Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Valaki tudna segiteni?
Hello!
Nos, berajzoltam egy zöld drótot.. üdv! proli007
Felesleges türelmetlenkedned. Ha valaki tud segíteni, akkor is fog válaszolni, ha nem írod be kétszer-háromszor a kérdésedet. Az elektronikához türelemre van szükség elsősorban, nem pedig eszközökre.
Hello!
Igen,tudom hogy egy kicsit siettem azert mert ma felekartam vinni a suliba es felis vittemNagyon frankon mukodik. Beszeljenek a kepek
A kijelzők panelja meg van hajolva?
Haaat)ici picit de ne nagyonAmugy milyen?
Amúgy nem rossz.. Különösen tetszik a potméter megoldása A forrasztások lehetnének szebbek, de jó tényleg!
Igen,nemkaptam sehol olyan hoszukas potit.Probaltam minnel szebben cinezni,esetleg mit javasolsz hogy mit csinaljak jobban a cinezesnel?
Forrasztás után alaposan mosd le denszesszel a panelt, mert rajta maradtak a gyanta (folyasztószer) maradványai. Próbáld egyenletes ónmennyiséggel forrasztani a forrszemeket. Egyébként nem rossz.
Forrasztás előtt is érdemes jól megtisztítani, hogy szebben terüljön az ón.
Ez is tény!
Rendben,meg kell csinaljak 4 panelt es akkor mutatok kepeket.
Lam tanultam-e a hibambol Megegyszer koszonom a segitseget
Szép lett, bár a kijelzők paneljét egyenesre reszelhetted volna (mármint a tetejét). A forrasztásokra tényleg ügyelj jobban, és én vagy végig ónoznám a vezető sávokat, vagy lelakkoznám, hogy ne oxidálódjon!
Igazán nincs mit, nagyon szívesen. Márk előző felvetésével egyet kell, hogy értsek, az alapos tisztogatás után egy lakkozás nem árt.
Akár ezt is használhatod.. Ha a későbbiekben javítani kell valamit a panelon még a forrasztást is segíti
Sziasztok!
Készítettem egy kapcsolási rajzot ICL7107-es hőmérőhöz. Úgy gondoltam több hőszenzort (1n4148) is rákötnék a hőmérőre váltókapcsoló segítségével. Maximum 2-3db-ot. Szeretném ha valaki, megtenné nekem, hogy átnézi és véleményt mondana afelöl hogy működőképes-e! Esetleg leírná hogy működne. Elöre is köszönöm!
Sziasztok! Valaki esetleg nem készített automata méréshatár váltót ehhez az ICL7107 panelműszerhez? Én egy labortápban szeretném alkalmazni de akarom,hogy méréshatárt váltson 0-19,99V és 20-199,9V tartományban és áramban 0-1,999A és 2A-19.99A méréshatárban.. A feszültségnél gondoltam egy Zener dióda megoldaná egy relével 19V-on átkapcsolná a méréshatárt.. Viszont az árammérés már nem ilyen egyszerű mert ott kicsi feszültséget kell "érzékelni" én gondoltam rá,hogy egy Schottky dióda 0,2 V körüli nyitófeszültségét kihasználva kapcsolnám át a műszert ugyancsak relével mit egy fet kapcsol ki/be a dióda ha kinyit akkor átlép egyel feljebb.. Szerintetek működne?? Még nem próbáltam ki.. Főleg az árammérésnél jó ha minél pontosabban látja az ember a kimenő áramot.. Most sokszor a műszeremet kell használnom mert a tápomban 20A-es határban mér ami ugye nem elég ha mA-t is látni akarok..
Hello!
Bocsi, de nem értem.. - Mert ez nem kapcsolási rajz, hanem nyákterv. Ha azt szeretnéd, hogy valaki megnézze működik-e, akkor talán ésszerűbb lenne a kapcsolási rajzot feltenni. Vagy most rajzolja vissza valaki a nyákot, hogy megtudja mire készülsz? (Borítékolom,hogy nem fogja) - Vagy ha egy ismert rajz alapján készítetted a nyákot, és azt szeretnéd ellenőrizni, hogy helyes-e, akkor is linkelni kellett volna az eredeti rajzot. - De ha visszaolvasol, akkor valaki írta, hogy nem tudott egyforma karakterisztikájú diódákat összeválogatni. Tehát úgy tűnik, minden diódához külön-külön a nullpontot és végértéket beállító áramköri elemeket is kapcsolgatni kellene. üdv! proli007
Hello!
Nem olvastad el Alkotó válaszát, vagy nem vetted figyelembe? Amit írsz, az nem kivitelezhető és elég kezdetleges is lenne. De az adatlap 20. ábráján, ott a megoldás, az átváltási információ kihámozására az ICL kimeneteiről. Az szép, hogy árammérésnél mA tartományban szeretnéd látni az áramot, de azt is figyelembe kell venni, hogy a Shunt ellenálláson esetleg más áram is átfolyik, ami meghamisítja ott, a mérést. Ez az áram, minimálisan a feszültség szabályzó osztó árama. Kapcsolástól függően, ez az áram vagy állandó, vagy a kimeneti feszültség nagyságától függően változhat is. Ezt az áramot le kellene vonni a mért áramból. Egy 7107-nél ez elég körülményes lesz. üdv! proli007
Szia!
Majd gondolj a hiszterézisre is, hogy ha épp a kapcsolási határon van akkor ne ugrálgasson a méréshatárok közt. Tipikusan 9%-nál és 100%-nál szoktak méréshatárt váltani a műszerek. Érdekességként egyébként megmutatom egy jópár éves félbehagyott projektem kapcsolási rajzát. Ez egy két méréshatáros, méréshatáronként külön söntöt kezelő 4,5 digites árammérő ami egyen és váltóáramot is tud mérni. Mondjuk ebben nem ICL7107 van hanem ICL7135 mert annak van külön alul és túlcsordulás-kimenete. De a Proli007 által említett ábra alapján ez ICL7107-nél is megoldható.
Itt van nagyobb felbontásban. És érdekességként itt van egy hat méréshatáros is:
Két méréshatáros 4,5 digites árammérő Hat méréshatáros 4,5 digites árammérő Ezekből meríthetsz ötleteket. A hat méréshatárosat amúgy meg is építettem (persze nem tökéletes). Itt van róla egy videó: Bővebben: Link
Köszönöm a kiigazításokat és az ötleteket! Szem előtt tartom!
Szia!
Igazad van, az tényleg nyákterv volt! Mellékelem a kapcsolási rajzokat amikből a nyáktervet készítettem! A hőmérő valószinűleg működőképes, engem az érdekelne hogy a váltókapcsolóval is működne-e a kapcsirajzon látható módon! Türelmedet és megértésedet köszönöm!
Hello!
- Itt alapból azért több gond is van. A 7107 áramköre, PTC ellenálláshoz készült, ahol mint a neve is mutatja a hőmérséklet növekedésre nő az ellenállás értéke, míg a diódának negatív a hőfokfüggése. Vagy is a kapcsolás nem jó a diódához. De az adatlapon megtalálod a helyes kapcsolást. - Az analóg kapcsoló ki és bemenetén szükségtelenek az ellenállások. Azok akkor működnek helyesen, ha ki és bekapcsolt állapotban a kapcsoló pontjai, mindig a tápfeszültség pontok között van. Itt viszont nem látom, miről táplálod a kiegészítő áramkört. - Arra viszont számítani kell, hogy az analóg kapcsolónak van átmeneti ellenállása, amin a dióda árama átfolyva feszültséget ejt. Tehát jobb, ha az analóg kapcsolón nem folyik áram, csak a műszer bemenetére kapcsolja a feszültséget. - Valamint ne feledd el, amit előző hozzászólásomban írtam, a diódák "válogatásáról".. üdv! proli007
Helló!
Köszi a választ! Van egy másik 7107-es áramköri kapcsirajzom is ami működik, de azon sima 3állású kapcsolóval oldottam meg a kapcsolgatást, ami kontakt híbák miatt elég buta értékeket mutat néha! Ezért gondoltam erre a kapcsolóhelyettesítő ÁK-re. -Az a lényeg, hogy megoldható ilyen módon a dolog. A diódák pontatlanságára utaló hozzászólásokat még régebben olvastam. Ezzel kapcsolatban tudnál ötleteket adni, hogyan csökkenthetném a különbségeket? Gondoltam rá, hogy kis értékű trimmer-, vagy huzaldarabok beépítésével minden dióda mögé és úgy kisakkozni kisakkozni... Köszönöm mégegyszer a segítséget!
Hello!
Szerintem próbáld ki. Csak a hidat kell megépíteni. (referencia és nullponti részt, valamint a diódás áramkört) Egy sima multiméterrel méred a feszültséget. -2mV/°C körül van a hőegyüttható. (Vagy is 2mV-onként számolsz egy fokot) Akkor kipróbálhatod a kapcsolásodat, és a diódák hibáit. A diódáknál az a gond, hogy a munkaponti feszültsége (nyitóirányú feszültség) kb. 500..600mV között van, míg a hőmérséklet változás, csak 2mV körül. Így a nyitóirányú áram változása, és a diódák paraméterének szórásának sokkal drasztikusabb hatása van. (persze itt pontossági igény is kérdés) Tekintve hogy egy dióda nem egy ellenállás, hanem egy "nem lineáris elem", sokkal nehezebb köztük a korrekciót megvalósítani. Igazából váltani kellene a diódát (mint ahogy szeretnéd), a nullponti kiegyenlítő feszültséget, és lehet a referenciát is. A dióda váltással másik mérőpontra kapcsolsz, a nullponttal kiegyenlíted a munkaponti (nyitó) feszültség különbségeket, a referenciával, a hőegyüttható közötti különbséget. üdv! proli007
Szia!
Én valahogy a lenti képen látható módon gondoltam, a a diódák beszabályozását! Ez így lehetséges? Ha igen, hány Ohmos trimmet vegyek? Vagy esetleg segítenél egy gyors skiccel ha te másképp gondoltad? Kezdő vagyok ez gondolom látszik, de elképzeléseim vannak, csak a működésük bizonytalan! Ezért kérem a segítséget! Köszi a segítséget!
Hello!
Nem látható a kép.. üdv! proli007
Szia!
A 7107-es adatlapján csak ezt a hőmérő kapcsit találtam. A jobb oldali képen a "J1 és J2" a 7107-es áramkörön a hőérzékelő forrasztási pontjaira mennének, a J3 az átkapcsoló ák. vezérlése. Így lehetséges? Hány Ohm értékű trimmerek kellenének? Vagy a 7107-es áramkörön található trimmeres részt meg kellene építeni diódánként? Az már bonyolultabb lenne! Ez csak a kocsiba lenne hömérő, kinti-benti.
Hello!
- Ez a koncepció már jobban néz ki. De megrajzoltam miként is gondolom. Így az analóg kapcsolókon keresztül, nem folyik áram. - Ha a diódákat soros ellenállással szeretnéd kiegyenlíteni, akkor kb. 100ohm-os trimmerre van szükséged. Mert a referencia feszültség a plusz táp, és a Common között, kb. 2,8V. Ebből lejön a dióda nyitófeszültsége, ami kb. 600mV. Marad 2,2V. 22kohm esetén a diódaáram 2,2V/22k=100uA. Ez fog átfolyni a kiegyenlítő ellenálláson is. Ha mondjuk 5°C differenciát szeretnél kiegyensúlyozni, akkor az 5*2mV=10mV feszültséget jelent. 10mV/100uA=100ohm. - Ha korrektebb megoldást szeretnél, akkor természetesen a 0°C-os és 100°C-os trimmereket annyiszor kellene megépíteni, ahány dióda van, és ezt is kapcsolgatni analóg kapcsolóval. - Természetesen én meg nem építettem, ki sem próbáltam, mindössze kiszámítottam és megrajzoltam. Egy apró gond lehet, hogy az adatlapból nem igazán derül ki, hogy a referencia mekkora árammal terhelhető. De ha nem tudja tartani a feszültséget, akkor "meg kell támogatni" egy követő műveleti erősítővel, vagy külső referenciát kell építeni a 7107-hez. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |