Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter

Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 132
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

A "rajz elég bénára sikeredett. Számomra az jött le, hogy kört akar. 8 -ból nem lehet kört csinálni, mert a közepe üres marad.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Majd megmondja, hogy mit akar, meg ez már nekem magas is és még off is.
(#) lac1 hozzászólása Szept 22, 2011 /

Sziasztok,

rendeltem messze Indiából egy DC step-down konvertert, mert amilyen áron adták, egyszerűen itthon ennyiért nem kapni. De! A tekercs külső borítása törött, az ami a ferritből van. Gáz lehet ez az elektromos jellemzőjére nézve?

P1210012.jpg

(#) mex válasza lac1 hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

De még mekkora! Gyakorlatilag használhatatlan, a nagymértékű induktivitáscsökkenés miatt.

Eh...
Na jó, elviszem a műszerész haverhoz akkor. A "470" felirat, az 47 uH-t jelent? :gun:

Igen.

Köszönöm, holnap vagy találunk nála a szemétben, vagy rendelek egyet valahonnét. Köszönöm a gyors választ.
Szerk:

Még egy kérdés, ezt/ilyent hogyan kell keresnem?

Így:
Lényeges a tekercsellenállás is, ezzel együtt az áramterhelhetőség is, valamint a méret.

Ha nem találok pont ilyent, de az induktivitása az megfelelő lesz (47 uH), de másfajta kivitelű lesz, és legfeljebb a panelra úgy forrasztom rá, ahogy a legkedvezőbben tudom, mert amit voltál szíves linkelni, ott sem látok pont ilyen kivitelezésűt, az elektromos szempontból gond?

A lehető legrövidebb módon bekötve nem lesz gond. De mint írtam, minél jobban meg kell közelíteni a cseredarabnak az eredeti ohm-os ellenállását, így vélhetőleg az áramterhelhetősége is meg fog felelni.

(#) soskajoska válasza pucuka hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Talált, süllyedt! Mármint valóban béna az O-kból kirakott "rajz". De egy körön belül maximális helykihasználással 7 egymáshoz rakott LED-et kell elhelyezni. Különösen, ha az optika külseje hatszögletű. No itt az én problémám. Ezért nem jók a step-down(buck) meghajtók.
(#) soskajoska válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Idézet:
„Oszcilláció tiltása=villódzás.”

Ez tökéletesen igaz. DE! PWM szabályzás=oszcilláció tiltás=villódzás?
Talán, de nem mindegy mekkora frekvenciával. néhány herz, néhány 100Hz, vagy éppen néhányszor 10 kHz. Amit ugye már nem látunk! És akkor még nem is beszéltem a kimeneti szűrőkondi hatásáról.
(#) pucuka válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Ötlet.
Akkor rakj 3×2 -t párhozamosan, és a közepében levő hetedikkel sroba két diódát, és azt is párhuzamosan kötheted a többivel.
(#) lac1 válasza mex hozzászólására (») Szept 22, 2011 /

Ohohohóóó...!

Ez már döfi! Nagyon sokat segítettél, örök hála.
(#) soskajoska válasza pucuka hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Idézet:
„Ötlet. Akkor rakj 3×2 -t párhozamosan, és a közepében levő hetedikkel sroba két diódát, és azt is párhuzamosan kötheted a többivel.”
Ezt komolyan gondoltad?
1: A LED-en 3.5-3.8V esik, a diódán nyitóirányba 0.7-1.1V. Hogy a 2 LED feszültségét kompenzáljam, kb. 7V-ot kéne "megetetnem" a diódákkal.
2: A diódákon cirka 7V*0.35A=2.45W disszipálna tök feleslegesen. Ezzel az erővel ellenállást is rakhatnék oda.

Tehát marad 7 LED sorba és továbbra is várom az ötleteket egy 12V-ról max. 28V-ot csinálni képes boost meghajtóra.
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Egy kép a LED modulról, amit végülis kiválasztottam (csakhogy az ilyen irányú találgatásokat lezárjam).
(#) kadarist válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 23, 2011 / 1

Ja hogy ez egy gyári LED-es kütyü. Ezzel kellett volna kezdeni. Én nemrég sikerrel alkalmaztam ezt az IC-t. Az előbb említett kereskedésnél be is lehet szerezni. Ugyanott találsz más boost-jellegű csippet is.
(#) soskajoska válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Idézet:
„Ezzel kellett volna kezdeni.”
Jól van na! Én sem lehetek tökéletes. Egyébként menet közben választottam.
Ideális lenne, DE MSOP tokozású a nyomoronc! Otthoni körülmények között már nem merem bevállalni a 0.65 lábközt. (panelgyártás, stb, stb) De a MP2483 jónak tűnik. SOIC14-el még megbirkózom.
(#) foxi63 válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 23, 2011 /

Hali!
Ez jó lesz neked...

TS34063.pdf

(#) peter1995 hozzászólása Szept 25, 2011 /

Hello. Van egy olyan tápom amin van 4db +12V-os ág egyenként 15A terheléssel. Közös test potenciáljuk van. Egy olyan kapcsolás kellene ami a 2db +12V-ból csinál nekem szimmetrikus 40V-ot. Szóval a +12V-ot egyszer felnyomja 40V-ra aztán azt még szimmertizálni.
Ebből építenék kettőt mivel 2x 300W maximális terheléssel kellene nekem 2db +-40V-os táp.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Jaj most nézem hogy rosszul fogalmaztam. Szóva olyan kell ami a az egyik +12ből csinál +40-et a másik +12ből meg -40et.
(#) Inhouse válasza peter1995 hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

(#) peter1995 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Köszi átnézem majd a topikot.
(#) lac1 válasza mex hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Szia,

kéne még kis segítség. Kaptam a helyi kereskedőnél értékben egyezőt, de más kivitelűt. Beraktam, működik is a dolog, 12,25 V-os tápnál 7,05 V alá nem tudom szabályozni. Szerinted okozhatja ezt a tekercs eltérése a "gyáritól"? Illetve még azt kérdezném, hogy ez a táp egy kiselejtezett router tápja volt, elvileg hibátlan, de nem tudom, hogy kapcsolóüzemű táp után egy ilyen kapcsolóüzemű konvertert lehet-e használni.
Köszi előre is.
(#) Lamboo hozzászólása Okt 1, 2011 /

Sziasztok
Sokfelé keresgéltem, gugliban is, itt HE-n is, de sehol nem találtam olyan színuszjel generátort, ami működne 3V-os tápfeszültségről. Tudna valaki adni egy ilyen kapcsolást?
(#) pucuka válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Azért ha érdekel, körül nézhettél volna, igaz nem olcsó, de van.
Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Ha kicsit többet tudnánk az alkalmazási területről akkor jobban tudnánk segíteni.
Több út is van:
1; Cél ic vel
2; Wien hidas oszcillátor, valami alacsony tápfeszültségű műveletivel ( itt a negatív visszacsatolást biztos hogy igazítani kell)
3; AVR-el, a sima példányok is mennek már 2.7 volt körül, de a kifejezetten alacsony feszültségű egyed már 1,8 voltról is
4; egy "hagyományos" (bármilyen) oszci melynek a feszültségét DC-DC konverterrel állítjuk elő 3 voltból.
(#) Lamboo válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Kb 3-4 voltos feszültséget szeretnék 9V-ra alakítani transzformátor nélkül, feszültségtöbbszöröző kapcsolással, ehhez kellene a szinuszjel.
(#) dB_Thunder válasza Lamboo hozzászólására (») Okt 1, 2011 /

Ahhoz minek pont szinuszjel??
Kazal "tekercses" DC-DC konverter ic van, némelyikhez alig kell külső alkatrész.
De lehet kondis feszültségtöbbszörzőt is használni, de ehhez sem kell szinusz jel!
Következő: »»   40 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem