Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - USB - PC projekt

Témaindító: JohnyBravo, idő: Szept 26, 2006
Lapozás: OK   37 / 55
(#) icserny hozzászólása Szept 10, 2011 /

Ebben a beírásban és a környékén nézzetek szét, belinkeltem néhány hasznos előadásvázlatot. "Sárkány ellen sárkányfű!"
(#) zenetom válasza El_Pinyo hozzászólására (») Szept 10, 2011 /

Jó lesz akkor az USB HID is. Legfeljebb két csomagban küldöm az adatot.
(#) zenetom hozzászólása Szept 25, 2011 /

Kissé furcsa kérdéssel állok elő:
Szerintetek melyik a jobb, az USB A, vagy az USB B típusú csatlakozó? (Melyik bírja jobban, melyiket szokták jobban használni...)
(#) El_Pinyo válasza zenetom hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Kissé értelmetlen a kérdés, ugyanis a szabvány világosan kimondja, hogy az A típusú csatlakozót csak a hostok és hubok használhatják az USB eszközök felé, míg a B típusút az USB eszközök használhatják a host felé. Tehát, ha Te USB device eszközt fejlesztesz, annak mindenképpen B típusú csatlakozó kell.
(#) zenetom válasza El_Pinyo hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Azért kérdeztem, mert sok eszközön láttam A típusú csatlakozót (pl. USB akksi töltő).
Szerk.: de akkor maradok a B-nél.
(#) icserny válasza zenetom hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Idézet:
„sok eszközön láttam A típusú csatlakozót (pl. USB akksi töltő).”
Hát persze, mivel ezeket nem a számítógéppel kötöd össze, hanem - a tápfeszültség szempontjából - a számítógépet helyettesíted vele.
(#) zenetom válasza icserny hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Idézet:
„mivel ezeket nem a számítógéppel kötöd össze”

Dehogynem. Hiszen a PC USB tápja tölti az akksit.
(#) icserny válasza zenetom hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Akkor mostmár nem értem, hogy miről beszélsz. Az akkumulátor töltő hallatán én olyan eszközre gondoltam, ami a 220-ra köthető, és USB csatlakozón adja ki az 5 V-ost, hogy MP3 lejátszó, IPOD, mobiltelefon stb. csatlakoztatható legyen hozzá (PC helyett).
(#) zenetom válasza icserny hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Van olyan USB-s akksi töltő, amit PC-re kell dugni, és az USB tápjáról veszi az áramot (persze csak kis cerka akksikat lehet vele tölteni) az akksi töltéséhez.
De valószínűleg én értettem valamit félre, hiszen a pendriveok, USB-s infraportok.. stb-nek is USB A csatijuk van.
Szerk.: csak tisztázzuk már le ezt a dolgot is.
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Az olyan készüléket, amit kábellel csatlakoztatsz, azon elvileg csak B típusú csatlakozó lehet. Pl. nyomtató, szkenner, ICD2, ilyesmi, vagy akár az USB hubnak a PC felé menő csatlakozója. Amit direktben szokás bedugni, arra logikusan A típusú csatlakozót raknak, mint pl. a pendrive, mp3 lejátszó, vagy az említett töltő. Tehát ha te olyan készüléket készítesz, amit természeténél fogva csak kábellel lehet majd bedugni, akkor arra B típusú csatlakozóaljzatot kell raknod.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Szept 25, 2011 /

Így már tiszta, köszi!
(#) Pepebá hozzászólása Okt 13, 2011 /

Hali!
Olvastam Watt USB-HID demó leírását.
Kérdésem hogyan lehet PIC18F4550-ra adaptálni a példa projectet, illetve be lehet-e és hogyan illeszteni a Piccolo projectbe?
Üdv.
(#) icserny válasza Pepebá hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Idézet:
„Kérdésem hogyan lehet PIC18F4550-ra adaptálni a példa projectet”
Nem muszáj azt adaptálni. A Microchip Application Library telepítése után találsz egy szatyor HID USB device mintapéldát, melyek PIC18F4550-re is közvetlenül lefordíthatók (PICDEM - FSUSB név alatt találod a 4550-hez való mintapéldát).
Idézet:
„hogyan illeszteni a Piccolo projectbe?”
Sehogyan.
(#) Pepebá válasza icserny hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Hali
Köszi az infót, telepítettem.
Sajnos jelenleg nem állok még olyan szinten a PIC programozásában hogy egy ilyen összetett példaprogramot megfelelően tudjak értelmezni. Mondhatom így is :" magas mint nyúlnak a farzseb"
Próbálom értelmezni, a bootloader továbbra is használható?
(#) icserny válasza Pepebá hozzászólására (») Okt 15, 2011 /

Idézet:
„a bootloader továbbra is használható?”

Igen, de vigyázni kell, mert a 4550-hez kétféle bootloadert is használ a Microchip. A projektet a rm18f4550 - HID Bootload.lkr linker állománnyal kell fordítani és a HardwareProfile - PICDEM FSUSB.h állományban a
  1. #define PROGRAMMABLE_WITH_USB_HID_BOOTLOADER
sor aktív legyen (azaz ne legyen kommentben)! Ha jól látom, akkor az USB - Device - HID - Custom demos firmware-ben ez az alapértelmezett beállítás.
(#) Pepebá hozzászólása Okt 17, 2011 /

Hali!
Sikerült a fordítás (rm18f4550.lkn-l) és bootloaderrel a letöltés-futtatás. Nem kellet változtatni a header állományokban. A VB6 progival működik a kommunikáció.
Nem teljesen világos még minden, de próbálkozom.
Viszont az Mplab-nál most egy szomomra érthetetlen problémával találkoztam: új project létrehozásánál nem hozza létre a Workspace file-t, csak a mcp,mcs kiterjesztéseket.
Meglévő projecteknél kezeli. Valami beállítási probléma lehet?
Üdv.
(#) icserny válasza Pepebá hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

A workspace állomány nem tartozik a projekthez, nem is szükséges hozzá. Ha neked szükséged van rá, akkor hozd létre File/Save Workspace As...
(#) Pepebá válasza icserny hozzászólására (») Okt 17, 2011 /

Köszi, ezt sejtettem. Csak az a gond hogy a 'File/Save Workspace As...' opcióval sem csinálja meg.
Ezen kívűl ha becsatolok egy file-t a project-hez, nem nyitja meg. ' rendszer nem találja a megadott elérési útvonalat' .
Azért nem értem a problémát, mert eddig megfelelően működtek ezek a funkciók. Csupán annyi történ hogy nézegettem a Watt project-jeit.
Üdv.
(#) pipi válasza Pepebá hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Hali!
esetleg fájlnévben ékezetes karakterek?
(#) kacsa2120 hozzászólása Okt 19, 2011 /

Hello.
Hülye haverom elfúrta a netkábelt. érdekelne, hogyan lehet megpatkolni, mert a forrasztás nem jött össze.
ja és az, hogy hogyan lehet netkábel elosztót készíteni??
(#) efiscp válasza kacsa2120 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Netkábel alatt UTP kábelt értesz? Amennyire én tudom, abban az érpárok sodrása pont úgy van kialakítva, hogy egymástól és a környezetből minimális zajt vegyenek fel. Ha megbontod, ezt megzavarod, tehát nagyon zajos lesz a csatorna (sok hibás packet, lassú adatátvitel). Szóval szerintem a patkolás nem túl jó megoldás. Ha nem így van, majd az okosok kijavítanak.

Egyébként a topic az USB-ről szól.
(#) potyo válasza kacsa2120 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Én toldottam már össze UTP kábeleket, voltak rövidebb darabjaim valahonnan, nekem meg hosszabb kellett. Egyszerűen összeforrasztottam az ereket színhelyesen, majd zsugorcsővel szigeteltem (jótanács: előre rá kell húzni a zsugorcsövet az erekre, mert utólag nem lehet), ügyelve arra, hogy az érpárok továbbra is a lehető legjobban sodorva legyenek. Majd az egészre kívülről még egy vastagabb zsugorcsövet tettem megerősíésként. 100 megabit átmegy rajta stabilan. Épp tegnap toltam át vagy 100 gigát, folyamatosan ment 8,5MB/s sebességgel. Ugyanilyet játszottam már USB kábellel is - hogy ne legyek nagyon offtopic -, az is működik, azzal használom az ICD2-t. Biztosan nem olyan jók a jellemzői a toldott kábelnek, mint ami nincs toldva, de ha nincs határhelyzetben a cucc (nem 80-100 méteres az UTP kábel, nem túl zajos környezet), akkor simán működik.

Ha nem megy a forrasztás (amit nem értek, mivel az UTP az rézkábel), akkor esetleg préseljetek egy-egy csatlakozót a kábelre, és dugjátok bele egy ilyenbe: Link

Ha meg elosztó kell, akkor szintén csatlakozópréselés, és toldó helyett meg egy switch-et kell venni, és abba dugni, és akkor oda lehet még a switch csatlakozóitól függően további 3 vagy több kábelt is bedugni. De ha netet kell osztani, akkor nem switch, hanem router kell, de az már nagyon nem ebbe a témába való.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

Én toldottam már szinte mindenféle kábelt: VGA, USB, UTP, LPT, COM..stb. (A VGA-t csak mazoistáknak ajánlom! )
Mindegyik jól "működött".
Szerk.: ezt a hozzászólást kacsa2120-nak szántam.
(#) efiscp válasza potyo hozzászólására (») Okt 19, 2011 /

És igen, az okosok kijavítottak.
(#) zenetom válasza (») Okt 19, 2011 /

Elnézést.
(#) Pepebá válasza pipi hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Hali!
Bingó! véletelenül volt a project-ben olyan file-név mely tartalmazottt egy nem odaillő karaktert. Kösz.
Üdv.
(#) Pepebá válasza icserny hozzászólására (») Okt 20, 2011 /

Hali!
Mint már jeleztem próbálkozom a PICDEM-FSUSB projec-l.
Viszont már is újabb kérdésem van:
Milyen előkészületek szükségesek a Timer2 használatakor, a Piccolo projectben bemutattokon kívűl.
Az a gondom hogy a "OpenTimer2(Timer_Int_on... használatakor a program nem működik megfelelően.
A LED1-2 nem működik, kapcsolatot lehet létesíteni, infót lehet lekérdezni, viszont a LED bekapcsolásakor a VB6 progi leáll és tovább nincs kapcsolat. A Timer2 utasítás nélkül viszont jól működik a program.
Üdv.
(#) kacsa2120 válasza potyo hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

A forrasztással nincs gond, de valamiért mégsem működik.
Ezt a zsugorcsövet hol lehet beszerezni??
(#) potyo válasza kacsa2120 hozzászólására (») Okt 21, 2011 /

Elektronikai boltokban szokott lenni. De egyszerű szigetelőszalag is megteszi, ha nincs zsugorcső.

Biztos, hogy jól forrasztottátok össze? Le tudod fényképezni a kötést?
(#) kacsa2120 válasza potyo hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Szerintem jól lett összeforrasztva, mivel a színek megegyeznek. De már szereztem másik kábelt. Igaz, h rövidebb egy kicsit, de legalább megy...
Következő: »»   37 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem