Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rádiófrekvenciás (RF) jelgenerátor
Témaindító: hakapeszimaki, idő: Okt 30, 2008
Témakörök:
Ez se lenne rossz megoldás, csak nincs laptopom, így hát a PC megoldás már nem is jó. Meg elvileg ilyen kísérletet kell összerakni, ezért mindenképp így kellene.
Arra is gondoltam, hogy van telefonból kibontott excenteres rezgető motorom, ha annak a fordulatát szabályoznám egy tranzisztoros áramgenerátorral, akkor tudnák vele rezgést előállítani, de azzal az a baj, hogy a levegő segítségével nem tudom hogy adjam át a rezgést a lemezeknek. Pedig ahhoz elég lenne 1 tranzisztor, bázis ellenállás, motorhoz előtét, meg 1 poti.
Letöltöttem a programot egész jó a felbontása 1hercenként lehet állítani, de szerintem nem lenne elég a PC hangszóróm ahhoz, hogy berezgessek vele akármit is. Attól félek, hogy túl nagy amplitúdó kell hozzá. Bár ha valami vékony műanyagot használnák pl. kötegelőt, vagy akár papír csíkot, akkor meg lehet hogy állandóan rezegne a kényszerrezgés miatt, nem?
Nem teljesen RF a probléma, de talán nem baj ha erre még válaszolok. Dugj be akkor egy külső erősítőt vagy a PC hangszóró helyére köss egy mélysugárzó hangszórót. Annak agyobb a pille lengése és tudod használni. 10 cm es hangszóró gumi peremmel tökéletes a feladatra.
Kisérleteknél kell egy műszaki leírás. Amit nem zár ki a kiírás az megfelelő. Laptopot kérhetsz a suliban a kisérletet vezető tanártól, erősítőt meg a könyvtárból. Ha van valami 15 Watt körüli Tesla hangfal, arra celluxxal tudsz lengő papírt tenni. Idézet: Nem zárta ki a megoldást a korábbi rc osczcillátoros ötleted.„Meg elvileg ilyen kísérletet kell összerakni, ezért mindenképp így kellene.” Beszéld meg hétfőna komával, hogy elfogadna e egy ilyen megoldást, az alábbi indokokkal: Pontosabb, jegyzőkönyvezhető, innovatív.
Egyébként a kisérlettel gázlángot moduláltak anno a gimiben egy csőben, a gázt rezonálta hangszóró.
Quaddal meg egy márvány oszlopon, félvezető gyártáshoz lévő mehatronikai lengő rendsezrt pozícionáltak az BME-n. Ezért mertem javasolni a megoldást.
Ok, beszélek hétfőn a tanárral talán adnak is.
Vannak olyan 10 cm körüli hangszóróim bontottak, majd próbálkozok. Köszönöm a segítséget!
Én is csináltam volna valami mást, de hát ami a tananyaghoz kapcsolódik, azt kell megcsinálni, és tanultunk a rezgésekről, ezért választottam ezt.
Na azt hiszem megtaláltam a legjobb megoldást.
Van egy telefonból kibontott excenteres motorom, és szerintem azzal oldom meg. Próbának levágtam különböző hosszúságú 1 cm széles csíkokat PET palackból, és egy kis lapra felragasztottam. A lapra a kis motort ragasztottam fel, és labortápról szabályoztam. Eléggé jól lehetett látni, ahogy változik a fordulat úgy másik csík rezeg be. Holnap veszek BC182-es tranzisztort és tervezek hozzá egy fordulatszám szabályzót. Szépen megcsinálom egy kis falapra ezt az egészet, a csíkok végét meg kicsit befestem pirosra, hogy jobban látsszon a rezgés és kész. A hangszórós cuccal az lett volna a baj, hogy kell szerezni laptopot, erősítőt, meg mélynyomót, szóval túl körülményes és nincs köze a "makett"-hoz. Azért köszönöm a segítséget!
Sziasztok.
Valaki megépítette e már az ezen az oldalon lévő HF jelgenerátort?Bővebben: Link
Ez ugyan nem rádiófrekvenciás generátor, de ne építsd meg, egy kissé bonyolult. Ennek megfelelő funkciógenerátort építhetsz XR2206 ból sokkal egyszerűbben (van külön topikja). De ha valódi hang generátort szeretnél amivel mérni is lehet, akkor inkább egy Wien hidas, vagy ha később wobblerezni is szeretnél, akkor egy heterodin (keverős) hanggenerátort építs.
Nekem csak a rádió beméréséhez kellene elsődlegesen. Az XR2206-ból épített jó lenne erre a célra?
Rádió hangoláshoz a legritkább esetben kell hanggenerátor.
Ahhoz egy 30 kHz - 110 MHz között hangolható AM, FM -ben modulálható szignálgenerátor kell. Annak a moduláló generátorának egyáltalán nem baj, ha tisztességes hanggenerátort készítesz, és nem funkciógenerátort, és ha kivezeted, még hangfrekvenciás mérésekre is alkalmas, egy torzításmérővel együtt. A torzításmérőt elkészítheted egy hangfrekvenciás "csővoltmérővel" együtt, amire úgyis szükséged lesz.
Hát nem 2 Ft egy am/fm signal generátor. Úgy látom nem is sokan kezdtek neki az építésének.
Most nézem az XR 2206 adatlapját, úgy látom lehet belőle am/fm generátort csinálni.
Átnézek abba a topikba is.
Nem egy túl nagy probléma azért. Házilagosan is megépíthető, 30 MHz -ig biztosan. Még ilyen akár "modulos" rendszerben is, hogy megépíted a hanggenerátort, amit tudsz használni önállóan, és modulátornak is. Funkció generátor azért nem jó, mert eleve nagy a torzítása. Megépítesz egy "csővoltmérőt" persze félvezetőkkel, vagy műveleti erősítővel, ehhez készíthetsz torzításmérő előtétet, pl. aktív lyukszűrővel.
Aztán készíthetsz RF generátort megfelelően árnyékolva, amit AM -ben, és FM ben is modulálni lehet, és a kimenőszintjét a megfelelő határok között állítani lehet. Mindezt apránként.
Ne tévesszen meg, az nem az, amire neked szükséged van.
Bizony így van, én is görcsöltem ezekkel, de beláttam, hogy ha komolyan foglalkozom e kérdésekkel,akkor muszáj gyári műszereket szerezni-persze kb. 200e. pénz volt, de ezért 1-1 EMG1168 szignál, TR1172 (FM)szignál, TR0163 hanggen., TR2152 mérőhíd, EMG1568-2 szkóp, meg egy "Poliskop-2"is-bőven megérte!
Fórumozók! Szignált DDS formátumban érdemes építeni. Kell egy ilyen mini modul és egy PC és máris kész a 60 Mhz es szigál. Diódás modulátorral könnyű modulálni.
Megüberelhetetlen stabilitásban és árban Két példányban is összeraktam. Egy rendes analóg szignálhoz öntött ház kell, forgó kondi skálával, digitális frekimérő stb, ez meg funkcióban egyben van mindezekkel. 'Bővebben: Link A másikhoz van komplett LCD, és soros porton is paraméterezhető. Ezt is megcsináltam.Bővebben: Link
Zoli! Van ebből nem kites verzió is, az több élményt jelent.Bővebben: Link Ezt is megcsináltam, de ez nagyobb meló, és funkciót tekintve inkább rádió vezér oszcinak tervezték, de az előző kettő sokkal könnyebb.
Nekem a gyáriakkal sokat kell(ett) töltenem szervizelésre. Más élmény, van olyan műszer is van amit kevésbé tartok hasznosnak. Az igazság hogy előbb kell megtanulni használni aztán megvenni, de persze fordítva volt ...
Hát igaz, szervizelés az volt, (a szkópnál meg éppen van), de lényegileg működnek- na persze, hogy a jövő pl. a DDS, és hasonlók (apropo-gratula hozzá).
Üdv:GK
Húúú....nem egyről a kettőre fog akkor ez menni.
Akkor először egy hanggenerátorral kezdem.
Szia.
Egy ilyen jó leszBővebben: Link? Vagy a képen hasonló?
A képen látható jó mérésekre. A linken látható, az hang előállító szerkezet, mérésre nem való.
Akkor abból csinálok egy próba darabot.
Szendi001 hozzászólásában az első linken lévő kapcsoláshoz kell még valamilyen áramkör? Pl egy max232-es áramkör ami a PC-hez illeszti a kütyüt.
Nem kell hozzá semmi, csak 3 db ellenállás és párhuzamos port kábel.
A hanggenerátort és az RF generátort különítsük el! Az egyik hangfrekvenciás (és max AM kf), a másik rádiófrekvenciás célműszer.
Értem.
És a PC-hez a progit honnan tudom letölteni? Most googlézok és ezt találtam. Elég jónak tűnik.
A 741-el működő az atombiztos kapcsolás-igaz, hogy "csak" sinus-t tud. Én is megcsináltam tkp. ugyanezt kb.25 évvel ezelőtt(-702-vel). A Wien-híd alkatrészeit ajánlatos minél pontosabb értékekkel (1%, vagy jobb)összerakni, a hidban lévő poti jó együttfutású legyen(a csekély torzítás érdekében)!Én még csinálnék neki egy kimeneti osztót is. Frekiskálához persze (1x) kell egy frekimérő. A rajzhoz csak annyit, hogy az IC táplábai, és a test közé én 1-1 100nF kerámiakondit is tennék.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |