Fórum témák
» Több friss téma |
Nem sima "N" aljzat van a műszeren?
Itt van hozzá átalakító BNC-re.
A kép gyanúsan hajaz-nem tudom, hogy ez "N"-e? Lehet, hogy ez a nyerő-veszek egyet, az "Amphenol"-menetet kipróbáltam-bizony ugyanaz, de persze ez sovány vígasz!
Köszönöm!
Tényleg ugyanaz a menet Kipróbáltam. De az átalakító amit Feri írt jó hozzá. Veszek én is
Megnéztem, N csatlakozó van rajta. Ha leszeded egy BNC kosarát, akkor ideiglenesen beledughatod. De drótot, gémkapcsot ne, mert tönkreteszed. Egyébkén a Ferkógyerek linkjében szerepló átalakítót kell beszerezni.
Kösz, holnap megveszem, a hullámokat meg rászabadítom egy "Pacsirta" rábigóra, hátha szólni tud majd, mint egy pacsirta-már most sincs ettől messze.
Jelentem alássan, hogy megvettem az N-BNC átalakítót(meg külön egy dugót is-vékony kábelhez!), működik a "kicsike"-műszer(kb. 20kg), egy RH-hibát már ki is derített a rádióban.
Hol vetted? Kellene nekem is egy. Nincs pár képed a pacsirta méréseiről? Érdekelne a becsatolás módja is.
Állítólag van több tipushibája ketyerének, de az enyém egyelőre jól bírta az éveket. Üdv Joe
Az RH, KH, HH mérésekhez műantennát kell használni (valamelyik Kádár könyvben van) a föld és az antennacsatlakozó közé illeszti az 50 ohmot. Az URH méréseknél pedig szimmetrializálót. (ami impedancia illesztő is 50/240)
A rádióvevők HH, KH, és RH méréseihez csatoltam egy műantenna rajzot. Ez modellezi egy átlagos külső 25 MHz alatti antenna impedancia menetét.
Na persze, hogy még műantennám nincs, így csak egyenlőre sacc/kb. méréseket tudok, de hamarosan megoldom, mert precízen hangolni csak azzal lehet-szóval köszönöm!
A dugókat a HQ-nál vettem, az átalakító, és dugó együtt cca. 1000.-Ft volt. URH balunom az van-ősi HTV-s.
Azt még nem mondtam, hogy a csatlakozók tömszelencések legyenek, ne krimpelősek. Méréseknél a krimpelős a gykori használat miatt hamarabb meghibásodik, és nem lehet javítani.
Biza olyan az (tömszelencés)-teljesen igazad van-kissé matatós a beforrasztása, de megéri.
Köszönöm a tanácsot, ezt ki fogom próbálni. Sokszor felmerült ez a kérdés, és méteres drótokat tettem egymás mellé hangoláskor.
A műantennát elkezdtem csinyálni-jövő héten tán kész is.
Sziasztok! Az asszony vett ezüstözött huzalt, ami alumíniumnak tűnik. Még nem próbáltam forrasztani, de mindjárt bele teszem a lángba. A gyöngyös boltban. AKi használt ilyet: Nektek rézből van?
Ez egyébkén olyan 1 mm átmérőjű és RF rezonátorba akarom tenni. Üdv Joe
Ha lehet forrasztani, mindegy miből van. Akár ezüstözött papír is lehetne ad abszurdum, csak elég merev legyen.
Úgysem folyik benne RF áram. Ha rezonátorban használod, azért nem árt ha ugyanabból az anyagból van, mint a rezonátor külseje, a hőfokfüggés, hőtágulás miatt.
Szia!
Amikor megvettem bennem is felmerült a kérdés, hogy valójában mit vettem? A huzal belsején lehetett látni a vöröses csillogást ami rézre utal, viszont merevebb volt mint az ugyanolyan átmérőjű zománcozott rézhuzal. Ellenállás mérővel összehasonlítottam egy ugyanolyan keresztmetszetű és hosszúságú zománcozott rézhuzallal az ellenállását. Az ezüstözött rézhuzal nyert pár százalékkal, ebből kiderült, hogy a belseje valóban réz. Ezután következett a fontosabb kérdés. hogy a bevonat ezüst-e. Mivel nem vagyok vegyész és a megfelelő vegyszerek sem állnak a rendelkezésemre, maradtam a villamos módszernél. Jóságot mértem nagyfrekvencián. Ebből viszont az derült ki hogy a bevonat valóban ezüst. Ha már össze volt állítva a mérés, mértem még párat. Megnéztem hogy mennyire befolyásolja a keresztmetszet és a bevonat a jóságot. Azt tapasztaltam, hogy a zománcozás nem befolyásol semmit így nyugodtan rajta lehet hagyni a huzalon. Pár méretet be is ónoztam ami sokat ront a helyzeten. De beszéljenek helyettem a mérési eredmények.
Hát ez nem semmi mérés... Behangoltad azonos frekire mindet? Ez a huzal a pech kategória, tényleg jó fej akart lenni a góré, de ez lefestett gyöngyhuzal. Ellenben megtévesztésig olyan amit nálad láttam. A súlya viszont elárulja, én nem vettem volna meg. Könnyebben is hajlik.
Aranyozott huzallal nincs tapasztalat?
Aranyozott rézhuzalom nincs, így azt nem tudtam megmérni. Viszont az arany fajlagos ellenállása a réznél nagyobb, így az rosszabb kell legyen.
Ez így van, az aranyozás nem vezetőképesség javítás miatt van, hanem korrózió védelem a kontaktusoknál, illetve a könnyebb hegeszthetőség az IC -k belsejében. De ott is manapság alumíniumot használnak, bár alkalmazása nehezebb.
Egyvalamit azonban nem értek.
Az rendben van hogy az ezüstoxid a rézoxiddal ellentétben szintén jó vezető és ezért, ha hosszútávon meg akarják őrizni a berendezés paramétereit ezüstöznek. Viszont azokat a tekercseket, melyeknek csak a két vége van beforrasztva és középről nincs leágazás, nem lenne egyszerűbb illetve olcsóbb zománcozni és legfeljebb egy mérettel vastagabbat használni mint ezüstözni?
A skin hatás miatt az a fontos, hogy a behatolási mélységig jó vezető legyen az anyag. Utána már eléggé közömbös. A behatolási mélység 100 MHz -en 6-7 mikrométer körül van, ez pedig nagyságrendileg az ezüstözés vastagsága. A zománcozás hatása (mivel nem vezető anyagról van szó) csak a dielektromos állandóba szól bele, és max növelheti a szórt kapacitások veszteségeit. Ennek persze igazi jelentősége csak a parametrikus világban (úgy 3 GHz felett) van jelentősége.
Ezt értem, de az ezüst csupán ~10%-al jobb vezető a réznél. Ha ezüstözés helyett picivel vastagabb rézhuzalt használnok, akkor ugyanott vagyok mintha ezüstöznék csak sokkal olcsóbban.
Mint a mérésből kitűnik, ha 1mm-es rézdrót helyett 1,2mm-est használok, az kb háromszor annyit javít a jóságon mintha leezüstözném. Ezt a méréssorozatot 190MHz-en végeztem, lehet 5-600MHz-en mást mutatna, bár szerintem ez a 190MHz is csak az ezüstrétegben terjedt. Elég vastagnak tűnik az ezüstréteg a huzalon.
Éppen elég az a 10 % is, ha nincs jobb. De hiába vastagítod a rézhuzalt, nem lesz jobb a vezetőképessége, mert ugyanúgy csak a felső 10 mikron vastagsága számít. Ez a litze huzal praktikája is, mert ott az alacsonyabb frekvencia miatt valamivel mélyebb a behatolás, de ott sem vesz részt a vezeték belseje a vezetésben, de sok vékony szálat párhuzamosan kapcsolva már jobb a helyzet. Ez a módszer már 30 MHz felett sem járható, ott már marad az ezüstözés. 30 MHz közelében RH -n pedig a viszonylag nagy behatolási mélységnél az ezüstözés nem hoz annyi hasznot, mint amennyibe kerül.
Csakhogy vastagabb huzal nagyobb kerület, így nagyobb hasznos vezetési keresztmetszet.
Az előző példánál maradva 1mm átmérőjű huzal 1,2mm-esre cserélése 20%-al növeli a kerületet, ezáltal a hasznos keresztmetszetet, szemben az ezüstözés 10%-ával.
Igen, de ha az is ezüstözve van, csak jobb. . .
Az FM10 - 160 duplex szűrőjének helikális tekercse 3 mm átmérőjű ezüstözött réz csőből volt.
Jelentem, végre megcsinyáltam az általad ajánlott műantennát. Nosza, KF mérés, hangolás, erre kontakthibás lett a TR-0503 pont abban a sávban-kidobozolás-lapáttenyérnyi dobváltók-több napi meló lesz takarítani. Azt azért meg kell adni, hogy akik ezeket a műszereket konstruálták, nem sajnálták ezekből az anyagot, meg a precíz kivitelezést(Kidobozolni is rémálom).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |