Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Üdv!
Időközben beszereztem a hiányzó magnetront plusz időm is van, így nekiálltam a fűtésnek. Vettem a karusnál 20kV os vezetéket, 0,7-0,8 mm2-s a vezető keresztmetszete, kicsit aggaszt, hogy hosszútávon elbírja-e a 10A-t, de kicsit járattam üresbe egy magnetronnal, nem melegedett jelentősen. Annak ellenére, hogy 20kV os a vezeték, el kell szigetelni a lemezeléstől és a primertől. Arra jutottam, hogy egy réteg 3-mas Polikarbonát lemez szerűség, utána két menet 20kV os vezeték és a primerre pedig 1,5 PVC padlót csavarok körbe 1szer. Kép mellékelve. Ez így megfelelő lenne? Köszönöm, Üdv!
:O Ezt meg hogyan csinálja ??? Magnetron ?????
Ez milyen trafó? A magnetron fűtéséhez tökéletesen jó a MOT, szigetelt és még nagyfeszt is ad
Persze. Mágnesek nélkül csak egy dióda, ami nagyon strapabíró.
Bocs nem írtam, hogy egy 3 fázisú egyenirányítóhoz kell. Ahol 2 (mot) * 2,1kV * gyök2 * gyök3 = 10kV erre sajnos már nem alkalmas a mot fűtése.
Arra lennék még kíváncsi, hogy a Motok fűtése durván 3-4V között van. Nagyon rontok a helyzeten, ha mondjuk kicsivel nagyobb feszültségre tekerem meg, vagy ez kőbe van vésve, hogy ennyinek kell lennie? Egyébként 5,5V körül jött ki üresjárásban. Terhelve kb 4,6-4,8V körül mozog.
Köszönöm!
Exponenciálisan csökken az élettartama az üzemi áramon felül.
Idézet: „Annak ellenére, hogy 20kV os a vezeték, el kell szigetelni a lemezeléstől és a primertől.” Miért is?
Igen, igazad van, nem kell, de egyrészt lehetővé teszi a trafó is vagyis elfér a vezetékek mellett és ez a sima felület se sértheti fel a szigetelését a vezetéknek, másrészt mechanikailag is szoros illesztést biztosít, egyszóval talán üzembiztosabb konstrukció lesz a végeredmény, egy hibalehetőséggel kevesebb. Mellesleg a karusneonnál is szóba került, hogy sok esetben üzemszerűen használt vezetékeknél is átüthet a fémszerkezetekbe épített vezeték, ha nincs megfelelően elszigetelve.
Akkor olyan 3,5V körül állítom be. Köszönöm!
Ha valaki ráköt a vezetékre 20kV-ot, és a földpont mondjuk egy hegyes sarok a kábel közelében, akkor persze, hogy átüt. Ez egy komoly szerelői hiba. Én a 20kV-os kábelt 60kV-on használtam, DC-re. A megosztás miatt 2-3 centis szikrákat lökött a trafó magja és a föld között, de a kábel kibírta. Ezt is cső fűtéshez csináltam (de az kicsit más cső volt )
5-10kV felett mindent le kell kerekíteni. Ha befér a szigetelés is, akkor oké.
Régebben ígértem képet a csőről, amink van. A feladat az, hogy megállapítsuk az adatait.
Tungsram gyártmány, de semmi infót nem találtam róla. Valószínűleg 15-20kW-os lehet.
Szia! A szkennerem döglődik, ezért csak mobilos fotót tudok
küldeni. Van néhány Tungsram kézikönyvem, ha kell még valamiről adat.
Adattábla a teljességért.
Kösz. A párolgó hűtés az milyen? Csak nem kompresszoros hűtés kell neki?
Tehát 10kW-os. Ezt még 3 fázisról meg tudom táplálni
Olyat még én sem láttam. Csak léghűtéses adócsövekkel
dolgoztam pl.(SRS326, SRS360). Persze ezt is lehet csak léghűtéssel használni,de teljesítmény maximumon már csak tornádóban lehet "hűvösen" tartani.
Szerintem be kell tenni egy vödör vízbe Mármint desztillált vízbe
100C az üzemi hőmérséklete. Be kell tenni egy vödör desztillált vízbe, és a víz forrás közben vonja el a hőt (a halmazállapot változás miatt nagyion sok hőt lehet így ellvonni) Kell egy WCtartály szerü szerkezet ami áűllandó vízszintet tart fenn.
Egyébként vízhűtéssel is simán használható ez a cső, sőt impulzusüzemben léghűtéssel is - mivel az anód elég nagy réztömb. Annyi a lényeg hogy nem melegedjen 100C-nál lényegesen nagyobb hőmérsékletre.
Az nem gond, hogy az a desztillált víz egy pár perc után már vezetni fog a környezetből felvett víztől és szennyeződéstől?
Ahol ilyet használnak ott az egész "fazék" az anód potenciálján van, szigetelőkön áll, és enyhén túlnyomásos. A gőz elvezetés üvegcsővel van megoldva, a desztvíz utánpótlás szintén az egész zárt rendszer a hűtővel együtt (olyan mint egy autóhűtő).
Teslánál azonban elképzelhető olyan kialakítás is, hogy az anód DC szempontból földpotenciálon van, a táp pedig neagtív (-5...10kV). Persze akkor a fűtőtrafónak is igen jól szigeteltnek kell lennie. További lehetőség, hogy ha pl. egész hűtőrendszer nagyfesz potenciálon marad, akkor a desztvíz csak a keveseb vízkőképződés miatt kell.
Ebből kondibank lesz, akárki meglássa!
2nF / 20kV~ -os kondik, szép sorban, bevetésre várva... Lépés innn-ddulj! Üdv!
Kondi eső volt vagy mi? Ha sorbakötöd őket, lesz egy 2,2MV 25pF-es kondid.
Üdv srácok!
Én csak egy ilyen kissebbet szeretnék építeni! http://www.free-energy.hu/pajert/index.htm?FoAblak=../pajert47/Tesl...ad.htm De sehol sem találok hozzá kondit ami megfelelne... :S Esetlegesen valaki nem tudna nekem segíteni hogy milyet rakhatok még be? Vagy valaki tud ilyeneket? Köszönöm segítségeteket
E helyett inkább csinálj egy ilyet:http://skory.z-net.hu/tesla/mini_tesla2.html
Ez a miklós árpád féle elég veszélyes!
Na hát akkor ezt valahogy ki kéne váltani, nem szeretnék pancsolni 10kV-nál vödörben. Mondjuk az sem most lesz, hogy ez be lesz üzemelve. Mondjuk 30MHz 10kW mellett igencsak zavarna mindent a környéken, arra majd ki kell valamit találni.
Privátban adhatok egy mailcímet, arrafele tán még akad, bár most szerintem utánpótlás kell ott, mert eléggé elhordtam a készletet
De megbeszélitek, más kapacitású is van, kisebbek, de ilyen doorknob kivitelűek. VTTC-be kitűnőek. SGTC-hez kicsit sok kéne azokból.
Hát, majdnem
Én azon filózok, hogy ha tudnék valahonnan nagy feszültségtűrésű, nagyértékű egyforma ellenállásokat szerezni, akkor lehetne egy Marx-generátort is összedobni. Mekkora ellenállások kellenek? 10k? 100k? Vagy megohmos? Van egy marék 4k-s ellenállásom, valami 20W-osak. Szerintem kicsik ide. Az összes kondit felhasználva elméletileg 1,68 MV-ot is ki lehetne hozni, 20 kV töltés mellett... 20kV/cm átütéssel számolva az 80 centis szikra Bár lehet, hogy akkora láncon nagyon nagy lenne a veszteség (meg az égig érne). De 2*200kV (plusz-mínusz oszlopokkal) már elérhető. Az is nagyot szól De egyenlőre ez csak ötlet.
Ha 1 230v AC/ 9v DC Trafót megfordítanék számításaim szerint Kb 5577v DC-t kapnék.Ezzel a feszültséggel két, egymással szemben elhelyezett fémrúd között lenne villám?
Az a cím jöhet nekem is
Lomexbe van 3,5kV-os ellenállás, csak az a gond, hogy 1Mohmtól kezdődnek, és az sajnos túl sok, főleg hogy abból is kéne sorba 28kV-ra legalább 10 darab, ami minimum 10Mohm lenne. A marxba az ellenállások tulajdonképpen azt a célt szolgálják, hogy az impulzus lefutása során annyira megnöveljék az időállandót a lépcsők közt, hogy ne süljenek ki a kondik. Van egy olyan, hogy karakterisztikus marx impedancia, ezt kéne valahogy meghatározni. Egyébként pedig nem egyszerű a méretezése, mert minden paraméter függ az összes többitől. Ezért készítettem én tekercses marxot 4 kondival, így DC szempontból párhuzamosan, míg impulzus szempontból sorosan vannak a kondik. A tekercseket akár 0,1mm-es huzalból is el lehet készíteni, én gondoltam arra is, hogy nyákon lehetne kimarni egy nagyon vékonyka induktivitálst (egy 100uH azért nem árt, én 500uH-ket tekertem, azzal ment), és gyantával lekenni. Az utána tökéletesen működne, kevés helyet foglalna, és gyorsan el lehet készíteni rengeteg darabot. Ami hátulütője van a tekercses marxnak az egyben az előnye is, rendkívül magas lehet a bps ráta. Ha nincs valami korlátozó ellenállás, minden szikrázáskor a tápot rövidre zárja a generátor, és leesik a feszültség, fennmarad egy ív, a trafó meg búg. Tehát ebben az esetben is szükséges valamiféle áramkorlát, akár az AC oldalon kapacitív úton. Idézet: „1,68 MV-ot is ki lehetne hozni, 20 kV töltés mellett... 20kV/cm átütéssel számolva az 80 centis szikra” A feszültség, és a térerő két, teljesen különböző dolog! Amit mondasz csak és kizárólag totálisan homogén erőtérben létezik, a valóságban ilyen pedig nincs. Ezért is látni már 500kV-on fél méteres golyó elektródákat, hogy a térerőt legalább próbálják kicsit 'homogenizálni'. Ha ugyanis erősen inhomogén a térerő (csúcsos elektróda), hiába van csak 10kVDC-d rajta, a térerő ennek lehet, hogy a százszorosa lesz az elektróda körül (és emiatt van a korona is). Szerintem ha 1,68MVDC-t előállítasz (ami a marxnál szerintem nem lehetséges ilyen kis kondikkal), az inkább 3 métert fog szikrázni legalább. Én csináltam normál kaszkád sokszorozót ezekből a kondikból, azok jobban tetszettek, folytonos DC feszültséged van, viszont 2 lépcsőnél tovább nem nagyon lehet menni, mert túl kicsik a kondik kapacitása (Bővebben: Link, a kondiknak már az is komoly terhelést jelentett, hogy közel tettem a két kivezetést egymáshoz). Nincs egyébként túl nagy hangja, egy kondi 1J sincs. Az 1kJ-os fázisjavító kondik azért jóval dallamosabbak |
Bejelentkezés
Hirdetés |