Fórum témák
» Több friss téma |
egy ceruza vastagságu kb 2 cm hosszu csévére, primer 50-60 menet 0,3- 0,5 mm cuz, szekunder 500-600 menet 0,1 cuz. soronként papirral szigetelve. kb fél orai munka.
Köszi szépen a segitséget. De gondolom középre is kell valami? A primer végét össze kell kötni a szekunder elejével?
szigoruan légmagos. viszont a szigetelésekre figyelj oda. kb 4-6 kv. és a primer van kivül.
Nekem ilyen villanócsövem van. Honnan tudom,hogy melyik a negativ lába. Bocsi a sok hülye kérdésért,de én még csak nagyon kezdő vagyok!
Bővebben: Link Egy rajzot tudnál nekem feltenni,hogy hogy tekercseljem? Bármilyen papir jó? Nekem a tekercs végei mindig letekerednek. Mit csináljak vele?
megforditod, és a másik oldalán van egy + meg egy- jel. egyébként a - a hosszabb.
ugy tekered ahogy jol esik. szigetelésnek jo a selyem papir. 1-1mm -rel szélesebbre vágd és olloval finoman vagdost be a szélét 1-2 mm ként. nagyon gondosan tekerd nehogy lecsusszon a drot széleinél.
Megépitettem teljesen előről az egészet és csak nem akar működni! A glimm lámpa még most sem világit. Szerintem a Graetz hid ment tönkre. A 15nF-es kondenzátort most nem raktam bele.
Elegem van most már ebből a sz.rból,hogy nem akar működni.Már mindenféle variációt kipróbáltam.
Össze raktam még egyszer és a glimm lámpa megint csak folyamatosan világit. A villanó cső lábaira rámértem és mind a 3 esetben 295V - ot mutatott a műszer. A gyujtó trafóm nem tudom,hogy meg felel-e mert egy fényképező vakuból lett kiszedve ami 2db 1,5V-os elemmel működött.
Nagyon kérném a segitségeteket,hogy mi tévő legyek most. KÖSZÖNÖM ELŐRE IS.
Belinkelnéd a strobi rajzát illetve tennél fel képeket a kész áramkörről?! Látatlanban csak annyi, hogy a csövet kb 600V DC-vel kellene előfeszíteni. Amíg nincs még csak hasonó feszültség a csövön, addig kár a gyújtóval foglalkozni. Csak szépen sorban és mennie kell.
Hello!
Pld. kezd elölről innen.. Mert azon kívül, hogy sopánkodtál, a tápfeszültségen kívül nem mértél semmit, de senkinek tanácsát nem követted. Ha semmi képen nem megy, keress valakit, aki segít az első lépéseket megtenni. Utána már menni fog. De így nem leszünk képesek segíteni. És légy oly kedves használd már a Válasz gombot, ott van a hozzászólás fejlécében! üdv! proli007
Már próbáltam képeket belinkelni csak nem nagyon megy.
Nem vagyok valami nagy gép zseni.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/stroboszkop.html?pg=2&Su...%3E%3E
Ez az a rajz lenne. De ennél még a glimm lámpa sem világit. azt csináltam meg amelyik meg lett tervezve programmal.
Itt az aljára forrasztottam az egyenirányitót.
Az ellenállásom 5W/150ohm, a narancssárga kondenzátor tipusa 6n8 M / 1000V ,a szürkéé pedig 33nf/630V. A másik kondi nem látszik a képen,de az meg egy motor inditó kondenzátor. A sorosan kötött ellenállások pedig 1M Ohmosak mert csak 2M2-es potmétert kaptam.
Elnézést mindenkitől,ha nagyon hülye vagyok,de hát,ha soha nem akar sikerülni semmi.
Tirisztort kellene cserélned, mert a TIC126 eléggé érzéketlen típus. Az eredeti rajzon nem véletlenül szerepel BRX49, (bár ez már nem kapható, kifutott típus), viszont az MCR100-8 a mai napig forgalomba van. Ezek a tipusok másfajta tokozásúak, de minden további nélkül be lehet ültetni a mostani helyére bármelyiket, csak a lábkiosztásra kell ügyelni. Ami viszont csak egyszerű cserét igényelne az a TIC106 M. Ezzel tutira gyújtana, viszont már a ló túlsó oldalán vagyunk az érzékenység tekintetében, és lehet, hogy erősebb környezeti zavarjelek is működésbe hoznák.
Van nekem pl: olyan,hogy Z44W és 882 4K P. Az utóbbi egy kijárat jelző ben van. Esetleg ezek?
Jelenleg milyen értékű a potméter? A vele soros ellenállások 1M értékek?
Vagy MC7808CT NL CV212,és MC7805CT QHE234. Ez utóbbiak Graetz hid elé voltak forrasztva.
Amiket utóbb felsoroltál, azok stabilizátorok, nem tirisztorok, csak a tokozásuk hasonlít. Füst lenne a vége.
Tegyél egy próbát a mostani tirisztorral. A potméterrel soros 1M ellenállásokat cseréld ki 47K értékre, így jóval nagyobb áram folyik majd a tirisztor vezérlőelektródája felé, helyezd feszültség alá a kapcsolást, és biztonságos szigetelésű csavarhúzóval állíts a potméteren. Egy bizonyos állásnál be kell indulnia a villanásoknak. Ez az állás vélhetőleg a poti legalacsonyabb ellenállásértéke környékén lesz. Írtad, hogy villanyszerelő vagy, tehát elvileg tisztában vagy a galvanikus leválasztás nélküli kapcsolás veszélyével, de kérlek megfontoltan, körültekintően végezd a próbát.
Van még nekem egy TO92 13002 tokozású tranzisztorom. Esetleg az jó lenne?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |