Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Nem gondoltál még arra, hogy ha a nagyobbik (50 cm2) vasad kevés, mit művel majd a 30 cm2-es?
Az 50-esnek elégnek kellene lennie, ha odafigyelnél arra, amit tanácsolnak. dobo 19 menetet javasolt, én még kevesebbet, erre megtekered 24 menettel.
A trafó az valamikor egy nagy akkumlátor töltő volt , és nem fojtó , a 165 menetnél mértem a primer áramfelvételét és az 2 amper volt , a 24 menetet meg azért raktam rá mert mpisti írta hogy 22-23 ment kell rá , a kisebb vasra meg azért gondoltam hogy jobb lenne mert ezen a nagyon nem tudom kitölteni az ablakot huzallal , a kicsin viszont majdnem teljesen ki tudnám tölteni úgy 1 cm maradna ki , vagy esetleg van egy 2 oszlopos trafóvasam is az 42 négyzetcenti oszloponként , ha az jobb mint az EI akkor azt is megtekercselhetem.
Én is 16 17 menetet számoltam ki az előbb de a mért adatokból 19 lenne a helyes.
Aztán a másik hogy 1 szálas tekercselésnél 33,5 volt volt. 2 szálasnál már csak 30. Hová lett 3.5 volt?
Szia, ez a topik is kezd olyan lenni mint a "380V/230v motor bekotese" topik ott 6 szal drot bekotese okoz gondot egyeseknek, meg az olvasas hianya.
Egyebbkent nem tudtok ponthegesztott ami mukodik 3 3AAA elemrol .
Próbálunk segíteni gondolom ezt te is érzed ! Fel a fejjel nehogy feladd!
Nincs semmi baj maradj ennél a trafónál és kezd leszedni a meneteket addig amig üresjárásban meg nincs a 17-18 volt. Amíg nincs rendben az üresjárási feszültség addig nem tudunk tovább lépni. A másik hogy mérd meg a 210-es menetszámnál is az áramot mert a 165 nél telítésben van a trafód az biztos. Elvileg 1 amper alatt leszel.
Persze tudom is meg látom is hogy sokat segít itt mindenki és ezt nagyon köszönöm is , megpróbálok minden tanácsot kipróbálni amit adtok , megcsinálom holnap akkor úgy a trafót hogy 19 menetet tekerek fel rá és meglátjuk mi lesz , remélem úgy már működni fog ha nem , akkor muszáj lesz más vas után tekintenem.
165 menetnél 2 A egy CO2 hegesztőnél még nem nagy üresjárati áram, tekintve hogy ennél a hegesztőtípusnál "gyakorlatilag" nincs üresjárat. Telítést nem a 2 A jelezné, hanem 20 vagy több. Ez csak magas meddőáram.
Nagyobb gépeknél a legmagasabb fokozatot ritkán használják, 230 V-osnál a legmagasabb is kicsi néha. Egyébként régebbi trafóvasakra 50 cm2 magra a 165 menet valóban a fölső határ (~1,25 T), de ezek szerint bírja. 220 V-on épp 1,2 T lenne.
Ha jó a mérésed és 24 menet ad 30 voltot akkor 1 menet ad 1,25 voltot. Akkor 18volt/1,25=14 vagy 15 menet szóval 10 menettel felélőttél 14 menet elég lessz rá dupla huzalból .
Vagyis letekersz 10 mentet és kész is vagy!
Én úgy gondoltam hogy a trafó üresjárási áramának miliamperes tartományba kell esnie de mindig tanul az ember valami újat.
Egy állandó üzemre, jó hatásfokra, kicsi szórt mágneses térre és kis melegedésre méretezett trafóra ez igaz. De kW nagyságrendben már ez sem teljesen. Egy kisebb CO2 hegesztő is már a 230 V-os hálózatról levehető min. ~3,5 kW-ot célozza. Magasabb fokozaton már nemcsak a trafó, hanem az automata is "zenél".
Számold ki, 20 kg-os vasmagnál csupán a 3-4W/kg vasveszteség hány milliampert vesz föl!
Szia, oldalnezetbol tudnal feltenni egy kepet a trafodrol?
Hát azt most nem tudok csinálni róla mert darabokban van , mert kipróbáltam 19 illetve 14 menetel is de úgy még rosszabb mint az eddig volt a legjobb akkor volt mikor a 32 menetes tekercsvég volt bekötve , de még az is messze állt a jóhoz , így most úgy döntöttem áttekercselem osztott tekercselésű trafóra és rakok rá a szekunderre 2*24 menetet és kipróbálom úgy co ként ha úgy se jó akkor marad belőle elektródás hegesztő trafó és másik vassal kezdek neki megint.
De ugye valtakozva rakod az E-I magot?
Persze úgy szoktam rakni.
Még esetleg így lehet jobb lesz, hogy osztott a tekercs mert igy a szekunder közelebb lesz a vashoz és hátha nagyobb áram vehető ki belőle, de ez csak elmélet a részemről.
Szia! Próbánál csak a legerősebb fokozatot használtad?, ha igen érdemes lenne kipróbálni kettes-hármas fokozatban is ebből kiderülne, hogy telitésbe megy a vas az egyes fokozatban.Lehet kevés a menet primernek.
Nem hiszem el hogy rosszabb.
Próbáltad minden fokozatban 14 menettel? És mérted is a feszültségeket rendben voltak? Áramok hogy alakulnak? Addig ne csinálj semmit míg ki nem derül mi a hiba mert addig felesleges .
Az eredeti felálásban a primer alul volt a vashoz közel rajta pedig a szekunder egy csévén ugye?
Ha osztott csévét csinálsz akkor még rosszabb lessz az eredmény esni fog a feszültség jobban mint most. Ja és a folytót is rákötötted ugye? Ha jó a feszültséged akkor a folytóval kezdj játszani mert a trafóval nincs több dolgod. De mérj egy feszt hegesztésnél is hogy tudjuk mennyi az annyi
Köszönöm a rajzot.kérlek ird meg hogy mekkora teljesitményű legyen egyenként a 4db puffer kondi? Előre is köszönöm.
Nem kell 4 darab csak a rajzon van 4.
Az értéke:10000mikrofarad tól 100000mikrofarádig és legalább 50 voltos legyen. Nincs valaki az ismerősök között aki elektronikával foglalkozik? Mert ő sokat tudna neked segíteni. Esetleg egy próbára odaadna neked egy kondit
Sziasztok.Nekem van egy transmig 500-as előtoló vezérlő panelom,de nem tudom, hogy hogyan kell bekötni. Esetleg valaki tudna egy kapcsolási rajzot adni?
El-melior Bt. gyártmány. Előre is köszönöm.
Szia!
A kondenzátorok darabszáma lényegtelen, lehet 1 vagy akár 10 db-ból is. Úgy tudom kb. 40000µF már elfogadható eredményt produkál. Ez az érték akár 1db-ból is lehet vagy több kisebb értékű párhuzamos kapcsolásával is elérhető. A másik fontos érték, hogy legalább 50V-os feszültségű legyen, ha nagyobb nem baj. Egyébként javaslom olvasd végig ezt a topicot 70 oldal még végigolvasható, tudom nem kevés idő, de sokat segítesz vele magadon, ebből sok információra tehetsz szert, ami segíti a sikered elérését.
Sziasztok. Van egy trafóm ami szerintem nagyon jó lenne co-ba meg van az eredeti fojtója is. Én ezt szeretném elcserélni egy gagyi co gép előtolójára hozzá való vezérlőegység és a gagyi munka kábelra! Szeretnék építeni egy kisebb co gépet és ahhoz kellene ezek a dolgok. Teszek fel képeket a trafóról is
El-melior vezérlésből van jópár féle. Vagy teszel fel képet róla, vagy típusát mondod meg. Elsőre a WEL1-13-ra tippelek.
Szia Phile80. Igen az Wel1-13-as. Előre is köszönöm szépen,egy úr vagy.
Köszönöm ezzel szerintem igen sokat seitettél.Kérlek várj,.Azonnal irok ég valamjt.
Nagyon szépen köszönöm Phile80.Hálám kerget.
Sziasztok.Én kérdezni szeretnék ha lehet.Van nekem egy mig160as német gyártmányu co hegesztőgépem.Kettő problémája van.1:Az áramerősség 6fokozatban kapcsolható,de hiába tekergetem nem változik az áram erősség.Mindig ugyan abban az áramerősségben dolgozik,azt hiszem maximumon.Ez mitől lehet?A másik:az mikor a drót hozzáér a munkadarabhoz ivet fog,de utánna már nem.Egy emberke azt mondta az azért van mert a kondik igy sülnek ki....Tudna valaki valamit mondani ezekre a dolgokra?Köszönöm szépen.
Feszültséget mérj a kimenten, fokozatonként és a diódahidat ki kéne mérni.
A második hibát egy kb. 68-100ohm/15W kisütő ellenállás hiánya okozza, amit a mágneskapcsoló nyitó éritkezőjével sorba a kondenzátorokra szokás kötni. Fényképeket tehetnél fel, jobb szemmel is látni a dolgokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |