Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Hálás köszönet a válaszért és elnézést a helyesírásért. A Q1 2n2222 helyére gondoltad? Én ezt a kapcsolást néztem
Hali!!!
Ma délután volt egy kis időm és elkezdtem kísérletezni. És ez jött össze: http://www.youtube.com/watch?v=qtsTzbJaTKo
Én is ezt a kapcsolást építettem meg, és jól működik is az IRFZ44-el, mindaddig, amíg nem növelem a LED-ek számát. Villognak, de haloványan (ha több ledet rakok párhuzamosan, mindig haloványabban világítanak). Ugyanakkora előtétellenállással sima hálózaton sokkal erősebben világítanak. Olyan mintha a FET nem engedne át a ledeknek elég áramot, csak egy korlátig.
Az lehet baj, hogy az 555 kimenetén 3.11 V csak a feszültség? Ez nem kevés a tranyónak? Előre is köszi!
Helo!
De kevés. Vagy emelni kel az IC tápfeszültségét, vagy LR024N-et (Logic-Level Gate Drive Fet-et) kell használni. De nem írtad mekkora a terhelőáram, illett volna. üdv! proli007
Köszi az ötletet.
A LEDek 260 mA-t szippantanak(13 db), és ha e fölé emelem a darabszámot, akkor már mindegyik halványodik
Sziasztok
Én is szeretnék építeni egy hang vezérelt LED-es stroboszkóp-ot de én 200db extra fényű leddel szeretném megvalósítani a táp fesz szinte mindegy tud valaki valami egyszerű kapcsolást mutatni és ennyi lednek szerintetek kell hűtés vagy valami ilyesmi? Köszi Laci
Attól függ a hűtés, hogy mekkora teljesítményű ledeket, mennyire terhelsz. Én max. 5 db 5W-os ledet használnék.
Ejha, 200 LED már nem piskóta. Annak már valami ellenállás figyelés is kell, mert ha kinyiffan egy pár LED, akkor egyre nagyobb áram jut a maradék LED-ekre, és láncreakciószerűen kinyiffannak. Persze hosszú idő alatt.
Majd egyszer ha sok pénzem lesz én is akarok valami nagyot, csak az a fránya pénz... Persze az már nem kezdő project lesz. Mondjuk olyan 500W-nyi LED-re gondoltam (vannak már 100W-os LED modulok is!). Ezt csak úgy érdekességképp írtam.
Hello
Nem tudom melyik érné meg jobban ha 200db extrafényű ledet vennék vagy ha 5 db 5w-osat? Nekem az lenne a lényeg hogy 30 négyzet métert nagyon jól bevilágítsa és mély hangra vilogjon! Esetleg valami egyszerű kapcsolási rajz ami működik? Köszi Laci
Hello
Tudnál küldeni valami működő képes kapcsolási rajzot? Vagy esetleg valami elvi felépítést hogy kéne kinéznie ennek az egésznek? Köszi Laci
Sziasztok!
Mit kell ebben a kapcsolásban kicserélni, hogy mondjuk 30-40 LED-et kapcsolhassak rá? És miért van kettesével párhuzamosan kapcsolva?
Szia!
A ledek nem párhuzamosan vannak kötve hanem sorba. Kicserélni meg lehet hogy semmit nem kell de ez függ a ledek áramától. Add össze a ledek áramát és nézd meg hogy a tranzisztor bírja e.. Ha igen akkor nem kell semmit kicserélni ha nem akkor keress nagyobb áramú tranyót.
igen kettesével sorba és 7 ilyen párhuzamosan.
ok majd meg lesz mérve de még csak tervezem hogy csinálom.
Tranzisztor helyett ha fetet használsz pl IRF 540
FET N 30A / 100V akkor nem is kell számolgatnod ezek örök életűek egy ilyenben és ha bővíteni akarod akkor is bírni fogja.
Azert vannak kettesevel sorba kapcsolva, mert a nyitofeszuk kicsi, igy kevesebbet futenek el az ellenallason. De szerintem 12V-on harmat siman sorba lehetne kapcsolni, a tervezo talan az alacsony feszultsegen valo uzemeltethetoseget tartotta szem elott, amikor az elem vagy akku merul.
Értem köszönöm a választ. Még az a kérdésem, hogy, ha bővítem akkor a 12V az tutira bírni fogja? vagy, ha nem hány db LED a maximum?
Igazából itt nem a feszültség a kérdés hanem az áram. Minél több ledet raksz be annál nagyobb áram kell hozzá.
A víztiszta ledek kb 20mA-el mennek ( de ez típus függő) 100 lednél mivel sorba van 2 kötve így csak a 50*20mA-el kell számolni azaz 1 Amper kell neki.. minél többet kötnél sorba annál kisebb áramra lenne szükség de persze akkor meg a feszt kellene felemelni aminek meg az ic nem örülne.. De azt is ki lehetne küszöbölni ha az ic-t stabkockával levéded vagy bármilyen más fesz stabilizátorral (pl zener)
Ez jó LED lenne? Ez volt a legolcsóbb.
Bővebben: Link Link javítva, felesleges enter kiszedve... --vicsys
Akkor összegezve, ha sok leddel csinálom akkor az áramra figyeljek. És ne úgy csináljam, ahogy a kapcsolási rajzon van, hanem egy előtét ellenállás után egy LED-et rakjak, de akkor viszont mekkora legyen az előtét?
És kb. milyen gyorsan és erősen fogy villogni, egy házibuliban elég lesz pl.50 leddel?? Köszi a válaszokat előre is!
Úgy csináld ahogy a rajzon van csak ne azzal a tranyóval ami ott van hanem olyannal ami bírja a legalább 1 A-es terhelést de inkább nagyobbat keress. A villogási sebességet a 100k-s potméterrel tudod majd beállítani.
Nem a legolcsóbb led a legszerencsésebb, mert annak kicsi a fényereje, Az meg hogy elég e az 50 led attól függ hogy mekkora a háttérvilágítás és mekkora a leded fényereje de ha nem gagyit veszel bőven elég lesz.
Akkor az előtét ellenállás hagyjam? Remélem jó lesz csak az a baj, hogy a LED-ek ára az egekben!
Sziasztok!
Építettem egy LED-es strobit. 180LED villog benne, elég korrekt fénye van. Az időzítést egy 555adja, astabil multivibrátor üzemmódban. Tegnap készült el teljesen és amikor kipróbáltam feltűnt, hogy nincs meg az a feeling mint régen a diszkóban, hogy darabosan mozogtak a népek. Rájöttem, hogy a közel 50% kitöltési tényező a probléma, túl hosszan világít... Nagyon sok RC taggal kipróbáltam a kalkulátor programban, de sehogy sem tudtam 50% alá vinni a T1 hosszát. Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy ezt miként tudom levinni mondjuk 5%-ra!? Előre is köszönöm!
Köszönöm, megoldottam. 1Hz-es felüláteresztő szűrő lett a gyógyír.
Hello!
A két műveleti erősítő kimenetét nem illik közvetlenül összekötni. Ott két mezei diódával kellett volna egy "VAGY" kaput készíteni a tranyók felé.. Azt is megírhattad volna, hova tetted a felüláteresztő szűrőt. Mert ha az 555 kimenetére, mert akkor bár az ugyan úgy néz ki, de differenciáló tagnak nevezik. üdv! proli007
Sejtettem, hogy a két műveleti erősítő kimenetét nem feltétlenül kellene összekötnöm, de végül is nem lett belőle baj, órákat járattam tesztüzemben és nem melegedett.
A felül áteresztőt valóban a kimenetre raktam és viszonylag hatott is... az impulzusok valóban rövidültek, de annyira, hogy a fényerő is alacsonyabb lett. Aztán kaptam egy rajzot, miszerint az 555 környezetében levő R2 ellenállással kössek párhuzamosan egy diódát, ki is próbáltam, de az eredmény itt sem meggyőző. A villanások ideje (T1) csökkent, de nem eléggé, mert sötét szobában még így sem hozta a darabos mozgás látványát. Így maradt a dióda és a szűrő (differenciáló) kör is, bár az ellenállást kicseréltem 1,8KOhm-ra, az elkót pedig 10µF-ra. Mit csinál a differenciáló tag?
Az az igazi, ha a frekit és a kitöltést is tudod kis mértékben állítani, különben elmarad a kívánt hatás. Az 50%-nál jóval kisebb kitöltés kell. Erre találsz bőven rajzot a neten, de szerintem itt a fórumon is.
KÖSZÖNÖM! Már tényleg jó, átgondoltam és találtam egy hibát. Nálam az R2 tag egy 10KOhm-os ellenállásból és egy 100KOhm-os potméterből áll. Az 1N4001-es diódát véletlenül nem az egész taggal párhuzamosan, csak a potméterrel párhuzamosan kötöttem be, így a 10KOhm továbbra is nyújtotta a T1 időt. Ezt javítva már jó és így a differenciáló tag okafogyottá vált, ki is iktattam.
Hi!
Egy metronóm lámpát építenék, vagyis keresnék hozzá kapcsolást, esetlegesen nyák rajzot. A kapcsolási rajzból a nyák készítésére én is képes vagyok, de mivel sürgős lenne (dec. 9-re) ezért jó lenne ha nyákot tudnátok rakni! Metronóm lámpa alatt értek olyasmi villogást mint az autós irányjelző nyilak a km/h mérő mellett. Tehát egy villogó fényt, de azt szeretném elérni, hogy picit gyorsabb legyen mint a műszerfali irányjelzés. Olyan sebességgel, mint itt: Metronome light video 0:20-tól 0:27-ig. Ehhez tudtok nekem kapcsolást adni, vagy nyákrajzot adni? UI: PIC programozáshoz nem értek, IC-vel kéne.
Szia!
Egy astabil multivibrátor jó lesz neked az NE555 nevű IC-vel Bővebben: Link Ezzel a programmal ki tudod számítani a villogás sebességét. Üdv! Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |