Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Igen, a pákában van a mozgásérzékelő de sajnos a kisebb, finomabb mozgásokra nem reagál, ha ezt tudtam volna akkor nem fizettem volna érte annyival többet. Azt hittem valami spéci mozgásérzékelő van benne fenéket, valamilyen mechanikus megoldással van kivitelezve. Ha páka tartóba beteszem vagy kiveszem és ha finomabban teszem nem reagál rá, de működik és hamar megszokja az ember hogy hogyan kapcsol a mozgás érzékelő.
Volt egy driverem PIC -re és az alapján átírtam a drivert MSP430G procira
Ebbe a topikba feltettem ha érdekel.
Köszönöm, de nekem az ilyesmihez még fejlődni kell mikrokontroller téren. Ezt-azt csináltam picekkel, de ahhoz, hogy ilyeneket megcsináljak, még sokat kell tanulnom.
Most a kapcsolóüzemű tápokat tanulmányozom. Nem tudnék egyszerre 2 ilyen komoly témával foglalkozni. meg sajna az időm is kevés... Lényeg, hogy nagyon jó megoldás ez a kijelző. Grat.
Köszi a választ!
Ha még van kapacitásod, megtennéd, hogy rajzolsz egy bekötési vázlatot a páka csatlakozójáról?
emmzolee
Idézet: „ Lényeg, hogy nagyon jó megoldás ez a kijelző. Grat. ” Köszi, én is jó megoldásnak tartom, de ha lett volna rá keret akkor valami HD44780 4 soros kijelzővel oldottam volna meg, mivel drágább pákát vettem máshol kellett takarékoskodni. Az nagyon jó ha kapcsi tápokkal foglalkozol én is rá kell szánjam magam előbb utóbb, mert mindenhez nem lehet átalakított PC tápot használni. Ezt a forrasztóállomást is átalakított PC táppal akarom hajtani, a pc tápot átalakítottam, hogy 24V legyen a kimenetén minden ok, de nem fért be a dobozba ami van, úgyhogy lehet, hogy egy notebook töltővel üzemeltetem. vicsys 1. hőelem + 2. hőelem gnd 3-4. fűtőszál 5-6. mozgásérzékelő
3310-es kijelző még nem volt színes.
Frappánsul megoldottad a két kijelző használatát. Nekem csak 3310-ek vannak. Sajnos a PIC és az AVR is magas nekem, csak annyi hogy után építek. Itt megint egy másik proci.
Szia CHZ
Most szenvedek a Skori féle táppal. Ez az első ilyen próbálkozásom. Sokadik ferrit gyűrű után végre elindult. Az lenne a kérdésem hol mérjem a frekvenciát. Köszi.
Én szek. tekercsen mértem, érdemes terheléssel is ellenőrizni.
Sziasztok!
Forrasztoallomast epitek, es a tapellatasnal akadtak gondjaim. Az alabbi toroidot hasznalom: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/trafo24v_50t.html . Bekotottem egy Graetz-et egybol a secunder kabeleire, es az a problemam, hogy nagyobb feszultseget mertem a kimenetein, mint 24V (27-28 korulit). Graetz nelkul jo az ertek. Tudnatok tippet adni, mi lehet a problema? Nem jo a Gratez, vagy szuksegem lenne mas alkatreszekre? Elore is nagyon koszonom! Udv.: Zoli
A greatz kimenetén mérted a feszültséget ? Akkor semmi baj
mert a pufferkondi emeli meg a feszültséget (ez természetes )
Hagyd ki az egyen irányítást, a pákának talán jobb is a váltóáram! Persze akkor ehhez kell alakítani a páka áramának kapcsolását. Jó lenne tudni melyik kapcsolást építed.
Nem "kapcsolast" epitek, csak osszedobom alkatreszekbol. Konkretan ez a vezerlo: http://industrial.omron.hu/hu/products/catalogue/control_components...t.html , erre van kotve bemeneti jelnek a paka hoerzekeloje, a kimeneten meg van egy rele, amit vezerel, es a relevel kapcsolom a paka futeset. Lenyegeben kb. ennyi az egesz. Azert is kerdeztem, mert nem tudom, mit kellene meg tervezni a taphoz, mert csak a toroid van, meg a graetz.
@kaqkk: pufferkondi sincs. Tudnatok segiteni, hogy mi kellene meg ide, esetleg hol talalok hozza rajzot? Koszi a segitseget
Akkor nyugodtan hagyd ki az egyenirányítót , és közvetlenül kapcsoltasd a pákát a trafóra a vezérlővel.
Okes, koszi!
Osszedobom delutan a maradek dolgokat, es kiprobalom.
Ja, jut eszembe, akkor kell szereznem AC-s tekercsu relet :S
Nem kell ! A vezérlőd közvetlenül tudja kapcsolni a pákát !
Igen, azt tudom, de a 2A nem fogja tonkretenni a vezerloben levo relet egy ido utan? Azert gondoltam, hogy ulso relevel oldom meg, hogy ha cserelni kell, akkor egyszerubb.
Ezek a vezérlők általában 10A-t tudnak kapcsolni 300v on
a 24v 2A gyerekjáték a számukra .
Sziasztok!
Építek egy tökéletesen használhatatlan forrasztó állomást. Mate_x féle kapcsolást építettem meg skory önrezgő tápegységével. Miért használhatatlan? Mert 100-ból 100-szor nem kapcsol be a fűtés. Reset után ugyan ez, a 14-es lábra kapcsolót teszek akkor csak P-ket ír a kijelző. Kondi kisütögetés és jó sok próbálkozás után bekapcsol a fűtés. Ilyenkor 40-50 C-al túlfűti a pákát majd 20-30 C ingadozással tartja a beállított hőmérsékletet. Ez elött analóg állomásom volt. Így a két állomásra költött összegért már gyárit tudtam volna venni. De az új gyári állomásom helyett pillanatpákával forrasztok. Én azt tanácsolom mindenki mérlegelje, hogy épít vagy vásárol. Kezdek afelé hajlani, hogy a műszereket, szerszámokat stb... megveszem és azokkal építek.
Ne keseredj el! Majd lesz az még működőképes is. Az analóg forrasztóállomás sok embernek működött már és a digitális kivitelek is jó pár embernek működnek. Majd jönnek a szakik és segítenek a hibajavításban, csak várj türelemmel.
Szia!
Az első változatot építetted meg? A második változat tökéletesebb, de annak is működnie kell. Lefogadom, hogy az a hiba, hogy a kapcsoló üzemű táp nem ad ki stabil feszültséget. Mérj rá a pic táplábaira, szinte biztos, hogy nem egyenletes 5 V lesz. Gondolom a páka fűtését is egyenáramról hajtod, de ez esetben a triakos részt fetessel kell helyettesíteni. Üdv, mate_x
Igen az első verziót. Tápon van egy 7805 IC. Stabil 5 voltot kap. A páka 24V-ot kap ami nem stabilizált és független az 5V-tól. A vezérlő nyákon kapott helyet a FET amivel kapcsolom a fűtést. Ott találkozik a két szekunder GND-je. Próbáltam közvetlen a trafón összekötni de akkor ugrál a kijelzés és ki-be kapcsol a fűtés. Érdekes. Még esetleg arra gondolok, hogy a táp szórja meg a pic-et. Ha bekapcsolom a műhelyben nem szinkronizál a DCF órám. Mintha nem is lenne jel.
Szerintem próbáld ki rendes 24 V-os trafóval, és nagy pufferkondenzátorral, azzal mennie kell. Az értékek is azért ugrálhatnak annyira, mert a műveleti erősítő sem kap stabil feszültséget. Az egy dolog, hogy ott van a 7805, attól még pár tizedvoltot ugrálhat a feszültség, esetleg a kapcsolóüzemű táp miatt, olyan gyorsan, hogy nem is látod.
Jó bele az lt1013. Próbáld ki még azt, hogy a 7805 elé teszel egy 1000 µF-os kondit. Lehet ez is megoldaná a problémát.
Van elötte és utána is elkó meg két 100nF kondi. Rámérek szkóppal és kiderül.
Ha nem jó így sem, akkor töltsd a PIC-be ezt a programot. Így az mclr lábra nem kell kötni semmit.
Labortápról megy. Nem tetszik neki a kapcsoló üzem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |