Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es stroboszkóp

Témaindító: zozo506, idő: Dec 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 21
(#) daniel.freeman válasza proli007 hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Szia! Hálás köszönet a válaszért és elnézést a helyesírásért. A Q1 2n2222 helyére gondoltad? Én ezt a kapcsolást néztem
(#) proli007 válasza daniel.freeman hozzászólására (») Okt 4, 2011 /

Hello!
Igen, pld. a 2N2222 (Led meghajtó) helyére.
üdv! proli007
(#) kincses21 hozzászólása Okt 13, 2011 /

Hali!!!
Ma délután volt egy kis időm és elkezdtem kísérletezni.
És ez jött össze:
http://www.youtube.com/watch?v=qtsTzbJaTKo
(#) ZsoltiD válasza proli007 hozzászólására (») Okt 22, 2011 /

Én is ezt a kapcsolást építettem meg, és jól működik is az IRFZ44-el, mindaddig, amíg nem növelem a LED-ek számát. Villognak, de haloványan (ha több ledet rakok párhuzamosan, mindig haloványabban világítanak). Ugyanakkora előtétellenállással sima hálózaton sokkal erősebben világítanak. Olyan mintha a FET nem engedne át a ledeknek elég áramot, csak egy korlátig.
Az lehet baj, hogy az 555 kimenetén 3.11 V csak a feszültség? Ez nem kevés a tranyónak?

Előre is köszi!
(#) proli007 válasza ZsoltiD hozzászólására (») Okt 22, 2011 / 1

Helo!
De kevés. Vagy emelni kel az IC tápfeszültségét, vagy LR024N-et (Logic-Level Gate Drive Fet-et) kell használni. De nem írtad mekkora a terhelőáram, illett volna.
üdv! proli007
(#) ZsoltiD válasza proli007 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Köszi az ötletet.
A LEDek 260 mA-t szippantanak(13 db), és ha e fölé emelem a darabszámot, akkor már mindegyik halványodik
(#) lacika5555 hozzászólása Okt 26, 2011 /

Sziasztok

Én is szeretnék építeni egy hang vezérelt LED-es stroboszkóp-ot de én 200db extra fényű leddel szeretném megvalósítani a táp fesz szinte mindegy tud valaki valami egyszerű kapcsolást mutatni és ennyi lednek szerintetek kell hűtés vagy valami ilyesmi?

Köszi Laci
(#) pcroland válasza lacika5555 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Attól függ a hűtés, hogy mekkora teljesítményű ledeket, mennyire terhelsz. Én max. 5 db 5W-os ledet használnék.
(#) zenetom válasza lacika5555 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Ejha, 200 LED már nem piskóta. Annak már valami ellenállás figyelés is kell, mert ha kinyiffan egy pár LED, akkor egyre nagyobb áram jut a maradék LED-ekre, és láncreakciószerűen kinyiffannak. Persze hosszú idő alatt.
Majd egyszer ha sok pénzem lesz én is akarok valami nagyot, csak az a fránya pénz...
Persze az már nem kezdő project lesz. Mondjuk olyan 500W-nyi LED-re gondoltam (vannak már 100W-os LED modulok is!). Ezt csak úgy érdekességképp írtam.
(#) lacika5555 válasza pcroland hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Hello

Nem tudom melyik érné meg jobban ha 200db extrafényű ledet vennék vagy ha 5 db 5w-osat? Nekem az lenne a lényeg hogy 30 négyzet métert nagyon jól bevilágítsa és mély hangra vilogjon! Esetleg valami egyszerű kapcsolási rajz ami működik?

Köszi Laci
(#) lacika5555 válasza zenetom hozzászólására (») Okt 27, 2011 /

Hello

Tudnál küldeni valami működő képes kapcsolási rajzot? Vagy esetleg valami elvi felépítést hogy kéne kinéznie ennek az egésznek?

Köszi Laci
(#) store92 hozzászólása Okt 28, 2011 /

Sziasztok!

Mit kell ebben a kapcsolásban kicserélni, hogy mondjuk 30-40 LED-et kapcsolhassak rá? És miért van kettesével párhuzamosan kapcsolva?
(#) kokozo válasza store92 hozzászólására (») Okt 28, 2011 /

Szia!
A ledek nem párhuzamosan vannak kötve hanem sorba.
Kicserélni meg lehet hogy semmit nem kell de ez függ a ledek áramától. Add össze a ledek áramát és nézd meg hogy a tranzisztor bírja e.. Ha igen akkor nem kell semmit kicserélni ha nem akkor keress nagyobb áramú tranyót.
(#) store92 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 28, 2011 /

igen kettesével sorba és 7 ilyen párhuzamosan.
ok majd meg lesz mérve de még csak tervezem hogy csinálom.

Tranzisztor helyett ha fetet használsz pl IRF 540
FET N 30A / 100V akkor nem is kell számolgatnod ezek örök életűek egy ilyenben és ha bővíteni akarod akkor is bírni fogja.
(#) bbalazs_ válasza store92 hozzászólására (») Okt 28, 2011 /

Azert vannak kettesevel sorba kapcsolva, mert a nyitofeszuk kicsi, igy kevesebbet futenek el az ellenallason. De szerintem 12V-on harmat siman sorba lehetne kapcsolni, a tervezo talan az alacsony feszultsegen valo uzemeltethetoseget tartotta szem elott, amikor az elem vagy akku merul.
(#) store92 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 28, 2011 /

Értem köszönöm a választ. Még az a kérdésem, hogy, ha bővítem akkor a 12V az tutira bírni fogja? vagy, ha nem hány db LED a maximum?

Igazából itt nem a feszültség a kérdés hanem az áram. Minél több ledet raksz be annál nagyobb áram kell hozzá.
A víztiszta ledek kb 20mA-el mennek ( de ez típus függő)
100 lednél mivel sorba van 2 kötve így csak a 50*20mA-el kell számolni azaz 1 Amper kell neki..
minél többet kötnél sorba annál kisebb áramra lenne szükség de persze akkor meg a feszt kellene felemelni aminek meg az ic nem örülne.. De azt is ki lehetne küszöbölni ha az ic-t stabkockával levéded vagy bármilyen más fesz stabilizátorral (pl zener)
(#) store92 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 29, 2011 /

Ez jó LED lenne? Ez volt a legolcsóbb.
Bővebben: Link

Link javítva, felesleges enter kiszedve... --vicsys
(#) store92 hozzászólása Okt 29, 2011 /

Akkor összegezve, ha sok leddel csinálom akkor az áramra figyeljek. És ne úgy csináljam, ahogy a kapcsolási rajzon van, hanem egy előtét ellenállás után egy LED-et rakjak, de akkor viszont mekkora legyen az előtét?
És kb. milyen gyorsan és erősen fogy villogni, egy házibuliban elég lesz pl.50 leddel??
Köszi a válaszokat előre is!
(#) kokozo válasza store92 hozzászólására (») Okt 29, 2011 /

Úgy csináld ahogy a rajzon van csak ne azzal a tranyóval ami ott van hanem olyannal ami bírja a legalább 1 A-es terhelést de inkább nagyobbat keress. A villogási sebességet a 100k-s potméterrel tudod majd beállítani.
Nem a legolcsóbb led a legszerencsésebb, mert annak kicsi a fényereje, Az meg hogy elég e az 50 led attól függ hogy mekkora a háttérvilágítás és mekkora a leded fényereje de ha nem gagyit veszel bőven elég lesz.
(#) store92 válasza kokozo hozzászólására (») Okt 29, 2011 /

Akkor az előtét ellenállás hagyjam? Remélem jó lesz csak az a baj, hogy a LED-ek ára az egekben!
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Nov 21, 2011 /

Sziasztok!
Építettem egy LED-es strobit. 180LED villog benne, elég korrekt fénye van. Az időzítést egy 555adja, astabil multivibrátor üzemmódban. Tegnap készült el teljesen és amikor kipróbáltam feltűnt, hogy nincs meg az a feeling mint régen a diszkóban, hogy darabosan mozogtak a népek. Rájöttem, hogy a közel 50% kitöltési tényező a probléma, túl hosszan világít... Nagyon sok RC taggal kipróbáltam a kalkulátor programban, de sehogy sem tudtam 50% alá vinni a T1 hosszát. Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy ezt miként tudom levinni mondjuk 5%-ra!? Előre is köszönöm!
(#) (Felhasználó 20218) válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Köszönöm, megoldottam. 1Hz-es felüláteresztő szűrő lett a gyógyír.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Hello!
A két műveleti erősítő kimenetét nem illik közvetlenül összekötni. Ott két mezei diódával kellett volna egy "VAGY" kaput készíteni a tranyók felé..
Azt is megírhattad volna, hova tetted a felüláteresztő szűrőt. Mert ha az 555 kimenetére, mert akkor bár az ugyan úgy néz ki, de differenciáló tagnak nevezik.
üdv! proli007
(#) (Felhasználó 20218) válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Sejtettem, hogy a két műveleti erősítő kimenetét nem feltétlenül kellene összekötnöm, de végül is nem lett belőle baj, órákat járattam tesztüzemben és nem melegedett.
A felül áteresztőt valóban a kimenetre raktam és viszonylag hatott is... az impulzusok valóban rövidültek, de annyira, hogy a fényerő is alacsonyabb lett. Aztán kaptam egy rajzot, miszerint az 555 környezetében levő R2 ellenállással kössek párhuzamosan egy diódát, ki is próbáltam, de az eredmény itt sem meggyőző. A villanások ideje (T1) csökkent, de nem eléggé, mert sötét szobában még így sem hozta a darabos mozgás látványát. Így maradt a dióda és a szűrő (differenciáló) kör is, bár az ellenállást kicseréltem 1,8KOhm-ra, az elkót pedig 10µF-ra. Mit csinál a differenciáló tag?

t1down.gif

(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

Az az igazi, ha a frekit és a kitöltést is tudod kis mértékben állítani, különben elmarad a kívánt hatás. Az 50%-nál jóval kisebb kitöltés kell. Erre találsz bőven rajzot a neten, de szerintem itt a fórumon is.
(#) (Felhasználó 20218) válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2011 /

KÖSZÖNÖM! Már tényleg jó, átgondoltam és találtam egy hibát. Nálam az R2 tag egy 10KOhm-os ellenállásból és egy 100KOhm-os potméterből áll. Az 1N4001-es diódát véletlenül nem az egész taggal párhuzamosan, csak a potméterrel párhuzamosan kötöttem be, így a 10KOhm továbbra is nyújtotta a T1 időt. Ezt javítva már jó és így a differenciáló tag okafogyottá vált, ki is iktattam.
(#) ifjuhorgasz hozzászólása Nov 24, 2011 /

Hi!

Egy metronóm lámpát építenék, vagyis keresnék hozzá kapcsolást, esetlegesen nyák rajzot. A kapcsolási rajzból a nyák készítésére én is képes vagyok, de mivel sürgős lenne (dec. 9-re) ezért jó lenne ha nyákot tudnátok rakni!

Metronóm lámpa alatt értek olyasmi villogást mint az autós irányjelző nyilak a km/h mérő mellett. Tehát egy villogó fényt, de azt szeretném elérni, hogy picit gyorsabb legyen mint a műszerfali irányjelzés.

Olyan sebességgel, mint itt:

Metronome light video

0:20-tól 0:27-ig.

Ehhez tudtok nekem kapcsolást adni, vagy nyákrajzot adni?

UI: PIC programozáshoz nem értek, IC-vel kéne.
(#) Balaa16 válasza ifjuhorgasz hozzászólására (») Nov 24, 2011 /

Szia!
Egy astabil multivibrátor jó lesz neked az NE555 nevű IC-vel Bővebben: Link Ezzel a programmal ki tudod számítani a villogás sebességét.
Üdv! Balázs
Következő: »»   13 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem