Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Gyanúm szerint zavarszűrési célokat szolgál. Próbáld ki, hogy megy-e nélkülük, és nem zavar-e be valamilyen készüléknek (TV, rádió, stb.) Ha nem zavarja őket, és megy nélülük, akkor nem kellenek. (Bár a zavar szinte biztos, hogy be fog jönni...)
Ok, köszi, akkor majd meglátjuk h kell-e oda. Ha esetleg mégis kell, akkor az értéke az elég ha csak ezek körül van? mert pl nemtom h 2.4nF-os kondit gyártanak-e, viszont 100 nanós az tuti van.
a kommutátoros motoroknál a kondik(k) nem csak zavarszűrési céllal kerülnek beépítésre!
fontos feladatuk a szikrázás csökkentése, ezáltal a szerkezet életidejét növelik, mert csökkentik a kommutátor beégését. nem javaslom, hogy sokáig használd a kondik nélkül, mert elég a kommutátor és akkor az egész cucc mehet a kukába. ha nem tudsz szerezni eredeti kondit, akkor nyugodtan utána lehet építeni egyedi kondikból is, csak a fesz értékekre vigyázz. a kapacitás nem annyira kényes dolog - bár azért ne térj el túl nagy mértékben az eredetitől. (a szükséges kapacitás összefügg a kommutátor szeletek számával és a motor fordulatszámával. ha "fölé" mész a kapacitással, akkor a kondi nem tud kisülni, ha nagyon alatta maradsz, akkor meg ne tud eléggé feltöltődni, ezért csökken a "szikraelnyelő" képessége...)
köszi, ez aztán tényleg kielégítő válasz volt Kondi nélkül végülis nem próbáltam ki, mert találtam itthon hozzávalókat /v.nap ugyebár semmi sincs nyitva.../. Volt pont 2db 2.4nF-os meg egy rakat 100nF-os kondim is. úgyhogy beraktam őket, é szépen működött kb 1 percig, aztán megint ugyanaz, mint kondicsere előtt... /1 kattanás - gondolom szikra - utána levágja a biztit és picit jön belőle az amperszag/. ezek szerint máshol van a baj, és az előző kondi is talán azért ütött át. Kár hogy kondicsere után - mivel még működött - egyből összeraktam... de majd megpróbálom szétszedett állapotban addig járatni, amíg meg nem látom, h honnan jön a szikra. a motorja az sztem tuti jó, ami elektronika még van a gépben az meg a sebességállító lenne. ha nem a kondival volt a baj, hát akkor azzal.
érdekes....
milyen fesz értékű kondikat tettél bele? azért kérdezem, mert NEM a hálózati (kapocs) fesz- re kell méretezni, - mivel itt induktív feszültségről van szó- hanem jelentősen nagyobbra! a szabályzó nem hiszem, hogy beleszólna a dologba (legalább is a kondik tönkremenésébe nem)- bár.... ha szétszedted, mesélj Idézet: „milyen fesz értékű kondikat tettél bele?” Na ez volt az a pont ahol nagyon elkezdtem gondolkodni, és rájöttem, h mondasz valamit... Így hát pár perce lerohantam a műhelybe, szétkaptam, és láttam, h mindhárom kondi feketére sült... Ez ugye jó jel, mert így már megvan a hiba úgy tűnik, csak kell bele venni gondolom min. 4-500V-osat. ugyanis a 2.4nF-os MKS kondik csak 300 voltig mentek, a 100 nanos kondi pedig nem tudom, mert az tantálkondi volt, és csak az értéke van ráírva. /kis gondolkodás után egyébként úgy emlékszem, h tantálból általában a 25-35V körüliek a gyakoriak, lehet h nagyobb nincs is..../ szóval csak gondolkodnom kéne néha 1 picit ja, egyébként gondolom vmi jófajta mks kondi az megteszi bele, nem? azok ha jól tudom direkt impulzusüzemre vannak. 4-500V-os már csak elég... illetve remélem nem ég el szerk.: ha már itt tartunk, akkor az a 300V amúgy is elég kevés lett volna, pláne h induktív a terhelés...
tantál??? :eek2:
te jó ég, csak nem elkót tettél bele? egyébkén tökéletesen megfelelnek a régi jó olajospapír kondik. egyébként jól gondolod, kell az 4- 500 V, de találkoztam már 1000V- os kondival is motorokban, szóval a lehető legnagyobb fesz értékűt tedd bele - itt nyugodtan lehet a határ a csillagos ég :yes: Idézet: „te jó ég, csak nem elkót tettél bele?” bocsi tévedtem, elkót azé nem rakok bele vmi fólia kondi lehet asszem...legalábbis sok összetekert fémfólia van benne... akkor a tantál kondik ezek szerint azok a csepp alakú kék meg sárga kis izék lennének, nem? na majd hnap elmegyek a sarki boltba, aztán elhozom a legnagyobb feszű kondit amit csak tartanak itthon nem tartok csak kb 300V-ig... de majd ha összerektam és müxik akko majd még írok addig is köszi a segítséget
Sziasztok!
Néha elkap a szerelhetnék, és eszembe jut, hogy kellene csinálni valami elektronikai kütyüt végre... Még nem készítettem, mert elakadtam az alapoknál és az alkatrészek beszerzésénél. 1x-ű kérdés nektek: ha látok egy kapcsoláson egy "és" vagy egy "vagy" kaput, akkor azt hogy tudom beépíteni? Lehet ilyet venni? Annak idején elektro órán mi valamilyex 74xxxx IC lábait kötözgettük (le volt rajzolva a belső felépítése). Szóval ezekhez a kapukhoz kell IC, vagy mi kell? Ha az van írva, hogy 4 menet xy huzalból RF-hez: ezt a huzalt meg tudom venni a boltban (ott kell), vagy ha van itthon valami régi trafó, azt szereljem szét? Konkrét: csinálnék egy olyat, hogy ha benyomom (és utána elengedem) a mikrokapcsolót világít a LED, ha megint megnyomom, akkor elalszik. Ehhez gondolom nem kell sok alkatrész. Mi kell hozzá? Köszi!
Hali! Üdv. a köreinkben!
1. Igen, lehet ilyet venni boltban. Ahogy említetted is, 74xx-es sorozat tagjaiból van olyan, amiben találhatóak mindenféle logikai kapuk sok-sok elrendezésben. Van, amelyikben 4 db 2-bemenetű kapu foglal helyet, van, amelyikben 3 db 3-bemenetű, és van olyan is, amiben 2 db 4-bemenetű tartózkodik. Ki kell választanod, hogy épp melyiket kell használnod az aktuális áramkörben, és olyat kell beszerezned valamelyik elektro boltban. 2. Nem, általában nem lehet ezeket a tekercseket boltban beszerezni. Kivéve ha ismert a tekercs induktivitása; ekkor ugyanis talán egyszerűbb a helyzet, mert lehet, hogy valamelyik boltban találhatsz olyat. Ha viszont pl. csak a menetszám és az átmérő van megadva a huzalátmérő kíséretében, akkor azt az esetek 98%-ában önmagadnak kell megtekerni otthon, pl. egy fúrószárra feltekerve szépen egymás mellé a meneteket! 3. Ilyen áramkört is egész véletlenül tudok, a neve: bistabil multivibrátor, angolul: bistable multivibrator Keress rá angolul a képek között erre, biztos találsz jópár rajzot!
Nézd meg ezt. Bővebben: Link
De egyébként, ha nem ismernéd ezt az oldalt, akkor nézegesd, mert nagyon sok nagyon jó megoldás, ötlet van benne. http://www.freeweb.hu/bss/
Sziasztok.Ezt a CB tápot megépítettem,nincs is vele semmi gond csak az h 15Voltot ad le és ez már sok a rádiónak.Hogy lehetne beletenni valami kis szabályzót vagy átalakítani az áramkört hogy 13,8-14Volt legyen a kimeneten.Köszi előre is.
Hello, vedd ki a 2V-os zenert (bár szerintem nem olyan van ott), ha kicsi lesz a feszültség, akkor nyitóirányban bekötött szilíciumdiódákkal lehet emelgetni a feszültséget 0,6V-onként. Vagy Ge diódákkal 0,2V-onként.
hello
egy olyan kapcsolásra volna szökségem ami ha áramot kap ad egy jelet és mikor már nem kapja az áramot akkor is
Ezt kifejthetnéd pontosabban!
Mert nem értem - szerintem más se igazán...
bistabil mv, vagy relékkel: öntartó kapcsolás
van egy távirányítóm és egy motor vezérlőm a motor vezérlő úgy működik hogy kap egy jelet bekapcsol a másikra ki és a és nekem úgy kéne hogy amíg kapja ajelet akkor megy ha nem akkor kikapcsol
valami olyan kéne ami amíkor kapja az áramot kb 7,2V akkor küld egy jelet és mikor már nem kap áramot akkor is eggyet.
Hello
Olvasd el ezt legalábbis ami az első kép alatt van, az lehet hogy segít!
Ónnal is lehet, de nehéz.
Az alu felületén kell megolvasztani ónt, és az a paca alatt kell lekapirgálni az oxidréteget, mert különben egyből oxidálódni kezd az alu.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 500 gigabájtosnak cnevezett vinyó mekkora formázás után? Esetleg egy 250-es. Előre is köszi.
500-as kb. 465-466 GB lesz formázottan.
250-es pedig ezzel arányosan kb. 232-233 GB.
Ezt ki tudod számolni: a vinyógyártóknál 1000-es a váltószám, valójában meg 1024-es. 500MB=500*1000*1000=500,000,000 byte a vinyógyártóknál, valójában pedig 500,000,000=x*1024*1024 azaz x=500,000,000/(1024*1024), tehát kb. 476.84MB, ami 23.16MB veszteség. 250GB-ra 250,000,000,000=x*1024^3, ebből x=232.83GB adódik; ez pedig már 17.17GB eltérés! Ez az operációs rendszer számára elérhető valós nyers kapacitás, amiből a fájlrendszer még elvesz némi területet (tőlünk), de ez nem ennyire jelentős, és függ attól is, mennyi bejegyzést kell tárolnia (amellett persze, hogy milyen fájlrendszer).
500GB-osnál kb. 450-460 gigával számolhatsz, amit Te fel tudsz használni, NTFS fájlrendszerrel. Szerk.: a fenti "átverés", vagy finomabban fogalmazva nem egyértelműség miatt vezették be a számítástechnikában a "KiBi" (=Kilo Binary?, 1024-es váltószám) előtétszót a szabány SI "kilo" (1000-es váltószám) helyett. Ugyanígy van "MiBi" a "mega" helyett. Tehát 1 KiBiByte = 1024 Byte. Szokás a KiBiByte helyett KiB-et is írni. (MiBi stb. hasonlóan.)
Erre már énis rájöttem! De valami más módszerrel nem lehet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |