Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   163 / 982
(#) zoli_varga válasza coolmaister hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Valahol összecserélted a védőföldet és nullát, vagy a konnektornál becsípted a fázisvezetőt vagy a nulla leágazásánál az ALU vezeték hibás.
Ennyi erővel sima hosszabbítóval is csinálhattál volna leágazást!
Mindenki okulására küldenél képeket és valami költségvetés félét?
(#) Balaa16 válasza proba hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

Sziasztok!
Bocs, hogy így beleszólok, de tényleg. Nem rossz az alumínium, ha megfelelő a keresztmetszete. Nálunk minden konnektorhoz 2,5 mm2-es alu megy, és semmi baj nincs vele. A kötések a dobozokban sodrottak, DE legalább 10cm hosszúságban van összesodorva.
Üdv! Balázs
(#) kameleon2 válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 19, 2011 /

SZiasztok!
Addig nincs is vele baj, amíg 1-2 szer át nem akarsz kötni egy régebben - akár jól - megcsinált hálózatot SZabvány is ismeri, csak éppen, ha nem sodrott törik... Nem tudod annyiszor újrakötni, mint a rezet. Arra is figyelni kell, mivel kötöd össze.
(#) coolmaister válasza Pety_ hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Köszönöm a sok hozzászólást!

Igen szikrázik kicsit ha bedugom. Rézzel összesodorták a régi aluminium vezetéket és nem forrasztották. Elvileg a nulla be van kötve és nincs rajta feszültség, tehát jónak tűnik a bekötés.
Ez a kontakthiba okozhat kárt a számítógépben vagy a telefonban?
(#) kadarist válasza coolmaister hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Szia!
Igen okozhat kárt a rossz érintkezés. Viszont az alumínium nem forrasztható és nem is szabad összekötni közvetlenül a rézzel. Csak valamilyen csavaros összekötővel (csoki) lehet egyesíteni a kétféle vezetéket.
(#) bodgabo válasza kadarist hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Forrasztható az alumínium, bár erősáramú célra nem tudom mennyire "szabad" ezt alkalmazni.Bővebben: Link
(#) kadarist válasza bodgabo hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Megnézném, hogy egy kötöződobozban hogyan csinálod meg ezt a procedúrát.
(#) Pety_ válasza coolmaister hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Igen okozhat!
Ahogy már leírták, nem szabad az alut rézzel sodorní mert az oxidáció miatt mindenképp kontakthiba lép fel ha nem is azonnal 1-2hónap múlva. Tapasztaltam!!
3-számítógép tápot fűstöltem el mire rájöttem mi a gubi.
Attól függetlenül lehet a telefon aksija is rossz.
A folyamatot gondold elrossz esetben)
1-oxidréteg, jön a szikra, jön a tűzoltó! Nem kellemes!
Ja és a bistosító sem fizet.
(#) kameleon2 válasza bodgabo hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Válasz: a szabvány szerint tilos a forrasztás, mivel a kötés helyén anyagszerkezeti változást - így vezetőképesség változást is okoz. Mint ahogyan a vezetőt borító szigetelőanyagban is romolhat a szigetelőképesség. Már rezet sem forraszthatsz. Lehet sodrott, vagy tömör vezetőhöz való pld Wago semleges fém összekötőket venni. Jobb mint a csavaros, mert folyamatosan a rugóerő feszíti össze a vezetőket és a semleges fém egyaránt használható a rézhez és az alumíniumhoz, mivel a két anyag direktben nem ér össze - hacsak nem áll a víz a dobozban.... Ugyanis a galvanikus tulajdonságuk miatt tilos a két vezetőt direktben összekötni vagy összecsavarni.
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Bocsánat, szerintem nem tilos a forrasztás.
(#) Szirty válasza proba hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Hali!

Idézet:
„(mellékesen a rosszul szerelt réz is lehet simán kontakthibás.)”

Az alumíniummal közvetlenül összesodort réz, pedig garantált kontakthiba. Nincs kivétel.
(#) karaszbandi válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

A forrasztás(lágyforrasztás) azért nem megfelelő, mert az ón közéfolyik a sodratnak és állandó puha kapcsolat lesz ami a melegedés melegágya. Ezért melegedtek le a forrasztott kábelsaruk is.
(#) kadarist válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

A sodrott-forrasztottal nem lehet gond, mert miért is lenne. Profik is használják: Bővebben: Link
(#) kadarist válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Akkor az elektronika iparban is álljunk át Wago-ra, mert hát a forrasztás átalakítja az anyagot. Ezek szerint ezért ment tönkre az LCD-tévém...
(#) karaszbandi válasza kadarist hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Azért én azzal a forrasztással nem dicsekednék!

Egy elsős szakmunkásképzős a 80-as években is külömben forrasztott. Igen sok helyen kilátszik a ríz!

Csak azt gondold végig, hogy ehy hibánál vagy egy bővítésnél mit csinálsz?

A wagót lehet bővíteni.
(#) zolika60 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Szeretnék én annyi ideig egészséges maradni, mint egy jó forrasztás.
(#) zolika60 válasza (») Szept 21, 2011 /

Bocsánat, nem tudtam megállni. :hide:
(#) kameleon2 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Bocsánat! De nem a saját véleményem mondtam el, hanem a szabvány alaplogikáját. Az én szüleimnél is sodrott, forrasztott kötések vannak - ráadásul KF1-el összeszorítva, valószinűleg 100 évig biztosan elmegy. Ezután jött az EU és a sok baromság, de mint írtam, nem az én véleményem, azonban egy szabványossági felülvizsgálaton megbukna, ha forrasztanál, akár jó, akár nem. Mellesleg ne keverjük a panelek forrasztását ide - ami megint új és másik szabvány, ráadásul már ROHS! Mert az új forraszanyagok eleve magasabb hőmérsékleten olvadnak, aminek szintén van jó, rossz oldala. Egyébiránt meg igen elkanyarodtunk az alumínium-réz kérdéstől, mert ez volt az alapkérdés. Arra pedig én konkrét választ adtam, ami megfelel a szabványnak és nem ég le a ház tőle.
(#) kadarist válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 21, 2011 /

Egyébként nem ment tönkre az LCD-tévém, mert nincs is olyanom
(#) ötfelezős válasza (») Szept 22, 2011 /

De akkor azt állítsd meg, aki nem állít a jelen szabványoknak megfeelőt!

Jelenleg a szabvány nem tiltja a forrasztást.
(#) elhungaro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Sziasztok fiuk!
Szeretnék érdeklödni mi a helyes forrasztás titka?! Sajnos nekem mindig letörik! Köszi
(#) Vacok hozzászólása Szept 27, 2011 /

Sziasztok!
Az helyes, ha réz és alumínium kábelt úgy kötök össze, hogy sorkapocsba teszem őket, aminek az anyaga vas, és ügyelek arra, hogy a réz és az alumínium ne érjen össze?
(#) Gafly válasza Vacok hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Vas?

Nekem ezt mondták, hogy így jó lesz. A konnektorban és a villanykapcsolóban is vas érintkezők vannak.
(#) kameleon2 válasza Vacok hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Érdekes - nekem galvanizált (semlegesfém bevonat) réznek tűnnek Ha vas - akkor ilyet én is tudok reszelni...

Hát... pontosan végül is nem tudom az anyagát, de a lényeg az az, hogy ha így kötöttem össze a sorkapocsban akkor abból nem lesz gond? Mert ugye összesodorni tilos, mégis össze kellett kötnöm őket valahogy.
(#) zolika60 válasza Vacok hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

A sorkapocs jó lesz.
(#) Vacok válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Ok... köszi, most már nyugodt vagyok, hogy nem égetem le a lakást.
(#) mugab válasza Vacok hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Persze csak olyan sorkapocs az igazi amelyiknél nem közvetlenül a csavar szorítja a vezetéket!
(#) SzervízMacska válasza mugab hozzászólására (») Szept 27, 2011 /

Érvéghüvely miért nem jó?
Következő: »»   163 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem