Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   68 / 276
(#) trabi007 válasza dobo hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Holnap csinálok fotót a tarfóról , de addig is néhány adat EI lemezekből összerakott vasmag amik 0,3 mm vastagak , a primer huzal 2 mm átmérőjű és a legkiseb menetszáma 165 menet innen 15 menetenként van csapolás téve összesen 7 fokozatúra elkészítve , a primeren szorosan rá van tekerve a szekunder köztük csak egy kb 1 mm es papír van a szekunder menetszáma 32 illetve 38 mert ide is csináltam egy csapot a szekunder huzal keresztmetszete 18.75 négyzetmiliméteres , és a vasmag keresztmetszete az 50 négyzetcentis. Holnap meg jövök a képekkel.
(#) erbe válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

"-Minden nagyon szép, minden nagyon jó." még a keresztmetszet-menetszám arányok is. Bár a primert EI vasmagra kicsit vastagabból, 2,2-2,5-ösből tekertem volna. CO2 hegesztővel másképpen dolgozik az ember, mint pálcával. Többet vár tőle és folyamatosabban nyomja. Ettől a primer keresztmetszettől 230 V-on ~120 A-nél többet nem nagyon lehet elvárni. 160 A ~10%, 120 A ~25%. Még folyamatos ventillátoros hűtésnél se.
(#) dobo válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

A szekunder téz vagy alu?
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Ne haragudj Béla, hogy ezt írom,de pl. a Weldimpex 500A-es gépének a primerje sincs 2mm-es huzalból. (a legerősebb fokozathoz 1,85mm-es huzalt használnak)
Tehát-szerintem- nem a huzalméretnél van a kutya elásva. Én inkább az áttételre tippelek. Ha csak a 32 menetes tekercsrésszel számolok, a legerősebb fokozatban az üresjárási feszültség több mint 44V. Ekkora üresjárási feszültség egy 400A-es 3 fázisú gépnél lehet, de 1 fázisúnál nem. Ott a maximum 30-32V. A 35 V már csak akkor választható, ha nagyon jó minőségű, kicsi szórású nagy vasmag keresztmetszetű(55-60cm2) trafóvassal van dolgunk.
De ott már inkább 400V-os táplálás a célszerű. A 230V-os gépeknél- ha nagyon magasra tesszük az üresjárási feszültséget- egyrészt jelentős primer áramnövekedéssel kell számolni hegesztéskor, másrészt az optimálisnál több szekunder menetszám okozta induktív reaktancia növekedés miatt nem hogy kisebb lenne a feszültségesés, hanem inkább több lesz. Tehát, én először is a szekunder menetszámot csökkenteném úgy, hogy a leggyengébb fokozatban a szekunder üresjárási feszültség ne legyen több mint 18V. Ehhez viszont 22-23menet szekunder kellene. Abban igazad van, hogy az E-I vason kissé jobban melegszik a huzal,mivel rosszabbak a hűlési feltételek.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Dec 14, 2011 /

Idézet:
„legerősebb fokozathoz 1,85mm-es huzalt használnak”

400 V 3f. !!! Áramsűrűség csúcson ~9-10 A/mm2.
trabi007-nél a rossz áttétel miatt ~10-12 A/mm2. De ettől még valamelyik kisebb fokozatban akár jó is lehetne.
Persze cosFi, hatásfok még tovább ront a helyzeten.
(#) trabi007 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Akkor most át kellene tekernem a szekundert , kevesebb menettel és vastagabb huzallal? Tegnap kipróbáltam úgy hogy a 38 menetes szekunderre kötöttem az egyenirányítót és egy 40 menetből álló fojtót és úgy már jobb volt a hegesztés egy 3 mm es lemezen próbáltam , de a legkisseb fokozaton még mindig magas volt a varrat meg kiégette az 1mm es lemezt .
(#) trabi007 hozzászólása Dec 15, 2011 /

Itt vannak a képek a trafómról , mértem a váltófeszültséget a 32 menetes szekunderen és legerősebb fokozatban 33.5 v váltó feszt ad , leggyengébb fokozaton pedig 21,5v ot ad le .
(#) mpisti válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

A huzalkeresztmetszet ahhoz a vashoz, amit említettél a primer oldalról elég(szerintem) a szekunderét viszont érdemes lenne kissé megemelni. A szekundert szedd le 22-23 menetre, változatlan huzallal, és úgy próbáld ki a gépet. Ha megfelel az elvárásoknak, akkor lehet majd újratekerni a szekundert, nagyobb keresztmetszetű huzallal. Addig, amíg a megfelelő feszültséget el nem találtad, nem érdemes másik huzalt feltekerni.
Írtad hogy a 38menetes végről próbáltad a gépet. A 32 menetest ki sem próbáltad???
(#) Lator válasza mpisti hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Szia!
Én csak karácsony után tudom megcsinálni a trafómat, trabi007 képeit nézve nem lehet az is probléma, hogy ilyen üres a cséve és a vas nincs össze húzatva?Azért kérdezem, hogy okuljak én és bárki más és lehetőleg csak egyszer kelljen tekercselni.
(#) erbe válasza Lator hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Jól figyelted meg. Az üres cséve azt jelzi, hogy aláméretezték a huzalkeresztmetszetet. EI, M magoknál alaposan tele szokták tömni.
Hogy nincs összefogatva a mag, működésben nem szokott problémát okozni, bár összeszorításkor kissé megütögetve, rendezve a légréseket, kisebb trafóknál milliampereket, nagyobbaknál akár ampert is csökkenhet az üresjárati áramfelvétel.
Ez legalább szépen "zenél" hegesztés közben.
(#) Lator válasza erbe hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Köszönöm, hogy megerősítetted az elképzelésemet.Ha az ablakot feltöltjük a megfelelő menetszámmal, de a szükségestöl nagyobb keresztmetszettel abból adódhat probléma?A szekunder oldalra értem.
(#) erbe válasza Lator hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

A szükségestől nagyobb keresztmetszetet nem tudsz beletekerni, mert nem fér bele.
Legfeljebb te gondolod úgy, hogy nagyobb a szükségesnél, de ez inkább azt jelzi, hogy a trafód túl nagy a feladatra.
Minél jobban ki tudod tölteni huzallal a rendelkezésre álló keresztmetszetet, annál jobb lesz a hatásfok, azaz kisebb lesz a melegedés.
Az a jó méretezés, ha a primer és a szekunder azonos térfogatot foglal el, azonos huzaltömeget, azonos veszteséget...
(#) trabi007 válasza mpisti hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

De kipróbáltam a 32 es menetszámú szekundert is de azzal nem nagyon lehetett hegeszteni azzal csinálta azokat a magas varratokat is , akkor az is gond lehet hogy nincs kitöltve az ablak a vason , mert ez eredetileg is így volt megtekerve hogy volt egy ekkora rés a vas és a tekercsek között.

Vagy van egy kisebb EI magom is az 30 négyzetcentis ha az elég lenne nekem akkor azt is megtekerhetem 2 es primerrel meg van 5 mm es réz huzalom a szekunderre és azt vagy duplán tekerném fel vagy kétutas egyenirányításra csinálnám meg mert akkor csak két dióda kéne a gépbe és így kisebb helyet foglalna el.

Elnézést kérek mindenkitől mert a nagy trafónál rosszul emlékeztem a menetszámokra a kisebbik menetszám 24 menet a nagyobbik pedig 32 menet , tehát a 24 meneten ad a trafó váltó feszben 33,5 voltot.
(#) Lator válasza erbe hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Ez teljesen logikus hiszen a két oldal teljesítménye közel azonos. A szükségestől nagyobb keresztmetszetet erre az esetre értem ahol a primer már adott trabi007.
(#) erbe válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Ha valahogyan megcsapolást tudnál készíteni a 16. menetnél, már is kész a trafód kétutas egyenirányításhoz. Dupla amper, dupla élvezet.
(#) Lator válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Ez a feszültség magas mpisti ajánlása szerint. Próbálj a kettes v. hármas fokozaton hegeszteni javulnia kell a varratnak.Ha megfelelő ezek valamelyike lesz a legerősebb fokozat kisebb gerjesztés mellet, de hiányozni fognak a gyenge fokozatok is további primer menetek szükségesek. Ha rosszul gondolom kérem cáfolni.
(#) dobo válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Na alakul a dolog a trafódon més a kissebb menetszámú szekunderen is sok a menet.
Én azt csinálnám hogy letekerném a szekundert persze megszámolnám a meneteket hogy ne tévedhessek!
És ha felfér akkor duplán visszatekernék annyi menetet hogy üresjárásba 17-18 voltot adjon a trafó.
A másik hogy a huzalud milyen anyagú réz vagy alu?
Ja és erősítsetek vagy cáfoljatok meg ha tévedek de ha a lemezeket nem huzatod össze akkor a trafónak nagyobb a szórása ezzel eggyütt a feszültségesés is nagyobb szerintem.
A használt huzal újra feltekerhető ha kikötöd egy oszlophoz és meghuzod autóval vagy traktorral csak óvatosan kicsit nyullani is fog .
Aztán egyenes lessz mint a nyíl!
(#) dobo válasza trabi007 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Gondolom ez a 24 menet legkissebb folozatnál ad 33.5 voltot ugye?
Vagyis mikor az összes primer be van kötve az áramkörbe.
Akkor a szekunderen 1 menet 1,39 voltos 17-18 volthoz akkor elég 12-13 menet .
A trafódon van hely 12 menetet sima 6-os vagy 10-es sodrott vezetékkel átbújtatgatva is feltekerhetsz rá egy próbára .
Aztán ha jó akkor lebontod az egéssz szekundert és megcsinálod jó vastaghuzalból.
(#) kopasz11 hozzászólása Dec 15, 2011 /

Legyszives ha raersz magyarazd el nekem hogy mit nevezunk ketutas egyenryitasnak. Elore is koszonom.
(#) kopasz11 hozzászólása Dec 15, 2011 /

Szeretnem megkerdezni hogy a pufferkondit ,vagy kondiktat hogy kene helyesen bekotni.Elore is koszonet es tisztelet mindenkinek.
(#) dobo válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Használd a minden hozzászólás felett a válsz gombot így tudni fogjuk kihez szólsz.
Az egyenirányítókról olvashatsz itt is a fórumon nagyon sok érdekes dolgot csak rá kell keresned .
Kétutasnál azt szoktuk érteni hogy van egy középmegcsapolásos trafó aminek a középső kivezetése a - és a két szélső kivezetése egy egy diódán keresztül össze van kötve ez a + .
A diódák azonos irányba álnak.
Ha jól tudom ez a kétutas 1 ütemű.
A grace kapcsolás pedig a kétutas 2 ütemű
(#) kissadam válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Kétutas egyenirányítás (1F2U2Ü) esetén a transzformátor egy szekunder tekercsén két irányban folyik az áram, a szinuszhullám egyik félperiódusában az egyik irányba, a másik félperiódusban a másik irányba folyik az áram. Ennél a megoldásnál 4db diódát kell alkalmazni, más néven graetz kapcsolásnak is nevezik.
Egyutas egyenirányítás (1F1U2Ü), középmegcsapolásos szekunder tekercs esetén, a tekercseken mindig csak az egyik irányban folyik áram, ehhez 2db dióda szükséges, viszont 2db szekunder tekercs kell, más néven középpont kapcsolásnak is nevezik. (ennél az elrendezésnél fontos a tekercsek kezdő és végpontjának sorrendje)
A megnevezésben: F- fázisszám (1 vagy 3); U- hány utas, 1 vagy 2 irányban folyik-e az áram a tekercsben; Ü- az ütemszám, egy teljes periódusból hány félhullám lesz a pozitív félperiódusban.
A képen egyértelműen láthatóak a kapcsolások! graetz esetén kevesebb szekunder tekercs szükséges, középpont kacsolás esetén viszont a két szekunder tekercs nagyobb árammal terhelhető, mert mindig csak egy fél periódusban van terhelve egy féltekercs.

graetz.JPG

(#) kissadam válasza dobo hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

A két diódás kapcsolás az egyutas egyenirányítás, a graetz pedig a kétutas egyenirányítás. Mindkét típus kétütemű. Együtemű egyenirányítót ritkán alkalmazunk a feszültség nagy hullámossága miatt, ott csak 1db dióda szükséges.
(#) dobo válasza kopasz11 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

A kondin meg van jelölvea kivezetésének a polrítása -vagy+ és ezeket a grace hidra kell közvetlenül rákötni polarításhelyesen .
Ha nem jól kötöd be szétrobban!
Legalább 2,5 vagy vastagabb huzallal kösd be mert elég nagy töltőáramok lehetnek.
(#) dobo válasza kissadam hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Bocsi tévedtem de már nagyon rég tanultam ilyen dolgokat
(#) kissadam válasza dobo hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Nincs semmi gond, csak azért írtam, hogy ne keverjék össze mások sem és tisztában legyenek vele azok akik nem tudják.
(#) jóbi81 válasza kissadam hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

Sziasztok! Én is kíváncsiskodnak hogy akkor melyik a jobb megoldás co gépbe? És miért? Hogyan minősül meg a gyakorlatban a különbség ? Tehát Könnyebb hegeszteni vagy szebb a varrat vagy esetleg más?
(#) kissadam válasza jóbi81 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /

A hegesztés milyenségében majd jönnek a profik és eligazítanak, jómagam nem szoktam hegeszteni, egyenlőre csak figyelője vagyok a topicnak. Csak azokra dolgokra adok választ amikről tudok is valamit. A gépépítés majd később következik.
Következő: »»   68 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem