Fórum témák
» Több friss téma |
Valahol összecserélted a védőföldet és nullát, vagy a konnektornál becsípted a fázisvezetőt vagy a nulla leágazásánál az ALU vezeték hibás.
Ennyi erővel sima hosszabbítóval is csinálhattál volna leágazást! Mindenki okulására küldenél képeket és valami költségvetés félét?
Sziasztok!
Bocs, hogy így beleszólok, de tényleg. Nem rossz az alumínium, ha megfelelő a keresztmetszete. Nálunk minden konnektorhoz 2,5 mm2-es alu megy, és semmi baj nincs vele. A kötések a dobozokban sodrottak, DE legalább 10cm hosszúságban van összesodorva. Üdv! Balázs
SZiasztok!
Addig nincs is vele baj, amíg 1-2 szer át nem akarsz kötni egy régebben - akár jól - megcsinált hálózatot SZabvány is ismeri, csak éppen, ha nem sodrott törik... Nem tudod annyiszor újrakötni, mint a rezet. Arra is figyelni kell, mivel kötöd össze.
Köszönöm a sok hozzászólást!
Igen szikrázik kicsit ha bedugom. Rézzel összesodorták a régi aluminium vezetéket és nem forrasztották. Elvileg a nulla be van kötve és nincs rajta feszültség, tehát jónak tűnik a bekötés. Ez a kontakthiba okozhat kárt a számítógépben vagy a telefonban?
Szia!
Igen okozhat kárt a rossz érintkezés. Viszont az alumínium nem forrasztható és nem is szabad összekötni közvetlenül a rézzel. Csak valamilyen csavaros összekötővel (csoki) lehet egyesíteni a kétféle vezetéket.
Forrasztható az alumínium, bár erősáramú célra nem tudom mennyire "szabad" ezt alkalmazni.Bővebben: Link
Megnézném, hogy egy kötöződobozban hogyan csinálod meg ezt a procedúrát.
Igen okozhat!
Ahogy már leírták, nem szabad az alut rézzel sodorní mert az oxidáció miatt mindenképp kontakthiba lép fel ha nem is azonnal 1-2hónap múlva. Tapasztaltam!! 3-számítógép tápot fűstöltem el mire rájöttem mi a gubi. Attól függetlenül lehet a telefon aksija is rossz. A folyamatot gondold elrossz esetben) 1-oxidréteg, jön a szikra, jön a tűzoltó! Nem kellemes! Ja és a bistosító sem fizet.
Válasz: a szabvány szerint tilos a forrasztás, mivel a kötés helyén anyagszerkezeti változást - így vezetőképesség változást is okoz. Mint ahogyan a vezetőt borító szigetelőanyagban is romolhat a szigetelőképesség. Már rezet sem forraszthatsz. Lehet sodrott, vagy tömör vezetőhöz való pld Wago semleges fém összekötőket venni. Jobb mint a csavaros, mert folyamatosan a rugóerő feszíti össze a vezetőket és a semleges fém egyaránt használható a rézhez és az alumíniumhoz, mivel a két anyag direktben nem ér össze - hacsak nem áll a víz a dobozban.... Ugyanis a galvanikus tulajdonságuk miatt tilos a két vezetőt direktben összekötni vagy összecsavarni.
Bocsánat, szerintem nem tilos a forrasztás.
Hali!
Idézet: „(mellékesen a rosszul szerelt réz is lehet simán kontakthibás.)” Az alumíniummal közvetlenül összesodort réz, pedig garantált kontakthiba. Nincs kivétel.
A forrasztás(lágyforrasztás) azért nem megfelelő, mert az ón közéfolyik a sodratnak és állandó puha kapcsolat lesz ami a melegedés melegágya. Ezért melegedtek le a forrasztott kábelsaruk is.
A sodrott-forrasztottal nem lehet gond, mert miért is lenne. Profik is használják: Bővebben: Link
Akkor az elektronika iparban is álljunk át Wago-ra, mert hát a forrasztás átalakítja az anyagot. Ezek szerint ezért ment tönkre az LCD-tévém...
Azért én azzal a forrasztással nem dicsekednék!
Egy elsős szakmunkásképzős a 80-as években is külömben forrasztott. Igen sok helyen kilátszik a ríz! Csak azt gondold végig, hogy ehy hibánál vagy egy bővítésnél mit csinálsz? A wagót lehet bővíteni.
Szeretnék én annyi ideig egészséges maradni, mint egy jó forrasztás.
Bocsánat! De nem a saját véleményem mondtam el, hanem a szabvány alaplogikáját. Az én szüleimnél is sodrott, forrasztott kötések vannak - ráadásul KF1-el összeszorítva, valószinűleg 100 évig biztosan elmegy. Ezután jött az EU és a sok baromság, de mint írtam, nem az én véleményem, azonban egy szabványossági felülvizsgálaton megbukna, ha forrasztanál, akár jó, akár nem. Mellesleg ne keverjük a panelek forrasztását ide - ami megint új és másik szabvány, ráadásul már ROHS! Mert az új forraszanyagok eleve magasabb hőmérsékleten olvadnak, aminek szintén van jó, rossz oldala. Egyébiránt meg igen elkanyarodtunk az alumínium-réz kérdéstől, mert ez volt az alapkérdés. Arra pedig én konkrét választ adtam, ami megfelel a szabványnak és nem ég le a ház tőle.
Egyébként nem ment tönkre az LCD-tévém, mert nincs is olyanom
De akkor azt állítsd meg, aki nem állít a jelen szabványoknak megfeelőt!
Jelenleg a szabvány nem tiltja a forrasztást.
Sziasztok fiuk!
Szeretnék érdeklödni mi a helyes forrasztás titka?! Sajnos nekem mindig letörik! Köszi
Sziasztok!
Az helyes, ha réz és alumínium kábelt úgy kötök össze, hogy sorkapocsba teszem őket, aminek az anyaga vas, és ügyelek arra, hogy a réz és az alumínium ne érjen össze?
Nekem ezt mondták, hogy így jó lesz. A konnektorban és a villanykapcsolóban is vas érintkezők vannak.
Érdekes - nekem galvanizált (semlegesfém bevonat) réznek tűnnek Ha vas - akkor ilyet én is tudok reszelni...
Hát... pontosan végül is nem tudom az anyagát, de a lényeg az az, hogy ha így kötöttem össze a sorkapocsban akkor abból nem lesz gond? Mert ugye összesodorni tilos, mégis össze kellett kötnöm őket valahogy.
Ok... köszi, most már nyugodt vagyok, hogy nem égetem le a lakást.
Persze csak olyan sorkapocs az igazi amelyiknél nem közvetlenül a csavar szorítja a vezetéket!
Érvéghüvely miért nem jó?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |