Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Köridő mérése

Témaindító: elector_, idő: Nov 15, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) elector_ hozzászólása Nov 15, 2011 /

Sziasztok!
Ki tud nekem abban segíteni, hogyan lehet 5-6 pályán keringő jármű köridejeit mérni. Gondolom, valami egyedi jeladókat kell a járművekre felfogatni, és egy érzékelő a célvonalon azt figyeli, hogy mikor van a jeladó a legközelebb hozzá. Látott már valaki ilyet?
(#) kokozo válasza elector_ hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

(#) elector_ válasza kokozo hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Köszönöm az infót.
Azt hiszem, nem fogalmaztam pontosan. Nekem az kellene, hogy a "célvonalon" áthaladást azonnal jelezze az ott álló eszköz. Magyarul, a "befutási" sorrendet azonnal lehessen látni. A köridő kijelzés egy plusz feladat, de azt is kivűl és online kellene kijelezni.
(#) Medve válasza elector_ hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Hello, én proximity szenzort tudok pl elképzelni. De nem tudom, hogy századmásodperc alatt (és ilyen pontossággal) működne-e a kiolvasás
(#) elector_ válasza Medve hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Szia! Írnál erről egy kicsit többet?

Ahogy írtad, mindegyik járműben van egy jeladó, ami állandóan, vagy inkább a vevő kérésére egy egyedi azonosítót sugároz ki, amikor a vevő közelébe kerül. Ez lehet pár mm is de akár 8m is. A gond ezzel a "közelséggel" van, amit nem tudunk pontosan meghatározni, így azt sem, hogy a célvonalon mikor haladt át. Lehetne kombinálni egy fénysorompóval, de akkor meg ott a gond, amikor két jármű, egy járműhosszon belül éri el a célt. Egy a lényeg, a módszernek alkalmazkodnia kell a fizikai megvalósításhoz is. Pl mekkora a "jármű", azonos sávban haladnak-e, milyen gyorsan? egyforma magasak-e, Úttestbe be lehet-e építeni valamit? É s még sorolhatnám.

Én továbbra is azt gondolom, hogy bármilyen jaladó van a járműbe építve, az a távolból közeledik a cél felé, majd amikor áthalad a vonalon "közel" van (1-5m), majd újra távolodni kezd. Nem lehet olyan áramkört építeni, ami rövid idő alatt észleli a távolodás kezdetét, és jelez?

Lehet, Ultrahanggal pl, a doppler effektus figyelésével.

Esetleg infra adó a célvonalal egy vonalban de az fölött ezt veszi egy vevő a járművön és ha veszi a jelet bármilyen akár más kommunikációs módon (wifi, rf, infra, bluethoot, stb ) kiadja az egyedi jelét amit egy vevő felfog és értelmez és számolgat, természetesen elég jól irányított fény kell lehetőleg olyan ami felülről, esetleg felülről oldalról érkezik hogy ha több jármű is érkezik mind "lássa"..

Ez igaz, de én reális, megvalósítható (megvásárolható) megoldást keresek.
Igazából annyi kellene, hogy 6 adó adjon egyedi jelet, és 6 vevő jelezze a jel maximumot.
A proximity vevők mind relé kimenetelűek - ahogy érzékelnek kapcsolnak. Lehet, hogy veszek egyet, és megpróbálok egy analóg jelerősség jelet kihackelni belőle...

Adatkimenetűek ezek, szerintem te mást néztél.

Jó lehet, de itt is modulálni kell az adót - és akkor már az legyen a járművön - , hogy az 1db vevő meg tudja külömböztetni, vagy a 6 vevő mindegyike csak a saját adóját lássa meg.
Ezt hirtelen úgy tudom elképzelni, hogy a cél fölött egy rudazaton ott figyel 6 infra vevő egy a célvonallal párhuzamos szűk résen keresztűl. Ha megérkezik egy jármű a célba, a felfelé irányított adója csak közvetlenül a rúd alatt (tehát a célvonalon) tud a résen bevilágítani.
Van led modulációra kész megoldásotok (vevővel együtt persze)?

Értem, hol lehet ilyet kapni? (Én a mackónál láttam olyanokat, amik kapunyitásra szolgálnak.)

Miért kell 6 vevő? 1 vevő kell amiben egy microchip megold mindent.. Megkülönbözteti a bejövő jeleket kiszámolja a sebességet időket sorrendet és még ki is írja neked egy eredménytáblára, az adó meg lehet rf ugyanazon a frekin mind csak a kód amit adnak az lenne más, amit akár meddig lehetne bővíteni akár 100 járművesre is.

Oké, jó ha csak egy vevő kell (sok érzékelővel). Konkrét megvalósítása?

nem teljesen ez de kis átalakítással, és fantáziával megoldható ezzel is.
Adóból kell akármennyi a kulcsokat kell átírni egyedire pl auto 1 ,2,3,4,5,x.. A gomb helyett kell az infra vevő vagy ha wireless-el oldod meg a jel adást akkor annak a vevője, A pic programját meg ha megkérsz itt egy profi pic-est tuti segíteni fog módosítani, szerintem még a cikk szerzője is segít átírni több adó figyelésére.
(#) brato válasza elector_ hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Üdv!

Az egyik ismerősöm csinált ilyet egy gokartpályán, komplett rendszert.
Itt fórumtag volt Vas György néven. Írj neki emailt, hátha elérhető még.

Köszi, éppen én is rátaláltam erre.
(#) elector_ válasza brato hozzászólására (») Nov 15, 2011 /

Szia! Köszönöm, írtam neki, hátha...
(#) Bonca hozzászólása Nov 29, 2011 /

Készítettem egy infra adó-vevő párost. Az ötletet a Sony SIRC protokollja adta: impulzus időket mérek és azok alapján döntöm el, hogy start jel, logikai 1 vagy 0 érkezett. Ha valakit érdekel, szívesen megosztom az adó és a vevő kódját, és a kapcsolást.
Elöljáróban annyit, hogy adó oldalon egy hatsoros DIP kapcsolóval lehet az egyedi azonosítót beállítani (64 darabot). A vevő ezt az azonosítót fogadja infrán keresztül. A fogadott 6 bit alapján lehet bővíteni a programot, hogy mit csináljon.
Egy külső trigger indítja el a hatbites kód adását. Ez lehet pl. a célvonalon történő áthaladás.

Bonca
(#) mikroferi hozzászólása Aug 14, 2012 /

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok a témában, de szeretnék cross pályán köridőket mérni.Elég lenne egyszerre 1 motor idejét mérnünk.Vettem egy infrasorompót ami megszakadásra egy relét kapcsol,azt rákötöttem egy egér gombjára, ami kapcsolja a laptopon a stoppert,ami működik is,csak az a probléma,hogy az infrakapu ahogy elhalad a motor méri a két kereket,tehát folyamatosan "kattog".Van valami ötlet arra,hogy az első szakadás után pár másodpercig ne figyelje a jelet?Előre is köszi a válaszokat!
(#) kokozo válasza mikroferi hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Próbáld ki ezt: Bővebben: Link
Ha a c1-et nagyobbra veszed pl 100µF és az r1 helyett teszel egy potit akkor lehet állítani is a kívánt várakozási időt
(#) proba válasza mikroferi hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

Magasabbra rakott infra.(fejmagasságban max egy kerék lesz,hacsak nem emelkedő után teszed. )
(#) mikroferi válasza proba hozzászólására (») Aug 14, 2012 /

A fejmagasságra gondoltunk de van kis és nagy cross valamint 170 és 200 cm-es ember.Mindig álligatni nyűgös lenne.
(#) mikroferi válasza kokozo hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Köszönöm a válaszod,de lenne pár kérdésem.Mivel tényleg nem értek a témához azt szeretném kérdezni,hogy ez tulajdonképpen egy időzítő,vagy egy komplett infra vevő?Illetve az ind-j és ind-b az micsoda.Édesapám meg tudja építeni a kapcsolást csak tudnom kellene mi is ez pontosan.Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kokozo válasza mikroferi hozzászólására (») Aug 15, 2012 /

Szia! Ez egy impulzus bemenetet tart 3 másodpercig és ha az alatt újabb jel érkezik akkor onnantól újra 3 másodpercig tartja a jelet a kimeneten, tehát hiába ad a szenzorod 2-8-vagy akár 100 jelet is 1-nek fogja venni addig amíg a beállított értéket el nem éri, ebben az esetben 3 másodpercig minden jel 1-nek számít.
(#) mikroferi hozzászólása Aug 16, 2012 /

Köszönöm szépen a válaszod,nekem ez tökéletes lenne,mér csak az a kérdés hogy az ind-b és ind-j mit jelöl.Válaszod előre is köszönöm!
(#) kokozo válasza mikroferi hozzászólására (») Aug 16, 2012 /

Szia Neked elég az egyik indító jel is ez elvileg 2 helyről történő indítást is tud.
(#) mikroferi válasza kokozo hozzászólására (») Aug 17, 2012 /

Köszönöm a segítségedet, megépítettem a kapcsolást és tökéletesen működik.
(#) mikroferi hozzászólása Aug 18, 2012 /

Sziasztok!

Kint voltunk ma tesztelni a köridőmérőt.Tökéletesen működik,csakhogy nem gondoltunk arra hogy crossmotorozás közben,elég nagy a por.Kb 10 ből egyszer áhaladáskor a por is megszakítja az infrasugarat.Erre valami ötlet?Esetleg nincs olyan infra adó ami olyan erős hogy "átvilágítja" a port???
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem