Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Hali! Bocsi hogy megint zavarlak épp elakadtam, itt a boltban nem kaptam BC 549C és BC 547B-t mivel tudnám őket helyettesiteni? A boltban azt mondták hogy BC546B-vel mind a kettőt lehet helyettesiteni! Üdv Attis
Nyugodtan használhatod a BC546-ot mindkét pozícióba.
Köszönöm a gyors válaszodat! Gondolom ez is NPN tranyó?! Üdv Attis
A hsz-ben aláhúzott alkatrészre kattintva a Hestore segít tájékozódni. Természetesen NPN
Sziasztok!
Nekem arra lenne egy kérdésem, hogy fényerőt csak egy sima tranyo meg néhány alkatrésszel nem e tudnék vezérelni egy led szallagon. Rettentő amatőr vagyok!!!
Hello!
Most kivezérlésjelzőt szeretnél, vagy a szalag fényerő szabályozását? Mert utóbbira itt van példa. üdv! proli007
Sziasztok! Új projectbe kezdtem, ami már elérte az első tesztverzió állapotát. 2*64 ledes kivezérlésjelző 1db 28 lábas mikrokontrollerrel. Ez a 2x 16 ledes verzió továbbfejlesztett változata ugyanazokkal a funkciókkal és ugyanazzal a kontrollerel.
első videó a kütyüről:Video
Nem semmi ! Bár rakhattál volna LED sorokat, sokkal szebb lett volna. Így az a baj, hogy nagyon nehéz azokat a ledeket szépen behelyezni.. Amúgy gratulálok ! (készül a 15 x2 ledes, csak nincs alkatrészem... )
Gratulálok hozzá. Nekem nagyon tetszik.
Majd a végleges verzióba ebbe jó az ócsó led is
Sziasztok!
Szép - ami a működést illeti. A LED sorokkal kapcsolatban: ennyi LED-nek már érdemes egy sablont csinálni, ami egyenesen tartja a helyén őket, vagy egy gravírozott, mattított, esetleg sötétített hátterű plexit elé, ami kicsit összemossa a hibákat... Nekem tetszik
Igazából a legegyszerűbb megoldás a 2x 64 lábas tüskesor aljzat, amibe be lehet dugdosni a ledeket és az elvileg egyenesen tartja és a távolságot is tudja tartani, sőt még a ledeket is egyszerű cserélni. De ez még a jövő zenéje, jelenleg alkatrész problémákkal küzdök én is, mint mindenki. Az is lehet hogy 3mm-es kerek ledekkel csinálom meg ezt is, bár akkor majdnem 26 cm-es lesz a kijelző, a jelenlegi 15cm-hez képest..
Esetleg egy észrevétel (nem kötekedésnek szánom). Van az az üzemmód amikor a csúcsérték fent marad és elkezd visszaesni. Annak a sebességét nem lehet gyorsítani? Mert így eléggé sokat vár mire elkezd visszaesni.
Szia de lehet.. Úgy van megoldva hogy annyi ideig vár amennyi a nem lefutós clip ideje, tehát ha azt az időt leveszed akkor nem vár vagy kis értéknél kevesebbet vár.
Simpinek válasz:Igen multiplexelve 2x 8*8. A 2x es megoldást a másikból egy az egyben copyztam. Ez még nem a végleges verzió mert itt még tranyókkal van megoldva a hajtás próbapanelen, a végleges verzión majd udn2981 és uln2803 lesz, a ledek meg még bizonytalanok, vagy 3mm kerek vagy ledsor kijelző. Gondolkodtam a 128 ledes verzióról is: "Milyen szép is lenne, ha egyszerűen tudnánk építeni nagyon kis méretben egy-közel száz darab ledből álló- kivezérlés mérőt. Még inkább impozáns látványt nyújtana, ha a ledek fénye átúszna....Szerző: vicsys " ezzel a megoldással simán lehetne akár még több led is, ez alapból 128 ledet kezel az meg hogy 2 sávra lett bontva ez a mennyiség, nem jelenti azt hogy ne lehetne vele csak 1 sávot kijelezni. Szerintem a határ a csillagos ég, akár 1024 led is 1 kontrollerrel. Nem tudom lenne e rá kereslet egy 2 méter hosszú kivezérlésjelzőre.
Tudom, hogy nem LED de : Bővebben: Link - igen tetszik már évek óta.... Nem tudom miben rejlik a titka, talán az apró vékony vonalakban....
Igen így jól működik, de eléggé melegszik az ic, 10 perc után már forró. Érdemes lenne nagyobb bázis ellenállást betenni?
Járasd kisebb feszültségről az IC-t, egyébként pedig rakd fel a pontos kapcsolást, mert valami ott terheli rendesen az IC-t. Ha 1mA-t kell kiadnia a kimenetein, akkor sem melegedhet semmit, de az 1mA még sok is ahhoz, hogy meghajtson egy tranzisztort, kivéve ha a 10W-os izzókat hajtas róluk...
Valahogy így néz ki a kapcsolás, bocs a rajz minőségéért, most csak így tudtam összehozni
Hello!
Az IC melegedése szempontjából, egy fontos dolog nem látszik. Hogy a 7-es és 8-as lába között mekkora ellenállás van. Ugyan is legfőképpen ez állítja be a kimeneti áramot, ami az IC-t fűti. A többi nem lényeges, a 300ohm-ok akár el is maradhatnak. üdv! proli007
Ezt az illesztést használom: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_898528.html#898528
itt 10-12mA-es a LED-áram, mert elsősorban pontkijelzésre készült.
Növeld az 1kR-ot (R2-R8), akkor csökken az áram, és a melegedés is.
Én bar módban használom, az R8 és R9-et arányosan növeljem?
Hello!
Így van, és akkor a referencia feszültség közel azonos fog maradni. üdv! proli007
Sziasztok! Egy tök egyszerű kapcsolást szeretnék kérni! Egyetlen leddel kellene kivjelző, elsősorban mély hangokra. Köszönöm!
Proli007-nek van egy szuper "BASS" villogója. Az egy kicsit többet is tud, de a kapcsolás eleje éppen egy ledet villogtat. Nem tudom hol van, de biztos megtalálod (ha nem, akkor szólj nekem, és segítek).
Nekem is segítene valaki. Sürgős lenne. Csak ma tudnám csinálni. Tanulnom kell holnap már..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |