Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Megoldható, de nincs sok értelme. A feszültséget a kívánt értéken tudod tartani PWM szabályzással, de az áram annyi lesz, ami a nagyfeszültségen bejön. Célszerű nagyobb áramokra a PC táp, kisebbre a PC táp Standby része vagy olcsó dugasztáp.
Napelem ügyben nézz át a "Kapcsolózemű..." témakörökbe. egy jól működő step-down tápegység esetén felesleges az utána kötendő stabilizátor. Ha PIC-cel hajtod, akkor különösen.
Köszönöm. Még egyszer: Tehát a feszültség (Volt) csökkenthető a kívánt értékre. Ezt értem.
De az áram ugyanannyi lesz. Ezt nem értem! Mi lesz ugyanannyi? El tudnád magyarázni?
Ha trafó nélkül, PWM vagy egyéb módon lecsökkented a feszültséget, abból az ágból nem vehetsz ki több áramot, mint ami bemegy. Pl. nem vehetsz ki 12 V 20 A, ha csak 10-es automatád van a 230 V előtt.
Ha a PWM szabályzást megfejeled egy megfelelő méretű fojtótekerccsel, diódával és kondenzátorral, kapsz egy Step-down konvertert, amivel már lényegesen nagyobb áramot vehetsz ki a csökkentett feszültségen, mint ami bemegy nagyfeszültségen. Ennyire nagy eltérésnél már célszerű a fojtóra megcsapolást tenni (autotrafó), ami még nagyobb kimenő áramot adhat. Kíméli a kapcsolóeszközt, nem kell akkora áramimpulzusokat kapcsolnia. Ez a "trafótekercselés" nem állít lehetetlen feladat elé, hiszen a szükséges trafó csupán néhány menet egy ferritgyűrűn.
Értem. Ez ugye azt jelenti, hogy (ha már esetleg napelemben gondolkodnék), akkor az 50V/50W amorf napelemből max 12V/1A-t tudnék kinyerni tekercsek nélkül... vagy 1,8V/1A, stb. Vagyis szinte minden áram kárba veszne. Akkor még azt szeretném megtudni, hogy ennek a technikának a hatásfoka mekkora? Gondolom a FET ellenállása az egyetlen ami jelentősen csökkenti a 100% hatásfokot, hiszen sehol máshol nincs jelentős veszteség. Vagy tévedek?
Melyik technikának?
A csupasz PWM még ezen a feszültségszinten is 95+% hatásfokú lehet. Más kérdés, hogy az 50 W-os napelemből a működési elv miatt 12 W-ot tudunk csak kivenni. A stepdown konverter hatásfoka a fojtó-dióda-kondi többlettel is még elérheti a 90%-ot, miközben a kivehető teljesítmény 45 W-ra nő.
Ha végigolvasnád a napelemes topikokat, már többször is elmondtuk. A napelem áramgenerátor! (nagy a belső ellenállása) Az üresjárási feszültsége 50 V, a rövidzárási árama annyi, amennyit megadnak. Az üresjárási feszültséget, és a rövidzárási áramot hiába szorzod össze, az nem az a teljesítmény amit látsz, hanem az a maximálisan kivehető teljesítmény. Ezzel a napelemmel kényelmesen tudnál tölteni egy 48 V -os akkumlátort, csak a töltési végfeszültségnél való lekapcsolást kell megoldanod. Ha terhelés nő, a panel feszültsége csökken.
Üdv végyé!
Egy érdekes jelenséget produkál a töltésvezérlőm. Mégpedig a következőt: Szét kellett szednem a rendszert, mert 1,97V volt mérhető a vezérlő kimenetén. Újra összecsatlakoztattam az akkut a fogyasztót és a tölt vezt. Ekkor a 'Load" LED világított, és mérhető volt a teljes akku fesz. a fogyasztó felől, de csak 10mp-ig! Újra leesett a fesz 1,97V-ra, "Load" led elaludt, de az akku állapotát jelző 3 led közül 2 mindig világított. Szétszedtem, 3db IRF3205 MOSFET van benne. Hogy lehet, hogy 10mp-ig engedélyezi a kimenetet, utána letilt? Köszi.: Stev
Hátha valakit érdekel.Bővebben: solar forgató kapcsolási rajzok
Vásároltam a képen látható napelem cellákat, az ezelötti napelemjeimet úgy rendeltem hogy fel volt huzalozva az elejük, amit most rendeltem annak nincs. Csak a problémám hogy én olyan celákat kértem az eladotól aminek az eleje egy folyamatos csík, de ennek 2 ovális "valami-je is van" A forrasztásnál ezt hogyan vegyem figyelembe, ott kikell hagynom, mert hát a vezető sáv szélesebb mind amit fel kell forrasztanom.Tudna esetleg valaki eben segíteni, dolgozott már valaki ilyen cellákkal?
A lapos huzalt ugyanúgy ráfekteted, forrasztod ahol lehet, de a kiszélesített résznél nem kell forrasztani.
Üdv
Nem tudom mi lehet. Lehet hogy akkor veszi észre hogy magasabb a töltöfesz mint kellene. Ha ugyan arról a magasz töltöfeszültségűről van szó.
Üdv m.Megérkeztek a napellemek .Ügy döntöttem Mppt veszek majd hozzá ,s miként javasoltad sorba fogom kötni mind a 100db cellát.Mivel a cellák 0,5Voltosak így 50Volt 3,5Ampert fog tudni a napellem tábla.5 oszlop lesz 20-20db cellával.Kérdésem az hogy így 5db schottky oszloponként jó lesz e? Egy Schottky 20 cella, és 6Amperes hütöfelület nélküli schottky megfelel e?Igen és még egy kérdés, Mppt20-ast gondoltam hogy vásárolok majd ,de egyenlőre csak egy akkumulátort töltenék ami mondjuk 100Amperórás lenne viszont annak elég max 10A nem e fog gondot okozni a 20Amperes töltés vezérlő?
Választ javaslatot előre is köszönöm!
Sziasztok. Be tudna valaki linkelni nekem egy oldalt ahol található videó és/vagy leírása napelem cellák előállításáról? (lehet angol nyelvű is) Köszi!
Üdv
A diódák száma megfelelő, de az sem baj ha 10 cellánként teszel 1-1 et. Ha a 20 cellából 1 is árnyékba kerül, az az oszlop nem termel, kiesik 20 cella, mig ha 10 cellánként akkor csak 10 cella esik ki. A diódákon csak a napelemek álltal megtermelt áram folyik, tehát ha a napelemek 3A tudnak felesleges túlméretezni a diódákat. A 6 A es bőven elég lesz. Az hogy schottky teszel bele nem javit rajta. Kommersz egyenirányitó dióda is jó bele. Szerintem felesleges túlbonyolitani ezt a részét. A töltésvezérlő nam baj ha nagyobb, ugyis a napelemtáblák határozzák meg teljesitményt. A megadott adatok csak elvileg anyiak, a gyakorlatban mindig kissebb a hasznosuló napenergia, ezért valószinű fejleszteni fogod ![]()
Sziasztok!
Olvasom a topikot régóta, barkácsoltam panelt én is, de letettem róla. Próbáltam keresni olyan árba gyári panelt, hogy nekem ne kelljen kókányolnom, és az ráadásul gyári. Ezt úgy kell érteni, ha csak 5-10e Ft-al drágább a gyári panel, akkor már nekem megéri Ráadásul kintről meg nem akartam vásárolni, mert nem tudok egyszerre 50 db-ot vásárolni, hogy jó árba legyen, így megveszem itthon, mindig annyit, amennyi cash van rászánva. A nejemmel nem keveset veszekedve(mert azt mondja hogy hülye hobby), végül ezeknél vettem 1 50Wattos kivitelt. Itt van 2db link: Bővebben: Link Bővebben: Link
Itt bisztos többet is találsz.Bővebben: Link
Én építettem magamnak modulokat.
Ennyi pénzből 400W-nyi cellát veszek a legdrágább beszerzési helyen(vatera)... Mert ez hobby ![]()
Ha azt számolom hogy 28000ft volt és napos időben 100-120W-ot tudna teljesiteni már megérte.Már kész van a napkövető elektronika elvi rajza.Saját fejlesztés .
![]()
Üdv
Természetesen forgatva sokkal többet kilehet hozni belőle. Sokan lenézik mert nem sok nyereséget ad, de azért egy délre állitott napelemnél nem mindegy hogy délután oldalról éri a fény, vagy szembeforditva a lemenő napppal még órákig termelhet. Eza forgató nekem magas, enyire nem értek hozzá ezért éninkább PIC el oldottam meg ![]()
Üdv
Nem is beszélve a nemzetközi beszerzésről. 72 cellát vetten kb 180 ft / db szállitással. Igaz töröttnek hirdették, de a hosszirányú repedás nem igen csökkent a telyesitményen, azonkivűl adott hozzá pár bónuszt is.
Szia!
Csak az a baj, hogy PIC-es leírás "hiánycikk" a netten.
Szia!
Köszi a SEGÍTSÉGET, de a linken sem találok forgató leírást, lehet eltévesztetted. Mert lehet ilyen ám ![]()
Na ezt jól megkaptad
![]() ![]()
Szia!
Köszönöm az igyekezeted, de hiába válogatok, nem találok jó megoldást. Én PIC-es vezérlésben, pl. olyat tudnék elképzelni hogy, maradna a fotószenzoros érzékelés, de az utolsó napsugarak után visszatekeredne alaphelyzetbe. Ezt egy pic simán elvégzi, csak megfelelő program kell hozzá, ha értenék a programozáshoz, már működne nálam.
Üdv
Te lestél? ![]() Pont igy működik az én forgatóm is. Ami fontos a gyakorlati megoldásnál, hogy vagy a napelem billenthető legyen függőlegesen, vagy maga a fényérzékelők, hogy rendesn "lássa" az őszi-téli időszakban az alacsony pályán mozgó napot.
Szia!
Nem lestem, csak az ember hamar rájön, mire lenne szüksége az adott témához. Pláne akkor, ha nem tudja megvalósítani ![]()
De miért kell bonyolult hardveres foto-szenzoros és egyéb érzékelés? Egy naptár-óra ic, és programból megadható, hogy az év melyik napján mikor hol jár a nap!
Ez nem hibásodik meg, nem zavarja az időjárás, sem az esetlegesen elé kerülő akadályok. És a legpontosabb eredményt adja! Én így fogom megoldani a nyáron majdan épülő napelemeim forgatását.
Üdv
Azért ez szerintem bonyulultabb, mint 2-4 fényérzékelővel a napot figyelni.
Hidd el, hogy a Sirály-é, sokkal kevesebb hardverből áll. Egy RTC IC, Egy PIC vagy AVR, 1-1 darab motorvezérlő (H-Híd) pozíció visszajelző (poti vagy rotary-encoder (P1, P2)) és kész is. A blokkséma a képen. Itt nem számít, hogy egy falevél ráesik a fényérzékelőre, vagy egy pók, vagy hernyó beleköltözik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |