Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   60 / 153
(#) Marczilla válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Köszi! megnézem mindenképp, a hangolatlan tekercsemről készítek egy felvételt hogy mégis az hogyan szól.
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 21, 2011 /
 
Minden létező azért nem jön be, még egy nagy érzékenységű vevőn se, nemhogy egy igen érzéketlen detektoros vevőn. Ha távoli gyenge adókat is be szeretnéd fogni, ahhoz nagy érzékenységű, kis zajú, nagyon jó szelektivitású szuper rendszerű vevőt kell építened.
A szektivitásra mindenképpen szükség van az adók szétválasztásához, és akkor ha több adót is szeretnél hallani, hangolásra is szükség van.
(#) andriopulos válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
A lényeg az, hogy a tekercs és a vele párhuzamosan kapcsolt kondenzátor rezonancián legyen, de úgy, hogy minél nagyobb maradjon a jósága, tehát ne legyen túlterhelve. Ez pedig a megfelelő tekercsmegcsapolásokkal érhető el. Ezeknél a megcsapolásoknál kell bevezetni az antennát illetve leterhelni a diódával. Hogy hol legyenek ezen pontok, az az antennától és a fejhallgató impedanciájától függ. Itt eredményes hangerő és minőség csak több kiloohmos fejhallgatóval érhető el. Ha a dióda nagyon közel van bekötve a tekercs meleg pontjához, akkor elég rossz szelektivitás érhető el, ha meg nagyon távol, akkor lecsökken a hangerő. Az antenna becsatlakozási pontja függ a hosszától. Minél hosszabb, annál jobb, és annál távolabb kerül a meleg ponttól (egy bizonyos határig), és minél rövidebb, annál közelebb, itt még célszerű soros csatoló kapacitással is kísérletezni. Így megtalálható az a pont, ahol kellő szelektivitás mellett minimális veszteségű az illesztés. Rövidhullámon nehezebb a helyzet, mert ott már jóval kisebb a megkívánt relatív sávszélesség (elvárt vételi sávszélesség/üzemi frekvencia), ami egy passzív rezgőkörrel - még ha meg is van csapolva - már nem biztosítható. Több körrel persze ott is lehet kísérletezni.
(#) Marczilla válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Köszönöm a Részletes válaszodat jó látni hogy vannak segítő kész emberek a fórumon
(#) andriopulos válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 22, 2011 /
 
Igazán nincs mit, még én is kísérletezni fogok, ahogy persze az időm engedi.
(#) Marczilla válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Üdv Újra! le teszteltem a hosszú tekercsemet, a germánium dióda egyik végével, keresztül kasul. 3 tiszta adót tudok befogni vele, és szerintem sokkal több adót tudnék befogni vele,ha lenne egy hangoló. ezért addig míg nincs, Így kísérletezgetek.videót nemsokára mutatok
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Na Hali! itt a tekercs tesztem, szerintem faja detektoros rádió tekercs teszt
(#) kaqkk válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Faja ! De hidd el lesz még jobb is (én is így örültem amikor megszólalt a detektor ) Hajrá csak kísérletezz tovább !
(#) Marczilla válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
megtévesztő ez a figyelmeztetős oldal, na mind1. köszi, a számítógéppel szeretném összekötni a rádiót, úgy hogy a mikrofonjába dugom a rádió audió csatlakozóját, de ekkor nem a rádió adás szólal meg, hanem egy erős búgás, van ötleted, és ötletetek hogy ezt hogyan védhetném ki?
(#) andriopulos válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Az lehet a jelenség, hogy mindig más induktivitás érték rezonál a szórt kapacitással és ez hangolja a rádiót. A kísérletek jók, de érdemes lenne beszerezned egy forgókondenzátort és egy antenna tekercset ferrittel (pl. rossz régi rádióból). Én ilyenekkel építettem a hétvégén, de kizárólag erősítő nélkül, hiszen ez ebben a "sport". (Másképpen építenék egy szuperheterodin rádiót.) Mellékelem a rajzot. Ezzel meglepően jó hangerővel jött a Kossuth (120km) és Szolnokról az MR4 (70km). A rezgőkörhöz hozzá lehet még kapcsolni pluszban 330pF kondit alacsonyabb frekvencián. Kipróbáltam a hosszúhullámú 270 kHz-es cseh állomást is, nagyon halkan, de jött. A csatolókondenzátorral optimumot kell keresni a jó hangerő és kielégítő szelektivitás között. Így még meg lehetett találni a 603 kHz román adót is szintén csak halkan.
Mindez erősítő nélkül, 4kohm-os fejhallgatóval, legalább 7m magas antennával (drót a diófa tetejére), és 1m menetes szár leverve földelésnek meglocsolva.
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 26, 2011 /
 
Ha a számítógép hangkártyájába szeretnéd csatlakoztatni, akkor andriopulos által közölt kapcsolás kimenetére a fejhallgató helyére egy 4,7 kohmos ellenállást kell kötni. Amennyiben sem az antenna, sem a föld vezeték nincs a hálózattal kapcsolatban, nem fog búgni.
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
megpróbálok beszerezni egy ismerőstől, de ha nem sikerül, neten lehet ilyet találni?
(#) Marczilla válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
köszi a választ, át rágom magam a dolgon
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Például
Egyébként ha bármilyen alkatrészre szükséged van, először itt nézz körül, nézd meg az adatlapját is, ha van.
(#) andriopulos válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Egy ócska rossz régi rádióból bármit megtalálsz hozzá. Ilyen sok van a vaterán is. Persze nem azt mondom, hogy szép muzeális darabokat kell szétroncsolni.
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Na most legalább már látom hogy hogy néz ki, és van egy nem túl régi rádióm, hátha abban akad ilyen ellenállós dióda, ha nincs akkor veszek 4darabot, lehet. Egy kérdés, ebből elég egy, vagy kettő kel? mert ugye a helyzet a következő: van a detektoros rádióm, annak van két kimeneti drótja, erre rá csavaroztam egy audio kábelt, mert az audio kábel másik vége menne a számítógép hangkártyájának a mikrofonjába, de mikor be dugom, a búgó hangot hallom, na de, ha veszek ilyen ellenállást,
azt az audió kábel és a rádió csatlakozó közé kel tennem nem? és akkor nem a búgó hangot hallanám, hanem a rádió adását?
(#) Marczilla válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
van egy rádió ami egyben van csak nem működik, majd a fatert megkérem, hogy had szedjem szét
(#) sz_ferko válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Eza téma korábban már szerepelt a fórumban. Ha jól emlékszem Te vetetted fel a kérdést, amire válaszokat is kaptál. Legalább a képet nézdd meg. Ha ez a probléma azóta sem oldódott meg akkor talán más egy másik oldaláról kellene megközelíteni a problémát.
üdv. szf
(#) andriopulos válasza Marczilla hozzászólására (») Szept 27, 2011 /
 
Az audiokábel melegpontja és a föld közé kell kötni az ellenállást! A többi marad úgy, ahogy próbáltad.
Ebből a rossz rádióból a ferrites tekercset és a forgókondenzátort is szedd ki, az is kelleni fog.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Okt 13, 2011 /
 
Minden detektoros építőnek a figyelmébe ajánlom a mellékelt linken látható egyszerű tekercselőgépet aminek az erőforrása egy rossz mikrósütőből kitermelt nagy nyomatékú(lassító áttételes) szinkronmotor.Bővebben: Link
(#) sz_ferko hozzászólása Okt 15, 2011 / 1
 
Az alábbi hozzászólásommal egy kicsit szeretném felfrissíteni a témát, érdeklődést kelteni a detektoros rádió iránt. Utolsó bejelentkezésem óta kipróbáltam korábban bemutatott készülékem:
Bővebben: Link
Bevállaltam egy kis nomád életmódot, nem szabva feltételeket egy utazásnak, melynek célja detektoros rádióm kipróbálása városon kívül, magas antennával. Rádióztam fáklyafénynél is, olyan helyen ahol nem volt áram.
Antennának acélsodronyos ruhaszárító kötelet használtam. Antenna hossza levezetésel egyűtt 40m. Lehetett volna ez akár ezüstözött huzal is gyakorlatilag azonban jobb eredményeket nem értem volna el. Helyenként ugyanis kevés állomás volt hallható még gyári rádióval is, vagy pedig a Kossuth adó nyomta el a gyengébb állomásokat. Bizonyos időpontokban azért lehetett hallani távolabbi állomásokat.
Legerősebben a Kossuth rádió adása jött, amikor kb. 40km-re voltam Solt-tól. Ekkor 1m távolságba helyezve a fejhallgatót lehetett hallani érthetően a műsort, sőt még antenna nélkül is szólt, igaz halkabban. Összegezve: a detektoros a mai kor igényeinek ugyan nem felel meg, de egy kicsit többre képes mint gondolnánk.
A "DetektorosRoadshow" tapasztalatairól tudnék írni még néhány oldalt, de ezt majd máshol, máskor, igényeknektől függően. Feltöltöttem néhány képet, melyek a mellékelt linken eléthetők: Bővebben: Link
(#) hobbyline válasza Marczilla hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
Kedves Marczilla! Alkarészekkel kapcsolatban, ajánlom a következő topikot: Bővebben: Link Néha egy kicsit csalódott vagyok, amikor értesítést kapok hozzászólásról detektoros témában és ráadásul még a linkjeid pld. kereskedések oldalaira navigálnak. Ráadásul detektorosban nem is használatosak.
(#) Marczilla válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
hupsz. elnézést kérek
(#) Gafly válasza sz_ferko hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
Solttól 40Km, mire számítottál?
Tesómnak Hartán hangszórós detektoros vevőt csináltam és ahhoz még a ruhaszárítóra sem volt szükség...
Ugyanakkor dicséret és várjuk a cikket
(#) sz_ferko válasza Gafly hozzászólására (») Okt 15, 2011 /
 
Ez igen! Egyébként Kossuthot illetően nagy térerőre számítottam. Ezt az adót este 21h után kikapcsolják. Késő esti órákról neked mi a tapasztalatod? Hangszórót nem használok detektoroshoz. Még az amatőr rádióhoz is inkább a fejhallgatót. Nem ruhaszárítót használtam, hanem magas antennát. Persze az antenna anyagára gondolsz az más kérdés. Üdv. szf
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Kedves Sz_Ferko!

Csodálattal és meghatódva néztem a képes beszámolót a "Detektoros RoadShow"-ról! Már nagyon régen nem tudtam ide kommentálni (munka,munka,munka...), de "read only" mindig nyomon követem a topicot. Nagyon hangulatosra sikerült a kirándulás, rádiózás áram nélkül, bográcsozással, szalonnasütéssel, igazi felüdülés volt csak látni is a kilátástalanul, vesztébe rohanó világban! Én is izgalommal várom a részletes beszámolót. Hát bizony Az Első! Nekem 1984 tavaszán készült el az első detektorosom, antennám a szőlőlugas, földelésem egy vascső volt. Kossuth (halkan), Petőfi és MR Szolnok hangosan (QTH: Szolnok-Szandaszőllős volt). Szakadt az eső, egy műanyag vödörben volt elbújtatva én pedig esőkabátban gubbasztottam, kapucni alatt a telefon hallgatóbetéttel (1-2Ft volt darabja az ún. "MHSZ boltban"). Egy Orion Pajti sasszin, 500pF forgó+100menet körüli tekercs (gyári, kerámia csévetesten, ez biza drága volt), OA1160 (5Ft volt) és egy bontott 1nF-os kondi a hallgatóval párhuzamosan.
(#) EcoPityu hozzászólása Okt 18, 2011 /
 
Sziasztok!
A legelején valaki rá szerette volna kötni közvetlenül hangszóróra a detektoros rádióját, és nagyon le lett teremtve, pedig nem is akart badarságot!
A Rádiómúzeum
szerint : Loudspeaker -Loudspeaker incorporated, but system not known.

Vajon lehetséges lenne egy 20cm-es 2-4Kohm-os, 100dB-es hangszóró, vagy csatolótrafóval 100dB-es hangszóró?

Szerintetek?
(#) Vales válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Hmmm, ez egy remekmű volt!
Én Szolnokon mezei kisrádió kimenőtrafót kötöttem rá és egy 8cm-es, 8ohmos kis hangszóróval élvezhetően szólt a MKR, amíg volt KH-on. Kossuth-tal nincs hangszórós tapasztalatom.
(#) Gafly válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Annó én is csináltam a tesómnak hangszórós detektorost. Ahogyan írták már, kimenőtrafóval lehet hozzá illeszteni. Mondjuk akkor Hartán lakott, ami ugye elég közel van Solt-hoz, így nem is kellett hozzá nagy antenna
(#) EcoPityu válasza Vales hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Egy kis látnivaló!

Vélemény?
Következő: »»   60 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem