Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   53 / 241
(#) Lac364 válasza végyé hozzászólására (») Nov 27, 2011 /
 
Az enyém még mindig a dobozban van )idő hiányában ,de remélem húsvétra csak lesz belőle valami
(#) Steven84278 hozzászólása Dec 3, 2011 /
 
Üdv!

Gondoltam megosztom veletek ezt a pár képet, hátha valakinek segítségül szolgál az én megoldásom.
A falfestékes vödör adott volt, csak úgy mint a csatlakozók és a kapcsolók, melyeket 2db PC tápegységből szedtem ki. Ez a megoldás egy kis átalakítással vízálló kivitelben is könnyen elkészíthető és viszonylag olcsó is egy kisebb szigetüzemű rendszer elkészítéséhez.

Végül sikerült beszereznem egy buck konvertert egész korrekt áron "5800HUF"24V-12V és 10A tud. Már egy hete felhős az ég ezért csak szórt fénynél tudtam tesztelgetni. A napelemről 24V 60mA jött le, majd ezt a buck konverterre kapcsolva 12V 0,22A mértem a kimenetén. Nem tudom, hogy a mérés mennyire lehet pontos ilyen körülmények közt, ezért pontosabb teszt eredménnyel csak napsütésnél szolgálhatok

1.JPG

2.JPG
   
(#) Ideiglenes válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Nekem tetszik az ötlet, bár az elektronikát nem raktam volna az akku mellé közvetlenül. A savas gőzök kárt okozhatnak benne. De az akku elhelyezése nagyon korrekt szerintem.
(#) greenpower válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
Hali

Nekem is hasonló van egy fa dobozban.
8V/55Wp panel, 8V/3A -> 14,5V Step-Up konverter, 12V/10A töltésvezérlő, 12V/45Ah aksi,
12V/3A -> 24V Step-Up, 24V/1A szivattyú .
Ezzel a konfigal öntöztem majd minden este egész nyáron.
(#) Feri hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Egyre több helyen lehet látni napelemes áramtermelő berendezéseket. Én kisérleti céllal szeretnék építeni egyet. Szeretném tudni mennyi energiáz termel a rendszer. Nem tudom hogy lehetne egy 12v DC rendszer villamos áramtermelését mérni.
Egyszóval egy 12V Dc KWh építéséhez kellene segítség.
Ha valaki tud gyárit elfogadható áron az is érdekel.

Köszönöm a segítségeket.
(#) greenpower válasza Feri hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Hello

Én is kísérleti céllal építettem egyet a paneljeimhez.
Kezdetben csak AVR alapú arduino volt ethernet modullal, de mára már kliens/szerver alapú monitoring-á fejlesztettem.

A dokumentáción még dolgozom de ha érdekelnek valakit a részletek szívesen megosztom mindenkivel.

Az én rendszerem méréshatára jelenleg 60V/6A sönt alapú merésnél, vagy 60V/100A HAL IC alapú áramerősség mérésnél.

A grafikonokat ITT lehet megnézni.
(#) poros válasza (») Dec 5, 2011 /
 
Köszönjük!
(#) poros hozzászólása Dec 5, 2011 /
 
Az egyre dráguló energia árak miatt számomra is most jött el az ideje,hogy a lakás energia ellátását "egyenlőre részben"függetlenné tegyem az energia szolgáltatóktól.
A szélkerék szóba sem jöhet mivel a telkünk kicsi ,a zaj miatt a szomszédok nem sokáig tűrnék meg. Ezért a napelem-re esett a választásom. Szeretném olyanok segítségét kérni akik már építetek ilyen rendszert, osszák meg tapasztalataikat. Milyen napelemet érdemes vásárolni milyen tapasztalataik vannak? Sok cég foglalkozik vele tudom de nekem nincs rá alaphangon sem 1millám. Arról nem is beszélve,hogy a napelemen kívül mindent megtudnák oldani saját erőből. Ezzel úgy gondolom a költségekből sokat lehetne lefaragni.
A segítő hozzászólásokat előre is köszönöm.
(#) Steven84278 válasza poros hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Heló. Úgy gondolom, hogy ha hosszú távra tervezel akkor érdemesebb befektetni hibrid rendszerbe. Ezzel egyenletesebbé tehető az energiatermelés. A hibrid rendszer előnye az is, hogy nem kell túlméretezni a napelemeket, (főként nagy energiaigény esetén szokták alkalmazni)

A hétköznapokban három napalem típus a legelterjettebb:
1. polikristályos (többkristályos)
2. monokristályos (egykristályos)
3. Amorf szilicium

A polikristályos hatásfokát tekintve 14% körüli, míg az egykristályos ált. 17% Ezen napelem cellák a legjobb teljesítményt közvetlen napsütésnél nyújtják. Az amorf szilicium alapú napelem előnye, hogy előállítása olcsó és jobban abszorbeálja a szórt napfényt mint a fentebb említett két típus. Ill. rugalmas és merev keretbe is egyaránt elhelyezhető. Viszont nagy hátránya, hogy a hatásfoka csak 6-8% körüli.
Az eddigi legjobb napelem hatásfokát tekintve a Gallium Arzenidből (GaAs) készítik. Hatásfoka ~41%

Ajánlom figyelmedbe ezt a kisfilmet:Bővebben: Link

Üdv!
(#) kameleon2 válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Csak egy kis kiegészítés: A monokristályos hatásfoka valóban jobb - de a Szaharában, ahol mindig egyenletesen éri a nap (persze ott meg a sok hő a rossz). A polikristályos azonban a rossz (jelenlegi) időben is szépen teljesít - igaz nem teljes teljesítményen, de legalább nem áll be mint a szög - vagy mint a mono.. Ha gyári kell keress meg - adom olyan olcsón, hogy ne kelljen megépíteni a 280W-osat - most hozunk be belőle. Mi 185W-os monokristályost szereltünk sokat, mert abból lett egy nagyobb tétel - konténer behozva, nem rossz, de a szürke idő és a köd rendesen visszafogja. Sokat számít a hőmérséklet is, legalább 20% ban termelhet többet, ha nem nyáron megy de süt a nap (kb.15-18fok között) Egyébként ha nincs kb 1MFt-od neki se állj, mert maximum bohóckodni lesz jó - a háztartást nem húzza ki a bajból. Most csináltam a nyáron önköltségi áron egy szigetüzemű rendszert 1,5kW ~ 1,5MFt. Ha hálózatra akarsz visszatáplálni, akkor az advesz mérő és az előírt inverter is már kezdi rugdosni ezt az árat. Más invertert pedig nem fogok javasolni, mert mint korábban írtam a hálózatra nem köthetsz akármit. Hibrid üzem= 2 inverter. No komment.
(#) poros válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szia.
Köszönöm válaszodat. Igen hosszú távra tervezem. Már kerestem ezt a cserepes napelemet de egyenlőre nem találtam hol lehetne vásárolni. És persze az árra lennék elsősorban kíváncsi.Úgy tudom ezekben az energia tárolását is megoldotta a feltaláló. Ami kiválthatja az akkumulátorok nem kis költségét.
(#) poros válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Tudom,hogy nem olcsó mulatság egy ilyen rendszer. Éppen ezért több fokozatban képzeltem el a kiépítését. Az elképzelésem az ,hogy el első kőrben a lakás "LED-es világítását" megoldani vele szünet mentessen akkumulátor töltésvezérlővel. Esetleg rásegíteni az aksik töltésére éjszakai áram felhasználásával. Egy 12 voltos rendszert már így is kiépítettem a különböző vezérlésekhez amik a lakásban vannak. A LED világítás is részben megoldott. Ez már így is jelent némi mínuszt a villany számlában.
(#) kameleon2 válasza poros hozzászólására (») Dec 5, 2011 /
 
Szia!
Például nálam
Prefa alu lemezre van rádolgozva, teljes tetőrendszer - kicsit húzós.
A másik - hajlékony napelem - ezeknek általában alacsonyabb a hatásfoka.
Sziget üzem+ akku = magas költség. Sok kis akku = még magasabb költség.
(#) Barret hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Hali!
Kitaláltam valami érdekes dolgot.
Többen építettünk házilagos konstrukciójú modulokat szolárcellákból.
2 üveglap között sziloplaszttal körben szigetelve.
Na most nyáron nincs így semmi hűtés,és erősen romlik a hatásfoka.
Azt találtam ki,hogy a belsejébe önteni kellene valami folyadékot. Pl trafóolaj,vagy hasonló.Evvel azonnal meg lenne oldva a hűtés!
Vélemények?
(#) weend válasza Barret hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Szia!
És az olajat mi hűtené?
(#) Steven84278 válasza Barret hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Helló! Szerintem csak minőségromláshoz vezetne, mert az olaj kémiai reakcióba léphet a sziliciummal, nem beszélve arról ,hogy ezáltal kevesebb foton érkezne a kristály felületére-> teljesítménycsökkenéshez vezet.
(#) Barret válasza weend hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
A két üvegtábla teljes felülete.
Az már nem kis felület!
(#) Barret hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Szerintem előbb-utóbb kipróbálom kicsiben,2 kis modult csinálok,egyik olajjal feltöltve.
Ha lesz rá időm...
(#) Steven84278 hozzászólása Dec 7, 2011 /
 
Ma végre napsütés mellett arra a következtetésre jutottam, hogy 25V 2,16A bemeneti paraméterek mellett a "buck" vagy "step down" konverter kimenetén 12,68V 0,75A jelenik meg. Ezt a jelenséget nem tudom minek titulálni, mert elvben több mint 2A-t kéne hogy mérni tudjak a kimenetén. (92% hatásfokú...) Ergo a múltkor 24V 60mA-nél-> 12V 0,22A volt mérhető a kimenetén.
- Valami ötlet?
(#) Barret válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Ugye nem rövidzárban mértél?
(#) KTobi válasza Barret hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Nem fog működni. Ami elképzelhető, hogy a felső üveglapra rálaminálod a cellákat, majd alatta keringetsz hűtőfolyadékot. Így egyben lesz napelemed és napkolektorod is. Tervben van, hogy egyszer kipróbálom.
Az olajjal a legnagyobb probléma, hogy ha befolyik az üveg és a cella közé, akkor nem engedi át a fényt rendesen.
(#) greenpower válasza KTobi hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Hello

Én is gondolkodom hasonlóban, csak én aktív léghűtéssel oldanám meg. Az én paneljeim hátlapja kétrétegű LEXAN lemez, ebben elméletileg folyadék is keringhet de egyenlőre maradok a zártkörű léghűtésnél ami egy hőcserélőn keresztül víznek adja le a felvett hőt. Tavaszra megépítek egy prototípus, tesztelni szeretném egy éven keresztül, aztán majd az eredmények alapján meglátom hogyan tovább.
(#) kameleon2 válasza Barret hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Sziasztok!
Ha a napelem hátulján egy heatpipe rendszert alakítasz ki, akkor van értelme a folyadéknak, hiszen el is vezeted a felesleges hőt. Éppen ezen kísérleteznek sokan, hiszen a "hulladékhő" is használható lenne - például melegvíz előállításra. Azonban ha ez nem gravitációs rendszerű - akkor keringtetni is kell - az pedig további energiát igényel. A folyadéknak mindenképpen fagyállónak is kell lennie - hiszen az időjárástól függ, hogy éppen mire kell reagálni, hogy optimális legyen a cellák hőfoka. Én perverz módon peltier elemeket raknék rá - ha nem lenne drága - ez esetben az is termelhetne energiát - egyben elvonna hőt. De működtethetne a folyadék stirling motort is - de ez már inkább gépészet - ahhoz meg csak egy részéhez értek, nem tudom milyen hatásfokkal üzemelhetne - ha üzemelne egyáltalán, illetve mennyi hőt vonna el. Ha csak olajjal töltöd fel, az a hővezetést javítja - egyben a nap számára még könnyebben melegíthetővé teszi a paneleket, hiszen eddig a levegő - mint hőszigetelő, körbeölelte a cellákat. Ha megnöveled a hővezetést, az nem feltétlenül rossz, de mindenképpen el kell tudnod vezetni a hőt. Ha bordákkal teszed, azaz megnöveled a felületed, az is anyagot - pl aluminiumot igényel - az meg további költség. Kérdés mit és mennyit nyersz vele.
(#) Steven84278 válasza Barret hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Hello, akkor lehet én értettem valamit félre... A buck konverter kimenetét 12V 10A-el lehet terhelni. Hogyan mérhetem meg, hogy a kimeneten mekkora áramerősség lép fel a bemenetére adott 25V 2,16A hatására? Üdv!
(#) Barret válasza Steven84278 hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Hali!
Le kell terhelni valami fogyasztóval!
Ekkor megméred a fogyasztó két sarka között a feszültséget! A fogyasztóval sorbakötött ampermérőn pedig az áramerősséget.Ebből már ki tudod számolni a kivehető teljesítményt.
Persze a kívánt ampernek megfelelő fogyasztóval kell leterhelni.
(#) kaszu válasza poros hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Szia!
Nekem már lassan 1,5 éve megy egy ilyen rendszerem, és a saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a 12V-os rendszerű világítás működőképes (az autó aksik miatt gondolkoztam anno ezen, illetve így nem kell inverter ami plusz költség és veszteség) Az egész lakás (54nm) világítási rendszere (90W-os napelem, aksik, égők, kábel stb.) kb.:170eFt-ba jön ki (sok dolgot házilag készítettem el). Nekem kb.20%-al csökkent így a fogyasztásom. Télen csak a világításra elég, tavasztól-őszig meg egyéb dolgokat is üzemeltetek róla (laptop, kis TV stb). Ha kellenek tanácsok, beszerzési források szólj nyugodtan! Képeket is tudok küldeni ha kell.
Üdv.:kaszu
(#) Barret válasza kaszu hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Szia! Ha tartósan köd van,akkor mi a szitu?
Eddig én úgy tapasztalom,hogy ködben drasztikusan lecsökken a napelem teljesítménye...
Akksi töltőt szoktam bevetni a töltöttség érdekében...
(#) kaszu válasza Barret hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Szia!
Igen ezt én is tapasztaltam, de az akksi kapacitásom miatt nem számít (összesen 170A), mert áthidalja a kevésbé jó időt + valamennyi töltés minden nap van időjárástól függetlenül(ezen én is meglepődtem). Szerencsére a LED-es világítás nagyon keveset fogyaszt (ha nem lenne LED, akkor nem tudnám ezt megcsinálni), ráadásul ilyenkor asszonyra is rászólok, hogy feleslegesen ne világítson több helyen .
(#) westhorses hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Vásároltam napelem cellákat és elkezdtem összeforrasztani azokat, amiket vettem ezelött azokon a felső vezető már rá volt forrasztva, azokkal nem volt sok gond, de most olyanokat vásároltam melyekre nincs fel forrasztva semmi. A gondom az hogy a felső vezető felforrasztása során a páka túl meleg és elégeti egy kicsit a cella vezető rétegét, de ha lejjebb veszek a páka hőfokán akkor pedig nem tudom megforrasztani rendesen mert túlságosan elvonja a hőt a cella a pákától.
Nagy baj hogy az a vezető réteg a cellán egy kicsit elég??
(#) greenpower válasza westhorses hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Hello

A fehér réteg nem nagy baj, még ha a kék is kicsit megég az sem baj mert elenyésző a felülete az egész celláéhoz képest. Kicsit csúnya lesz de teljesítményben alig vesztesz valamit. A hőtágulás miatti repedésekre viszont vigyázz, anno sok cellát eltörtem így.
Következő: »»   53 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem