Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Nagyon kezdő vagyok és csak egy rövid kérdésem lenne. Egy riasztót szeretnék egy 9 voltos izzóval összekötni. A cél az, hogy amíg riasztózik, addig világítson az izzó. Megnéztem a riasztót és 0,1-0,2 volt feszültség van a riasztó külső egysége (egy kihangosító) felé. Beszereztem egy LTV4N25 típusú optocsatolót. Szerintetek az működőképes, ha az 1-es és 2-es lábára rákötöm ezt? Nagyon laikus vagyok, köszi előre is
Hello!
- A 0,1-0,2V feszültség, semmire sem jó egy optonál. Az optocsatoló Led számára, minimálisan 1,5V (és 5-20mA áram) feszültség szükséges, mert az egy infra Led dióda, minek nyitófeszültsége 1,5-2V között van. (adatlapján megnézheted) - Nem ismerem a riasztókat, de ha ez kihangosító kimenet, akkor lehet hogy ott hangfrekvenciás (váltófeszültség) jel van, vagy elmérted a kimentet, vagy nem a GND-hez, hanem a táphoz kellett volna mérni. - Amúgy az opto nem fogja meghajtani az izzót, csak valami plusz tranyóval. - És egyáltalán csak akkor szükséges optocsatoló, ha a riasztó és az izzó, más tápfeszültségről táplálkozik, esetleg igen messze van egymástól és függetleníteni szeretnénk. Egyéb esetben szükségtelen az optocsatoló galvanikus elválasztása.. üdv! proli007
köszönöm szépen a választ! Volt egy led is a riasztóban mely akkor világít, ha mozgást érzékel. Ennek a helyére bekötöttem az optocsatolót és működik, köszi! Igen, másik tápja van a riasztónak és az izzónak. Köszi
Az egyik korábbi hozzászólásban (#761247) láttam, hogy létezik ilyen úgynevezett linear optocoupler. A kérdésem annyi, hogy egy "hagyományos" optocsatolót (tehát amelyiknek nincs "visszacsatoló" fototranzisztora) ugyanilyen elven használva milyen pontosság érhető el? Tehát ha áramgenerátorosan hajtom a LED-et és nincs visszacsatolásom. Esetleg - ha úgy jobb a linearitás - az áram nem 0-ról indulna, hanem elő lenne feszítve a LEDa nyitásának könyökpontja fölé. Van valakinek tapasztalata?
DC-t kellene átvinni, mondjuk 5% pontossággal. (felső oldali árammérés egy tápegységben). Kérem, hogy aki válaszol, az a kérdésemre koncentráljon, ne ajánljatok más módszert, most kimondottan a fent említett megoldás érdekelne!
Hello!
Használtam már optocsatolót "analóg ként". Egy 4-20mA-es jellel vezéreltem egy tirisztor gyújtásszögét (szénadagoló volt kazánnál). De sajna olyan rég volt, nem emlékszem a linearitására. De miért nem méred meg?.. "Tehát ha áramgenerátorosan hajtom...hanem elő lenne feszítve a LED nyitásának könyökpontja fölé." Ha tényleg áramgenerátort használsz, ez magától teljesül. De lehet nem erre gondoltál, hanem, hogy a kezdeti szakasz miatt alapáramot alkalmaznál (mint a 4-20 esetén.. üdv! proli007
Szia Proli mester! Ez aztán a gyors válasz!
Megmérni egyelőre nem tudom, mert még most tervezem a panelt. Az optó "túloldalán" egy kontroller mérné és jelezné ki az értéket. Elvileg tehetnék az "innenső" oldalra is egy 8 lábú kontrollert, de nincs kedvem még azt is programozgatni. Igen, az előfeszítésnél arra gondoltam, amit Te is írtál. 0 érték esetén mondjuk 10mA "folyna alapból" a LED-en, a maximális érték esetén meg mondjuk 30mA. így a mérési tartomány a LED nyitóirányú karakterisztikájának lineáris(abb?) részére esne. Szükség esetén teszek a panelra potmétereket és néha, szükség esetén utánállítom az értékeket. De vajon mekkora pontosságot lehet így elérni?
Hello!
Nem mindig gyors a válasz, de talán még nem késő.. Megmértem egy 4N25-öt, kiindulásnak lehet jó. Tudom nem kértél megoldásokat, de még is úgy gondolom, hogy még mindig egyszerűbb lenne egy TIL300 alkalmazása. De minden esetre, ha áramgenerátor lesz a bemeneti oldalon, akkor is modellezhetnéd a TIL-t. Legfeljebb nem egy tokban és nem egy Led világítaná meg az opto két felét, de szerintem még akkor is lineárisabb összefüggést kapnál mint "sima CTR" alkalmazásban. üdv! proli007
Nem, még nem késő...
Még nem szántam rá magam a megépítésre. Lehet, csinálok egy tesztáramkört és kipróbálom. Ha nem jön be, akkor marad az első verzió, 8 lábú kontroller mér és digitálisan küldi az optóra a jelet. Köszönöm a fáradozásodat!
Azt szeretném megkérdezni, hogy vajon mi a legegyszerűbb módja a 230V-os jel érzékelésének? Egy optocsatolóra gondoltam, aminek a led oldala leosztott feszt kap. Nem akarom túlbonyolítani mindenféle graetz híddal meg zenerrel, viszont lényeges, hogy a jelfeldolgozó PIC, ne érzékelje az 50Hz-es hullámzást. Szoftveres szűrést sem szeretnék alkalmazni.
Találtam egy érdekes kapcsolást, csak éppen nem tudok rájönni a lényegére...
Na de mi van a rajz mellé írva? Az, hogy ezt a Graetz-es dolgot a fogyasztóval sorba kell kapcsolni.
Nem kell a ledhez egy előtét ellenállás és antiparallel dióda? A soros kondi vajon mekkora legyen? 250 vagy 400V-os?
Egy fejlettebb változat: Bővebben: Link
Köszi. Meglátásom szerint itt villogni fog a led.
50 Hz-es ütemben fog villogni. De ha párhuzamosan kötsz egy elkót a LED-el, akkor szép egyenletes fényt fog adni.
Köszi, de már megint megérkezünk (Skory mester kapcsolásaival) az alkatrész temető megoldáshoz. Egy keringető szivattyú ki-be kapcsolását kell figyelnem. Üzembiztosnak, de kisméretűnek kellene lennie.
Szia!
Én ezt használom PIC-re kötve, eddig remekül működik. smrtln Idézet: Hogy micsodának a micsodájára? Lehetne ezt egy picit részletesebben? (az is érdekelne, hogy mi van akkor ha nem a fázist kapcsolják...) „Esetleg egy merész ötlet, a pic bemenete zénerrel megfogva ellenállással lehúzva rátekerve a fázisvezető szigetelésére, a biztos kapcsolást a lehúzóellenállással beállítod, szűrésnek pedig kiskapacitású alacsony szivárgóáramú kerámiakodi fog kelleni.”
Köszi, ezt már néztem. Egy kicsit soknak tűnik. Persze aztán lehet, hogy ez marad...
És (sel nem kezdünk mondatot) ehhez mit szólsz? Bővebben: Link Mintha 2 dióda lenne benne és így nem kéne nagyon a puferre figyelni. Bár a nullátmenet még így is meglátszik, viszont a graetz elmaradhat. Vagy mégsem?
Hello!
Felesleges a puffer, ha az opto tranyójával párhuzamosan kötsz egy kondit, amiit a tranyó kisütöget. Ha nem tud feltöltődni H szintre a nullpontokban, már célba is értél. üdv! proli007
Basszuskulacs! Igazad van. A kvázi szekunder oldalon csak a logikai H szintre kell a kondit méreteznem. Így jóval kisebb méretet lehet elérni. Meglátásom szerint a linkelt optó esetén elég lenne csupán egy darab soros áramkorlátozó ellenállás. Ha jól számolom 180...270K ohm 3W-os bőven elég lenne. Kérlek javíts ki ha rosszul gondolom! (A védelemmel most egyenlőre nem foglalkozom, bízok az optó átütési szilárdságában.)
Hello!
Ha igaz amit a Trasfer paramétereknél olvastam, akkor 1mA Led-áramra 0,2..3mA kollektoráram jön vissza, akkor jó lesz. De kicsit vicces, hogy a CTR paramétere 20..300% között szór. Ez elég nagy tartomány azért, vagy elírták. Az ellenállásnak igazából nem kell 3W-nak lenni, mert 220kohm esetén 230V-ról ez csak 0,24W. De mivel itt már van feszültség, én két soros 0,6W-ost alkalmaznák. (jobbról-balról) 5kV RMS maximumban azért lehet bízni, hogy 230V-on nem üt át. Persze a panelt is illik úgy tervezni. Esetleg egy kis befűrészelés az IC lábai között, jótékony lehet a biztonságra.. üdv! proli007
Sziasztok!
Olvasgatás közben ebben a topicban találtam az alábbi rajzot, amit csatoltam. Lenne egy kérdésem. Azt szeretném vele megoldani, hogy adott egy lcd monitor. A 12v invertertápfeszt szeretném ezzel a kapcsolással kapcsoltatni úgy, hogy a 3,3v startjelet bekötöm az optó bemenetre, a kimenet pedig kapcsolná a 12v invertertápfeszt attól függően hogy van startjel(3,3v dc) vagy nincs. Működhet ez így ? Köszönöm a választ!
Hello!
Elvileg működhet. Mindössze az a kérdés, hogy a "3,3V startjel" terhelhető-e a Led áramával. Valamint az, hogy az inverter bemenetén (feltételezhetően) található kondinak, mennyire örül majd a Fet. üdv! proli007
Üdv!
próbaképpen 12voltot adtam egy tranzisztor kollektorára a bázist meg egy ellenálláson keresztül ugyanúgy 12voltra kötöttem. Az emitterre tettem az inverter+ meg a földre az inverter- -t . Így működött a dolog. Szerinted ha kicserélném a fetet tranyóra akkor működhet? (az opto vezérelné a tarnyót, npn bd243 ra gondolotam) Sajnos nem tudom hogy az opto bemenet túlterhelné e a startkimenetét. Gyárilag a tl491 re megy a startjel.Ez nem hiszem hogy sokat terhel rajta . Köszönöm a hozzászólásod! Üdv!
Üdv!
Közben kigondoltam mást. Mi lenne ha a monitor ledjére kötném az opto bemenetet? Kétszínű ledje van. A zöld lábra tenném az opto-t. Ezt kipróbálom, remélem így ok. Nem szeretném megsütni a scaler panelon lévő ic-t a startjel túlterhelésével. Köszönöm hogy figyelmeztettél erre! Üdv!
Hello!
Így van. Egy PNP tranyó alkalmazása ésszerűbb lenne. Ugyan abban a kapcsolásban ahogy a Fet-el van. Mert NPN tranyóval, emitterkövető módban plusz az optoval, már nagy lesz a maradék feszültsége a kapcsolásnak. (Nem említetted, hogy mekkora áramot fogyaszt az inverter.) üdv! proli007
A Gate és Source közötti nagyjából 30V-os feszültség nem jelent problémát? +/-20 V szokott lenni a maximális érték, vagy valamit nem jól gondolok?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |