Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Topi féle Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők I rész tesztkapcsolásában is ott van...
Hiába egy alkatrész, abban kettő led és kettő fototranyó van. Kettő, csak egy tokban! Nézd meg jobban, mindegyiknek 3 lába van!
Sziasztok!Szeretnék segitséget kérni Pic felprogramozásában.Egy 16F628-as pic-hez ha tudna valaki egy égető áramkör leírást,meg némi instrukciot hogyan is kellene nekiállni,mert kezdő vagyok ebben a témaában.Minden segitséget megköszönök!
De az sem ártana, ha elolvasnád Topi cikkeit a PIC-ekről!!!
Persze az okés, DE:
ha a tárcsán sorban van takart,átlátszó,takart,átlátszó...stb Ha mondjuk a mintavétel kezdetén takarásban van, akkor a következő mozzanatra átlátszó lesz, bármere is tekertem el. Ezt nem értettem, de ha 2-2 led/tranyó van benne, ahogy Topi írta, akkor minden okés :yes: Köszi!
Köszi!
A lednél értem a 3 lábat, mert gondolom a negatívjuk közös. De 1 taranyónak is 3 lába van, akkor a közös házba épített tranyók hogyan osztoznak a lábakon? Mert én csak őúgy tudnám elképzelni, hogy legaláb 4 láb kell hozzá, hogy a C külön legyen....
Sajnos nem tudok fényképezni, mert lemerült az összes akkum, de hidd el, hogy több megoldás létezik.
1. két két különálló LED és tranyó a kerék két szélén elhelyezve. 2. Egy LED(két lábú!) és két tranyó egy tokban(3 lábú) a kerék egyik oldalán. A három lábú tranyók(ha tranyók, mert simán lehetnek fotodiódák is) közös lába az emiter. Kollektoruk felhúzóellenállással Vdd-n. Ha feltöltöttem az akkukat fényképeket is tudok mutatni, de igazán rákereshetnél a neten, mert biztosan van erről szó. Mellesleg ez nem nagyon PIC téma...
A fototranzisztornál elég két lábat kivezetni. A bejövő fény adja a bázisáramot. A háromlábú tokban a két emitter közös lábon, és a két kollektor van külön lábakon kivezetve. Ha nem hiszed, vegyél egy optocsatolót, hagyd a bázist lógni, és nézd meg, folyik-e áram a kollektor-emitter között, amikor áramot küldesz a ledjére.
Sziasztok!
Nem tudom hogy kihez is forduljak a válaszért, de úgy gondoltam hogy hozzátok! Van egy pic progi és az istenért sem akar elindulni! Be tudom írni a picbe minden gond nélkül de a visszaolvasásnál nincs benne semmi! Mi lehet a gond! Csatolom a kapcsolást és minden adatot róla! Remélem nem okozok ezzel nektek gondot de Én sajnos nem látom át a bajt! Válaszotokat előre is köszönöm!
Három fajta égetőm is van!
Propic2, pony, com84 v 8.0. Próbáltam más eddigi programomat beírni az tökéletesen müködött! Nem az égető a gond!
Köszi!
NEkem a 2. verzió akadt a kezembe, 2lábú led, és 3lábú fototranyó a kerék egyik oldalán. Fénykorában egy A4 tec egér volt. Most azon vagyok, hogy kihámozzam, a panel szátforrasztása nélkül, a PS2 csatin át, hogy tudom megtáplálni és levenni a jelet a scroll-ról. Ha esetleg van idevágó linkje valakinek, az jól esne. Köszi!
Figyelj, itt valami sántít!
Ha azt mondod, hogy van egy programod, ami nem indul el, akkor az ember arra gondol, hogy
Az előbbi könnyen lehetséges, az utóbbi véletlen aligha fordul elő. Az írás sikeréről csak úgy tudsz meggyőződni, ha visszaolvasásnál verified-ot mutat, szóval ha jól olvassa ki. Maga a puszta írási folyamat nem okozhat hibát, ha a kapcsolat létrejött. Tehát nagyon nagy valószínűséggel Neked bele se kerül a programod a PIC-be. De miután azt írtad, hogy más programot már sikeresen írtál, furának tartom a dolgot. Lehet hogy valami hardware hibád lesz. Meg lehet próbálni egy erase-t adva a PIC-nek "megtisztítani" és újra programozni, néha segít. Idézet: „Próbáltam más eddigi programomat beírni az tökéletesen müködött!” A programot csak egy esetben nem tudod beégetni, mégpedig, ha az túl nagy. De ilyen esetben a programozó software is kell hogy jelezzen. A program teljesen mindegy hogy milyen, akármilyen kódot is beégethetsz, az égetésnek nincs köze a program felépítéséhez. Maximum nem fog futni, de égetni akkor is tudni kell. Ha Te "0001-0002-0003"(hex) égetsz be is sikerülnie kell, még ha ez nem is értelmes program. Esetleg olvasd ki a fuse biteket, és nézd meg, hogy nincs-e írás ellen védve a PIC. Üdv. deguss
Sziasztok!
Picbasic Pro-hoz merre találok (16f887-hez) inc és bas filé-ket? Köszi. Gábor
Szia!
Köszönöm a gyors válaszod! Nem a égető a rossz, mert kipróbáltam más hex et és azt tökéletesen beírja! Rájöttem közben hogy a beírás jó csak nem vettem figyelembe hogy be volt kapcsolva a CP is. A problémám sajnos továbbra is fent áll, a program benne van a picben de nem csinál semmit. Az áramkör nem indúl! Van egy SRC file amiben a PWRT is be van kapcsolva! Így is próbáltam de nem megy! Ha megtenné valaki és lenne egy kis ídeje rá hogy ránéz kapcsolásra és a HEX re azt nagyon megköszönném! Igaz hogy 16C84 re van írva a progi de visszabontottam DISASM mel és újra készítettem 16F84A HEX et. MPLAB bal csináltam új HEX et. Itt tökéletesen magcsinálta , igaz kaptam 5 üzenetet de nem errort! Már második hete kinlódok ezzel a kapcsolással! Előre is köszönöm mindenkinek. Zoli
Hát én nem vagyok híve ezeknek a visszafejtéseknek, de a chip működik más programmal? Ilyen egyszerű ledvillogtató elindul rajta?
A hex-en mit nézzek? Én nem vagyok guru, a hexből nem mondom meg, hogy elindul-e a program. Egy ökör hibát viszont észrevettem: a forrásfájlban 16F84 van megjelölve, Te itt meg 16F84A-ról beszélsz. Igen, van eltérés, ez nem mindegy! A code protect meg jogos, hogy be van kapcsolva, ha a fuse biteket úgy állítottad (__config _CP_ON), ill úgy fejtette vissza. Most nincs kéznél MPLAB-om, de Te még átlátod a programot? Mert én nem. Szerintem nem lenne hülyeség rendes címkéket adni, ráadásul ha a későbbiekben esetleg módosítani kell a programon. De én a helyedben biztos újra írnám, akármit is csináljon ez a kis program... Ebben ha valami hiba van, a Jóisten se mondja meg, hol...
hali,
a legtöbb PIC adatlapján az van, hogy 2-5,5V-ig. Itt ahol látom mindenki 5V-ot ad nekik - De akkor adhatok neki 3,7V-ot? Nem kell semmit állítani, ugye?
Nem.
LF-PIC-ek járnak valóban alacsonyabb feszültségről, de tudni kell, hogy pl. 2 Volton csak 1MHz-es frekvencián vagy ez alatt képes dolgozni. Ha kevesebb feszültséget is adsz rá, de legalább stabilizáld és szűrd rendesen. (Nem elég nagy elkó, fontos egy 100nF-os kerámiakondi is)
Alacsonyabb feszültségnél arra figyelj, hogy a CMOS és TTL áramkörök 2,7V fölött mondanak 1-es szintet. Tehát ha Te rákötsz egy 2V-ról járatott PIC-re mondjuk egy LCD-t, akkor az neked semmit nem fog csinálni, mert nálad az 1-es szint, nála még az instabil zónába esik és 0-át fog adni/jelenteni!
rendben - 3,7V az már akkor eléri az 1 szintet - Li-ion akksiról menne, nemtudom mennyire kell azt szűrni + mit, de jó.
Bár van egy 4,5V-os 0.5A-es tápom, de az 10mV-ot ugrál Ja és az MPLAB(7.6) -ban, ha 16f59-et választok devicének, akkor a pickit2 előtt miért piros pötty van? //1hónap után meghozták a PICkit2-met és most tele vagyok kérdésekkel - bár próbálom a pdfekből kiszedni azt ami nekem kell, de baromi sok az infó
A piros pötty = nem kompatibilis vele. Mint látom nem csak debugnál van piros pötyő, hanem a programmernél is.
Ez a nincs szerencséd eset. Ennek ellenére kipróbálhatod, mert lehet hogy csak a memória címeket nem tudja mondjuk beolvasni, de attól még teljes újraprogramozást tud. Én ICD2-vel tolom, tehát PicKIT-ről nem sok infóm van. De pl. ezt a típust az ICD2 is csak programozni tudja.
...csak nagyon fura, mert a pickit2 leírásában ottvan, hogy 16F59, meg a 18F2320-al is ugyanez
PIC16F59-nek doksijában az 55. oldalon is az van ,hogy PICkit 2-vel programozható.
Legalább mi ne terjesszük itt a hülyeséget.
Itt van a Pickit2 által támogatott chipek listája. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a listák tetején piros és kék betűkkel a programok nevét, amelyből kezelhetők az alattuk levő listában felsorolt chipek. Jobboldalt az is ott áll, hogy csak programozható vagy debuggolni is lehet MPLAB-ból. A debuggolás egyébként is attól függ, hogy a chipben benne van-e a debuggoláshoz szükséges elektronika. Pl. a nyolc lábú 12F675 sosem lesz debuggolható.
A hozzászólásodnak ezt a hülyeség terjesztős részét, nem igen tudom hova rakni.
Jó a lítium akksi, csak ne felejtsd el a 100nF-os kerámiakondenzátort a pic táplábaitól (ha több ilyen pár is van, akkor mindegyikhez kell 100nF).
100mV-os ugrálás sem gond a picnek, nem kell ezeknek agyonstabilizálni a feszültséget.
Oda tartozik a többihez. Emlegetitek itt sorban, hogy azt írja, de mégsem lehet. A leírásban szépen benne van, hogy mivel mit lehet, és mit nem. A Pickit2 az csak a hardver. Az adatlapokban csak annyit ír, hogy Pickit2-vel programozható, nem pedig azt, hogy MPLAB alól Pickit2-vel programozható. Szóval ezért írtam, hogy ne terjesszük a hülyeséget, és inkább olvassuk el a használati utasítást, és értelmezzük is azt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |