Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   690 / 1386
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szia

Nem lett kék, csak annak látszik, mert rajta van a fólia.(ez egy értelmes mondat volt, szóval a felületén van a fólia és oldalról benézve kéknek látszik) Egyébként a nagy furatoknál berepedezett úgyhogy azt le kellett ragasztanom cellux-szal. a 4-es furatnál még rendben volt, de a 7-es furatnál itt-ott beszakadt, gondolom annak köszönhetően, hogy az előhívó kb 30 fokos volt és sima hideg csapvízzel öblítettem. Egyébként maratva is teljesen jó lett, nem maradt sehol vékony hártya, kivéve az egyik sarokban, de ott nem feküdt fel a film, majd kell csinálnom egy vákuumos levilágítót. (a jelenleginél kézzel-lábbal szorítom az üveglapot, de szó szerint, és tartom fölötte a ledeket... kényelmetlen) Most keményítem a lötstopot, szóval a gagyifólia ahhoz is jó.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 12, 2011 /
 
Szerintem a kt150-ből nagyon kis erőfeszítésből nagyon kasa cnc-t lehetne csinálni ha a marógépen kívül a többi benne van. Gondolkozom erősen.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Igen, csak az a 15X15cm az nem túl sok.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Vegyél magad elé egy centit. De most komolyan vedd elő.
Elővetted? Rajzolj egy papírra egy 150*150mm-es négyzetet (többiek is elővehetik a vonalzót).
Hány nyákod volt ami ennél nagyobb, illetve hány olyan munkád volt, amihez jó lett volna egy cnc és ennél nagyobb darabot kellet volna megmunkálnod.
Először rajzolj, utána válaszolj. A cucc 50.000 forint alatt van. Leszeded a kézi kereket, és a helyére rakod a két motort.
Leszeded a forgató kart, és a helyére raksz egy motort.
Veszel kínából egy tb6560-as piros vezérlőt (v type-nak van általában vaterán hirdetve), veszel a motoroknak megfelelő toroidot, és összebarkácsolsz egy aránylag stabil tápot. Raksz fel egy mach3-at, és kész a cnc.
Semmi komolyabb mechanikai megmunkálást nem kell végezni, max a motorfelfogást kell kitalálni.
Nyákfúrásra, nyákmarásra biztos jó, és még gyárthatsz magadnak a nagyobb cnc-hez (ha építesz) alkatrészeket.
Nekem nagyon tetszik. Ma fogom megfordítani a cnc-ben a menetesszárakat, mert az elején ahol sokat ment (max 200*200-as terület) ott elkopott, és megyek az esztergályoshoz új darabokért az új cnc-be.
Persze az új cnc munkaterülete 500*500-as lesz, de csak a megvezetések meg pár alu darab majdnem annyi volt mint ez a proxonos állvány.
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Egy negatívum van, hogy ez csak két irány, tehát z-t csinálni magadnak, bár ez nettó ár, és ha erre jön az áfa az már lehet hogy drága.
(58.000 az asztal, 20-ból kijön egy Z szerintem, az 78 a motorok 12 az 90.000 vezérlő egy 10-es) 100.000 környékén ki lehet hozni, ha nem kellenek erős motorok a mozgatáshoz, és ezért brutál táp.
(#) snapscan válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Azért nem ilyen egyszerű. Ezeknek az asztaloknak gyárilag holtjátékuk van irányváltásnál, szét kell szedni és megcsinálni holtjátékmentesre. Ez lehet, hogy tök egyszerű, de lehet, hogy mehetsz esztergályoshoz, és akkor már nem éri meg.
Egyébként hol láttad 50E-ért?
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Így van, nem csinálok általában akkora nyákokat.
Nem csak nyák furkálásra vennék egy ilyet. Ha az ember CNC-t épít (vagy vesz), akkor olyat akar, ami biztosan minden igényét ki elégíti.
Most csináltattam műszer előlap feliratozást nyomdában, mert nem fért az ismerős CNC-je alá a lemez. 420X210mm volt. Persze így a nyomdai módszerrel csak a feliratozás lett megoldva. A fúrkálást utána nekem kellett csinálni. Ha lett volna nagyobb CNC, akkor az egész kész formában ki jött volna belőle.
Ha nagyobb lett volna...
Idézet:
„Először rajzolj, utána válaszolj.”

Nem értem miért támadsz.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Nem támadásként írtam, csak mert nehéz számomra fejben elképzelni a 15 centit, és lerajzolva egész nagynak néz ki.
(#) Frankye válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Nem támadott, csak a 150x150 mm - hallva - kicsinek tűnik. Lerajzolva látszik csak, hogy ténylegesen mekkora. (Én sem hittem a szememnek...)
(#) gulasoft válasza snapscan hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Már módosítottam, mert nettó volt 50 alatt.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Ugye, hogy sokkal nagyobb mint amit fejben összerak az ember?
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Egyet értek, pont ugyan ez futott át az agyamon tegnap. Találtam egy ilyet: Bővebben: Link
De még ennek is horror ára van! Ha 100 alatt meg lehetne oldani (szerencsére spejzolok már több éve 2db igen izmos léptetőmotort és az IB/E gépem is jó lenne hozzá) akkor gondolkodóba esnék nagyon.
Olyan jó lenne, semmi méretre vágás, csiszolgatás, laminálás, áztatás, maratás, fúrás... csak alárakom a szűz nyáklapot és START gomb. Pedig most Galaxy S II-re gyűjtök, de látva most néhány youtube videót...
Gulasoft ha te (vagy valaki más) megveszed, átépíted és működik jól (bár miért ne működne), akkor nekem is kell egy!
(#) snapscan válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Akkor úgy kérdem, hogy hol láttad netto 50E-ért, mert én nem találom itthon ilyen olcsón, csak külföldön.
(#) Berci válasza snapscan hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Bocs hogy beleszólok,de a mach3-al simán
be lehet programozni a holtjátékot.
Ezért nem kell szétszedni a gépet.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Igen, meglepően nagy.
(#) Attila86 válasza snapscan hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szerintem itt látta: Bővebben: Link
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Itt a keresztasztalról egy videó: Bővebben: Link
Nagyjából mennyi idő lehet egy nyák legyártása? Sejtem hogy ez nagyon sok mindentől függ, de mégis, nagyjából? Fél óra, 5 óra, másfél nap?
(#) oxygen válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szia

Kézi gyártásnál tudok Neked időket írni, nálam 3 nap volt amit most csináltam az alábbi "beosztásban":

Első nap: furatok fotózása, fúrása (kb. 600 furat); 1 óra
Második nap: Tisztítás, furatgalván, fotózás, maratás, lötstop laminálás; 6 óra
Harmadik nap: lötstop uv-keményítés és beégetés, technológiai keret levágás; 1 óra

Összességében, ha csak ezzel foglalkoztam volna akkor 8-9 óra alatt megvan (ebéd és kávészünetekkel). Egyébként ez egy 165x125mm-es kétoldalas furatgalvanizált nyák volt. A legutóbbi egyoldalas 60x40mm-es lötstopos nyák pedig 1,5 óra volt 100db furattal.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Nyákja válogatja. Gondolom itt most a marásról van szó mint cnc-vel való gyártás.
Nagy általánosságban annyit, hogy itt szigetelőtávokat mar, tehát körbemarja a vezetékeket. Ha elég egy 0.2-es szigetelőtávolság, akkor egy 0.2-essel egyszer körbemegy minden vonalon és forrszemen. Ilyenkor olyan lesz mintha eagle-ben bekapcsoltad volna a teliföldet, meg azt a thermo izét amitől még a vektoros fontokat is körbeveszi. Persze lehet irtó nagy nyák kevés vezetékkel (pl trafó ül a nagy részén) és egész pici sűrűn vezetékezve. Függ persze a gép sebességétől is, és nagyon egyenesen kell felfogni a nyákot, ami nagyobb eseteknél csak vákumasztallal oldható meg, bár a fablabban kétoldalas ragasztóval ragasztják a tárgyasztalra a munkadarabot, lehet hogy az igazán olcsó megoldás.
Amit múltkor raktam fel az cirka fél óra volt (vagy 40 perc), de lassúra van véve a gépem, mert kopnak a menetesszárak, a héten megyek újakért.
(#) Attila86 válasza oxygen hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szia!

Én a CNC-vel való nyák-gyártás idejét kérdeztem.

3 nap?! Én fél óra alatt kész vagyok egy panellal ha sietek. Na jó, fúrással együtt egy óra.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Nem írtad meg hogy került a kék fólia a furatgalvános lukakba. Hogy véded meg azokat a 3-as furatokat a marás ellen?
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Van 0,2-es keményfém maró?
Egyébként nem hangzik rosszul... 0,2-es szigetelő-távolság abszolút vállalható részemről. Hogy érted hogy nagyon egyenesen kell felfogni a nyákot? Odaragasztom a két szélén szigetelőszalaggal a keresztasztalra és kész. Ha fúrni is akarom akkor meg teszek alá egy fa lapot. Vagy ez nem így megy?

A Z tengely elkészítése miből állna? Jó lenne ha az is készen kapható lenne a keresztasztalhoz hasonlóan, mert utálom a mechanikát. Közben meg CNC-t szeretnék...
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Gravírtűből van olyan aminek a vége 0.2-es. Az egyenes alatt teljesen síkot értek, és ez a maró azért nagyon jó, mert nagyon derékszögek és nagyon merőleges síkok vannak benne. Két ragasztószalaggal felfogod, és mikor a maró elkezdi marni a nyákot nézheted ahogy elenged a ragasztószalag, és tolja maga előtt a nyákot a maró, vagy rosszabb esetben felkapja a nyákot és röpíti a világba.
Fúrásnál még csak csak, mert ott csak fel le mozgás van (én lecsavarom a 4 sarkánál), de marásnál 2 szikszalag...
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szia

De írtam, nem került bele, rajta van a tetején, csak úgy látszik, mintha benne lenne. A 3-as furat valójában 4-es (lehet elírtam) nem jön le a tetejéről a fólia. A 7-es furatnál repedezett be, de ott cellux-szal pótoltam. A kisebb furatokról meg egyáltalán nem hajlamos lejönni.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Hát pontosan így képzeltem el én is, bár itt megvették hozzá a z-t is. (állvány) Csak azzal már drága lenne. Ha meg lehetne venni nettó akkor úgy kijönne 100 körül. (csak a 3 kuplung 5-10.00 Ft, de ideiglenes gumitömlő is megteszi bilinccsel) Mondjuk fúráshoz ugyan ekkorát, fele ennyiből is össze lehet rakni, de azzal fémet marni nem nagyon lehetne. Ugyan akkor ha azt nézzük, hogy csak egy ekkor a keresztasztal máshol mennyiért van, nem is drága. Na de ez már nem nyák, hanem cnc, és nem hobbycnc-nek nem engedtek itt topicot nyitni.
(#) oxygen válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szia

Közben leesett, hogy a cnc-s gyártást kérdezed, no sebaj. Egyébként ráérősen csináltam a nyákot azért tartott ennyi ideig
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Hát nálam meg hajlamos. Duplán fóliázva is. Lehet nem elég szoros a görgő a laminátoron? (ezt abból is gondolom, hogy a nyák egyik felén, (ugyan az a rajz kétszer vagy négyszer) 100%-os a furatgalván, a másik felén meg közel 0, és nem a galvánnal van a baj, hanem a marász eszi meg utána. Egyébként ez a furatgalván tényleg ilyen irtó macera, és baromi dühítő, hogy a végén átlátszó a furat, azaz a kék fólia nincs rajta, és a furatgalván is lement a marás közben. Komolyan gondolkodom egy teszten ahol a forrszemeket külön kimaszkolom, és a furatgalván után kap egy óngalvánt csak ez a rész, de az még majdnem egy óra, és maszk is kell.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Ja és mitől van ennek ilyen ón szine?
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Mert a fehéregyensúly elmászott, vagyis a fényképező igy gondolta szépnek, egyébként matt-malacrózsaszín a felület.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Gondolom a galvánréz miatt. Mos már akár a4-es pneleket is tudák galvanizálni, csak a táp nincs hozzá. (úgy 12 amperes kéne hozzá 5V-al az 60W.
Következő: »»   690 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem