Az aluval csak két baj lehet ,a vezeték keresztmetszet kevés a mai fogyasztókhoz ,illetve a te esetedben valószínű valahol rossz kötés van.(mellékesen a rosszul szerelt réz is lehet simán kontakthibás.) „rézzel /sodorva/.”
De a tápok és a telefon akksi nem a kontakthibától melegszenek!
Tőlem.Ha ezek a szerkezetek másutt jók ,itt nem akkor mi egyéb lehet az ok? Bár a készülék vezeték is okozhatja.Más fizikai elhelyezkedés és a törés akár zárlattá is mehet.Esetleg valami azonosítatlan rádiófrekvenciás zavar...(de ez már inkább UFÓ jelenség.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |