Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Na ez a válasz már nagyon jó, így értem a lényeget! Most akkor a kérdés, amit ez felvet: hány ohmos, hány wattos ellenállás? nulla ohm (0R00 0,6W) jó, vagy mindenképp kell, hogy legyen értéke? Vagy esetleg az lenne a jobb, ha kicsit növelném a feszültséget (mondjuk 5V-ra) és arra tennék előtét ellenállást?
Elméletileg: Ha állandó hőmérsékleten tartanám a LED-et, akkor az én megoldásom jó lenne, vagy akkor is léteznek egyéb tényezők, melyek az idő előtti tönkremenetelhez vezetnek?
Természetesen nem 0-ohmos kell. Hanem ahogy írtad, növeld 5V-ra a fesz.-et és számold ki hozzá az ellenállást.
Köszönöm.
Most, hogy ezt tisztáztuk, megkérdezném: az én (kis feszültségű, viszonylag kis teljesítményű) LED-em esetében érdemes áramgenerátort alkalmazni, vagy elég a stabil 5V és előtét ellenállás? A valódi alkalmazás jelen esetben egy 1W-os fehér helyzetjelző LED a trabimban, ami jelenleg 3,3V-ot kap, de (ha jól emlékszem) az optimális érték 3,6V.
12V vagy 6V-os a trabi? Mert ha 6, akkor lehet hogy elég lenne csak egy jól méretezett ellenállás. Ha 12, akkor már nem árt egy kapcsiüzemű áramgenerátor. (pl. 555-tel.)
pl.: Bővebben: Link Üdv.: Miki
Be kell valljam, még mindig nem értem, mi a különbség egy LM2596 kapcsolóüzemű feszültségszabályzó és egy áramgenerátor között.
Mellesleg 12V trabi, de stabil feszültségre tartok igényt
LED esetén a stabil feszültséget felejtsd el! Stabil árammal érdemes meghajtani, hogy hosszú élete legyen.
A katalógusokban a feszültség tájékoztató adat, van alsó és felső határa, a gyártási szórás miatt. A feszültségszabályzóval fix feszültséget állítunk elő, változó árammal. Az áramgenerátor fix áramot bocsájt keresztül egy terhelésen, a feszültség változik.
Köszönöm, de még tényleg egy picit hülyének érzem magam, mert nem értem.
Tehát a stabil feszültség elméletileg azt jelenti, hogy: ha törik, ha szakad, az 5V annyi is fog maradni, de a külső tényezők befolyásolják a leadható amperek számát? Áram alatt ampert, azaz áramerősséget értesz? És akkor az áramgenerátor az egy ampergenerátor, ami be van állítva XA terhelhetőségre és neki nyolc, hogy 3,4 vagy 5 voltot ad le, de akkor is csak X Amper lesz amit lead?
Akkor ez azt is jelenti, hogy ármagenerátorral adhatnék 10V-ot is a 3V-os LED-nek, akkor se tudna tönkremenni, mert nem kap elég áramerősséget?
Ez igy nem ertelmes kerdes, bar virtualisan igazad van.
Mivel az aram egy adott ellanallason alakul ki a rakapcsolt feszultseg fuggvenyeben, tulajdonkeppen te az aramgeneratornak adsz valamekkora feszt, de o mar a lednek nem ad, csak 3.x voltot, hogy a kivant aram kialakuljon. Tehat az aramgenerator a feszultseg valtoztatasaval eri el az allando aramot. Amikor a LED ellenallasa csokken, csokkenti a feszultseget is. Kicsit kancsal analogiaval azt mondhatnam, hogy te a telefonodnak 230V-ot adsz. Teheted, mert kozte van a tolto ami korlatozza a feszt 5V korulre...
sziasztok!
az lenne a kérdésem, hogy ezt: Bővebben: Link hogyan lehetne meghajtani? én egy step-upos áramkörre gondoltam, majd egy áramgenerátor következne. Lehetséges ez a megoldás? Egy 3,6V 1Ah-s akkumulátorról meg lehet hajtani egyáltalán?
Lehetséges 3.6 wattórás akkumulátorról egy 20W teljesítményű LED-et működtetni? Hát persze. Ha jó hatásfokú átalakítót használsz, akár 10 percig is működik teljes fényerőn.
Ugyanott kapsz hozzá meghajtót is.
A stepup egyuttal lehetne aramvezerelt is.
Igy csak annyora emelne a feszt fel, hogy a kivant aram kialakuljon.
Üdv mindenkinek!
Vásároltam egy (ET-92325 20W-os Led meleg fehér 1) Szín: meleg fehér 2) Színhőmérséklet: 3300-3500K 3) Fényáram: 1600lm-1700lm 4) Áram: 1.4A 5) Feszültség: 12-16V 6) Teljesítmény: 20W 7) Power ledet. Ezt a ledet egy PC tápegység 12voltos(8 Amper terhelhetőség ) ágán üzemeltem be. A led világít de még előtét ellenállás nélkül is csak 200mA az átfolyó áramerőség. Hogyan tudom elérni a maximális 1,4A áramerőságet. (Kezdő vagyok).Válaszaitokat előre is köszönöm.
PC tápról szeretnéd üzemeltetni?
Ha igen, akkor feszültségnövelő ártamgenerátorra van szükséged 7-9. rajzok. Ha nem akkor egy 230V-os áramgenerátorra ami 1400mA áramot szolgáltat a ledednek. Feszültséggenerátottól lebeszéllek, mert a hőmérséklet emelkedésével nő a leden átfolyó áram is, és tönkre megy. Esetleg lényegesen a néveleges áram alatt működtetni előtét ellenállással -a teszt idejére, mondjuk egy notebook tápról.
Üdv mindenkinek.
Kíváncsiságból vettem egy 10 wattos meleg fehér ledet üzemi feszültsége 9.9volt 1 A ehhez keresek valami hálózati meghajtó áramkört. Ha tud valaki valamilyent megköszönöm.
Ha építeni akarsz, akkor valami 12V-os kapcsiüzemű dugasztáp apró átalakítása. Vagy fixen meghagyod a dugasztápot és egy áramgenerátort utánateszel. Vagy az ebay-en van elég sok. Csak sok idő, mire megérkezik.
Üdv.: Miki
Szia Miki
Miként lehet átalakítani egy 12 voltos kapcsitápot mire kell ügyelni mire kell figyelni.
A visszacsatolását kell egy kicsit buherálni, úgy hogy mindig állandó áramot szolgáltasson, persze ezt is úgy hogy a kim. fesz. ne haladjon meg egy bizonyos értéket. Ha én csinálnék ilyet, akkor fognék egy komparátort, aminek az egyik bemenetére egy zéneres stabilizátort tennék, a másik oldalára pedig menne az áramsöntön eső fesz. Ezt az áramkört beleiktatnám a visszacsatolásba. (Általában optós.) És kb. ennyit csinálnék. Persze a gyári szabályozást is benne hagynám, hogy egy adott fesz. fölé ne tudjon menni. Vagyis az optó vezérlése ÉS művelettel lenne. (A gyári és a beleépített elektronika is vezérelné.) Rajzolni nincs kedvem, de remélem hogy érted amit írtam.
Vagy egy bármilyen stab. IC-vel készíts egy áramgenerátort, amit a táp után kötsz. Üdv.: Miki
Köszönöm a választ.
Szia!
Csatoltam egy kapcsolási rajzot.Én egy PC táp készenléti részét alakítottam át.(4 db osram dragon ledet hajt meg 300mA) Kimenő áram számítás:0,6V/R6 A C8-at kihagytam,D4 a led nyitófeszültségével azonos vagy kicsivel nagyobb. üdv
Sziasztok! Megépítettem ezt:Bővebben: Link de nem világítanak erősen nálam a ledek. Nem tudom miért a cucc megy rebdesen csak nagyon halványak a ledek. (gondoltam kicserélem a ledeket + a feteket de ugyan az a hatás) Valaki segítsen légyszi
Elektronika nélkül, korlátozó ellenállással a névleges áramerősségen hogyan világítanak a ledjeid?
Azaz számoljak ellenállást elé így a sorba kötött ledeknek, és azt próbáljam? De azt már csináltam hogy fet g lábára kötöttem 5v-ot és úgy se mentek erősen.
Azért írtam ezt a megoldást, hogy lásd tényleg mekkora fényerőt tud az rgb leded. Ha kisebb a fénye az elektronikával, lehet szétnézni az elektronika háza tájékán, egyébként meg nincs értelme. Ha van kedved áramgenerátorról is meghajthatod. Az ellenállást azért javasoltam, mert kiszámolni, összedobni és tesztelni 2 perc.
OK :yes:
Sziasztok! A következő kapcsolásban lehet hogy a ledeket kinyírja ha nem teszek előtét ellenállást?Bővebben: Link ? mert a ledeket kipróbáltam elektronika nélkül előtét ellenállásal és úgy a ledeknek nagy fénye van.
A kapcsolásban az LM317 áramgenerátoros módban működik, az R1,R2,R3 ellenállásokkal állítod be a 100%-os kitöltés esetén a led maximális áramát. Amint a leírás is említi az LM317 ellenállással is helyettesíthető, én ikább meghagynám. Ha fix ellenállással helyettesíted, magasabb tápfeszültség esetén, valamint a led hőmérsékletének emelkedése esetén is nő a rajta átfolyó áram. Kevéssé tudod kézben tartani. Szóval hagyni kell az áram generátort.
Pontosan ezt építetted meg? 3 db led van sorbakötve? Logikai fetet (IRL) használtál? Próbáld meg csak a fetes részét+ az LM317-es áramgenerátort úgy, hogy a fet gatejére 5V-ot adsz. Ekkor teljes fényben kell a ledednek pompáznia. Az LM317-nél mekkorára állítottad az áramit az ellenállással?
Teljesn ugyan azt csinált ugyan azokkal az alkatrészekkel. már többször kicseréltem az Lm317 et és próbáltam mára a fettel játszani is. Az én ötletem az hogy nem 12V ot adok neki mert akksiról próbáltam és lehet hogy megöli az első ledet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |